ser feta - 6431 przepisów (strona:33/429)

Focaccia z serem feta i oliwkami 181

mąki  10 g świeżych drożdży 3/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 10-12 oliwek zielonych 70 g sera feta 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Następnie wsypać cukieri sól - wymieszać. Wlać pozostałą wodę, wsypać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką(...)odstawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ). W międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, za pomocą dłoni uformować  placek grubości około 2 cm. Najlepiej przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągać,aż uzyska pożądany kształt i grubość. Placek drożdżowym posypać ziołami, następnie ułożyć oliwki, wciskając je nieco w ciasto

kolorowotorcikowo
Sałatka z Awokado i Serem Feta 172

nawet jako drugie śniadanie do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z awokado będziemy potrzebować: 500 g pomidorków koktajlowych 2 ogórki sałatkowe 2 awokado około 200 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 cebuli czerwonej około 20 oliwek czarnych na sos: 2 ząbki czosnku duża szczypta cukru 5 łyżek oliwy lub oleju 3 łyżki octu winnego balsamicznego(...)grubości około 3-4 milimetrów i dodaję do pomidorków. Cebulę kroję w cienkie plasterki (piórka) i dodaję do pozostałych składników sałatki. Oliwki przekrawam na pół, natkę pietruszki drobno siekam, ser feta kroję w nie za dużą kostkę i pokrojone składniki dodaję do sałatki. Awokado obieram ze skórki i kroję w kostkę, pokrojone dodaję do sałatki. Sałatkę polewam sosem

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczarki z kaszą gryczaną 162

jest smaczne, zdrowe, łatwe i szybkie do przygotowania i tego właśnie oczekuję od dania, które chcę przyrządzić swoim bliskim. Pieczarki z kaszą gryczaną można zmodyfikować i dodać lub zamienić ser feta na mięso drobiowe, wtedy taki posiłek będzie również odpowiedni dla osób lubiących mięso. Kasza gryczana jest bardzo zdrową kaszą i powinny jeść ją szczególnie osoby mające problemy(...)kalorii. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1/2 selera naciowego 500 g małych pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory lub puszka krojonych 150 g sera feta 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 4 łyżki oliwy do smażenia sól do smaku

Kuchcik gotuje
Sałatka z rukoli, pieczonego buraka i sera feta 414

śmiało można ją też zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Składniki na 1 porcję : garść rukoli 1 burak czerwony o wadze ok. 200g 50g pułtłustego sera feta 1 łyżka oleju z nasion ostropestu 20g łuskanych ziaren słonecznika Upiec buraka. Najpierw wyszorować szczoteczką pod wodą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez 60 minut(...)bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku i wrzucić do miski. Buraka obrać cienko ze skóry i pokroić w kostkę o boku ok. 1cm, wrzucić na rukolę. Na buraka pokruszyć ser feta (można pokroić w kostkę, albo po prostu rozdrobnić i posypać). Sałatkę skropić olejem ostropestowym. Nie musi być koniecznie ten olej, ale mi bardzo przypadł do gustu i niesamowicie podkręcił

Dietolog
Pęczotto z boczkiem i pesto, czyli pyszne kaszotto na słono 125

PORCJE)   100 g kaszy jęczmiennej pęczak (może też być perłowa)   3 łyżki pesto zielonego   100 g boczku wędzonego w plastrach   30 g pokruszonego sera pleśniowego bądź sera feta (opcjonalnie)   sok z cytryny   przyprawy: sól, pieprz INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 2 Plastry boczku pokrój na mniejsze plasterki i usmaż(...)PORCJE)   100 g kaszy jęczmiennej pęczak (może też być perłowa)   3 łyżki pesto zielonego   100 g boczku wędzonego w plastrach   30 g pokruszonego sera pleśniowego bądź sera feta (opcjonalnie)   sok z cytryny   przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 2 Plastry boczku pokrój na mniejsze plasterki

A to pestka
Omlet ze szpinakiem i serem feta 176

Jajka wbić do miski, dodać mleko, szczyptę soli i roztrzepać trzepaczką. Na dużej, teflonowej patelni rozpuścić masło, wlać masę jajeczną, wyłożyć na niej równomiernie szpinak, zaś na szpinak pokruszyć ser feta. Smażyć na bardzo lekkim ogniu do momentu, aż spód się przyrumieni, po czym omlet przepołowić/przeciąć na pół i każdą z połówek złożyć, tak żeby farsz znalazł(...)środku. Chwilę jeszcze smażyć i przełożyć na talerze. Uwagi: Do mojego omletu podałam również świeżą pietruszkę, którą można delikatnie posypać danie. Doprawiając wszystko solą należy nie przesadzać, bo ser feta jest sam w sobie już słony

Passions hobbies life
Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą 151

szklanka czosnek - 2-3 ząbki oreagno - 1 duża szyczpta bazylia świeża - 2 łyżki, posiekanej sól, pieprz cukier - szczypta Dodatkowo: mozzarella - 125g, startej pieczarki - kilka sztuk, pokrojonych w plastry ser feta - ok. 70g, pokruszonej pomidory koktajlowe - garść, posiekanych rukola - garść Wykonanie: Ciasto na pizzę: W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę(...)rozsmarowujemy sos na pizzach. Całość: Pizze posypujemy startą mozzarellą. Układamy pieczarki (uprzednio można je dodatkowo podsmażyć razem z połową posiekanej cebuli, jednak nie jest to konieczne), pokrojone pomidorki i ser feta. Pizze pieczemy w maksymalnej możliwej temperaturze przez około 7-12 minut. Gotowe posypujemy rukolą. Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą - świetny pomysł na obiad, kolację

Pogotujmy.pl
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 251

posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki  pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska  świeżo zmielony pieprz   Sos:  4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie(...)Ziemniaki umieszczamy w garnku z wrzącą i osoloną wodą i gotujemy do miękkości (do zagotowania: na większym ogniu bez przykrycia, po zagotowaniu: na mniejszym ogniu już pod przykryciem)  Ser feta rozgniatamy w miseczce widelcem - odstawiamy na bok.  Umyty i osuszony boczek kroimy w drobną kostkę - usuwając warstwę skóry. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w drobną kosteczkę

Symfonia Smaków
Szybka sałatka do pracy 303

masz czasu i pomysłu co zrobić do pracy na obiad? Przygotuj szybką i smaczną sałatkę bez żadnego trudu! Składniki: - mix sałat - 1/3 opakowania - garść pomidorków koktajlowych - kilka kostek sera feta - kilka małych pieczarek Sos: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka wody - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka(...)octu jabłkowego Sposób przygotowania: - przygotuj średni pojemniczek do pracy i wrzuć do niego sałatę, - pomidorki przekrój na pół, pieczarki wsyp na patelnię i delikatnie podsmaż na łyżeczce oliwy, - ser feta pokrój w kostkę, dodaj do sałaty i pomidorków, - usmażone pieczarki dodaj do sałaty z pozostałymi składnikami, - składniki na sos połącz ze sobą. SAŁATKA GOTOWA! UWAGA! - do sałatki dodaj

MintTaste
ZUPA BURACZKOWA Z FETĄ I KOPERKIEM 147

ugotowanych lub upieczonych buraków, 5 łyżek oliwy, średniej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy, 750 ml bulionu jarzynowego. Dodatkowo:  50 g fety, duża garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam, szklę na oliwie w garnku. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz(...)przyprawy - sól, pieprz i tymianek, smażę 4 minuty. Wlewam sok z pomarańczy i bulion, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Zupę podaję z pokrojoną w kostkę fetą posypaną koperkiem

JejKuchnia
Sałatka z kaszą pęczak i jarmużem 128

gustu. Składniki (2 porcje): 2 garści jarmużu 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 jajka 0,5 ogórka 4 rzodkiewki 0,5 awokado 50 g sera feta 2 łyżki oleju rzepakowego 0,5 pęczka szczypiorku 1-2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie(...)wystudzenia. 4) Wystudzoną kaszę z jarmużem nałożyć na talerze, dodać ogórka, rzodkiewki i obrane awokado pokrojone w plasterki. Całość doprawić solą i pieprzem. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i położyć jajka przekrojone na pół. 6) Podawać od razu po przyrządzeniu. Artykuł Sałatka z kaszą pęczak i jarmużem pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Quiche ze szpinakiem 194

Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) opakowanie sera feta 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań) 50 g pestek słonecznika 2 jajka sól i pieprz masło do smażenia ulubiony żółty ser do dekoracji Sposób przygotowania: Mąkę przesiej na blat, dodaj posiekane(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj do niego szpinak i smaż do momentu odparowania zbędnej wody. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do tego posiekany ser feta, pestki słonecznika oraz jajka i przyprawy. Wymieszaj i wyłóż na upieczony spód. Piecz w 180 stopniach C. przez kolejne 25 minut. Podawaj na ciepło  lub na zimno  posypane

Słodkie Przyjemności
Sałatka - śmietnik :) 192

tylko!  Zapraszam! Składniki: (porcja dla 2-3 osób) 2-3 garście miksu sałat 1 pomidor 1 połowa papryki 1 połowa czerwonej cebuli 1 połowa ser feta do posypania płatki migdałów 2-3 łyżki odgotowanej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) kilka rodzynek suszonych lub żurawiny na sos - mieszamy wszystko razem w szklance, przyprawy(...)dosypujemy na smak 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Przygotowanie: Pomidor i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Ser fetą kroimy w kostkę. Sałatkę układamy na talerzu. Najpierw układamy miks sałat, następnie pomidor, papryka, ser fetę, cebulkę, fasolkę. Wierzch polewamy sosem i posypujemy rodzynkami i migdałami. Smacznego

Gotuj z Mąką
NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 213

CZARNYCH PIEROGÓW: 150 g ricotty 0,5 kulki mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu sól i pieprz do smaku FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW: 2 garści rukoli 150 g fety pieprz do smaku FARSZ DO BIAŁYCH PIEROGÓW Z MAKIEM: 125 pieczarek 0,5 małej cebuli 3 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 0,5 kulki mozzarelli atrament z kałamarnicy(...)Ricottę i mozzarellę zmiksuj z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj sezam i wymieszaj wszystko dokładnie. FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW: Zblenduj mozzarellę, a następnie wymieszaj lub zmiksuj ją krótko z fetą i pieprzem do smaku. FARSZ DO PIEROGÓW BIAŁYCH Z MAKIEM: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobniutko posiekane pieczarki. W trakcie smażenia dodaj posiekaną cebulę, sól i pieprz

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z brokułem 176

Składniki: 1 brokuł 2 pomidory pół ogórka 20 dag szynki 1 opakowanie sera feta(...)puszka kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Oddziel różyczki brokuła i ugotuj go do miękkości. Pokrój w kostkę pomidora, ogórka, szynkę i ser feta. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj do nich brokuła. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy oraz jogurt i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj

Olga Piecze i Gotuje

Proponowane wyszukiwania