ser feta - 6431 przepisów (strona:12/429)

Jajecznica ze szpinakiem marchewką i serem feta w formie kotlecików 129

gustu. Kotleciki te dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można śmiało kombinować i przyrządzać je z ulubionymi dodatkami. Dziś postawiłam na szpinak, marchewkę i ser feta i wyszło bardzo smacznie. A Wy z jakimi dodatkami przyrządzicie swoje kotleciki? Składniki: – 2 jajka – pół marchewki (około 50g) – 50g świeżego szpinaku – 50g sera feta(...)posiekać na cienkie paski, ser pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano. Mieszankę wykładać łyżką, formując małe kotleciki. Z podanych składników wyszło 5 sztuk. Jajecznica ze szpinakiem marchewką i serem feta w formie kotlecików Jajecznica

Smaki Armine
Sałatka z melonem, granatem i serem feta 128

Sałatka z melonem, granatem i serem feta to propozycja lekkiej sałatki na upalny dzień. Ważne, aby melon, którego dodajecie do sałatki był dojrzały i soczysty, wtedy nada sałatce wyrazu. Sałatkę z melonem podałam w towarzystwie rostbefu . Drugą wersją jej podania może być dodanie do niej kawałków grillowanego kurczaka, a trzecią, oczywiście zjedzenie w takim kształcie jakim jest, jako lekka(...)Melon obieramy i kroimy w kostkę. Granat obieramy i wyjmujemy nasiona. Ser kroimy w kostkę. 2 Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich rukolę oraz posiekaną miętę. 3 Dodajemy oliwę z oliwek, dokładnie mieszamy i pieprzymy do smaku.   Artykuł Sałatka z melonem, granatem i serem feta pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Sałatka arbuzowa z serem feta 134

smaków. Feta to ser, który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca smak każdej potrawy. Ser ten idealnie sprawdzi się zarówno w towarzystwie warzyw jak i owoców. Schłodzony arbuz prosto z lodówki doda bardzo dużego orzeźwienia. Najlepiej smakuje w okresie letnim, jest wtedy najbardziej soczysty i ma najlepszy smak. Do arbuza i sera feta zawsze dodaję chrupiący(...)Następnie dodajemy pokrojonego arbuza w kostkę. Ser feta kroimy również w kostkę i dodajemy do arbuza. Postaraj się ułożyć kawałki fety tak, by nie pokruszyły się za mocno. Następnie całość delikatnie polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Na końcu dodajemy prażone pestki dyni lub słonecznika. Artykuł Sałatka arbuzowa z serem feta pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta 134

Sałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta Sałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta czyli coś dla miłośników sałatek Smaczna sałatka z selerem naciowym, który świetnie podkreśla smak sałatki, dodaje jej odrobinę ostrości i niezwykłego aromatu. Całość świetnie się komponuje i rewelacyjnie smakuje, a dodatkowo sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu Polecam   Przepis(...)jedną miskę dania Sałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta   SKŁADNIKI: 4 pomidory 1/2 selera naciowego 1 cebula czerwona 250 g sera feta pieprz czarny mielony 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego   PRZYGOTOWANIE: Pomidory opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone pomidory przełożyć do miski. Seler naciowy opłukać, osuszyć

WSZYSTKO SMACZNE
Cukiniowe kuleczki z serem feta 92

Cukiniowe kuleczki z serem feta to nasza propozycja dla znajomych, którzy pytali się, w jaki sposób można wykorzystać to warzywo. Teraz jest wysyp cukinii, więc ten pomysł może się przydać także innym osobom, które szukają nowych inspiracji. W tym roku wakacyjne wieczory są już chłodne i taka kolacja na ciepło będzie mile widziana po powrocie do domu. Składniki(...)cukiniowe kuleczki z serem feta 900 g miąższu z cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka) 270 g sera fety 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej kilka dużych listków mięty kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Makaron ze szpinakiem i fetą 75

Makaron ze szpinakiem i serem feta jest prosty(...)szybki. Zawsze się znajdzie wystarczająco czasu, żeby przygotować sobie taki ciepły posiłek. Makaron ze szpinakiem i serem feta najlepiej doprawić na samym końcu, ponieważ feta jest słona i może trochę zmienić smak potrawy. Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta 450 g szpinaku mrożonego 200 g sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku

niecodziennikpary
SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA 108

świeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese 2-3 tablespoons Greek yogurt pepper, herbs Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, osusz, urwij co grubsze łodyżki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij(...)dorzuć szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp

Martyna Cooks
SAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD 123

SAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD Ostatnie powiewy lata już za nami, warto je wspomnieć póki jeszcze pamiętamy te upały i skusić się na jedną z najprostszych do wykonania sałatek – „arbuz feta”. Sałatka składa się z, dosłownie, dwóch składników i jest obłędna zarówno w smaku jak i w prostocie wykonania! Last days of summer are behind(...)good idea to recall them when the memory of the heat is still bright and try one of simplest salads ever – „watermelon feta”. It has, literally, two ingredients and it’s amazing both in taste and has the easiest way of making it! SKŁADNIKI (4 porcje): 1,3 kg arbuza (pół małego) 200 g sera typu

Martyna Cooks
Tarta żytnia z buraczkami, fenkułem i koperkiem 176

zimno do zapakowania np. na drugie śniadanie. Bardzo polecam wypróbowanie przepisu! Składniki na nałożenie: 250 g ugotowanych buraczków 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera feta sól, pieprz 1 bulwa fenkułu koperek 50 g orzechów włoskich olej ocet balsamiczny Składniki na kruche ciasto: 150 g zimnego masła 150 g maki orkiszowej jasnej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej(...)lodówce na 30 minut piekarnik rozgrzać do 180`C. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w żaroodpornej formie, ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, pokruszonym serem feta, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem fenkuł pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju około 5 minut. Na koniec podlać 3 łyżkami octu balsamicznego fenkuł rozłożyć na podpieczonym spodzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z arbuzem i fetą 174

oliwkami i arbuzem. Taka grecka po polsku. Smakuje latem i wakacjami. Sałatkę można polać sosem balsamicznym zamiast oliwą. Składniki: – 4 plastry arbuza – kawałek sera feta – kilka sztuk oliwek czarnych – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki(...)oliwy – kilka listków bazylii   Wykonanie: – Arbuza pokroić w kostkę, wyjąć pestki i ułożyć na półmisku. – Pokruszyć lub pokroić w kostkę ser feta i posypać arbuza. – Posypać oliwkami. – Dodać listki bazylii, posypać pieprzem i delikatnie solą, bo feta jest słona. – Polać oliwą i schłodzić przed

To co kocham
Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem 113

Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego) 500 g ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól, pieprz Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka(...)starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Artykuł Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM 147

Taką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie, gdy jej składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza 1/2 op. sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy(...)miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy go w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Dodajemy nasiona słonecznika i mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu 603

sosie beszamelowym. Farsz można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą, a my będziemy mieć mniej pracy do wykonania na raz. Polecam! Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 1-2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku(...)koniec dodajemy por pokrojony w półtalarki, posiekaną natkę, doprawiamy chili, solą i pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko

Smak mojej kuchni
Sałatka grecka z sałatą i grzankami 113

grecka z sałatą i grzankami Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem(...)kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki). Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Idealnym jej dopełnieniem będą czosnkowe grzanki. Smacznego Artykuł Sałatka grecka z sałatą i grzankami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Muffinki z fetą i szparagami 272

fetą i szparagami to propozycja dla amatorów wytrawnych smaków. Składniki 2 szkl mąki 1 szk mleka 1/3 szkl oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g sera feta 2-3 ugotowane szparagi 1 łyżeczka czarnego sezamu Targroch szczypta soli himalajskiej gałka muszkatołowa(...)aluminiowych foremek na muffiny Jan Niezbędny 1. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem. 2. Do przesianej mąki z proszkiem dodajemy szczyptę soli, gałkę muszkatołową i czarny sezam. 3. Fetę kroimy z drobna kostkę a szparagi w cienkie talarki. 4. Wymieszane suche składniki wsypujemy do mokrych. Dodajemy ser i warzywa. 5. Tak przygotowanym ciastem napełniamy aluminiowe foremki do 3/4 wysokości. Wierzch

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania