ser feta - 6431 przepisów (strona:23/429)

Tuńczyk z rukolą i fetą 155

Zdrowa i kolorowa sałatka. Nie tylko na przystawkę, możecie ją podjadać przez cały dzień. Dzięki dodaniu kawałków pokruszonej fety nie trzeba solić sałatki. Jedynymi przyprawami, które dodają i podkreślają smak tuńczyka to świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny. Należy też pamiętać, że rukola (rokietta siewna) sama w sobie jest bardzo aromatyczna o charakterystycznym pieprznym(...)smaku. Jest zamiennikiem pieprzu, używana także do produkcji musztardy. Ma też działanie lecznicze. Nie żałujcie jej w swoich sałatkach:) Składniki: 100 g umytej i osuszonej rukoli 110 g pokruszonej fety 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy pieprz łyżeczka soku z cytryny Jak przyrządzić? Rukolę ułóż w misce, posyp pokruszoną fetą, dodaj odsączonego z nadmiaru

Zasmakuj Kuchni
Meksykańskie pierogi empanadas 339

mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 250 g mąki pszennej 200 g serka kanapkowego 200 g masła szczypta soli Jajko do smarowania czarnuszka do posypania Farsz brokułowy 1/2 brokuła 1/2 opakowania fety sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Farsz mięsny 1 podwójny filet z kurczaka 1 kartonik pokrojonych pomidorów 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry(...)pomidory. Dusimy jeszcze ok 10-15 min. Farsz powinien być gęsty. Farsz brokułowy Brokuł gotujemy na parze do miękkości. Ostudzony brokuł rozgniatamy widelcem lub blenderem i mieszamy z fetą. Doprawiamy. Jeśli feta była bardzo sucha dodajemy 1 łyżkę oliwy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/meksykanskie-pierogi-empanadas/ BosowKuchni   Zapisz Artykuł Meksykańskie pierogi empanadas pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy

Mieszam w Garnku
Krem pomidorowo-arbuzowy z grecką fetą 122

powtarza. Każda inna każda pyszna. Dzisiaj postanowiłam zaszaleć i zrobić zupę pomidorową na wzór greckiej sałatki z arbuza i fety. Połączyłam smak pomidorów z arbuzem, miętą i owczą fetą. Wyszedł pyszny krem, którym nie pogardził 1,5 roczny siostrzeniec. No poza fetą, którą uparcie wyciągał z talerza. Ale reszta była mniam mniam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drozdzowe buleczki z szynka 135

ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut. Ciasto wykładamy na  omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 x 30 cm.  Fetę kroimy w kostkę, rozgniatamy widelcem. Szynkę kroimy w paski Na połowie ciasta rozsmarowujemy majonez, następnie ciasto smarujemy koncentratem. Możemy też majonez wymieszać z koncentratem i tak przygotowaną masą posmarować ciasto(...)wierzchu układamy plasterki szynki i pokruszoną fetę. Wszystko posypujemy posiekaną tajską bazylią. Ciasto składamy na pół, czyli część ciasta bez farszu nakładamy na lewą stronę ciasta. Ciasto lekko przyciskamy i ostrym nożem kroimy na paski o szerokości 1 cm. Paski delikatnie zwijamy w rulon i końcówkę zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z cukinii z granatem, rukolą, słonecznikiem. 230

przygotowaniu, a co też ważne składniki są dostępne w sklepie "za rogiem". SKŁADNIKI : cukinia 1 szt  rukola garść  ziarna granatu  ziarna słonecznika 3 łyżki  feta pół kostki  3-4 łyżki oleju  sól do smaku  łyżeczkę miodu  sos z cytryny do smaku  SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA : Cukinie myjemy, tniemy ją na temperówce, przez co uzyskamy makaron. Jeśli tego nie posiadamy, możemy ją pociąć na paseczki nożem. Cukinie łączymy z granatem, rukolą, ziarnami słonecznika, kostkami fety. Z oliwy, miodu, cytryny, soli  robimy dresing, którym polejemy i wymieszamy nasze makaronowe szaleństwo.  Łatwe, kolorowe, pełne bomby witaminowej danie. Teraz mam nadzieję, że wszelkie choroby, będą

Basia w kuchni
Sałatka z kulkami z fety bazylią i suszonymi pomidorami 135

Potrzebne składniki: 0,5 opakowania fety garść bazylii 10 suszonych pomidorów 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego   0,5 papryki czerwonej garść prażonych pestek słonecznika i sezamu garść dowolnej sałaty ( u mnie mix sałat i jarmuż)  2 łyżki oliwy z oliwek  ocet balsamiczny  pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę(...)dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski ogórki, paprykę i suszone pomidory (5 szt).  Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól  i mieszamy.  Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone i bazylię. zagniatamy i formujemy kuleczki. Najlepiej kulki z fety dodać do sałatki tuż przed podaniem

Łycha smaków
Sałatka z rukolą, granatem, fetą i pomidorami 200

prażonymi ziarnami słonecznika. Wszystko zostało polane delikatnym sosem na bazie musztardy i miodu. Prosto, delikatnie i szybko. Składniki: 100 g rukoli 1 granat garść podprażonych ziaren słonecznika 100 g fety 2-3 pomidory(...)łyżka ostrej musztardy łyżka octu winnego łyżka miodu 2-3 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól Rukolę umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ósemki, fetę w kostkę. Wyłuszczyć ziarna granatu. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Składniki sosu wymieszać energicznie w zamkniętym słoiczku. Polać sałatkę i od razu podawać. Smacznego

na moim stole...
Wytrawny puszysty omlet z pomidorami, serkiem feta oraz garścią zieleniny. 131

jajka  6 łyżek mąki  100 ml mleka  2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też inny) szczyptę soli świeżo zmielony pieprz  pomidorki  serek feta (lub inny nasz ulubiony) rukola  szczypiorek  masło do smażenia ok 3-4 łyżki    SPOSÓB WYKONANIA: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, w osobnej misce(...)patelnie z masłem i smażymy z obu stron nasze omlety.(warto smażyć na nieco mniejszym ogniu, aby mało się nie spaliło wraz z omletem) Gotowy omlet podajemy z pomidorkami, fetą lub innym naszym ulubionym serkiem np. pleśniowym oraz garścią zieleniny. Niby nic tradycyjny zwykły olet, ale cudowne połączenie koloru, smaku nadaje mu wyjątkowości. Po takiej celebracji śniadania mamy naładowane baterie

Basia w kuchni
Pstrąg łososiowy zapiekany ze szpinakiem 146

szpinak…tyle razy już o nim pisałam i ogromnej sympatii do niego. Pycha. Składniki: 2 kawałki fileta z pstrąga łososiowego ( 1 na głowę ) ½ opakowania mrożonego szpinaku Ok. 1/3 opakowania fety Sok z ½ cytryny Otarta skórka z cytryny 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Łyżeczka masła ( najlepiej klarowanego ) Wykonanie: Każdego fileta kroimy wzdłuż na dwa kawałki. Przyprawiamy solą(...)otartą skórką z cytryny. Układamy w naczyniu do zapiekania, tak aby w środku pozostawić miejsce na szpinak. Na patelni odparowujemy szpinak. Doprawiamy go ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, rozkruszoną fetą ( około 1 łyżki ), pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Możemy również dodać odrobinę soli ( według gustu ). Przygotowany szpinak wykładamy na pozostawiane miejsce miedzy pstrągiem. Pstrąga posypujemy niewielką ilością pokruszonej fety

Smaki Ewy
Sałatka z pieczonym kurczakiem, owocami i fetą 228

się nad jego innym wykorzystaniem :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) pieczone mięso z kurczaka (pierś, udko bez skórki) 1 pomarańcza 2-3 łyżki pestek granatu 1/2 czerwonej cebuli 1/2 kostki fety o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki płatków migdałowych 3-4 garści ulubionej mieszanki sałat ocet balsamiczny/ oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do miski wsypujemy umytą i osuszoną sałatę. Kurczaka(...)segmenty ( kawałki bez białych błonek) kroimy je na mniejsze części i dodajemy do sałaty. Cebulę kroimy w piórka. Razem z granatem i migdałami wsypujemy do miski. Na koniec kruszymy fetę i delikatnie mieszamy. Z wierzchu posypujemy migdałami i skrapiamy oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. Smacznego! PS: Kilka fajnych sałatkowych inspiracji możecie znaleźć również tutaj

DefinicjaSmaku
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem, szpinakiem i fetą 186

jakieś doświadczenia w tej kwestii? Lepszy taki drewniany, z bali, murowany? A może lepiej zostać w mieszkaniu w bloku? :) Potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego 200 g szpinaku 200 g fety 150 g wędzonego łososia 2 łyżki(...)masła + masło do posmarowania foremek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Smażymy na maśle, dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy pieprzem i lekko solimy. Fetę kroimy w małą kostkę, a szpinak w cienkie paseczki. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i wykładamy nim posmarowane masłem foremki do babeczek, tak aby ciasto wystawało ponad nie. Wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Baked sweet potatoes with Greek sauce 186

tablespoons oil 2 - 3 cloves of garlic 1 small chili sea salt, freshly ground pepper chives (for decoration) Greek sauce: 200 g natural yoghurt 100 g feta cheese 1 clove of garlic small piece of chili juice of half a lime 1 teaspoon dried thyme salt and pepper METHOD: Baked sweet potatoes: 1. Peel the sweet potatoes(...)tray, put them in the oven preheated to 180 ° C and bake for about 45 minutes . Greek sauce: 1. Put a cup of yogurt into the blender, add feta cheese, one clove of garlic, juice of half a lime, a bit of chili and blend for a moment. 2. Put the sauce into a bowl and season

W kuchni Katie
Przy świecach... czyli sałatka z kurczakiem! 153

zawstydził . :) Do idealnej sałatki dla Dwojga potrzebujemy : 2x pojedynczą pierś z kurczaka (może być 1 podwójna) 1x cebula dymka 2x pomidor (średniej wielkości) Główka sałaty masłowej Serek feta (feto podobny) Sól pieprz papryka ostra mielona 1 łyżeczkę curry 1 łyżeczkę Sos Winegret: (4 łyżki oliwy , sok z połowy cytryny (do smaku) ząbek czosnku , natka pietruszki, sól pieprz jak ktoś(...)patelni na deskę i czekamy aż odpocznie i wystygnie.                                9 ) kroimy serek feta w kosteczkę i układamy schludnie na sałacie 10 ) Do miseczki wlewamy  na sam początek 1/4 soku z cytryny , kroimy drobno umytą natkę pietruszki dodajemy do miseczki przyprawiamy solą pieprzem

Wspólne smaki
Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem 220

piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.   W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Składniki Kurczak i papryka Groszek Ser feta Mozzarella i zalewa jajeczna Ser żółty i pomidor Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na łyżce oleju, do przyrumienienia(...)skórki i pokroić w półplastry. Obie papryki pokroić w drobną kostkę.  Ser feta pokroić/pokruszyć w dość dużą kostkę. Ser mozzarella zetrzeć na największych oczkach tarki. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach ser żółty - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobną kostkę.   Jajka rozbełtać widelcem w wysokim naczyniu. Dodać do nich

Grunt to przepis!
ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ 124

pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotuje w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Studzimy. Ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jajka wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie i rozbełtujemy(...)rozbełtanych jajek dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cebulę, natkę pietruszki, pokrojonego brokuła i ser feta. Kilka kostek sera feta możemy odłożyć, by poukładać go na wierzchu zapiekanki. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na formę do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Podajemy na gorąco. Rada: Jeżeli

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania