Placki z cukinii to szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku, można je dowolnie modyfikować przez dodatki np boczek, paprykę, suszone pomidory, fetę czy zioła. Do tego do sos jogurtowy i lekki, letni obiad gotowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpolędwicy z śródziemnomorskim zacięciem :). Nie jest trudno przygotować takie danie, a na pewno będzie smakować Waszym domownikom. W przepisie nie ma soli. Nie widzę takiej potrzeby, skoro i feta i oliwki są słone. Jeżeli jednak wolicie wyrazisty słony smak, wtedy dodajcie tę przyprawę. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryKotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie z makaronem. Jeżeli masz dość zwykłych mielonych, "podrasuj" je moim sposobem :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrypogoda jest kapryśna i tych dni jest raczej mało. Ale mimo to musiałam zrobić, bo ta przekąska kusi mnie zawsze i kusiła od dawna. Jest prosta, nieskomplikowana, wystarczy dobra feta - niestety nie ta polska, bo się rozwarstwia a chodzi oto żeby łatwo ja pokroić w kostkę – do tego zioła, przyprawy, suszone pomidory i dobry olej lub oliwa z oliwek
Bernika - moj kulinarny pamietniknasze i wasze. Skoro jest lato, papryki zeszły z ceny, a ja od dawna miałam ochotę na nafaszerowanie ich mięsem to czemu ich nie zrobić Do tego ryż i feta, trochę ziół i można się delektować letnimi pysznościami. A skoro i wam się spodobał ten pomysł to nie czekam z publikacja tylko już teraz zapraszam na to pyszne, klasyczne danie
Bernika - moj kulinarny pamietnikalternatywa na szybkie pulpeciki tylko z 3 składników. W dodatku te pulpeciki są dietetyczne wiec każdemu, kto się odchudza myślę że przypadną do gustu. Ale czy połączenie mięsa i fety może być dietetyczne? Tak, bo po pierwsze brak tam bułki, czy bułki tartej i jajka co w połączeniu z mięsem daje nam kaloryczny posiłek, a jeśli jeszcze je zjemy
Bernika - moj kulinarny pamietnikśrednia cebula 2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa do smaku zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa do smażenia natka pietruszki do dekoracji ser typu feta Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa wraz z włoszczyzną podsmażamy na oliwie następnie zalewamy ok 1 l wody i dodajemy szpinak. Zupę gotujemy około
Bon Appetit MałgorzatyPasta z buraków i sera feta. Absolutnie uwielbiam warzywne pasty na kanapki , które jednocześnie mogą posłużyć jako dipy. Słodki burak , słona feta , ziarna słonecznika , ser mozzarella i wyrazisty czosnek – ta pasta na kanapki trafia w każde kubki smakowe. Ta wyjątkowa pasta idealnie komponuje się z krakersami w formie przystawki , ale także znakomicie się sprawdzi w kanapce(...)każdego kto przestrzega diety paleo lub nie może jeść sera, można zastąpić fetę 2/3 szklanki namoczonych orzechów nerkowca , które znakomicie naśladują kremowy smak i konsystencję fety . Burak to jedno z moich ulubionych warzyw , jest słodki, ziemisty i jedyny w swoim rodzaju, w towarzystwie fety i słonecznika oraz czosnku to bomba smaku i aromatu. Burak jest cudownym warzywem
Zdrowy Styl Joannyszklanki ciepłego mleka * dodatkowo pół kostki fety, roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek Przygotowanie : Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko. Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Na środku położyć ser, zlepić brzegi i uformować wałek. Wałek zwinąć
Magiczne Życie Martyświeżą cebulką zieloną. Prezentowało się i smakowało naprawdę wyśmienicie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki. 6 schabowym o grubości jednego centymetra każdy 100 ml mleka 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej olej słonecznikowy bądź smalec(...)smażenia 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 5 dkg sera feta (bez laktozy) pęczek zielonej cebulki Sos: 1 duży pomidor 2 średnie papryki (może być mix różnych papryk) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka soli 50 ml wody Przygotowanie. Schabowe robić nacinakiem do mięsa, zalać szklanką mleka i moczyć tak najlepiej przez całą noc. Schabowe wyjąć
mecookstymianek. Proste i pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 20 dkg sera feta 10 dkg cebuli 1 łyżka tymianku 2 łyżki oliwy do smażenia szczypta białego pieprzu Ciasto: 50 dkg mąki 4 żółtka 1 szklanka mleka 10 dkg margaryny lub masła(...)połowę. W czasie gdy ciasto wyrasta, cebulę pokroić w krążki. Na patelnię wlać oliwę. Na małym ogniu zrumienić na niej cebulę. Do cebuli dodać szczyptę białego pieprzu. Ser feta rozdrobnić widelcem. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłożyć je na stolnicę. Rozwałkować na grubość jednego centymetra. Szklanką wycinać w nim krążki. Na środku każdego z krążków delikatnie palcami zrobić wgniecenie
mecookswypróbowania. Smacznego! **** L'insalata di patate è una soluzione ideale per gli amanti dei tipici sapori mediterranei . L'insalata viene realizzata con pomodori secchi, capperi, olive nere, feta e con l'aggiunta di una salsa a base di erbe fresche. Buon appetito! SKŁADNIKI 400 g ziemniak ó w 50 g czarnych oliwek 50 g suszonych pomidorów(...)fety 1 ząbek czosnku 1 czerwona cebula 1-2 łyżki kaparów s ó l, pieprz suszone oregano natka pietruszki bazylia oliwa extravergine d'oliva **** INGREDIENTI 400 g di patate 50 g di olive nere 50 g di pomodori secchi 50 g di feta 1 cipolla rossa 1 spicchio d'aglio 1-2 cucchiai di capperi sale, pepe
La grande e la piccola cuocaczasie zupę zblendować na gładki krem. Przyprawić, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Zupę przelać do miseczki na wierzchu ułożyć starte buraki i pokruszną fetę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujetakże. Przepis z najnowszego KUKBUKa. Innymi słowy Mięcho rządzi a ww dwumiesięcznik obfituje w fajne przepisy :) 4 buraki pół cebulki 1 ząbek czosnku 200 g wołowiny, zmielonej 100 g fety sól, pieprz
Dzieje kuchennej Wiewióryżywa dotarłam do domu. W planach już od czwartku miałam pierogi. Do szpinaku wciąż przekonać się jakoś nie mogę ale jest jedna forma w jakiej go uwielbiam. Farsz z fetą, szpinakiem i czosnkiem! Pierogi lepiły trzy pary rąk, dzieciaki pomagały mi a ja pomagałam im, najpierw w wykrawaniu kółek, potem w sklejaniu, a na koniec w krojeniu
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo smaczna i tak naprawdę uniwersalna. Podpatrzona na blogu everydaycooking. Dzieciom smakowała i mi również. Ma piękny kolor, obłędny smak i zapach. Krem z Marchwi z Mlekiem Migdałowym i Feta 1 łyżka oliwy 1 mała drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku, drobno posiekane po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, mielonego kardamonu, łyżeczki mielonego imbiru
Dzieje kuchennej Wiewióryznajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-). Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety. Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam! Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćserami fetopodobnymi. To są zupełnie inne produkty! Przy horiatiki warto postawić na prawdziwą fetę. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Ser feta a ser sałatkowy – jak rozpoznać oryginalny ser i czym się różni od produktów udających fetę Oryginalny ser feta produkowany jest według ścisłych procedur, dzięki czemu ma wyjątkowy smak. W jaki sposób możecie go rozpoznać na sklepowych półkach(...)prosty: ser owczy, ser kozi, sól, kultury bakterii. Proces produkcji tego sera jest kontrolowany i wytwórców obowiązuje całkowity zakaz stosowania środków konserwujących i koloryzujących. W przypadku serów fetopodobnych takich obostrzeń nie ma i oprócz mleka krowiego możemy w nich znaleźć całą masę zbędnych dodatków, głównie w postaci stabilizatorów, konserwantów i barwników. Konsystencja i smak . Ser feta jest twardy, kruchy
Na-talerzu.plDalej jestem u mamy :) Bardzo mi tu dobrze i robi mi się przykro na myśl o powrocie do pustego domu oddalonego o 2000 km. Mam szczęście
Przepisy Aleksandry( Recipe in English ) Nie jest to tradycyjny przepis na souvlaki, ale moja wersja tego dania. Możecie podać danie z sosem tzatziki, ale nie jest konieczne. Według
Przepisy Aleksandry