było mniej kalorycznie. Proste kotlety z łupin (skórek) bobu z piekarnika Składniki / na 10 sztuk - 2-3 porcje: łupiny z 1 kg świeżego bobu (ok. 230 g) 150 g sera feta 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego kuminu duży ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 10 łyżek (ok. 50 g) płatków owsianych(...)obrać np. dzień wcześniej do jakiego innego dania, a łupinki przechować w pojemniku w lodówce. Umieść je w pojemniku malaksera (z nożem w kształcie litery S) razem z pokruszonym serem feta, ziołami, kuminem i czosnkiem i zmiksuj. Do masy dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Z gotowej masy powinieneś z łatwością formować małe kotleciki. W razie potrzeby, gdyby masa
Chilli Czosnek i Oliwaczas, kiedy warto wykorzystać w kuchni świeże figi. I to nie tylko do słodkich deserów. Dobrym pomysłem jest podanie fig na wytrawnie. Zapiekane figi w szynce parmeńskiej z serem feta to znakomita i elegancka przystawka, która jest do tego bajecznie prosta do przygotowania. Słone łączy się tu ze słodkim, a składniki najwyższej jakości zagwarantują nam niepowtarzalny smak. Figi możemy(...)parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 duża, świeża figa na osobę 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo
Poezja smakuchciałam piec kolejnego. Figi zdecydowałam się wykorzystać do sałatki. Uwielbiam połączenie fig, które w swoim smaku są intensywnie słodkie, z serem. Nie ma znaczenia jaki to rodzaj sera, gdyż figi cudownie komplementują praktycznie każdy ser . Do sałatki użyłam fety, dodałam także orzechy włoskie , komosę ryżową i szpinak. Stworzyłam nie tylko sałatkę ale bombę witaminową , w której fantastycznie łączą się(...)się swoimi opiniami. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z figami. 10 dkg trójkolorowej komosy ryżowej (quinoa) 20 dkg sera feta 10 orzechów włoskich 10 dużych, dojrzałych fig 8 dkg świeżego szpinaku Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu kwiatowego Jak zrobić
mecooksSKŁADNIKI: 1 brokuł 1 pomidor kawałki schabu lub innej wędliny ser feta śmietana 2 ząbki czosnku ser żółty 2 jajka słonecznik lub płatki migdałowe sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Podgotować na parze. Ser feta, schab i pomidor kroimy w kostkę. Następnie zrobić sos ze śmietany, czosnku i przypraw. Dokładnie mieszamy(...)suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie zarumieni. W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu jego ścięcia. Pyszności
MarciochaKucharzyPołączenie czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i sera feta daje naprawdę genialny efekt. Pysznie smakuje w sałatce, ale i w tym pierogowym farszu. Pierogi są dość delikatne, idealnie smakują ugotowane od razu po zrobieniu lub odgrzewane w wodzie lub odsmażane na patelni. Podałam je nieco inaczej niż tradycyjne pierogi ruskie czy z mięsem. Pierogi te najlepiej smakują polane masłem, posypane(...)minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 szklanka czerwonej soczewicy – 10-12 suszonych pomidorów w oliwie – 100-150 g sera feta – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, – parmezan i masło do podania Przygotowanie: Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zadbaj o to aby nie była
nietylkopasta.plprzygotowania: 40 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 200g szpinaku 6-7 suszonych pomidorów 1 duży pomidor (fajną promocję na pomidory znajdziecie TUTAJ ) 200g serka śmietankowego (np. puszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże gałązki szczypiorku Kilka liści bazylii Łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej(...)obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia. W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny, chili, pokrojone suszone pomidory i posiekany szpinak. Doprawiamy pieprzem oraz papryką. Nie ma potrzeby solić, gdyż sery
Kolizje Smakówświeżo mielony pieprz. Mieszamy i odstawiamy. Pomidory myjemy, cienko kroimy i układamy na talerzu. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Pomidory doprawiamy solą i pieprzem, polewamy je sosem jogurtowo-czosnkowym, posypujemy serem żółtym i poszatkowanym szczypiorkiem. 4. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i fetą Składniki: 20 pomidorków koktajlowych 150-200 g sera feta 2 ząbki czosnku parę liści bazylii(...)pomidorków koktajlowych lub 2 większe malinowe (ja użyłam mieszanych) 3 małe ogórki gruntowe pół zielonej papryki mała czerwona cebula garść czarnych oliwek (najlepsze będą kalamata, z pestkami) 200 g sera feta 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny duża szczypta oregano sól pieprz (przepis na 2 porcje) Pomidory, ogórki i paprykę myjemy i kroimy na mniejsze
Kardamonovywędzonym łososiem Quesadilla (tortilla) z salami i serem Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami Domowa pizza Krokiety z pieczarkami i serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Brokuły w cieście i bułce tartej Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Mięsne kulki z ogórkowym dipem Domowe nuggetsy(...) Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetą Sałatka z makaronem mini kolanka, kurczakiem gyros, papryką, kukurydzą i ogórkiem konserwowym Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa. Sałatka meksykańska z kurczakiem
Kulinarne Przebojeidealnie poza domem, w pracy, na wycieczkach oraz wszędzie tam gdzie będziemy chcieli stworzyć szybką i wyrazista w smaku sałatkę. Składniki: mix sałat ser feta pomidor natka pietruszki ser feta mix sałatkowy Biolevita Przygotowanie: Wsypać do miski mix sałat, dodać pokrojonego pomidora, ser feta i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wystarczy dodać zawartość mixu sałatkowego, ziarenka słonecznika
The Sweet Damselfeta. SKŁADNIKI ciasto 225 gram mąki 140 gram masła szczypta soli łyżka zimnej wody farsz 4 średni buraki oliwa z oliwek do skropienia buraków 200 gram sera feta (może być również ser bałkański albo wszelkie fetopodobne) 2 jajka 2 ząbki czosnku pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej kawałki zimnego masła(...)brzegi. Wierzch ciasta nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut. Jajka wybijam do misy blendera i i miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę sera feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym serem feta
Magiczna kuchnia Dariichwilę przesmażyć. Odstawić. Soczewicę ugotować w osolonym wrzątku (zgodnie z instrukcję na opakowaniu), odcedzić. Przestudzoną soczewicę przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę z ypu feta je cukinii, pokruszony ser feta i startą na tarce mozzarellę. Doprawić do smaku pieprzem i listkami tymianku. Uwaga z solą, ser typu feta jest słony. Wydrążone cukinie wypełnić farszem, na okrągłe położyć(...)węglowodany: 25 g, białko: 27 g, tłuszcz: 22 g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,5 WW i 3 WBT. SMACZNEGO! Artykuł Cukinie faszerowane soczewicą i dwoma serami: fetą i mozzarellą pochodzi z serwisu Dietolog
DietologSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250g mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera feta półtłustego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50g startego na grubych oczkach tarki sera żółtego oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. 2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie (uważać aby czosnek(...)małym ogniu przez 10-15 min, można podlać odrobiną wody. Dodać sól i pieprz. Mieszać aż odparuje woda. Zdjąć z ognia. 4. Do szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser feta i mieszać do rozpuszczenia się sera feta. 5. Porcję szpinaku o wielkości orzecha położyć na kwadracie ciasta francuskiego, a następnie posypać serem żółtym i zawinąć każdy kwadrat
Prosto i Smacznie z AnetąMoje ukochane, ulubione pierogi ze szpinakiem i serem feta. Składniki: 1 opakowanie sera feta 270 g paczka mrożonego szpinaku 450 g sól, pieprz 1 ząbek czosnku Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g ciepłej wody około 1 mała łyżeczka soli 1-2 łyżki oleju Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni aby osuszyć go z nadmiaru wody. Przekładamy szpinak(...)miski, dodajemy ser feta, przeciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko rozdrabniamy i mieszamy widelcem. Ciasto wyrabiamy z podanych składników. Wałkujemy ciasto na placek, wykrajmy kółka, nadziewamy je farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia pierogów, trzymamy je jeszcze tak z kilka minut i wyciągamy je z wody. Do przegryzania idealnie nadają się
W Moim Magicznym DomuGrecka sałatka wiejska. Przepis na horiatiki salata czyli najprostszą sałatkę grecką. Grecka sałatka wiejska znana jest niemal każdemu. Klasyczne połączenie świeżych warzyw i sera feta pasuje na każdą porę dnia. Często jemy ją na śniadanie, bo ze świeżo upieczonym chlebem smakuje obłędnie, ale równie dobrze sprawdza się w roli przystawki. Proporcje składników możesz dostosować do swoich upodobań. Najważniejsze jest(...)szklarniowy 1 średnia cebula czerwona lub biała 2 zielone papryki 10-15 dużych zielonych oliwek lub czarnych oliwek kalamata, są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata około 200 g sera feta 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego czerwonego lub białego 1 łyżeczka suszonego oregano sól do posolenia warzyw i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Cztery Fajery