polecam omlet na bogato. Z kawałkami brokuła, fetą i pomidorkami. Same pyszności :) składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 200 g różyczek brokuła 1 łyżka masła sól,pieprz 40 g fety 5-6 pomidorków koktajlowych suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Brokuła ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Dobrze osączyć. Do miski wbić jajka. Dodać mleko i roztrzepać(...)patelnię i rozpuścić masło. Wlać masę jajeczną. Gaz zmniejszyć do minimum. Poukładać różyczki ugotowanego brokuła, jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć także połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Całość oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Patelnię przykryć i smażyć aż jajka całkowicie się zetną. Potem zsunąć na talerz i od razu zajadać
Monia miesza i gotujeczosnku, pieprzymy do smaku - z solą należy się wstrzymać gdyż ser feta jest słony (bądź przyprawiać już po wymieszaniu wszystkich składników) do tak przygotowanego szpinaku dodajemy ser feta, rozdrabniając go na patelni na koniec dodajemy kilka pokrojonych suszonych pomidorów mieszamy wszystko razem i łączymy z makaronem PYCHA
BezglutenowaIzabelaMoim zdaniem ten ser jest milion razy lepszy niż feta (oczywiście mówimy o oryginalnej greckiej fecie). Nie jest tak słony – jest delikatny, lekko kremowy przez co trochę rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do kanapek, sałatek ale można go też upiec w piekarniku. I smakuje super! Co jest jeszcze lepsze, że przygotowanie takiej przystawki zajmuje niewiele
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 2 czerwone papryki 10 dag mięsa mielonego wołowego 10 dag pieczarek 1 pomidor 1 puszka czerwonej fasoli pół opakowania sera feta pieprz Sposób wykonania: Odkroić szypułkę i wyciągnąć pestki z papryki. Usmażyć mięso mielone na patelni. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć(...)niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora. Smażyć do miękkości. Dodać pieprz do smaku. Następnie podsmażyć z mięsem mielonym. Przerzucić wszystko do miski, dodać ser feta pokrojony na małe kawałki oraz czerwoną fasolę. Składniki wymieszać. Paprykę należy faszerować wcześniej przygotowanym nadzieniem Gotować w małym garnku (paprykę postawić pionowo, tak aby podczas gotowanie do środka
Przepisy kulinarne babci Antoninylitr wywaru drobiowego 1 i 1/2 kg pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/3 szklanki śmietany kremówki 36 % 1 łyżka masła olej rzepakowy 2 łyżki sera feta kluseczki: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki 1/3 szklanki wody zimnej sól Cebule obieram i przesmażam na oleju. Dodaję umyte i pokrojone pomidory z których(...)sitko ciasto.Można też z łyżeczki kłaść ciasto do wody . Zagotowuję i od tego momentu gotuję jeszcze około trzy minuty na wolnym ogniu. Zupę podaję z kluseczkami i serem feta pokruszonym oraz natką
wesoła kuchniapyszną i zdrową sałatkę. Składniki: 1 szklanka miksu pęczak, bulgur, soczewica 1 pomidor 1 papryka 1 ogórek typu wąż pół puszki kukurydzy natka pietruszki czerwona cebula kilka kostek sera feta sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku odrobina musztardy- też wg uznania Wykonanie: * Soczewicę, bulgur i pęczak gotujemy w osolonej wodzie(...)ogórka, paprykę, cebulę drobno kroimy. Siekamy natkę pietruszki, kukurydzę osączamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy ostudzone kasze. *Wszystkie składniki dressingu dokładanie mieszamy, polewamy sałatkę. Dobrze mieszamy. Serem feta posypujemy sałatkę, delikatnie mieszamy. #MyVictorinox
Z Majeczką w kuchnibył strzał w dziesiątkę :) ). Składniki: 5-6 brzoskwiń lub nektarynek 1 duży zielony ogórek 1/2 żółtej papryki 5-6 suszonych moreli 3 łyżki miodu 5 łyżek sera koziego lub fety 40-60 ml jasnego octu balsamicznego 60 ml plus 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 ząbki czosnku 1/4 bagietki lub chałki sól, pieprz Wykonanie: Brzoskwinie obrać i pokroić(...)bagietkę, smażyć na złoto. Odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia, lekko posolić. Zupę chłodnik z brzoskwini podawać dobrze schłodzony, z plasterkami ogórka, papryki żółtej, bagietką i serem kozim bądź fetą, można także skropić dodatkowo kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Post Zupa chłodnik z brzoskwini pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnitylko ugotujcie ziemniaki dzień wcześniej :) Musicie jej spróbować :) Polecam! Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – składniki (dla 2-3 osób) 4 ziemniaki (ok. 400 g) pęczek rzodkiewki 120 g sera feta (ok. 1/3 kostki) spora garść świeżej bazylii 1/2 czerwonej cebuli(...)sól pieprz oliwa z oliwek Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – przepis Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Powinny one być al dente. Pamiętajcie- nie rozgotujcie ich :) Rzodkiewkę, ziemniaki, ser feta kroimy w kostkę, cebulę kroimy w cienkie piórka. Bazylię siekamy na mniejsze kawałki (możemy również ją porwać na mniejsze kawałki) Wszystkie składniki mieszamy w misce z 3 łyżkami oliwy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kwintesencją smaku miejsca pochodzenia. Dakos to coś w rodzaju kanapek przygotowywanych z tradycyjnych jęczmiennych sucharów paximiadia , soczystych pomidorów i sera mizithra lub ewentualnie fety, posypanych oregano i sowicie polanych pyszną oliwą. Ozdabia się je niekiedy dodatkowo kaparami lub oliwkami. Te ziołowe listki na zdjęciach to już akurat moja inwencja, której na Krecie nie doświadczyłam. Poniżej(...)jęczmiennych sucharków paximadia, innych sucharków lub 2 pełnoziarniste bułki, np. grahamki 3 duże dojrzałe, słodkie pomidory dobrej jakości oliwa extra vergine ok. 100 g sera mizithra , manouri lub fety szczypta suszonego oregano sól i pieprz do przybrania 1-2 łyżeczki kaparów lub kilka oliwek czarnych czy kalamata (u mnie znowu czarne suszone oliwki z Thassos), ewentualnie świeże zioła
Chilli Czosnek i Oliwaprzyjemnością, a nie karą Kto szuka pomysłu na wartościowy, a przy tym szybki i lekki podwieczorek w upalny dzień, niech koniecznie sprawdzi ten przepis. Sałatka z arbuzem, borówkami i fetą - przepis na zdrowy podwieczorek 2017-08-07 14:54:54 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 kg arbuza (waga ze skórką i pestkami) 100 g fety(...)łyżeczka syropu klonowego lub miodu szczypta soli i pieprzu Przygotowanie Arbuza pokrój w kostkę, pozbądź się pestek. Wrzuć do miski umyte borówki, pokrojonego ogórka i arbuza. Wymieszaj, posyp pokruszoną fetą, posiekaną miętą i pietruszką. W słoiczku wymieszaj składniki na sos - sałatkę polewaj bezpośrednio przed podaniem. Wskazówki Arbuz szybko puszcza sok, dlatego najlepiej zjeść sałatkę od razu po przygotowaniu. powiedz dietom
Powiedz dietom nieciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie poprzestaniemy. 1 arkusz ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego 200 g malin 1/2 opakowania sera feta 6 pomidorów koktajlowych tymianek, bazylia świeża sos: maliny 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka płaska miodu sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny(...)Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12X12 cm . Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam. Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia, z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut przed końcem
wesoła kuchniaMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: mała główka kapusty pekińskiej, 10 pomidorków koktajlowych, 1/3 ogórka zielonego, mała papryka czerwona, 1/2 posiekanego pęczka koperku, opakowanie fety lub sera sałatkowego, garść posiekanego(...)szczypiorku, większa garść ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju słonecznikowego. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w paseczki. Pomidorki kroję w ósemki, ogórka i paprykę w cienkie paski, fetę w kostkę. Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni. Wszystkie warzywa mieszam dokładnie z olejem, serem i koperkiem. Sałatkę posypuję uprażonym słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem
JejKuchniapizzę. I tak tworzą się obiady złożone ze smaków wytrawnych, mięsnych, serowych, rybnych, nawet w wersjach słodkich. Najbardziej lubimy pizzę pepperoni, serową, tą z dużą ilością oliwek, kaparów i fety, chili i anchois. Wspaniałe są te lekkie dwuskładnikowe posypane świeżą rukolą lub bazylią w połączeniu z serem i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Łączenie smaków nie przychodzi łatwo, bo na pizzę można(...)cukinii. Sosy pomidorowe tworzę na kilka sposobów: ze świeżych przetartych pomidorów z dużą ilością ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów z puszki, passaty, koncentratu pomidorowego. Dziś pizza z boczkiem, fetą, pieczarkami i brokułami. Na bogato. Delikatne cienkie ciasto, pomidorowo-chrzanowo sos, kilka ziół, obiad gotowy. Składniki podaję na 1 dużą pizzę - u mnie średnica blaszki do pizzy miała
Zasmakuj KuchniPieczone bakłażany nadziewane kuskusem i fetą proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. To doskonała bezmięsna propozycja na obiad lub kolację. składniki: 4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g ) 100 g kuskusu 150 g sera feta kilka gałązek natki pietruszki kilka listków świeżej bazylii 12 pomidorków koktajlowych suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól ser cheddar do posypania Bakłażany(...)minut aż bakłażany zmiękną. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu ( ja zalałam bulionem ) i przestudzić. Natkę pietruszki i listki bazylii drobno posiekać. Do kuskusu dodać drobno pokruszonę fetę oraz posiekaną natkę i bazylię. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą, soli nie za dużo bo feta jest już słona. Gotowym farszem nadziać połówki
Monia miesza i gotujeMoim niedawnym odkryciem jest kozi ser. Najpierw kupiłam taki do smarowania, później twardy. Ser typu feta użyłam do sałatki z bobem i pierwszymi w tym roku ogórkami małosolnymi. Do sałatki dodałam również pomidorki, szczypior i świeży majeranek z balkonu. Całość doprawiłam moim ulubionym winegretem na bazie oleju, octu jabłkowego, miodu, ziół, soli i pieprzu. Porcja na 1-2 osoby(...)instrukcja gotowania w tym przepisie) 6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych dwa ogórki małosolne szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku kawałeczek sera koziego typu feta Sos: 2 łyżki wody 1 łyżka białego octu jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem z cytryny) 2 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu) sól, pieprz 1 płaska
Czerwień i błękit