podsmaż szpinak wraz z czosnkiem. 3 Jak tylko szpinak zmięknie, dodaj fetę oraz mozzarellę. Smaż wszystko około 3 minuty – aż sery się rozpuszczą. 4 Całość wymieszaj z makaronem i ulubionymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami. Smacznego! Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozarella Składniki Przygotowanie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"atopestka","datePublished":"2018-08-24","name":"Makaron ze szpinakiem(...)u0119 oraz mozzarell\u0119. Sma\u017c wszystko oko\u0142o 3 minuty \u2013 a\u017c sery si\u0119 rozpuszcz\u0105. \n","Ca\u0142o\u015b\u0107 wymieszaj z makaronem i ulubionymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami. Smacznego!\n"],"aggregateRating":0} Artykuł Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą pochodzi z serwisu A to pestka
A to pestkakolejny przekonuję Was, że domowe jest lepsze. Chociaż na pewno i Wy już się o tym nie raz przekonaliście. Tym razem zrobimy ser. Coś ala feta bo i te w sklepach to nie są prawdziwe greckie fety niestety. Domową możemy zrobić mniej lub więcej słoną. I to jest plus tego sera. Składniki : * kostka dobrego twarogu(...)Przygotowanie : Dokładnie rozpuszczamy sól w wodzie. Mieszamy około 5 minut. Wkładamy kostkę sera na 5-7 dni i co dzień obracamy ser w solance. Mój po 5 dniach jest idealny do jedzenia. Domowa feta nadaje się do kanapek, sałatek i dań na ciepło. Zapraszam na stronę sklepu Sante 0raz na FB Sante
Magiczne Życie Martygustu. Kotleciki te dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można śmiało kombinować i przyrządzać je z ulubionymi dodatkami. Dziś postawiłam na szpinak, marchewkę i ser feta i wyszło bardzo smacznie. A Wy z jakimi dodatkami przyrządzicie swoje kotleciki? Składniki: – 2 jajka – pół marchewki (około 50g) – 50g świeżego szpinaku – 50g sera feta(...)posiekać na cienkie paski, ser pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano. Mieszankę wykładać łyżką, formując małe kotleciki. Z podanych składników wyszło 5 sztuk. Jajecznica ze szpinakiem marchewką i serem feta w formie kotlecików Jajecznica
Smaki ArmineSałatka z melonem, granatem i serem feta to propozycja lekkiej sałatki na upalny dzień. Ważne, aby melon, którego dodajecie do sałatki był dojrzały i soczysty, wtedy nada sałatce wyrazu. Sałatkę z melonem podałam w towarzystwie rostbefu . Drugą wersją jej podania może być dodanie do niej kawałków grillowanego kurczaka, a trzecią, oczywiście zjedzenie w takim kształcie jakim jest, jako lekka(...)Melon obieramy i kroimy w kostkę. Granat obieramy i wyjmujemy nasiona. Ser kroimy w kostkę. 2 Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich rukolę oraz posiekaną miętę. 3 Dodajemy oliwę z oliwek, dokładnie mieszamy i pieprzymy do smaku. Artykuł Sałatka z melonem, granatem i serem feta pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliismaków. Feta to ser, który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca smak każdej potrawy. Ser ten idealnie sprawdzi się zarówno w towarzystwie warzyw jak i owoców. Schłodzony arbuz prosto z lodówki doda bardzo dużego orzeźwienia. Najlepiej smakuje w okresie letnim, jest wtedy najbardziej soczysty i ma najlepszy smak. Do arbuza i sera feta zawsze dodaję chrupiący(...)Następnie dodajemy pokrojonego arbuza w kostkę. Ser feta kroimy również w kostkę i dodajemy do arbuza. Postaraj się ułożyć kawałki fety tak, by nie pokruszyły się za mocno. Następnie całość delikatnie polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Na końcu dodajemy prażone pestki dyni lub słonecznika. Artykuł Sałatka arbuzowa z serem feta pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta Sałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta czyli coś dla miłośników sałatek Smaczna sałatka z selerem naciowym, który świetnie podkreśla smak sałatki, dodaje jej odrobinę ostrości i niezwykłego aromatu. Całość świetnie się komponuje i rewelacyjnie smakuje, a dodatkowo sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu Polecam Przepis(...)jedną miskę dania Sałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta SKŁADNIKI: 4 pomidory 1/2 selera naciowego 1 cebula czerwona 250 g sera feta pieprz czarny mielony 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego PRZYGOTOWANIE: Pomidory opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone pomidory przełożyć do miski. Seler naciowy opłukać, osuszyć
WSZYSTKO SMACZNECukiniowe kuleczki z serem feta to nasza propozycja dla znajomych, którzy pytali się, w jaki sposób można wykorzystać to warzywo. Teraz jest wysyp cukinii, więc ten pomysł może się przydać także innym osobom, które szukają nowych inspiracji. W tym roku wakacyjne wieczory są już chłodne i taka kolacja na ciepło będzie mile widziana po powrocie do domu. Składniki(...)cukiniowe kuleczki z serem feta 900 g miąższu z cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka) 270 g sera fety 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej kilka dużych listków mięty kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparyMakaron ze szpinakiem i serem feta jest prosty(...)szybki. Zawsze się znajdzie wystarczająco czasu, żeby przygotować sobie taki ciepły posiłek. Makaron ze szpinakiem i serem feta najlepiej doprawić na samym końcu, ponieważ feta jest słona i może trochę zmienić smak potrawy. Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta 450 g szpinaku mrożonego 200 g sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku
niecodziennikparyświeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese 2-3 tablespoons Greek yogurt pepper, herbs Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, osusz, urwij co grubsze łodyżki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij(...)dorzuć szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp
Martyna CooksSAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD Ostatnie powiewy lata już za nami, warto je wspomnieć póki jeszcze pamiętamy te upały i skusić się na jedną z najprostszych do wykonania sałatek – „arbuz feta”. Sałatka składa się z, dosłownie, dwóch składników i jest obłędna zarówno w smaku jak i w prostocie wykonania! Last days of summer are behind(...)good idea to recall them when the memory of the heat is still bright and try one of simplest salads ever – „watermelon feta”. It has, literally, two ingredients and it’s amazing both in taste and has the easiest way of making it! SKŁADNIKI (4 porcje): 1,3 kg arbuza (pół małego) 200 g sera typu
Martyna Cookszimno do zapakowania np. na drugie śniadanie. Bardzo polecam wypróbowanie przepisu! Składniki na nałożenie: 250 g ugotowanych buraczków 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera feta sól, pieprz 1 bulwa fenkułu koperek 50 g orzechów włoskich olej ocet balsamiczny Składniki na kruche ciasto: 150 g zimnego masła 150 g maki orkiszowej jasnej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej(...)lodówce na 30 minut piekarnik rozgrzać do 180`C. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w żaroodpornej formie, ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, pokruszonym serem feta, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem fenkuł pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju około 5 minut. Na koniec podlać 3 łyżkami octu balsamicznego fenkuł rozłożyć na podpieczonym spodzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oliwkami i arbuzem. Taka grecka po polsku. Smakuje latem i wakacjami. Sałatkę można polać sosem balsamicznym zamiast oliwą. Składniki: – 4 plastry arbuza – kawałek sera feta – kilka sztuk oliwek czarnych – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki(...)oliwy – kilka listków bazylii Wykonanie: – Arbuza pokroić w kostkę, wyjąć pestki i ułożyć na półmisku. – Pokruszyć lub pokroić w kostkę ser feta i posypać arbuza. – Posypać oliwkami. – Dodać listki bazylii, posypać pieprzem i delikatnie solą, bo feta jest słona. – Polać oliwą i schłodzić przed
To co kochamKieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego) 500 g ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól, pieprz Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka(...)starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Artykuł Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaTaką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie, gdy jej składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza 1/2 op. sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy(...)miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy go w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Dodajemy nasiona słonecznika i mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy
Kuchnia MagdaLenysosie beszamelowym. Farsz można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą, a my będziemy mieć mniej pracy do wykonania na raz. Polecam! Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 1-2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku(...)koniec dodajemy por pokrojony w półtalarki, posiekaną natkę, doprawiamy chili, solą i pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko
Smak mojej kuchnigrecka z sałatą i grzankami Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem(...)kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki). Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Idealnym jej dopełnieniem będą czosnkowe grzanki. Smacznego Artykuł Sałatka grecka z sałatą i grzankami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujefetą i szparagami to propozycja dla amatorów wytrawnych smaków. Składniki 2 szkl mąki 1 szk mleka 1/3 szkl oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g sera feta 2-3 ugotowane szparagi 1 łyżeczka czarnego sezamu Targroch szczypta soli himalajskiej gałka muszkatołowa(...)aluminiowych foremek na muffiny Jan Niezbędny 1. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem. 2. Do przesianej mąki z proszkiem dodajemy szczyptę soli, gałkę muszkatołową i czarny sezam. 3. Fetę kroimy z drobna kostkę a szparagi w cienkie talarki. 4. Wymieszane suche składniki wsypujemy do mokrych. Dodajemy ser i warzywa. 5. Tak przygotowanym ciastem napełniamy aluminiowe foremki do 3/4 wysokości. Wierzch
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydodatek do obiadu. Sałatka grecka Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem(...)kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki). Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Idealnym jej dopełnieniem będą czosnkowe grzanki. Smacznego Artykuł Sałatka grecka pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSposób przygotowania: 1. Garść mielonego mięsa, jajko, cebulę i ząbek czosnku włożyć do blendera. Dodać przyprawy i zmiksować na gładką masę. 2. Wymieszać z resztą mięsa mielonego. 3. Fetę pokroić w kostkę. 4. Porcje mięsa rozpłaszczyć na dłoni. Położyć kawałek fety. 5. Formować okrągłe pulpeciki, oprószyć je bułką tartą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron
W mojej kuchniśniadanie. Zdrowie na dzień dobry. Kuszące kolory wiosny:) Żurawina przełamuje smak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść! Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety - twarożek, zamiast żurawiny - rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną i zdrową wersję! Składniki na 2 porcje(...)spore garści rukoli 2 pomidory garść suszonej żurawiny po 2 łyżki pokruszonej fety szczypta soli, pieprz do smaku Przygotowanie: Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rukolę układam na talerzach (po równo;) pomidory kroję w ćwiartki, układam po jednym pomidorze na talerz, posypuję fetą i żurawiną, solę i pieprzę. Opcjonalnie możecie sałatkę polać oliwą z oliwek, olejem lnianym, wymieszać. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchnipraż, aż uwolnią aromat. Przełóż do moździerza i rozdrobnij lekko (mają zostać duże kawałki). Przesyp do miseczki. Zrób sos jogurtowy: W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, musztardę, pokruszoną fetą, sok i skórkę z cytryny. Dopraw sola i pieprzem. Przygotuj grillowanego brokuła: Rozgrzej patelnię grillową. Przy pomocy mandoliny lub ostrego noża pokrój brokuła na cienkie plasterki. Grilluj na suchej patelni(...)Możesz ją zabrać w pojemniku do pracy. Grzanki najlepiej zapakuj osobno, aby nie zmiękły od sosu. ➤ Wskazówka: Aby sałatka była bardziej sycąca, dodaj do niej pozostałą po zrobieniu sosu fetę. Zamiast grzanek możesz dodać do sałatki ugotowaną kaszę, np. jaglaną albo bulgur
Chilli Czosnek i Oliwakoło talerza przygotowałam taką sałatkę. Mozzarella, feta, pomidor...wszystko pasuje doskonale Składniki: 1 duży pomidor malinowy 30 dag pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych 1 kulka mozzarelli kilka kostek fety sos: 1/3 szkl oliwy z oliwek ocet winny JAMAR ok łyżki- dwóch odrobina suszonej bazylii, oregano, słodkiej papryki Wykonanie: Pomidory malinowe kroimy w plastry, śliwkowe na połówki(...)Mozzarellę kroimy w plastry, a fetę kruszymy. Na około talerza układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Na pusty środek talerza układamy połówki pomidorków. Całość posypujemy pokruszona feta. Olej łączymy z octem, dodajemy zioła, polewamy sałatkę. Na wierzch układamy świeże listki bazylii
Z Majeczką w kuchnibardzo chciało mi się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ok. 1 kg ziemniaków kostka(...)fety 1 duża cebula sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco
Czerwień i błękitświeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese 2-3 tablespoons Greek yogurt pepper, herbs Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, osusz, urwij co grubsze łodyżki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij(...)dorzuć szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp
Martyna Cookssól, pieprz, majeranek wedle uznania cebula 1 średnia kaszka manna 3-4 łyżki bułka tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy) woda zimna 1/4 szklanki feta 1 opakowanie Dodatkowo folia srebrna spożywcza trochę oleju do posmarowania SPOSÓB WYKONANIA : Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry(...)Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone przyprawami, łączymy z jajkiem, kaszką, bułką tartą, wodą oraz cebulą. Gotowe mielone nakładamy na wydrylowaną cukinie, na to rozkruszamy fetę. Każdy kawałek kroimy na 3-4 części. Odrywamy kawałek foli, posmarujemy olejem i w ten sposób zwijamy każdy kawałek cukinii. Pieczemy na ruszcie do upieczenia się mielonego oraz zmiękczenia się
Basia w kuchnifeta, cukinia i suszone pomidory. Składniki: ok. 200 g kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 bardzo młoda cukinia łyżeczka ziół do pizzy 100 g fety ok. 8 pomidorów w oliwie sól i pieprz Kaszę ugotować z dodatkiem soli lub przyprawy warzywnej według przepisu na opakowaniu. W tym czasie cukinię umyć, pokroić w pół centymetrowe(...)plastry, posolić, posypać ziołami i zgrillować na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z pomidorów, dodając pod koniec zmiażdżony czosnek. Pomidory posiekać w paseczki, a fetę w kostkę Gorącą kaszę odcedzić, wyłożyć na talerze, na kaszę rozłożyć plastry cukinii, paski pomidorów i kawałkami fety. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i posypać zieleniną (np. szczypiorkiem
Czerwień i błękitDodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze) i również podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj szpinak i duś przez kilka minut (lub dłużej) aż większość wody wyparuje. Dodaj drobno pokrojoną fetę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i napełnij nadzieniem naleśniki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)them for a short while. Next add spinach and simmer over low heat for a few minutes (or longer) until most of the water has evaporated. Add finely diced feta and season to taste with salt and pepper. Stir well and stuff the crêpe s with the filling
Qlinarnie i Qlinarniecebulę i czosnek i również podsmaż. Cukinie przekrój na pół, wydrąż miąższ i pestki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj ugotowane kasze z grzybami, cebulą, czosnkiem i drobno pokrojoną fetą. Dodaj zieleninę, sól, pieprz i zioła. Farszem nadziewaj cukinie i zapiekaj przez 20-30 minut. Już 7 października niezwykła gratka dla miłośników filmu - rusza rzeszowski Festiwal Filmów Optymistycznych Multimedia Happy(...)also fry them. Cut zucchinis lengthwise in halves and remove the seeds and pulp. Preheat oven to 180°C. Stir: millet, buckwehat, wild mushrooms, onion, Garlic and finely chopped feta. Add parsley, salt, pepper and herbs. Stuff zucchinis with the filling and bake them for ca. 20-30 minutes
Qlinarnie i Qlinarniemięta dodają sałatce świeżości. Wspaniale smakuje na ciepło, także w formie bruschetty - na grzankach z bagietki. Składniki na 2 osoby 10 mini-patisonów 1 czerwona cebula 1/2 opakowania fety kilka łyżek oliwy 2-3 łyżki balsamico 2-3 łyżki miodu sól, pieprz świeże listki mięty i bazylii Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z odrobiną(...)pokrojone patisony. Doprawić solą i pieprzem i trzymać na średnim ogniu przez kilka minut - powinny tylko lekko się poddusić. Zdjąć z ognia. Połączyć z karmelizowaną cebulą, pokrojoną lub pokruszoną fetą oraz ziołami. Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze do smaku solą i/lub pieprzem i skropić oliwą. Zjadać z apetytem, w towarzystwie dobrego wina i bagietki
KUCHARNIA