pewnością zostanie jego fanem :) Bardzo sycące i smakuje równie dobrze kolejnego dnia. Zapraszam :) Składniki farsz: 50dag szpinaku mrożonego pół kilo piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku opakowanie sera feta sól, pieprz Składniki sos: puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka ostra(...)rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy kurczak będzie podsmażony dodać szpinak i dusić razem do odparowania wody. Na koniec dodać rozdrobniony ser feta i doprawić do smaku (UWAGA - ser feta jest dość słony, więc przed doprawieniem warto sprawdzić, czy farsz wymaga solenia). Puszkę pomidorów przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy koncentrat
ChilliJemyPrzygotowanie 10 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 220 kcal Śródziemnomorski makaron z sosem z pieczonej fety – wręcz rozpływającej się w ustach. Feta pieczona w piekarniku ma cudowną konsystencję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g makaronu penne lub świderki 200 g greckiej fety w kostce 200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych 100 ml oliwy z oliwek świeżo zmielony(...)odcedź i przepłukaj chłodną wodą. Upieczonej fety nie wyjmuj z naczynia żaroodpornego. Oszczędzając pomidorki, fetę rozgnieć widelcem łącząc ją ze zgromadzoną na dnie naczynia oliwą. Wsyp ugotowany makaron i całość delikatnie przemieszaj ze sobą, łącząc w jedną całość. Podawaj udekorowane migdałami i listkami bazylii. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Makaron z serem feta pieczonym w piekarniku","image
ProstePesto.plPołączenie pieczonej papryki z serem feta... dla nas rewelacyjny duet . Smak podkreślony bazylią. Świetna przystawka na zimno. Składniki 8 papryk kolorowych pomidorki koktajlowe 300 g sera feta bazylia suszona listki świeżej bazylii sól oliwa z oliwek 2 cebule 2 ząbki czosnku gałązka koperku Przygotowanie Ser feta rozkruszyłem do miski, dodałem drobniutko pokrojoną cebulę(...)Czosnek przecisnąłem przez praskę wprost do sera. Dodałem suszoną bazylię i oliwę oraz świeżo zmielony pieprz. Paprykę oczyściłem, przekroiłem wzdłuż na połówki, ułożyłem na blasze , na folii aluminiowej, polałem olejem, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 250 stopniu C z termoobiegiem. Zapiekałem do czasu, aż skórka zaczęła odchodzić ( ok. 30 minut
R'n'G Kitchenpodam przepis na jakże znaną sałatkę grecką. Jeśli pozostał Wam ser feta z sakiewek z brokułami , możecie ser wykorzystać właśnie do tego przepisu. Składniki: sałata lodowa 2 duże pomidory 1 długi ogórek zielony 1 czerwona cebula czarne oliwki ser feta Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek oraz po łyżce: octu winnego (jeśli nie macie możecie(...)kroimy na małe kawałki (ćwiarteczki), ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki, cebulę kroimy w piórka, oliwki wrzucamy całe lub dzielimy na pół, a ser feta dzielimy na kwadraciki
upichcicsuszonych pomidorów 1/2 liścia pory curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek Wykonanie: Najpierw należy zabrać się za ciasto ponieważ trochę będzie nam musiało(...)oliwie przyprawiając curry, nieco papryki ostrej, pieprz. Dodajemy drobno pokrojoną porę i suszone pomidory, odstawiamy z ognia , ścieramy żółty ser i gotowe Szpinak jeżeli jest mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Szpinak nie może mieć za dużo wody w sobie ponieważ ciasto będzie przemakać i zrobią
W Moim Magicznym Domufeta to biorę w ciemno :) Jeśli macie w lodówce kilka dużych pieczarek koniecznie je nafaszerujcie! SKŁADNIKI (4 szt.) 4 duże pieczarki 4 suszone pomidory 4 łyżki sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 gałązki oregano 2 łyżki tartego parmezanu pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy ogonki. Suszone pomidory i ogonki pieczarek kroimy w dość drobną(...)kostkę. Łączymy z posiekanym szczypiorkiem, oregano i serem feta. Doprawiamy pieprzem do smaku. Pieczarkowe kapelusze napełniamy farszem i posypujemy parmezanem. Ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15-18 min. Świetnie smakują ze świeżą rukolą i grzanką. Smacznego
DefinicjaSmakupietruszki, tylko listki posiekane 4 cebulki dymki, posiekane, jeśli mają duże cebule, to pokrój tylko zielone części pestki z 1 granatu 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę sok z 2 cytryn 4 łyżki oliwy, np. Monini Gran Fruttato 1 łyżka miodu 2 łyżki tahiny, domowej lub ze sklepu sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie sałatki wieloziarnistej: W misce wymieszaj kaszę z pomidorkami, papryką, ziołami, pestkami granatu, ciecierzycą oraz serem feta. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, miód i tahinę. Dodaj trochę soli i pieprzu. Możesz od razu polać sałatkę dressingiem, choć najlepiej jest zabrać go do pracy w osobnym pojemniczku, np. małym zakręcanym słoiczku i polać sałatkę tuż
Chilli Czosnek i Oliwasmaczne to jeszcze szybko się robi. Składniki: 10-15 dużych pieczarek ( ilość zależy od wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie) 120 g kuskusu 1 średnia cebula 100g sera feta pęczek natki pietruszki sól, pieprz 150 g tartego sera żółtego około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego masło i olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym(...)napęcznienia. Na patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki - smażyć aż zaczną się lekko rumienić. Kuskus połączyć z rozdrobnionym serem feta. Dodać podsmażone, przestygnięte pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić. Farszem wypełniać kapelusze pieczarek i układać na blasze. posypać po wierzchu tartym żółtym
kolorowotorcikowominut w 180 stopniach. Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w mniejsze kawałki. Na tarte wyłożyć szpinak, następnie pokrojone pomidorki i pokruszony ser feta. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem. Gdy tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier i ułożyć plastry surowej szynki, następnie mięso(...)piec 20 minut w 180 stopniach 6. Wymieszać wszystkie składniki na sos i dopraci solą i przeprzem 7. Na tartę wyłożyć szpinak 8. Wyłożyć kolejno pokrojone pomidorki i ser feta 9. Całość zalać sosem i posypać startym serem 10. Piec kolejne 20 minut w 180 stopniach 11. Udekorować listkami bazylii Poprzedni 1 z 11 Następny Artykuł Tarta
KuchniaWeDwoje.plmiseczki. Polecam na wielkanocny stół. Z chrupiącą rzodkiewką i serem feta jest wyśmienita! 4 jajka 1 mała wędzona makrela 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki majonezu 100 g sera feta Pieprz świeżo mielony Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, bardzo drobno siekamy. Ser feta rozcieramy widelcem na gładką pastę. Makrelę dzielimy na małe kawałeczki. Rzodkiewkę myjemy(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i świeżo mielony pieprz. Nie solimy, ponieważ ser jest dość słony
VioletoweKucharzeniefeta. Idealna na drugie śniadanie jak i dodatek do obiadu. Jeżeli chcecie, aby sałatka była dłużej świeża to przed samym podaniem polejcie ją sosem. Składniki: 1 opakowanie sera feta (200 g) 1 główka sałaty lodowej 1 długi ogórek 250-300 g pomidorków koktajlowych 1 saszetka przyprawy do sałatek*, np. koperkowo-ziołowa 3 łyżki oleju, np. migdałowego Sałatkę(...)małe kawałki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Ogórka umyć, obrać, przekroić na pół i pociąć w półplasterki. Na dno miski wsypać sałatę, następnie dodać pomidory i ogórka. Ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę. Przygotowane kawałki sera ułożyć na wierzchu sałatki. Na sam koniec przygotować sos: sos w proszku wymieszać z 3 łyżkami oleju
Ugotowaćniedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka mielona czosnek granulowany Dodatkowo: 1 duża cebula wykałaczki lub nić kuchenna Sposób przygotowania: Schab kroimy(...)dłoniach bazylią suszoną. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie odsączamy suszone pomidory z oleju, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski (około 1cm szerokości). Ser feta kroimy w kostkę około 1x1cm. Na każdy plaster schabu nakładamy pasek papryki, obok słupek sera feta i suszone pomidory (1-2 sztuki w zależności od wielkości kawałka). Zwijamy
Kolorowy Przepisowniksobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: • 2 garści roszponki • 4 gruszki • 200 g sera Feta • sok z 1/2 cytryny Sos: • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka miodu • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka maku Wykonanie: • Sałatę ułożyć(...)skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. • Fetę pokroić w kostkę. • Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. • Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać sałatkę. • Posypać po wierzchu odrobiną maku
To co kochampłatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita Przygotowanie: Zrób klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i natkę. Wbij jajko. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj(...)łyżki), dopraw solą i pieprzem. Posyp sezamem i gotowe. Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Każdy chlebek przekrój na pół uzyskując dostęp do wewnętrznej kieszonki. Sera feta pokrusz do miseczki. Robimy nasze kanapki! Do chlebka pita nałóż trochę botwinki, włóż 2 klopsiki i posyp serem feta. Zajadaj ze smakiem:) Życzę Wam smacznego! Zuzanna
Chilli Czosnek i Oliwa