serem feta to gwarancja doskonałego smaku. Składniki: ok 200 g makaronu "rurki" średnia cebula 3-4 ząbki czosnku ok 150 g szpinaku,najlepiej świeżego ok 100 g sera feta mały słoiczek przecieru pomidorowego ( u mnie własnej pracy) bądź pomidory w puszcze sól,pieprz Makaron ugotować we wrzątku z solą według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić(...)przetarty przez praskę czosnek.Gdy cebulka się zeszkli,dodać szpinak,dusić aż zrobi się wiotki. Następnie wlać puszkę pomidorów bądź przecier pomidorowy,doprawić pieprzem,ewentualne solą ( z solą delikatnie gdyż ser feta jest słony). Ugotowany makaron odcedzić,wrzucić na patelnię,dokładnie wymieszać z sosem. na końcu dorzucić pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie zamieszać
Niespełnione zdolności kulinarneroladki z piersi kurczaka, nadziewane cukinią, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką i serem feta. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała czerwona cebulka sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu pieprz cytrynowy wędzona papryka słodka sól spora łyżeczka bazylii Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, każdy filet przekroić(...)pół, aby powstały 2 cieńsze podłużne fileciki. Cukinię zetrzeć na tarce (starłam ze skórką, moja była młoda i mała), cebulę i pomidory drobno pokroić, ser feta wystarczy pokruszyć w palcach. Dodać sporą łyżkę bazylii i wszystko razem wymieszać. Filety nie za mocno rozbić tłuczkiem, na każdym filecie położyć łyżkę farszu, następnie zwinąć w rulon. Sok z cytryny wymieszać
na moim stole...feta. Ze starej wersji zostawiłam sos pomidorowy, który jest nie tylko zdrowy, niskokaloryczny, ale i smaczny. :-) Nadzienie rurek: 1 cebula 500g mielonego mięsa 450g mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 100ml mleka 3,2% 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka(...)ostra, zioła prowansalskie 250g makaronu cannelloni 1/2 kostki sera feta do posypania olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą i pieprzem. Dorzucamy czosnek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak, pokrojony w małe kawałki ser feta i mleko. Dusimy na niewielkim ogniu, około 10 minut od momentu kiedy szpinak
Szefowa kuchnipróbę bułki z czarnuszką – zakochałam się Wracając do tart, na ich przygotowanie potrzebujecie około godziny. Jak dla mnie, najlepsze na zimno! Przepis na mini tarty z pomidorkami i serem feta Drukuj przepis Porcji: 9 Czas gotowania: 1 godzina Składniki opakowanie ciasta francuskiego 0,5 kg pomidorków koktajlowych czarnuszka do posypania mała śmietana 18% 2 jajka kartonik sera feta pieprz do smaku Przepis 1 Mini foremki wykładamy ciastem francuskim. 2 Śmietanę i jajka mieszamy oraz dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy całość pieprzem. 3 W międzyczasie pomidorki koktajlowe kroimy na połowy. 4 Na ciasto francuskie wylewamy farsz (śmietana, jajka, feta) i kładziemy na niego pomidorki. 5 Zapiekamy w 200 stopniach około 35-40 minut w termoobiegu
Kuchnia Bazyliisłodkiej kukurydzy 130 g tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 10 zielonych oliwek z czosnkiem Zioła do sałatek Oliwa z oliwek Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidory, ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kukurydzę oraz tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Oliwki kroimy na połówki lub cienkie plasterki. W dużej okrągłej misce układamy(...)następująco: połowa sałaty lodowej, 1 pomidor, ogórek, połowa kukurydzy, 100 g sera feta. Całość obsypujemy ziołami do sałatek i skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy kolejną warstwę: reszta sałaty, reszta kukurydzy i pomidor, ser feta, tuńczyk, oliwki. Przyprawiamy ziołami i oliwą z oliwek. Jajka układamy po brzegach sałatki
VioletoweKucharzeniesłodko. Poza tym można je jeść na ciepło i na zimno. I dziś właśnie będzie pomysł na placki z cukinii/kabaczka. Dokładnie będą to placki z tartej cukinii i sera feta na mące kukurydzianej. Takie placuszki mają bardzo ładny kolor dzięki mące kukurydzianej i ciekawy smak za sprawą sera feta. Do tego są fajnie chrupiące z wierzchu. Z powodzeniem(...)można je zaserwować na obiad, podwieczorek czy kolację. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 200g cukinii po obraniu ok. 70g sera feta 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Sposób przygotowania: W składnikach podałam, że do placków potrzeba ok. 200g cukinii takiej już po obraniu ze skóry i oczyszczeniu z nasion. Można jednak użyć młodej cukinii
Waniliowe Improwizacjesuszone i tak samo delikatne w smaku jak owoc smoczy. Nie mniej sera feta jest istotnym składnikiem sałatki z arbuza.Wiadomo,że chodzi o zbilansowanie smaku i słoność sera feta uwydatnia słodycz czyli słodki smak arbuza i fig.Kwaskowość winegretu dzięki octowi balsamicznemu i ostrości musztardy wyrówna słodycz syropu morwowego i dopełnia całości.Uczta dla oczu i języka. Polecam(...)kawałki fig,paseczki czerwonej cebuli i kostki sera feta.Ser zamiast w kostkach można rozkruszyć w palcach na drobniejsze kawałki. Schłodzony winegret podać do stołu i polać nim sałatkę tuż przed delektacją.Jest ciemny dzięki syropowi morwowemu (lub z granatu) i octowi balsamicznemu więc jeśli wcześniej wymieszamy go z sałatką zabarwi biały ser feta na brunatny kolor.Lepiej więc tego
Sztuka gotowania w/g Samiryszybki sposób pyszną sałatkę, która nie będzie wymagała już dodatku żadnych sosów. I właśnie tak powstała moja dzisiejsza sałatka: słodycz gruszki i ananasa cudownie komponuje się ze zdecydowanymi smakami sera feta i szynki szwarcwaldzkiej. Pestki granatu są przysłowiową kropką nad i 😊 Składniki: 1/2 świeżego ananasa 1 owoc granatu 1 gruszka - użyłam mojej ulubionej Konferencji 150 g sera feta(...)szybki szwarcwaldzkiej cieniutko skrojonej Jak zrobić sałatkę? Ananas pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gruszkę przekroić wzdłuż, wyciąć środek i ją również pokroić w kostkę lub mniejsze cząstki. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Granat przekroić na pół w poprzek. Jeśli będziemy uderzać końcem drewnianej łyżki w skorupę granatu, wtedy pestki same wypadną. Trzeba jednak robić to dość energicznie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisem na pyszną i pożywną sałatkę, która spokojnie może stanowić samodzielny posiłek. Podążając tym samym schematem powstała dzisiejsza wersja sałatkowa, która u mnie wystąpiła w roli śniadania. Ciecierzyca i ser feta w sałatce dostarczają białka oraz sprawiają, że sałatka jest sycąca. Dodatek oleju lnianego to porcja zdrowych tłuszczy, które są także niezbędne dla przyswajalności niektórych witamin(...)redukujące negatywne skutki działania wolnych rodników. Taka sałatka zapewni porcję witamin, będzie doskonałym pomysłem na szybki, lekki obiad lub kolację. SAŁATKA Z BURKIEM, CIECIERZYCĄ I SEREM FETA 2-3 garści szpinaku Pieczony burak Pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe Łyżka kukurydzy konserwowej 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) Plaster sera feta Olej lniany
HealthyCreationsnajlepiej przygotować tuż przed podaniem, aby szpinak zachował swój wygląd. Składniki: 100 g świeżego szpinaku 250 g pomidorków koktajlowych 1 upieczona i przyprawiona pierś z kurczaka 100 g sera feta sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Szpinak umyć i osuszyć. Pomidorki umyć i przekroić na dwie części. Ser feta pokroić(...)soli oraz pieprzu. Szpinak ułożyć na dnie miski (ja wykorzystałam formę do tarty). Następnie dodać pomidory i wlać połowę sosu. Składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Na sam koniec dodać ser feta i ułożyć plasterki piersi z kurczaka. Całość zalać pozostałym sosem
Ugotowaćdużych naleśników: ciasto naleśnikowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka oleju 1 jajko szczypta soli farsz 450 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1/2 szklanki wody 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania sos czosnkowy (2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu i 1 ząbek czosnku) Na samym początku przygotować(...)całość zalać wodą. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy wyparuje większość płynu to szpinak przyprawić odrobiną soli i pieprzem. Wymieszać. Na sam koniec dodać pokruszony ser feta. Na usmażone naleśniki wyłożyć farsz szpinakowy. Całość zawinąć. Podawać z sosem czosnkowym. Przygotowywanie farszu szpinakowego z dodatkiem sera feta
Ugotowaćenergicznie zacząć każdy nowy dzień. Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka masła 1 garść świeżego szpinaku 5 łyżek ugotowanego zielonego groszku Hortex 4-5 suszonych pomidorów 30g sera feta sól pieprz Wykonanie: 1. Szpinak, umyć i osuszyć, następnie przesmażyć przez około 1-2 minuty na rozgrzanej 1 łyżce masła. 2. Zielony groszek ugotować al dente w lekko(...)osolonej wodzie, a ser feta pokroić w małą kostkę. 3. Jajka wymieszać z mlekiem, lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem. 4. Na podsmażony szpinak, wlać masę jajeczną, a następnie na całej powierzchni rozłożyć zielony groszek, suszone pomidory i ser feta. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą rozgrzaną patelnią. 5. Omlet lekko oprószyć
Szalona Kuchnia Ewelinycodziennie. Podstawą jest oczywiście mnóstwo warzyw, począwszy od liści różnych sałat, pomidorów, ogórka czy papryki, a kończąc na buraku. Tak! To właśnie burak odgrywa tu główną rolę razem z serem feta i kaszą. Zwieńczeniem całości jest klasyczny dressing winegret. Po prostu pycha. ⇨ Przeglądając ofertę sklepu Tadar natrafiłam na bardzo fajny i myślę, że praktyczny gadżet, a mianowicie(...)ZDJĘCIU ⇾ komplet akcesoriów kuchennych | wyciskarka do cytrusów ręczna | pojemnik na cytrynę | talerz obiadowy SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, BURAKIEM I SEREM FETA Składniki (1 porcja): 40 g kaszy gryczanej niepalonej 2 garście miksu sałat 2 ugotowane buraki 50 g sera feta pomidor ogórek papryka natka pietruszki Dressing: 1 łyżka soku
Zdrowie na języku :Pkaszy jęczmiennej i sera feta. Jest prosta w przygotowaniu a bardzo syta i zdrowa. Będziemy potrzebować: 400 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (przed gotowaniem) 30 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 cebula (około 100 g) około 30 oliwek czarnych kilka łyżek oliwy lub oleju kilka listków bazylii sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka(...)opakowaniu, ugotowaną odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Oliwki kroję na mniejsze kawałki (w plasterki). Cebulę kroję w drobną kostkę. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Ser feta kroję w nie za dużą kostkę. Umyte listki bazylii drobno siekam. Końcowe przygotowanie sałatki: Do salaterki z zimną kaszą jęczmienną daję wszystkie pokrojone składniki, dodaję kilka łyżek oliwy
Uwaga Babcia Gotujeskropiona aromatycznym dressingiem smakuje rewelacyjnie i znakomicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Składniki: 1 sałata lodowa 3 pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta Dressing: 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oregano sól pieprz Wykonanie: 1. Sałatę umyć(...)porwać na dowolne kawałki. 2. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki, a cebulę w piórka. 3. Ser feta pokroić w kostkę. 4. Sos: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem. 5. Sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta. Całość wymieszać i polać przygotowanym dressingiem
Szalona Kuchnia Eweliny