wymieniajcie na te, które lubicie najbardziej. Przepis oczywiście od Jamiego Olivera. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: czerwona cebula – ½ sztuki ocet winny – 2 łyżki ser feta – 20g suszone morele – 6 sztuk ser cheedar – 60g (4 plasterki) pomidor – 1 sztuka rukola – 1 garść chleb – 4 kromki ogórek zielony(...)octem winnym. Pozostaw na 15 minut do marynowania. W tym czasie przygotuj resztę składników. Suszone morele zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut, żeby odrobinę zmiękły. Nadziej je następnie serem feta. Ogórka obierz ze skóry, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i solą. Odstaw na bok. Na pieczywo połóż po jednym plasterku sera
wiecejwarzyw.plSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziemniaki (pozostałe z obiadu lub surowe, ale wtedy proponuję przynajmniej chwilę je obgotować) kiełbasa obwiędła papryka cebula 2 - 3 różyczki brokułu kawałek sera żółtego oliwki śmietana / majonez jajko ser feta mleko (ok 100ml) przyprawy (majeranek, tymianek, pieprz, maggi, chilli) Wykonanie: Cebulę, kiełbasę i paprykę kroimy i dusimy pod przykryciem na patelni bez dodatku tłuszczu, ani wody, ponieważ składniki same(...)papryką, posypujemy je serem feta pokrojonym w kostkę, następnie warstwa ziemniaków. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego oliwki, odrobinę rozdrobnionego brokułu, przyprawy, śmietanę (lub majonez, jednak to wersja bardzo tłusta, więc by unikać pustych, zbędnych kalorii polecam śmietanę :)), jajko, ser feta, odrobinę mleka i chilli, jeśli lubicie pikantną kuchnię. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy
Taste Of My Daysaszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę parmezanu lub drobno startego sera żółtego, świeżo zmielona sól i pieprz (ja dałam kupne zmielone przyprawy), ząbek czosnku, garść natki pietruszki(...)przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na mniejsze części. Podsmażyć do zrumienienia - smażyć parę minut, w małej ilości tłuszczu na małym ogniu. Ostudzić. Oliwki pokroić - jedną oliwkę na trzy kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Kaszę, oliwki, ser feta, szparagi, suszone pomidory wymieszać razem doprawiając solą (tu uważać by nie przesolić) i pieprzem. Całość polać dressingiem i udekorować pomidorkami
W kuchni u Monikiskładniki: 1000 g ziemniaków 500 g jarmużu 450 g sera feta 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietanki kremówki 4 jajka 100 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego (ulubionego da zapiekania) ok. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz masło do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jarmuż myjemy, usuwamy grube(...)chwilkę podsmażamy. Dodajemy 1/2 cz. sera feta, mieszamy. Dodajemy wymieszane jajka z kremówką. Pozostały ser mieszamy ze śmietaną 18 % i odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Wykładamy masę szpinakową a na niem wymieszany ser feta ze śmietaną. Oprószamy tymiankiem. Układamy warstwę ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy przez
Domowy Smak Jedzeniai suszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. http://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/ Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Składniki: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju 150 g sera feta 2 ząbki(...)widzimy, że ciasto w niektórych miejscach podniosło się za bardzo, możemy otworzyć piekarnik i lekko je uklepać. Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak, posypujemy drobno pokrojoną fetą, słonecznikiem i polewamy wymieszanymi ze śmietaną albo serem jajkami. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tartę 25 minut. Na ostatnie 10 minut- zmieniamy funkcję piekarnika i pieczemy tylko
Moja Mama GotujeDoprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego i natką pietruszki, oraz grzankami. Grzanki: chleb tostowy ser feta ser żółty Kromkę chleba smarujemy serem feta, następnie układamy plaster sera żółtego, przykrywamy 2 kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomitego jeszcze quiche z rybą wędzoną (przepisy oczywiście wkrótce). Makaron lazania 250 g świeżego szpinaku 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego niesłodzonego 250 g serka mascarpone 270 g (opakowanie) sera feta dużo (nie wiem dokładnie ile, ale spora kostka) sera żółtego 200 ml śmietany 18% 1 suszona papryczka chili sól, pieprz, suszona papryka, sezam Szpinak dusimy na dużej patelni(...)Bierzemy naczynie żaroodporne i na spodzie naczynia dokładnie żeby cały spód pokryć układamy płaty makaronu. Na to kładziemy warstwę naszego duszonego szpinaku i znów warstwę makaronu. Potem warstwa pokruszonego sera feta (połowę tego co mamy) i znów warstwa makaronu. I dalej: warstwa szpinaku, makaron, ser feta (reszta, która nam została), makaron, szpinak, makaron i na samą górę pokrojony
Marder&Marder Manufacturekażdy lubi. Wielbicielom sałatek jednak na pewno zasmakuje. Jest inna niż wszystkie. Składniki na sałatkę z arbuzem i serem feta (5 porcji): arbuz około 1 kg ser feta 200 g garść liści bazylii pieprz łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy Pokroić arbuza w średniej wielkości kostkę, usuwając przy tym pestki. Pokroić ser feta w kostkę(...)zasypać nim arbuza. Wymieszać sok z cytryny z oliwą i zalać arbuza z serem. Posypać porwanymi liśćmi bazylii i doprawić szczyptą pieprzu. Wsadzić do lodówka na godzinę. Wymieszać przed zjedzeniem
Karola gotujelekką i pyszną sałatkę z arbuzem i serem feta. Przygotujecie ją w niecałe 15 minut . Idealnie sprawdzi się latem, gdy nie mamy ochoty na ciężkie i tłuste potrawy. Polecam ją również na spotkania w plenerze oraz na grilla . Sałatka z arbuzem i fetą 400 g arbuza 1/4 opakowania sera feta 20 g słonecznika 1/4 cytryny 5 listków mięty(...)arbuza usuń pestki, a następnie pokrój w małą kostkę. Ser feta również pokrój w kostkę. Słonecznik wsyp na rozgrzaną suchą patelnię i praż ok. 5 minut. Połącz ze sobą w misce arbuza i fetę. Całość polej sokiem z cytryny oraz posyp słonecznikiem. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 211 | Białko: 9,3 | Węglowodany: 23,2 | Tłuszcze: 9,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl
Przepisy na widelcuPyszna i zdrowa sałatka z rukoli i truskawek na każdą okazję. Połączenie truskawek z serem feta i rukolą to dopiero niebo w gębie. Sałatka z rukoli fety i truskawek SKŁADNIKI: sałata rukola - 150 g ser feta(...)opak truskawki - kilka sztuk SOS oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Sałatę umyć, osączyć na sicie. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę. SOS Do szklanki wlać oliwę, dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, wymieszać. Sałatkę przed podaniem polać sosem
Kuchnia Danusiumniejszyło tej potrawie. Wyszła tak pyszna, że na pewno do niej wrócę :-) Przepis na 4 porcje: 1 opakowanie lasagne 800 g świeżego lub mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 5 listków świeżej bazylii 100 – 150 g sera mozzarella 200 g żółtego sera gouda Składniki na sos beszamelowy 2 łyżki mąki 2 łyżki(...)się rozmroził a następnie odcedzić z nadmiaru wody. Jeżeli natomiast mamy świeży szpinak to należy go tylko umyć i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Ser feta drobno pokruszyć. Do szpinaku dodać czosnek, ser feta, pokrojoną drobną bazylię, sól i pieprz do smaku. Całość podsmażać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
Na słodko lub wytrawniekurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę z pieczoną papryką Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut Składniki 3 papryki w różnych kolorach 150 g sera feta garść kolendry oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Przepis 1 Paprykę obieramy, kroimy na ćwiartki, a ćwiartki na połowy, aby z każdej papryki powstało 8 w miarę równych części(...)Wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek oraz pieczemy około 20 minut do zrumienienia papryki - 180 stopni. 2 Kiedy papryka wystygnie, kroimy ją w kostkę i tak samo kroimy ser feta. Kolendrę siekamy. 3 Wszystkie składniki mieszamy, pieprzymy oraz polewamy oliwą. 4 Kolendrę do sałatki dodajcie przed samym podaniem, aby szybko nie zwiędła. Artykuł 🌶 Sałatka z pieczoną papryką
Kuchnia Bazyliikurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę z pieczoną papryką Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut Składniki 3 papryki w różnych kolorach 150 g sera feta garść kolendry oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Przepis 1 Paprykę obieramy, kroimy na ćwiartki, a ćwiartki na połowy, aby z każdej papryki powstało 8 w miarę równych części(...)Wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek oraz pieczemy około 20 minut do zrumienienia papryki - 180 stopni. 2 Kiedy papryka wystygnie, kroimy ją w kostkę i tak samo kroimy ser feta. Kolendrę siekamy. 3 Wszystkie składniki mieszamy, pieprzymy oraz polewamy oliwą. 4 Kolendrę do sałatki dodajcie przed samym podaniem, aby szybko nie zwiędła. Artykuł Sałatka z pieczoną papryką
Kuchnia BazyliiSałatka z fasoli Jaś i sera feta z warzywami sezonowymi Fasola, ser i świeże warzywa to zestaw, który świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Sałatka przygotowana z tych składników doskonale smakuje, a przede wszystkim stanowi pełnowartościowy posiłek. We wrześniu, gdy fasola jest jeszcze świeża, ma wyjątkowy, delikatny smak. Oto przepis na sałatkę fasolową. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki(...)fasoli Jaś: 1 kubek (250 ml) świeżej fasoli Jaś lub pół kubka suchych ziaren fasoli ½ opakowania sera feta 2 ogórki kiszone 2 - 3 ogórków kiszonych lub małosolnych 2 średnie pomidory Garść natki pietruszki 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny Sól i biały pieprz do smaku Zaczynamy od ugotowania fasoli. Jeżeli wybieramy świeżą fasolę po prostu gotujemy
Gotujemy i jemy