faszerowane serem feta, zawinięte w chrupiący boczek, zalane sosem śmietankowym z pesto i zielonym groszkiem. Składniki : 2 duże filety z kurczaka (około 500 g) 200 g sera feta 100 g surowego boczku, pokrojonego w cieniutkie plastry - 8 sztuk) 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka pesto z bazylii 180 g zielonego
Zabawa smakiemSałatka z kaszą kuskus i serem feta , czyli krócej mówiąc sałatka z kuskusem i fetą . Szybka, prosta i bardzo smaczna :) Swoim składem nieco przypomina popularną sałatkę grecką. Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear(...)cebula (ok. 140g) 1 duża czerwona papryka (ok. 260g) 1 żółta papryka (ok. 250g) pół szklanki kuskusu (ok. 100g) pół szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) 1 opakowanie sera feta (270g) 2 garści czarnych oliwek (ok. 75g) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojeblogu zrobiło się jakoś za słodko ;) więc dla odmiany, dzisiaj przedstawię Wam przepis na pastę do kanapek, która powstała pod wpływem chwili. Pasta jest lekko słonawa, ponieważ zawiera fetę. Jeśli chodzi o jej ostrość - tutaj już musicie sami zdecydować, czy lubicie mniej czy bardziej ostrą. 'pasta z pieczonej papryki i fety' Składniki: - 1 czerwona papryka - 90-100g fety
CookYourselfUwielbiam serek feta. Do czegokolwiek go dodam, zawsze smakuje! 1 kostka serka feta 2 pomidory 1 długi ogórek zielony makaron majonez lub sos włoski Oczywiście makaron gotujemy, pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić, ogórka obieramy i także kroimy, fetę kruszymy lub kroimy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodając majonez lub ulubiony sos na bazie oliwy
Jadło i czytadłoWarto zatem włączyć ją do swojego menu, szczególnie że odpowiednio doprawiona może być naprawdę pyszna. Dzisiaj może nie najlepiej wyglądająca, ale za to nadrabiająca smakiem cieciorka ze szpinakiem i fetą. Zapraszam! :) Składniki (2 porcje): 1/2 szkl. surowej ciecierzycy (ok. 1 szklanki ugotowanej) 1 cebula 2 ząbki czosnku olej opakowanie szpinaku mrożonego (450g) 2 pomidory 100 g fety Ciecierzycę płuczemy, zalewamy(...)szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy pod przykryciem do odparowania większości wody. Na końcu dodajemy ciecierzycę, mieszamy, doprawiamy pieprzem i chwilę dusimy. Wykładamy na talerz i posypujemy pokruszoną fetą. 1 porcja zawiera: 392 kcal, 26,6 g białka, 14,9 g tłuszcze, 47,4 g węglowodany, 16,3 g błonnik
Powiedz dietom nieSkładniki: 2 średnie kaszanki 1 cebula 50g pora 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów sól, pieprz mix sałat plasterek fety kilka suszonych pomidorków so k z cytryny Przygotowanie: Cebulę i pora drobno p okroić i z eszklić na patelni z oliwą na małym ogniu. Kaszankę obrać z osłonek pokroić na plas terki , dodać(...)Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, trzymać na ogniu jeszcze z 2 min. Wyłączyć ogień i dodać pokrojone w słupki pomidorki. Sałatę umyć, osuszyć. Położyć na niej kaszankę, posypać rozdrobnioną fetą i....... Smacznego
Gaździnka warzyprzy tym będziemy czuć się lekko. Taka pierś proponuję podawać z letnią sałatką, oczywiście można dodać jeszcze ryż lub ziemniaczki. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1/4 brokuła 50 g fety (centymetrowy plaster) przyprawa do mięsa Dodatkowo: folia aluminiowa Wykonanie: Piersi kurczaka oprószamy ulubioną przyprawą, po czym robimy kieszonkę tak jak na zdjęciu. Plaster fety dzielimy jeszcze na pół(...)zaś brokuła dzielimy na małe różyczki. Do każdej kieszonki kurczaka wkładamy kawałek fety i różyczki brokuła. Każdą pierś kurczaka zawijamy oddzielnie w folię aluminiową. Zawinięte piersi pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30 min. Smacznego
IMPRESJA SMAKUbabcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :) Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety. SKŁADNIKI: ok 40 pierogów - mąka pszenna 0,5 kg - jajko 1szt - niecała szklana ciepłej wody - szpinak świeży lub mrożony pół paczki - czosnek 1 ząbek - masło kostkę - śmietana 12% 100ml - sól , świeżo(...)zmielony pieprz - feta pół paczki - szalotka 1 szt SPOSÓB WYKONANIA - mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek wbijam jajko i wlewam wodę wyrabiam elastyczne ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody) - tak wyrobione ciasto owijam folią i daję mu odpocząć ok 20 min - w tym czasie rozpuszczam pół kostki masła na patelni z ząbkiem czosnku
Basia w kuchniMeat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat. Składniki. 1 kg mięso z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta grecka 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 3 cebule 1 łyżka śmietana 18% 1 ząbek czosnku olej do smażenia majeranek pieprz przyprawa Kucharek Wykonanie. Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną w mleku(...)ząbek czosnku, drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać kaszankę. Całość chwilę smażyć, przestudzić i rozłożyć na mięsie, formując wąski pasek, na który rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Całość zwinąć w rulon, związać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC 1 godzinę. Wyjąć z pieca i po 10 minutach pokroić w plastry i podać
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka z fetą, oliwkami, czarnymi pomidorami, papryką i ogórkiem, to sałatka który gości na naszym rodzinnym stole każdy wieczór, bo jest momentalna w przygotowaniu i bardzo pyszna. Składniki: 4 czarne pomidory puszka marynowanych oliwek 2 średnie ogórki 250 g fety 1 czerwona papryka sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Pomidor kroimy w średnią kostkę, ogórek w pół talarki, oliwki na połowę(...)paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, na którym będziemy serwować sałatkę. Na górę kruszymy fetę, polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz: 1 kg mrożonych brykietów szpinakowych 25-30 dag fety 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie(...)patelnię i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do szpinaku, przyprawiamy. Patelnię zdejmujemy z kuchenki i do masy szpinakowej wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. A potem to już tylko sama przyjemność: wałkujemy, nadziewamy i kleimy pierogi. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczka soli, gotujemy pierogi
Kulinarne przygody Gatityroli głównej. Robi się je w kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać stwardniałych szparagowych końcówek. Można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę. Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) 15 dag fety 2 pomidory sok z cytryny olej z oliwek sól Wykonanie: Odłamujemy(...)kiedy będą al dente. Jest to kwestia 10-15 minut. Dorzucamy główki szparagów, delikatnie mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Solimy i dodajemy sok z cytryny, dorzucamy pokrojone pomidory, delikatnie mieszamy całość
Kulinarne przygody Gatityrazu u mnie na patelni pojawia się to danie, które uwielbiam ! Wprawdzie do dietetycznych ono nie należy, bo bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, ale raz się żyje :-) Bakłażan, feta, pomidor Składniki: 1 bakłażan 150 g fety 1-2 pomidory listki bazylii sól, pieprz parę kropel oliwy z oliwek EV 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Bakłażana(...)bułce. Smażymy na średnim ogniu na gorącym oleju z obydwu stron, do momentu aż warzywo będzie miękkie. Bakłażana przekładamy na talerz, solimy i pieprzymy. Kładziemy na niego plaster fety i plaster pomidora, posypujemy bazylią i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek
Kulinarne przygody Gatityprzyjemne rzeczy brakuje czasu, a przede wszystkim ochoty. Mam nadzieję, że wkrótce to wszystko ogarnę i powróci euforia gotowania i zapał do blogowania. A dzisiaj przepis na mizerię z fetą i lekkim sosie winegret. Pasuje właściwie do każdego obiadu, który przewiduje podanie surówki… Składniki: 2 długie ogórki szklarniowe 2/3 kostki fety 3-4 gałązki koperku mały słoiczek oliwek(...)pokroić w cienkie plastry. Koperek drobno posiekać. Oliwki odsączyć z zalewy. Wszystko umieścić w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać sosem i wymieszać, następnie wkruszyć fetę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Od razu podawać
Czerwień i błękitSkładniki (na dwie porcje): garść rukoli burak, upieczony (180 stopni, 1h) 50 gram sera feta 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko(...)szczypta soli łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy na rukoli, posypujemy pokruszonym serem feta. Jajka kroimy na połówki i również umieszczamy na talerzach. Pieczywo kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone kromki razowca, dodajemy szczyptę soli i podpiekamy grzanki na złoto
Mango Papaja