ser feta - 6431 przepisów (strona:16/429)

Zupa brokułowa z fetą i pestkami dyni. 210

dziecko niech żałuje! ;) ;) Składniki: 400 g mrożonych różyczek brokułów 2 ziemniaki 1/2 pora (tylko jasna część) 1 ząbek czosnku sól  świeżo mielony kolorowy pieprz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej feta pestki dyni oliwa Wykonanie: Pora umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Oba warzywa podsmażyć na oliwie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać(...)ponownie smażyć kilka minut. Podsmażone warzywa zalać wodą tak, aby tylko je przykryła. Gotować przez 20 minut. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Podawać z pokruszoną fetą i pestkami dyni

zadanie-gotowanie
Omlet ze szpinakiem, fetą i orzechami. 140

oczyszczanej sól i pieprz do smaku odrobina oleju Nadzienie: łyżeczka masła szpinak liście Hortex 1/3 łyżeczki suszonego czosnku łyżka skórki otartej z cytryny 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 50 g fety gruby plaster pomidora 2 włoskie orzechy Na początku zwracam się do tych nieprzekonanych,  do szpinaku i otrębów(...)jeden produkt, ani drugi nie jest nudny,  są smaczne, wartościowe i dają wiele możliwości. Trzeba tylko puścić wodzę fantazji i ciszyć się ich smakiem i korzystać z wartości. Fetę kroimy w niewielką kostkę, podobne jak pomidora. Obrane orzechy siekamy nożem na drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim szpinak ( cztery kulki) . Gdy odparuje i zacznie się rozpadać

Dieta moja pasja
Gnocchi w z karmelizowanymi pieczarkami, cebulą i fetą 172

idą w parze z olejem czy oliwą) pieczarki nabierają zupełnie nowego wymiaru – stają się mocne i skondensowane w smaku. Cebula dodaje delikatnej słodyczy, czosnek minimalnej ostrości, zioła świeżości, a feta całość(...)naturalnie dosala, kremowo ślizgając się na podniebieniu. Sama przyjemność! SKŁADNIKI 500g gotowych kopytek/gnocchi 500g małych pieczarek 1 większa czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 80g pokruszonej fety 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Omlety śródziemnomorskie 218

Składniki na 4 omlety o średnicy 20 cm: 4 jajka 4 łyżki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżeczki drobno startego parmezanu masło do smażenia Farsz: feta (ok. 100 g) kilka suszonych pomidorów z zalewy mieszanka sałat z rukolą lub sama rukola Jajka energicznie wymieszać widelcem z wodą i solą. Dodać zioła prowansalskie i parmezan(...)jednej strony i przekręcić przy pomocy szpatułki. Lepiej używać nieco mniejszej patelni, żeby nie było problemów z przekręcaniem. Z podanych składników usmażyłam 4 omlety o średnicy 20 cm. Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Na każdy omlet położyć garść sałaty, fetę i pomidory. Zawinąć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki

Bullio
Sałatka z pieczonej marchewki. 177

same siebie, a o ogórkach lepiej w ogóle nie wspominać, takie proste warzywo jak marchewka (odpowiednio potraktowana) może pokazać swój ukryty potencjał! Składniki:  16 małych marchewek 75 g fety 1/2 pęczka pietruszki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Marchewki wyszorować i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Przełożyć na blachę lub do dużego(...)oliwą i oprószyć obficie solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut - aż się skarmelizują. Przenieść do miski lub na talerze. Posypać pokruszoną fetą i posiekaną natką. Skropić octem balsamicznym

zadanie-gotowanie
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANGO i KOMOSĄ RYŻOWĄ 294

Wówczas przygotowanie sałatki zajmie nam chwilę. SKŁADNIKI / 2-3 porcje SAŁATKA ¹⁄₃ szklanki komosy ryżowej 50 g listków szpinaku ¹⁄₂ papryczki chili 1 mała szalotka  ¹⁄₂ mango 1 awokado 25 g fety cząstki cytryny do wyciśnięcia 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej świeżej mięty 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz KURCZAK 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu(...)pestkę, łyżką wydrążamy połówki miąższu, kroimy w kostkę i także przekładamy na półmisek z komosą. Na wierzchu sałatki układamy paski kurczaka i smażoną paprykę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną fetą. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I BOBU 163

pomidory, grecka feta... SKŁADNIKI: 1 garść fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) 1 szkl bobu 1 ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory w oleju 1 mała dymka (zielona część) feta sól  pieprz A jak to zrobić: Z fasolki odciąć końce i ugotować al`dente w lekko osolonej wodzie. Bób przepłukać i wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5 minut(...)pieprzem, podsmażyć 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pomidory pokroić w paski i dodać na patelnię, wszystko razem wymieszać. Zawartość patelni wyłożyć na talerz, dodając kilka kostek fety. Całość oprószyć dość grubo pokrojoną dymką i pieprzem

Kuchnia w opałach
Sałatka kurczak, awokado, feta. 228

kolejny pomysł na prostą sałatkę, którą z powodzeniem można potraktować jako samodzielne danie. Potrzebne nam będą: 3 piersi z kurczaka, 2 awokado, 1 cebulka, 1 cytryna, 100 g fety, 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kroimy(...)pierść kurczaka. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Obieramy ze skórki awokado i kroimy w plasterki. Obieramy i szatkujemy cebulkę. Myjemy i kroimy liście sałaty.  Rozdrabniamy fetę. Rozkładamy liście sałaty w misce. Układamy plasterki awokado i poszatkowaną cebulkę. Dodajemy kawałki kurczaka i fetę. Przygotowujemy sos do naszej sałatki z oliwy z oliwek, świeżo wyciśniętego soku z cytryny

MODA NA BIO
Chrupiące grzanki z fetą, chili i tymiankiem 142

stałego menu. Sam przepis pozostał bez zmian, ponieważ ideału się nie zmienia ;) 4 grzanki: * chleb- 4 kromki * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 1 sztuka * feta- 4 plastry * tymianek- 10-12 gałązek * szczypiorek- pół pęczka * oliwa z oliwek- 1 łyżka(...)sól i pieprz- do smaku Pokrojony chleb wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 4-5 minut (chleb powinien być chrupiący, ale nie spieczony). Fetę pokroić w plastry o grubości ok 10 mm, ułożyć na ciepłym chlebie i ponownie wstawić do piekarnika na około 2 minuty.  W międzyczasie przygotować salsę: na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojona cebulę, c hwilkę

Kraina Miodem Płynąca
Pieczone warzywa z feta 196

Szybkie, łatwe i pyszne. Robiłam je nie raz i zrobię jeszcze kilka.  Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety.  Wspaniałe połączenie smaków. Pieczone warzywa z fetą 3 pomarańczowe marchewki 1 fioletowa marchewka 2 ziemniaki 3 buraki kawałek kozio-owczej fety 2 łyzki oliwy sól, pieprz rozmaryn, tymianek Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Wkładamy(...)przyprawami i mieszamy z łyżka oliwy. Pieczemy w 200 st.C ok 30 minut. Powinny być miękkie i lekko złote (głównie ziemniaki). Po lekkim przestygnięciu wkładamy warzywa do miski, wkruszamy fetę, ilość zależy od upodobań. Całość skrapiamy pozostałą oliwą. To przekąska  świetna na ciepło ale i na zimno. Ciekawie prezentuje się w szkolnej śniadaniówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak faszerowany fetą 165

strukturę. W sobotę zapowiedziało mi się kilka osób i postanowiłam wypróbować to co mi chodziło po głowie od kilku dni. Składniki na 6 porcji 6 filetów drobiowych 1 opakowanie fety 1 łyżkę świeżej bazylii 1/2  papryki żółtej lub czerwonej  Na marynatę 2 łyżki oliwy 1/2 łyzeczki pieprzu  1 łyżeczkę suszonej bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)mieszając oliwę ,pieprz,bazylię ,ocet.  2 . Do marynaty wkładamy umyte i osuszone filety .Odstawiamy   na czas rozpalenia grilla lub dlużej będzie leprzy.  3 . Do miseczki przekładamy fetę ,wsypujemy pokrojoną bazylie i pokrojoną drobno paprykę.Delikatnie potrząsamy oby składniki wymieszały się. 4 . Filety przekroić na połówki ale nie do końca .  5 .  Do rozkrojonego filetu nałożyć farszu

Eli Gotowanie
Zupa botwinka z młodymi ziemiakami i fetą 182

pełno pachnących warzyw, owoców i kwiatów. Jednym z warzyw, na które czekam z niecierpliwością jest botwina, młode buraczki z pięknymi, zielono czerwonymi liśćmi. Zupa botwinka z młodymi ziemniakami i fetą to ulubiona letnia zupa . Wiele wspomnień z dzieciństwa kojarzy mi się z tą zupą. Wakacje na wsi, na które czekałam cały rok. Zawsze lubiłam buszować w babcinym ogrodzie. Kiedy już(...)wielka frajda, a dla mnie nostalgia i powroty do dzieciństwa. W mojej rodzinie gotuje się botwinkę i ziemniaki osobno i tak też ja przyrządzam tę pyszną zupę. Co prawda feta była wtedy nieznana, ale moja babcia robiła własny twaróg (który a` propos nic nie miał wspólnego z dzisiejszym twarogiem w kostce), który konsystencją przypominał dzisiejszą fetę. Pyszna botwinka, polecam! Zupa

codojedzenia
Tarta ze szpinakiem 220

tego nigdy nie robię (moje lenistwo). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Farsz: szpinak przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu aby się rozmroził. Fetę kroimy w kawałki (kawałek fety pozostawiamy na górę do posypania  tarty), czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do rozmrożonego już szpinaku.  Mieszamy. Dodajemy pieprz,  można również(...)wymieszać, dodać gałki muszkatołowej. Masę śmietanowo-jajeczną wlewamy do szpinaku i mieszamy. Nasz farsz szpinakowy wylewamy na tartę, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą.  Pieczemy około 30min w 180C

Amatorka kuchenna
Dip pieprzowy z sera feta 205

samo jak ja, nie wybieracie się na bal, a zostajecie w domu...lub wpadacie na domówkę do znajomych, musicie zrobić ten dip. Dip pieprzowy z era feta - prawdziwego sera feta, nie serka sałatkowego typu feta, który to z fetą ma niewiele wspólnego - przygotujecie w kilka chwil. Do czego, a raczej z czym go podawać ? Dip ten doskonale(...)Gusto, zachęcam do zapoznania się z ofertą marki. Na pewno znajdziecie tam coś dla siebie. PRZEPIS  NA DIP PIEPRZOWY  Z SERA FETA Składniki: 300 g prawdziwego sera feta 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 80 ml śmietanki 30% 2 łyżki ketchupu   Przygotowanie dipu: 1. W moździerzu dobrze rozetrzeć ziarna kolorowego pieprzu. 2. Ser feta połamać

kolorowotorcikowo