się znajdzie wystarczająco czasu, żeby przygotować sobie taki ciepły posiłek. Makaron ze szpinakiem i serem feta najlepiej doprawić na samym końcu, ponieważ feta jest słona, dla podkreślenia smaku warto też całość posypać płatkami chili. Udostępnij Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta 450 g szpinaku mrożonego 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)wyparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz część pokrojonego w kostkę sera feta, wymieszać. Chwilę jeszcze trzymać na ogniu, żeby ser się podgrzał i lekko zmiękł. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ze szpinakiem i serem feta podawać z ugotowanym makaronem, ozdobić pozostałymi kostkami fety i pomidorkami koktajlowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makaron ze szpinakiem
niecodziennikparysię znajdzie wystarczająco czasu, żeby przygotować sobie taki ciepły posiłek. Makaron ze szpinakiem i serem feta najlepiej doprawić na samym końcu, ponieważ feta jest słona, dla podkreślenia smaku warto też całość posypać płatkami chili. Udostępnij Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta 450 g szpinaku mrożonego 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)wyparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz część pokrojonego w kostkę sera feta, wymieszać. Chwilę jeszcze trzymać na ogniu, żeby ser się podgrzał i lekko zmiękł. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ze szpinakiem i serem feta podawać z ugotowanym makaronem, ozdobić pozostałymi kostkami fety i pomidorkami koktajlowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makaron ze szpinakiem
niecodziennikparyPieczarki faszerowane serem feta. Taką to oto ostatnio zrobiłam przystawkę. Pieczarki faszerowane serem feta Najlepsze do faszerowania są oczywiście duże kapelusze pieczarek. Polecam te zwane portobello. Takie to też kupiłam w osiedlowym sklepiku. Można oczywiście wykorzystać mniejsze pieczarki ale wtedy naprawdę będziemy musieli się napracować. Nadzienie do faszerowania grzybów możemy mieć różne. Najprostsze to chyba zwykły ser i bułka tarta(...)tacy, którzy używają tylko natki pietruszki i masła. Pieczarki można nadziać boczkiem i serem, albo szpinakiem. Te z dzisiejszego przepisu nadziewanę są serem feta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 4 duże pieczarki portobello 10 dkg sera feta 1 łyżeczka świeżego oregano 1 jajko szczypta białego pieprzu
mecookscytrynowo-miodowym. 3 porcje: 150 g suchej komosy ryżowej papryka żółta papryka czerwona łyżka oliwy łyżka tymianku łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanej bazylii sól i pieprz 100 g fety sos: łyżka oliwy łyżka jasnego miodu 2 łyżki soku z cytryny Komosę płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę(...)natłuszczonej patelni grillowej smażymy paprykę i doprawiamy ją posiekanymi ziołami. Składniki na sos dokladnie mieszamy. Ugotowaną komosę nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy gotową paprykę, pokruszony ser feta, a całość polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Komosa z grillowaną papryką i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogcebula czerwona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki 1 mały słoiczek czarnych oliwek garść pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta Sos czosnkowo-musztardowy: około 100 ml oliwy 3 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki musztardy starofrancuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 mały ząbek czosnku Sos majonezowy: 3 łyżki(...)osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek (1-2 łyżki) i mieszamy. Po lekkim przestudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Oddzielnie przygotowujemy sosy, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę dzielimy na pół i jedną polewamy sosem majonezowym, a drugą sosem czosnkowo-musztardowym
Smaki Na TalerzuDrukuj Prep time 20 min Cook time 35 min Total time 55 min Letni uniwersalny placek z mąki gryczanej - w środku cukinia, szpinak, pomidorki koktajlowe i suszone oraz feta. Idealny do wszelkich modyfikacji Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients 2 szklanki mleka ( owsiane, ryżowe lub krowie) 4 jajka ¾ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki mąki owsianej ¾ łyżeczki soli(...)szpinaku ok 10 pomidorków koktajlowych, 10 pomidorów suszonych 1 cukinia, 1 cebula garść bazylii można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną 150 g sera feta do podania sos na bazie jogurtu Instructions W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto na 20 minut. Cebulę posiekać na kawałeczki
Cooking for Emilypieczarkami Składniki feta słoiczek czarnych oliwek 0,5 kg pieczarek opakowanie słonecznika łuskanego 3 ząbki czosnku koperek natka pietruszki majonez Obgotować krótko pieczarki i pokroić na plasterki. Fetę pokroić w kostkę, oliwki w cieniutkie plasterki. Uprażyć słonecznik, czosnek, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. I gotowe :)). Smacznego. Artykuł Sałatka z fetą i nie tylko pochodzi
Pieguskowa Kuchniaszkl ulubionych świeżych ziół : u mnie szczypiorek, pietruszka i mięta DODATKOWO masło do wysmarowania blaszki sezam W średniej misce wymieszać jogurt, olej, jajka i przyprawy oraz pokrojoną w kostkę fetę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mieszanki jogurtowo-jajecznej. Dodać posiekane zioła i niedbale wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać sezamem. Wyłożyć ciasto(...)blaszki, wyrównać wierzch i posypać sezamem po wierzchu. Piec przez 40-50 minut ( do suchego patyczka ) w 175 st. Artykuł CHLEBEK Z FETĄ I ZIOŁAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaszybkie do zrobienia. Sprawd\u017acie sami! ","recipeIngredient":["ok. 200g r\u00f3\u017cyczek broku\u0142a\r","2 ma\u0142e czerwone cebulki\r","2 z\u0105bki czosnku\r","ok. 70g sera feta\r","ok. 70g drobno tartego sera \u017c\u00f3\u0142tego\r","kilka pomidorkow koktajlowych\r","6 du\u017cych jajek\r","3 \u0142y\u017cki \u015bmietany\r","3 \u0142y\u017cki mleka(...)momentu uzyskania jasnozielonego koloru brokuła, ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy czosnek oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i przekładamy do formy. Fetę kroimy w małą kostkę i dorzucamy ją do brokułów. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę oraz mleko i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masą zalewamy zawartość formy. Na wierzchu układamy pokrojone
Mostek w kuchnizainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie(...)patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj posiekane zielone części dymki i pokrojone liście szpinaku. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż wyparuje woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest już słona) i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia. Fetę pokrusz nad patelnią, dodaj pietruszkę, koperek i jajka, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż tortownicę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy. Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą, prosty pomysł szybka w zrobieniu. Sałatki uwielbiam z zieloną sałatą, tym razem zielona sałata wprost z mojej grządki. Ty możesz kupić sałatę lub mieszankę sałat dzień wcześniej, przechować ją w lodówce(...)dodawałam do niej kurczaka, ani innego mięsa bo nie miałam go w lodówce ;) ale jeśli Ty masz możesz dodać upieczonego / grillowanego kurczaka np. Ja uwielbiam smak fety i suszonych pomidorów więc one tu grają główną rolę, a żeby nie było nudno dodałam pestki i migdały które będą chrupać i żurawinę która nada trochę słodyczy :) Mam nadzieję, że będzie pysznie
Kuchnia na wzgórzuFETĄ I POMIDORKAMI 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 150 g małych pomidorków 200 g penne 6 listków świeżej mięty 75 g fety Penne z fetą i pomidorkami Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy wg wskazań z opakowania al dente. W tym czasie pomidorki myjemy i wycieramy - kroimy na połówki. Fetę odsączamy i kroimy(...)dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy rondel z ognia. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i ponownie wrzucamy do garnka (ale nie stawiamy go już na ogniu). Dodajemy podsmażone pomidorki, fetę i miętę - wszystko razem mieszamy. Penne z fetą i pomidorkami SMACZNEGO :-) Ten pyszny przepis pochodzi z książki: "Włoskie dania makaronowe" Gino D'Acampo
peggiwkuchnipolałam całość lekko dosłodziłam syropem z agawy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Składniki. 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe 10 dkg sera feta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki(...)plasterki mogą wtedy nie być tak cienkie jak te, jakie moglibyśmy uzyskać przy pomocy tarki. Cienkie plasterki buraczków ułożyć jeden obok drugiego, a nawet jeden lekko zachodzący na drugi. Ser feta pokroić w kostkę. Można go także delikatnie pokruszyć w palcach. Ułożyć na plastrach buraków. Wierzch posypać orzeszkami nerkowca. W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek
mecookspolałam całość lekko dosłodziłam syropem z agawy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Składniki. 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe 10 dkg sera feta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki(...)plasterki mogą wtedy nie być tak cienkie jak te, jakie moglibyśmy uzyskać przy pomocy tarki. Cienkie plasterki buraczków ułożyć jeden obok drugiego, a nawet jeden lekko zachodzący na drugi. Ser feta pokroić w kostkę. Można go także delikatnie pokruszyć w palcach. Ułożyć na plastrach buraków. Wierzch posypać orzeszkami nerkowca. W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek
mecooksSałatka z serem fetą Dzisiejsza moja propozycja to sałatka z serem fetą Składniki: mix sałat ser feta ogórek zielony pomidory koktajlowe papryka sos winegret mix prażonych ziaren grzanki z chleba tostowego Wykonanie: Nie podaję ilości w jakich użyłam, ponieważ robiłam bardzo małą porcje tylko dla siebie. Sami musimy ocenić jaka chcemy porcję zjeść. Na spód miseczki(...)położyć mix sałat. Następnie opłukane pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, ogórek obrany ze skórki i pokrojony w grubszą kostkę oraz paprykę również pokrojoną w kostkę. Do warzyw dodajemy pokruszony ser feta, polewamy sosem winegret i posypujemy prażonymi ziarnami (słonecznika, dyni, orzeszki pinii). Sałatkę z serem fetą podawać z grzankami. Artykuł Sałatka z serem fetą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia