ser feta - 6431 przepisów (strona:63/429)

Sałatka z kaszy gryczanej, buraka i fety 171

sałatkę zdecydowanie zaliczam do jednych z moich ulubionych. Połączenie buraka i sera feta to najlepszy i najsmaczniejszy duet. W towarzystwie dodatkowych składników i tradycyjnego dressingu smakuje po prostu przepysznie 😍 Składniki (1 porcja): 50 g kaszy gryczanej niepalonej (Intenson) 2 garście miksu sałat 2 ugotowane buraki 50 g sera feta garść pomidorków koktajlowych  1 łyżka posiekanego szczypiorku(...)stosunku 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Do miski przełóż sałatę, dodaj lekko ostudzoną kaszę, pokrojone w kostkę buraki, przekrojone na pół pomidorki i posyp serem feta. Dodaj także posiekany szczypiorek.  Sałatkę polej dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, musztardy i syropu klonowego

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka warzywna z serem feta 165

podać dip jogurtowy z ulubionymi ziołami i przyprawami. Składniki: 1 burak 2 ziemniaki 2 małe bataty 1 czerwona cebula główka czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek 200 g sera feta Przygotowanie: Bataty, ziemniaki i buraka obieramy i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Cebulę kroimy na ósemki. Czosnek rozdzielamy na ząbki, nie obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego(...)razem mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Wyjmujemy zapiekankę i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Ponownie zapiekamy przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przyprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z pieczonych buraków 309

smak i prostota przygotowania. Wspaniałości, mówię Wam (: Czas przygotowania: 60 minut   Składniki: ok. 1kg czerwonych buraków 1,5 litra bulionu sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy kwasek cytrynowy ser feta Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut lub dłużej, jeśli potrzeba- buraki powinny być miękkie. Studzimy. W garnku(...)gęsta, możecie dolać wody i ponownie zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy, niewielkie porcje, mieszamy, próbujemy itd, aż będzie dla nas odpowiednio kwaśny. Podajemy z serem feta pokrojonym w kosteczkę. Smacznego

Czerwona Porzeczka
Sałatka z frikeh, mango i fety 160

pieprz puszka fasoli czerwonej puszka pomidorów w kawałkach dojrzałe mango pokrojone na kawałki ogórek – obrany i pokrojony na kawałki, posolony pół cebuli pokrojonej w piórka i osolonej opakowanie sera feta pokrojonego na kawałki szczypiorek drobno posiekany Przepis na sałatkę z frikeh, mango i fety Frikeh ułożyć w miseczce i polać sosem ukręconym z harrisy, oliwy, octu, cynamonu(...)pieprzu. Obok ułożyć w osobnych kubkach pomidory, mango i ogórka. Udekorować cebulą, serem feta i szczypiorkiem. Jeśli zabieramy sałatkę do pracy możemy wszystkie składniki ułożyć warstwowo w słoiku. Artykuł Sałatka z frikeh, mango i fety pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Kurczak balsamico z ryżem 161

piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Dodatkowo 200g ryżu natka pietruszki 100g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli oliwki 100g sera feta 2 łyżki oliwy   Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić z błonek. Przekroić na wzdłuż na pół i natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do miski i wymieszać z octem(...)kurczaka z obu stron na brązowo – złoty kolor. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i podać z pokrojonym na mniejsze kawałki kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem feta, oliwkami, cebulą i pietruszką. Przed podaniem doprawić sałatkę solą, pieprzem i skropić oliwą

Pink Envelope
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 154

możecie również zaserwować w formie przystawki.  Czas przygotowani:  10 min. Porcja dla 3 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraki 200 g marynowanych karczochów ser feta szczypiorek 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz biały mielony szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ugotowane buraki kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. Dodajemy marynowane(...)karczochy i posiekany szczypiorek. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Mieszamy i przekładamy na talerz. Na koniec posypujemy serem feta. Smacznego

kulinarnyJa
Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą 165

Szybki i smaczny obiad w kilka minut. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki słodkiej kukurydzy 100 g sera feta 50 g serka topionego o smaku szczypiorku Sól Pieprz Zioła prowansalskie 0,5 szklanki wody 5 gniazdek makaronowych Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej(...)kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy całość wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy przez kilka minut. Mieszamy z makaronem. Obsypujemy posiekana natka pietruszki i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi

VioletoweKucharzenie
Spanakopita 104

Grecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki.  Składniki: 500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku 200 g sera feta(...)przestudzenia. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i całość przesmażyć kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać pokruszony ser feta. Na blacie kuchennym rozłożyć płat ciasta filo i posmarować go masłem, na jednym dłuższym boku ułożyć wałek z masy szpinakowo-serowej. Zwinąć ciasto w wałek, a następnie zwinąć

wyzwania kuchenne
Sałatka z pieczonym burakiem i makaronem Pesso bez gotowania 141

też zwykłego makaronu do gotowania.   Składniki (na 3 osoby): 1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania 1 szklanka soku z buraków 6 małych buraków rukola liście szpinaku baby ser feta oliwa z octem balsamicznym  pestki dyni Wykonanie: Buraki umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zawiń każdego osobno w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni(...)wskazówkami z opakowania. Buraki pokrój w drobną kostkę. Opłucz dokładnie i osusz szpinak.  Na talerzu układaj kolejno liście rukoli i szpinaku, na nich buraki i makaron. Posyp całość serem feta oraz pestkami dyni, skrop oliwą z octem balsamicznym. Smacznego

Garniec Magalie
Krokiety z kurczakiem i szpinakiem 169

jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody Sól Farsz: 600 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 2 jajka Bułka tarta do panierowania Sól Pieprz Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni.  Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy(...)rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem feta. Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę. Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano

VioletoweKucharzenie
Pikantne grissini z fetą i płatkami chili. 172

rodzaj paluszków chlebowych znanych i lubianych we Włoszech wyrabianych na bazie drożdży. "Chodziły" one za mną już od dawna. I wreszcie je upiekłam. Do tych paluszków dodałam ser feta, suszone płatki chili oraz zioła prowansalskie i suszone oregano. Te grissini są genialne. Smakowały idealnie, lekko słone i ziołowe oraz ciut ostre. Świetnie nadają się jako przekąska na różne imprezy(...)wymieszać trzepaczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, sól, olej, płatki chili, zioła prowansalskie oraz oregano. Całość delikatnie wymieszać. Na koniec dołożyć ser feta i ostrożnie połączyć z ciastem. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść (ciasto będzie gładkie i elastyczne). Z ciasta odrywać kawałki i formować cienkie wałeczki długości

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Warstwowa sałatka z brokułem, fetą i słonecznikiem 243

znajomymi, rodzinnej imprezki czy po prostu bez okazji :)   Składniki:   brokuł ok. 400g,  300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab),  pomidor,  puszka kukurydzy,  120g sera feta,  1/2 czerwonej papryki, 150g łuskanego słonecznik,  sól,  szczypta cukru.  Sos:   2 łyżki majonezu,  4 łyżki jogurtu naturalnego,  2 ząbki czosnku(...)oraz szczypty cukru. Gotować do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i przestudzić. Następnie drobno posiekać.  Pieczeń pokroić w kosteczkę, ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej. Przykryć posiekanym brokułem. Ser feta odsączyć i pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną warstwę sałatki. Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie

Z miłości do słodkości
Sałatka amarantus z fetą, groszkiem, awokado i rzodkiewkami 64

słoik o pojemności 1 l 4 – 5 łyżek ugotowanych nasion amarantusa 4 – 5 łyżek groszku (świeżego lub mrożonego) 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 100 g sera feta 1/2 awokado sok z cytryny 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz garść mikro liści amarantusa Wykonanie Ziarna amarantusa płuczemy zimną wodą na sitku o bardzo(...)proporcji 2 : 1. Kaszę gotujemy przez 15-20 minut, potem przykrywamy i odstawiamy na chwilę aby wchłonęła pozostałą wodę. Awokado obieramy, kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser feta kroimy w kostkę. Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut. Do słoika wykładamy

Tajemnice Smaku
Makaron ze szpinakiem, serem feta i filetem z kurczaka. 170

się zapytam, czy lubicie szpinak, bo ja uwielbiam i dość często gości w mojej kuchni. Zapraszam :) Składniki: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku około 20 dag sera feta ( półtłustego ) olej do smażenia 30 dag fileta z kurczaka pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie według uznania 2 łyżeczki czubrycy białej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy ser feta i mieszamy aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy. 2. Filet z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w paseczki i obtaczamy w przyprawie do kurczaka, następnie smażymy

Izabelawkuchni
Domowa tortilla z miodowym kurczakiem i warzywami 175

suszoną natką pietruszki. Smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut aż miód wchłonie w mięso. Pomidory, czerwoną paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską siekamy w piórka, cebulę kroimy w półplastry, ogórka w plastry. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy(...)placek tortilli smarujemy sosem. Następnie układamy kapustę pekińską, pomidory i paprykę. Delikatnie oblewamy sosem. Na końcu wykładamy piórka cebuli, ogórka, kurczaka i ser feta. Wierzch oblewamy ponownie sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie