Kasza jaglana z fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami. Dzięki cytrynie ma orzeźwiający smak. Podaję ją na zimno jako dodatek do dań obiadowych. 100 g kaszy jaglanej 300 ml wody 150 g sera typu feta ok. 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 3 łyżeczki kaparów 1 łyżeczka soli Sos: mały ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki oliwy z oliwek(...)zagotować 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Kaszę ostudzić. Pomidory oraz fetę pokroić w drobną kostkę. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, wyciśniętym czosnkiem, chilli, solą i pieprzem. Kaszę wymieszać z pomidorami, fetą, kaparami oraz sosem. Kaszę najlepiej podawać w małych miseczkach
Bulliokoniec lata pojawiają się w sklepach piękne i czerwone papryki oraz najświeższe cukinie. Korzystając z okazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym. Naleśniki (link do przepisu) Farsz: - 3 cukinie -paczka świeżego szpiaaku (250g) -2 ząbki czosnku- - 150g ricotty -100g fety -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek -1 łyżka(...)samej patelni podsmażyć startą cukinię (ok. 10 minut). W garnku na łyżce masła poddusić posiekany szpinak. Do garnka ze szpinakiem przełożyć cukinię oraz cebulę z czosnkiem. Następnie należy pokroić fetę w drobną kostkę. Do garnka z farszem dodać fetę oraz ricottę. Wszystko należy dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Sos paprykowy: -3 czerwone papryki - papryczka chilli -2 pomidory
Receptura smakuSzpinak około 450 gr, Feta, 3 duże pomidory (obrane), 2 ząbki czosnku, Troszkę startej gałki muszkatołowej, Sól, Pieprz Olej Wykonanie: W dużym garnku rozgrzać olej dodać szpinak i fetę, posolić i popieprzyć wedłóg smaku, dodać gałkę muszkatołową. Pomieszać i chwilę pogotować. Dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory. Kiedy składniki dobrze się połączą dodać 2 ząbki czosnku. 1 wersja
Smaki Przyprawy i Kolorydodatku. Jeżeli nie jecie mięsa to koniecznie zajrzyjcie do przepisu Maćka na ziemniaki z kremowym farszem . Składniki: 6 ziemniaków średniej wielkości 125 g boczku (surowy wędzony) 150 g fety 1 por (tylko biała i jasnozielona część) pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyte i w całości ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzone ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć środki(...)Boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie (lub maśle) podsmażyć por, po kilku minutach dodać boczek i smażyć jeszcze kilka minut. Wystudzić. Do boczku dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz rozgniecione widelcem ziemniaki (chodzi o wydrążony wcześniej miąższ). Jeżeli widelec nie radzi sobie z ziemniakami, zetrzeć je na tarce. Przygotowany farsz doprawić pieprzem i nakładać do wydrążonych połówek ziemniaków
zadanie-gotowaniepyszne połączenie prażonych orzechów,suszonych pomidorów i serka feta-mniam....polecam Składniki: 50 g orzeszków ziemnych(nie solonych) 5-6 suszonych pomidorów 200 g serka feta pół łyżeczki suszonej bazylii (lub 3-4 listki świeżej) Przygotowanie: orzeszki prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia,potem miksujemy blenderem wszystkie składniki razem,na gładką masę,jak będzie za gęsta
Swojskie jedzonkojeszcze mocniej. Naprawdę. Składniki: 3 młode cukinie (około 800 g) pęczek pietruszki 2 jajka 4 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka płatków chili 80 g fety (serka bałkańskiego) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Wymieszać dokładnie z łyżeczką soli i pozostawić w misce na 1 godzinę. Bardzo dokładnie odcisnąć powstały sok! Odciśniętą cukinię wymieszać dokładnie z mąką, bułką tartą, chili, pokruszoną fetą i posiekaną natką. Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę. Formować w dłoniach duże kulki z masy cukiniowej, a następnie rozpłaszczyć je do postaci około 1/2 cm grubości placków
zadanie-gotowaniesosu winegret domowego. Dziękuję Lidl Polska za paczuszkę i czekam na następne niespodzianki :) Składniki: pierś z kurczaka 2 połówki Lidl Polska ruccola 2 garście ryneczek Lidla serek feta 100 g oliwki bez z pestek, z papryką Jalapeno 10 szt Lidl Polska sól i pieprz do posypania piersi Pikantny sos na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri(...)pieprzem i delikatnie na wierzchu smarujemy sosem na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri. Krok 2 Do miseczki wkładamy ruccolę( pokroiłam ją na mniejsze kawałeczki) dodajemy serek feta i mieszamy. Przekładamy farsz do dwóch połówek piersi i dodajemy teraz oliwki bez z pestek, z papryką Jalapeno. Zawijamy w papier do pieczenia i smażymy na patelni do zarumienienia
Różowa kuchniadomu. Składniki: po 3 kwiaty cukinii na osobę łyżka fety na każdy kwiat 3 listki mięty posiekane drobno świeżo zmielony pieprz jajko Przygotowanie kwiatów cukinii: Fetę mieszamy widelcem z miętą i pieprzem. Kwiaty cukinii myjemy delikatnie rozchylając płatki. Niektóre kwiaty mają w środku pręcik, który należy usunąć. Prawdopodobnie ma to coś wspólnego z męskimi i żeńskimi(...)tłumi smak kwiatów. Jeśli pokochacie ten smak, to w książce “IQ kuchnia” Anny Jurksztowicz jest przepis na kwiaty cukinii faszerowane krewetkami. Pycha! Artykuł Kwiaty cukinii z fetą pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneSAŁATKA : 1/2 główkai sałaty lodowej 100 g fety, pokrojonej 2 wyfiletowane pomarańcze 3 suszone pomidory, drobno pokrojone 3 łyżki oliwy z pomidorów 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę garść oliwek 1/2 czerwona papryka pokrojona w kostkę sól, pieprz do smaku Sałatę szatkujemy, przekładamy do dużej miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Wlewamy oliwę i doprawiamy do smaku. Mieszamy(...)Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Grill ( u mnie elektryczny) rozgrzewamy, mięso układamy i grillujemy z obu stron aż ładnie się upiecze. Filety podajemy ciepłe z sałatką z fety i pomarańczy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolimałe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka ugotowanej kaszy jaglanej przyprawy: sól, pieprz, bazylia i oregano Fetę i pomidory kroimy. Na sałatę wysypujemy kaszę , dodajemy pomidory,układamy fetę. Całość polewamy olejem wymieszanym z przyprawami i pestkami dyni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAprzygotowania: 3 0 minut Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ziarenek kuminu olej rzepakowy 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 2 duże wiejskie jajka 2 plasterki fety płatki chili sól natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć(...)Teraz dodajemy pomidory, płatki chili i sól. Smażymy bez przykrycia, aż pomidory odparują. W pomidorach robimy dwa zagłębienia i w każde wbijamy po jajku i dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż białko się zetnie, a żółtko będzie miękkie. Posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityBruschetta to grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i czosnkiem i zapiekane. Istnieje bardzo dużo wariacji grzanki. Ja proponuję z pomidorami, fetą, czarnymi oliwkami świeżą bazylią i rukolą. Potrzebne składniki: kilka kromek pszennej bułki oliwa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce 1/2 serka feta oliwki czarne garść świeżych listków bazylii garść(...)piekarniku w 200 st przez ok. 15 min. - aż powstaną złociste grzanki. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z bazylią, oregano i pieprzem (latem możemy wykorzystać świeże pomidory). Fetę kroimy w kostkę a czarne oliwki w krążki. Na b ruschettę nakładamy przyprawione pomidory, fetę i posypujemy oliwkami i rukolą
Łycha smakówcukru 1 łyżka oleju kokosowego 3 szklanki bulionu lub rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: domowa kostka rosołowa Przygotowanie: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym do zrumienienia(...)kremik gotowy – pyszny, rozgrzewający i gorący ;) Teraz dodatki: musimy podprażyć słonecznik. Wrzucamy go na suchą patelnię i przez chwilę prażymy na wolnym ogniu. Uwaga, bo szybko się przypala. Fetę wystarczy pokruszyć. Posypujemy nalany na talerz krem prażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą – i TADAM! Gotowe do jedzenia. Pyszne, cieplutkie i rozgrzewające! I bardzo szybko znika ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćsól, szczypta tymianku i rozmarynu - łyżka pieprzu czarnego - łyżka smalcu - 1 średni por - 2 ząbki duże czosnku - 5-6 płatków suszonych pomidorów maryn. w oleju - 100 g fety greckiej - puszka cieciorki gotowanej(...)parze Bonduelle 425 ml - 2 łyżki kaparów małych Polędwiczkę myjemy i nacieramy połową łyżeczki soli. Zostawiamy pod przykryciem. Farsz : Do miski wrzucamy odcedzoną cieciorkę. Do niej wkruszamy 100 g fety greckiej, kilka kaparów i pokrojone 5 lub 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju. Na odrobinie oleju, może być ten z pomidorów krótko szklimy pociachany por i 2 ząbki czosnku
Pasje Jolkiodcięciu skóry) – najlepsza będzie odmiana bezpestkowa 200 g fety listki mięty (ilość wedle uznania) odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu (opcjonalnie) Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę (usuwamy pestki). Fetę również kroimy na kosteczki. Wrzucamy do miski. Dodajemy listki świeżej mięty i delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. I już możemy zajadać :) Smacznego
MyCookBook.pl