window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami – Składniki: pół główki sałaty lodowej (ok. 175g) 2 duże garści roszponki (ok. 50g) 10 kawałków suszonych pomidorów 1 opakowanie sera feta (270g) 2 łyżki pestek dyni (ok. 20g) 5 łyżeczek oleju z zalewy pomidorów 2 łyżeczki miodu lipowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle(...) pokroić w kostkę. Przygotować sos: 5 łyżeczek oleju z zalewy pomidorów wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Do jednej miski wrzucić sałatę lodową, roszponkę, pokrojone pomidory oraz ser feta, posypać pestkami dyni, a na koniec (tuż przed podaniem) polać wcześniej przygotowanym sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka
Kulinarne PrzebojeJesień nieodzownie kojarzy się z dynią. Ostatnio bardzo często gości ona w mojej kuchni. Dzisiaj przygotowałam przepis na zapiekankę dyniową ze szpinakiem i serem feta. Kilka prostych składników i mamy pyszny obiad, którego przygotowanie wcale nie zajmuje wiele czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka z dynią i serem feta składniki 500 ml śmietany 30% 4 jajka 1/2 dyni piżmowej(...)sera feta duża garść szpinaku Zapiekanka z dynią i serem feta wykonanie: Dynię kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Szpinak blanszujemy i odciskamy z nadmiaru wody. Ceramiczne naczynie smarujemy masłem, na to układamy upieczoną dynię, szpinak i rozkruszoną fetę. W misce łączymy
Delusional Trineżółtko szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej kilka łyżek zimnej wody Składniki na farsz : opakowanie świeżych liści szpinaku baby lub mrożonego 3 duże jajka 150 ml śmietanki 30 % pół opakowania sera feta 4 łyżki drobno startego sera np.Grana Padano kilka ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni tak aby stracił objętość. W misce mieszamy wszystkie składniki na farsz oprócz sera feta. Ciasto wykładamy na stolnicę
Słodka StrefaBardzo prosty i przyjemy przepis na wiosenno-letnią sałatkę. Delikatny szpinak, chrupiąca ciecierzyca i słony ser feta to przepyszne połączenie. Użyłam prawdziwej greckiej fety jednak możecie również użyć sera sałatkowego. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie szpinaku baby 400 g ugotowanej ciecierzycy 1/2 kostki sera feta 1 pomidor Sos: 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku(...)łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Przygotowanie : Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy w kostkę. W misce mieszamy szpinak, ciecierzycę i kawałki pomidora. Kruszymy ser feta. Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę
CzarnawisienkaPieczarki nadziewane serem feta i szynką długo dojrzewającą to smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska. Takie pieczarki mogą być podane jako samodzielne danie lub dodatek do dań z grilla. składniki na 4 porcje 4 bardzo duże pieczarki 1/2 pęczka natki pietruszki 8 plastrów szynki długo dojrzewającej 150 g sera typu feta czarny pieprz przepis Z oczyszczonych(...)siekamy. W misce umieszczamy rozgnieciony ser, dodajemy starte pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki, całość doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek a następnie zawijamy je szynką. Pieczarki układamy na blaszce i zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st C. Artykuł Pieczarki nadziewane serem feta i szynką długo dojrzewającą + film
Smakowite Daniaczasu. Naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami, fetą i szpinakiem (4 naleśniki): Ciasto naleśnikowe (4 sztuki): jajko szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka wody szczypta soli Farsz do naleśników (ilość według uznania): pieczarki ser feta duża ilość świeżego szpinaku (użyłam baby) Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i smażyć na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni. Pieczarki pokroić w paski i ćwiartki, a ser(...)wielkości kostkę. Podsmażyć pieczarki, a następnie dodać szpinak. Dałam go naprawdę dużo, ponieważ przy podsmażeniu znacznie traci na swojej objętości. Można dosolić farsz, ale nie ma takiej potrzeby, ponieważ ser feta jest stosunkowo słony. Na usmażone naleśniki nakładać farsz, dodać ser feta i zaginać
Karola gotujeimieninowe, spotkania z przyjaciółmi, sylwestra, a także na każdą inną okazję lub tak po prostu dla rodziny :) Polecam bardzo, bo jest tego warta :) Składniki: * 1 większy brokuł * 1 kostka sera fety * 1 łyżka majonezu * 2 łyżki łuskanego słonecznika (użyłam Radix-bis ) * opcjonalnie sól do gotowania brokuła Wykonanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki ugotować w osolonej wodzie na pół(...)miękko, aby nie był rozgotowany. Ugotowany wylać na durszlak, wystudzić. Od ugotowanego brokuła odkroić "nóżki" drobno pokroić. Ser feta pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić pokrojone "nóżki" brokuła, ser feta i majonez, wymieszać. Na środku talerza wyłożyć górkę sałatki z sera fety. Wokoło ułożyć kwiaty brokuła. Na suchej patelni delikatnie uprażyć ziarna słonecznika, posypać
Zrób to smaczniewięcej zieleni, witamin i witalności. Ostatnio serwuję sobie przedsmak wiosny w postaci zielonych sałatek. Dziś prosty przepis : Sałatka grecka, czyli smaczna sałatka ze świeżych warzyw, z serem feta i oliwkami. Przygotowanie 15 minut. Porcja dla 6 osób. Potrzebne nam będzie : 6 pomidorów, 1 papryka, 2 cebule, sałata, 50 g czarnych oliwek, 200 g fety(...)Moje plany na wiosnę. Sałatka grecka z serem feta i oliwkami. is a post from: moda na bio The post Moje plany na wiosnę. Sałatka grecka z serem feta i oliwkami. appeared first on moda
MODA NA BIOprzemyciłam sałatkę z serem feta. W tradycyjnym wydaniu jadłam ją bez żurawiny i pestek słonecznika, ale ostatnio zmodyfikowaliśmy ją wspólnie z sąsiadami. Wyszła przepysznie. Składniki na sałatkę z serem feta (4 porcje): 3 pomidory 1 duży ogórek kostka półtłustego sera feta 3 liście sałaty (lodowej) pestki słonecznika żurawina bazylia oregano zioła prowansalskie olej lub oliwka(...)cytryny (łyżka) Pomidory i ser feta pokroić w kostkę, a ogórek w paski i później ćwiartki. Potargać liście sałaty na średniej wielkości kawałki. Przyprawić i wymieszać. Dodać do smaku pestki słonecznika i żurawinę. Polać olejem lub oliwką oraz sokiem z cytryny. Wymieszać
Karola gotujewszelkie tarty na słodko, ale te na słono lubię nie mniej :). Taka wytrawna tarta może być świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Proponuję Wam dzisiaj tartę z brokułem i serem feta. Kruche, maślane ciasto ( bo jeśli kruche ciasto to tylko na prawdziwym maśle ) i wyraziste w smaku warzywno - serowe nadzienie. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, ale i na zimno(...)mąki pszennej tortowej 125 g masła 2 żółtka pół łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 dość duży brokuł 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 3 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz olej do smażenia opcjonalnie - kilka plastrów pomidora opcjonalnie - około 150 g startego żółtego
Opowieści z piekarnikaBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka 200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą(...)pieprzem. Formę prostokątną lub okrągłą natłuścić, wyłożyć na nią ciasto, którego brzegi podwinąć. Widelcem nakłuć spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkami, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę. Usmażony szpinak wyłożyć na spód tarty, zalać masą śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser feta. Wstawić quiche do nagrzanego piekarnika i piec około
wyzwania kuchenneprzygotowaniu - dzięki czemu mamy więcej czasu na aktywny wypoczynek :) Polecam ! ------------------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut ------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 400g makaronu łazanki (np. Lubella) 400g hiszpańskiej kiełbasy chorizo opakowanie sera feta (ok. 270g) 12 plastrów pomidora 2 cebule 2 ząbki czosnku mała puszka zielonego groszku 3 łyżki łagodnego keczupu sól pieprz suszona bazylia oliwa z oliwek natka pietruszki(...)trzymamy na ogniu - do połączenia smaków. Dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek oraz ugotowane wcześniej łazanki - podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krok 3. Przygotowujemy kopczyk : ser feta kroimy na 8 plastrów, na blaszce do pieczenia rozkładamy 4 plastry pomidorów, posypujemy bazylią, na to układamy po plasterku sera feta, przykrywamy kolejnymi plastrami pomidorów, oprószamy bazylią
Moja Książka Kucharskaserem feta. Całość polałam sosem koperkowo-ziołowym, aby sałatka była bardziej wyrazista. Składniki: 1 opakowanie różnych sałat (140 g) 2 pomidory malinowe 2 ogórki gruntowe 100 g sera feta 1/2 puszki kukurydzy oliwa z oliwek przyprawa do sałatek Sałatę przesypać do miski. Pomidory i ogórki umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić(...)kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Warzywa, kukurydzę i ser feta ułożyć na wierzchu sałaty. Całość zalać sosem (przyprawę do sałatek wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i przegotowanej wody). Polać przed podaniem
Ugotowaćgranat 5 łyżek majonezu 170g śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: 1. Mix sałat umyć i osuszyć. 2. Tuńczyka odsączyć z zalewy. 3. Ser feta pokroić w małą kostkę. 4. Sos: Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce. 5. Sałatkę układać warstwami: ½ mixu sałat, ½ tuńczyka, ½ sera(...)feta, ½ granatu, ½ sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu
Szalona Kuchnia Ewelinysuszonymi pomidorami, serem feta, parmezanem i bazylią tworzy niezwykłe połączenie z delikatnym smakiem mięsa. Rolada świetnie nada się na świąteczny stół jako dodatek do innych potraw lub w wersji na ciepło do obiadu . Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą 800 g fileta z indyka 150 g szynki parmeńskiej lub boczku 100 g sera feta(...)czosnkiem Filet z indyka umyj i następnie rozłóż na desce do krojenia wyłożonej folią spożywczą. Za pomocą tłuczka rozbij mięso i uformuj z niego prostokąt. Posyp mięso przyprawami. Ser feta i suszone pomidory pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj drobno. Do miski włóż suszone pomidory, ser feta, parmezan, bazylię oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mięso rozłóż na folii spożywczej
Przepisy na widelcu