ser feta - 6431 przepisów

Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 184

użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli  2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie  1/4 kostki fety  sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania  2 łyżki masła do polania pierogów   SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy(...)już gotowe, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z mojego doświadczenia zawsze robię więcej buraków bo je wyjadam są tak słodkie .. :) - do startych buraków dodajemy fetę i sok z limonki do smaku, burak jest słodki, feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka

Basia w kuchni
Warstwowa sałatka z kurczakiem gyros i fetą 376

Lekko i smacznie. Z powodzeniem może zastąpić obiad :) SKŁADNIKI 1 mała podwójna pierś z kurczaka 5 liści  sałaty lodowej 5 dużych pomidorków cherry 1/2 żółtej papryki 120g fety kilkanaście czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula sól, pieprz  przyprawa gyros/kebab oregano oliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na cienkie filety, następnie tniemy(...)kawałki. Układamy w misce. Na sałatę kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w kostkę. Cebulę kroimy w półkrążki i kładziemy na warzywach. Następnie dodajemy kurczaka, pokrojoną w kostkę fetę i oliwki. Polewamy dresingiem przygotowanym z dwóch łyżek oliwy, łyżki soku z cytryny, połowy łyżeczki oregano, soli i pieprzu. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku 213

pastę z czarnej fasoli i sera feta . Przepis na tę pastę stworzyłam sama, inspirując się smakami Grecji . Do czarnej fasoli,  którą akurat miałam w kuchennej szafce, dodałam ser feta, cytrynę, oliwę i świeże oregano rosnące na okiennym parapecie. Nie byłabym sobą, gdybym na koniec nie doprawiła pasty szczyptą płatków chilli. Efekt okazał się tak udany, że pasta(...)żeby pozostać w klimacie Grecji, podajcie pastę z chlebem pita; do takich past pasuje również inne płaskie pieczywo (np. tortilla), maca czy grzanki   Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku Przepis własny Składniki: 1 puszka czarnej fasoli lub ok. 150 g suchej 1/2 opakowania sera feta (100g) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki płatków chilli garść świeżego

Chilli Czosnek i Oliwa
Ser feta w kosteczkę ? 193

feta w kosteczkę ? Zawsze w przepisach z serem feta jest wzmianka typu "ser feta rozdrobnić w palcach" bo jakby nie było trudno pokroić ser feta w kosteczkę - ja jednak znalazłem sposób ... Rozcinam zgrabnie kartonik z serem, tak aby wyjąć całą kostkę sera. Następnie kroję nożem tą kostkę w ok 1 cm paseczki a samą kosteczkę osiągam

Mechanik w kuchni
Zapiekanka z serem feta 379

osób. 1/2 kg mięsa mielonego 3 cebule 2 papryki (kolor dowolny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka ostrej czerwonej papryki sól, pieprz, olej 1 kostka sera feta 5 jajek  100g sera żółtego  natka pietruszki 1. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy(...)proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy pomidory z puszki i dusimy jeszcze kilka minut. W międzyczasie kroimy natkę pietruszki, ser feta (w kostkę) a jajka wlewamy do miski i mieszamy. 3.  Do zwartości garna dodajemy ser feta i całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jajko i mieszamy. Całość

Szefowa kuchni
Sałatka z fetą 198

żółtej i czerwonej; - opakowanie fety; - mała czerwona cebula; - ewentualnie zielone lub czarne oliwki; - 100g uprażonego słoneczniku; - sos grecki; - sos francuski lub włoski Wykonanie: Sałatę umieszczamy w misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Wszystko razem mieszamy. Wlewamy sosy i znów należy przemieszać. Na końcu posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego:)   function load(url, callback(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('9bfde6f893a93d295bb16db5dc796f3a').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: salatka warzywna porady The post Sałatka z fetą appeared first

dom-agi.pl
Chrupiące tosty z fetą, chili i tymiankiem 151

przełączyłam kanału, bo dzięki temu mam rewelacyjny przepis na równie rewelacyjnego tosta! Chrupiący, o aromatycznym zapachu i smaku tymianku oraz czosnku, a do tego pikantna papryczka chili i ciepła feta... Przyznam się szczerze, że robię te tosty kilka razy w miesiącu więc chyba nie muszę pisać jak bardzo mi smakują ;) Spróbujcie sami, warto, serio! Przepis na 4 tosty: * chleb(...)kromki * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 1 sztuka * feta- 4 plastry * tymianek * szczypiorek * oliwa * sól i pieprz Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojona w małą kosteczkę cebulę. Chwilkę podsmażyć, aż zrobi się szklista i dodać pokrojony w plasterki czosnek. W międzyczasie włożyć chleb do opiekacza. Zaraz po czosnku dodać papryczkę chili, wszystko wymieszać i podsmażyć ok 1min

Kraina Miodem Płynąca
Koreczki na imprezę z oliwkami, serem feta i pomidorkami 369

Koreczki na imprezę to klasyka gatunku ;-) Pomysłów na nie są miliony. Poniżej wersja śródziemnomorska ;-) Składniki: kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych ser feta Wykonanie: Ser feta pokroić w kostkę. Na wykałaczki nadziewać: oliwkę, ser feta, a na koniec pomidorka koktajlowego. Więcej przepisów na imprezę i Sylwestra znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę i Sylwestra The post Koreczki(...)imprezę z oliwkami, serem feta i pomidorkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kurczakiem i serem feta 470

szybka sałatka. Sałatka z kurczakiem i serem feta  SKŁADNIKI: sałata rukola - 1 opak pomidorki koktajlowe - kilka sztuk ( u mnie zwykłe pomidory) pierś z kurczaka - 1 szt ser feta - 0,5 opak przyprawa gyros tłuszcz SOS sos sałatkowy francuski winegret oliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE: Sałatę umyć, osuszyć ułożyć na talerzu. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski, przesmażyć(...)tłuszczu z przyprawą gyros. Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. SOS  Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. Na rukoli ułożyć kurczaka, ser feta i pomidorki. Przed podaniem polać sałatkę sosem Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 354

lodówce przez ok. tydzień, jeżeli zostało dobrze zawinięte w papier ochronny i folię. Podobno można je również ponownie zamrozić. Macie z tym jakieś doświadczenia? Sigara Böreği - ciasto filo nadziewane serem feta i ziołami przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking , Beverley Jollands na 10 sztuk czas przygotowania: 30 minut + 20 min pieczenie Składniki: 250 g sera feta, pokruszonego(...)masła lub oliwy do smarowania płatów ciasta (ja użyłam oliwy) czarny pieprz przydadzą się również: pędzelek kuchenny lub oliwa w spreju, blacha do pieczenia Przygotowanie: 1. W misce wymieszaj ser feta, gałkę muszkatołową oraz świeże zioła. Dopraw pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. 2. Wyjmij ciasto filo z opakowania, rozwiń rulon i umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami 716

Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami... Słodycz jędrnych, zielonych winogron. Soczystość selera konserowego. Słoność fety. Ostrość czosnku. I chrupkość prażonych migdałów. Pyszne połączenie, niezapomniany smak! Składniki: Słoiczek selera konserowego, wiórki (waga netto po odsączeniu 180 g); Kostka fety (waga netto 270 g); Nieduża kiść zielonych winogron (waga około 500 g); 100 g płatków migdałów; 2 ząbki czosnku(...)dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić. Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek. Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta 176

faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta na 4 porcje Składniki: 2 cukinie 400 g surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie na ajwar ( klik ). Przygotowanie(...)malakserze), dodałam miąższ cukinii, koper włoski i chilli. Wszystko przemieszałam i smażyłam ok. 7 minut, aż składniki stały się miękkie i zezłocone. W misce wymieszałam usmażoną mieszankę z pokruszonym serem Feta, posiekaną pieczoną papryką i natką pietruszki.  Gotowym farszem nadziałam łódeczki z cukinii. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią aluminiową i piekłam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki ze świeżym szpinakiem i fetą 176

drugiego dania czy nawet w sałatce - to coś pysznego :) Dzisiaj zaszalałam ze świeżym szpinakiem w naleśnikach.  Ale żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :) Składniki: opakowanie  świeżego szpinaku , 4 większe ząbki czosnku , 2 łyżki masła , gałka muszkatołowa , ostra mielona papryka lub pieprz, serek feta . Usmażyć naleśniki. Można użyć któregoś(...)ognia i wrzucić na nią opłukany i dokładnie odsączony z wody szpinak. Wystarczy przemieszać kilka razy. Nie trzeba go już smażyć. Na naleśniki nakładać szpinak i pokruszoną fetę. Posypać po wierzchu gałką muszkatołową i ostrą papryką (lub pieprzem). Nie solimy, to nie jest błąd w przepisie :) feta jest wystarczająco słona. Naleśniki ciasno zwinąć w rulon

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 445

warzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o akcencie mięsnym ani o wyrazistym smaku dania. Dobry pomysł na wykorzystanie starszych i większych cukinii, które pojawiają się w sklepach na początku jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA(...)Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, jeśli macie większe okazy pieczenie

Nerds Kitchen