dzieciom ze względu na smak, kolor i soczystość. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (u mnie Dawtona) 15 pomidorków koktajlowych 1 dojrzała gruszka (u mnie konferencja) 1 papryka 80 g sera feta 1/2 szklanki listków świeżej bazylii 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Paprykę(...)Pomidorki umyć i po przekrajać na pół. Ciecierzycę odsączyć z płynu. Gruszkę najlepiej obrać i pokroić w 1 cm słupki o długości około 2 cm, skropić sokiem z cytryny. Ser feta pokroić w małe słupki (plasterki) lub rozgnieść drobno palcami. Pokrojone składniki wymieszać z oliwą i czosnkiem niedźwiedzim. Tuż przed podaniem wierzch sałatki posypać listkami bazylii
Kuchcik gotujeRoladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu(...)sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy
Markowy smaksposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy(...)wykładamy posiekane w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, chili, cynamonem i odrobiną soli, przykrywamy patelnię i dusimy sos ok. 15 – 20 min. kontrolując, aby zbytnio nie odparowała z niego woda. Ser feta ucieramy na średnich oczkach tarki, dodajemy resztę posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany
Markowy smakPyszna tarta z pieczoną cebulą, serem feta i suszonym estragonem w kremowym sosie jajeczno śmietanowym. Sprawdzi się świetnie na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Zapraszam również na stronę zimowego numeru magazynu Aromat , po wiele, wiele inspiracji! Składniki: kruche ciasto: 200 g pszennej mąki szczypta soli 150 g masła 3 łyżki wody farsz(...)średniej wielkości cebule czerwone sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 150 gram sera feta 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta włączymy ze sobą w misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka minut, a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki
Życie zaczyna się w kuchnijednogarnkowe? My bardzo, mąż dodatkowo uwielbia bakłażana. Ja nie powiem też zjem ze smakiem. Tym razem jest on w formie zapiekanki, sosu, coś pomiędzy. Zapieczony z mozzarellą, czosnkiem, cebulą, serem feta i orzeszkami piniowymi. Do tego idealnie pasuje ryż. Przepis pochodzi z książki " Opowiadania drewnianego stołu " Moniki Waleckiej. Polecam, naprawdę pyszne danie, proste i szybkie w przygotowaniu :-) Miłego poniedziałku(...)łyżek oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru u mnie trzcinowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej mięty 300 g sera feta 2-3 łyżki orzeszków piniowych (u mnie więcej) sól pieprz 1. Bakłażany umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy. Partiami smażyć bakłażana , lekko
kruche babeczkigdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy(...)puszczą" część wody jaką zawierają, odparowujemy ją z patelni. Następnie wbijamy jajka. Przy wykorzystaniu wymienionych składników nie należy już doprawiać jajecznicy solą oraz pieprzem, bo te smaki znajdziemy w serze feta i papryczce chilli. Gdy jajka stężeją, postępujemy analogicznie jak w przypadku jajecznicy ze szczypiorkiem, czyli dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i wykładamy na talerz, lub smażymy jeszcze chwilę, jeśli
Taste Of My Dayteż najzwyklejszego grilla. Idealnie pasuje do różnych mięs ale świetnie też sprawdza się jako samodzielne danie. Ja tym razem proponuję Wam sałatkę grecką z makaronem. Składniki : opakowanie sera feta 18-20 dag makaronu spiralki 25 dag pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 ogórek(...)czarnych oliwek 1 zielona papryka 2 łyżeczki oregano sos sałatkowy - koperkowo-ziołowy łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie : Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu - al'dente, ser feta kroję w kosteczkę ( jak to zrobić znajdziesz u mnie w poradach ) pomidorki przecinam na połówki, cebulę szatkuję w piórka. Ogórek przecinam wzdłuż i kroję w pół talarki, oliwki w krążki
Mechanik w kuchnibardzo sycąca i idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 400 g makaronu (świderki, rurki itp..) około 700 g cukinii 1 kostka sera feta (około 270 g) - użyłam Favita około 300 g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku na sos: 2 garście listków bazylii około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek(...)wystudzenia. Dokładnie umytą cukinię możemy pokroić w kostkę, paseczki za pomocą na przykład obieraczki do warzyw, lub pokroić w plasterki. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki. Czosnek drobniutko kroję. Ser feta kroję w kostkę, ale można pokruszyć. Do pojemnika blendera przekładam listki bazylii, dodaję oliwę, doprawiam solą, pieprzem i rozdrabniam – sos jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażenie: Na rozgrzanym
Uwaga Babcia Gotujegłodni! (: Zapraszamy Was serdecznie! Składniki: 500g drobnej, białej fasoli pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy (można zastąpić oliwkami) 1 opakowanie sera feta 2 jaja 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pół natki świeżej pietruszki garść listków świeżej kolendry garść obłuskanego słonecznika szczypta chili i kurkumy(...)miękkości ( pierwsze 20minut bez przykrywki, kolejno pod przykryciem). Kolejnio fasolę wraz z wrzącą wodą wylewamy na durszlak i hartujemy zimną wodą. W tym czasie suszone pomidory i ser feta kroimy w kostkę, kapary na pół, a czosnek siekamy na bardzo drobno. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Ostudzoną i ugotowaną fasolę rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera
Symfonia SmakówPikantny dip serowy - czy to nie brzmi przepysznie? :) Wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie znany jest pod nazwą tyrokafteri . Składa się zaledwie z trzech składników - sera feta, papryczki chilli oraz oliwy, które przeszła smakiem papryczki w czasie krótkiego smażenia. Jest słony, lekko pikantny i błyszczący od oliwy. Delikatnie różowy z maleńkimi paprykowymi drobinkami. Uzależniający! Przynajmniej dla mnie, wielkiej(...)poza ewentualnie malutką szczyptą soli (można ją tak naprawdę całkowicie pominąć). Pikantny dip serowy - Tyrokafteri Składniki: 1 papryczka chilli 2 łyżki oliwy (więcej jeśli potrzeba) 200 g sera feta (połowę fety możecie zastąpić ricottą, jeżeli chcecie, aby dip był mniej słony) Przygotowanie: Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół. Na patelni umieść oliwę i papryczkę chilli i smaż
Chilli Czosnek i Oliwalekką kolację. SKŁADNIKI: ( 2-3 PORCJE): 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) – można użyć w zamian kaszy jęczmiennej, pęczaku lub kuskusu garść jarmużu (opcjonalnie świeżego szpinaku) 100 g sera feta 1 ogórek zielony 3 pomidory ½ średniej cebuli 5 gałązek szczypiorku pół pęczka rzodkiewki (ok. 7 główek) 3 łyżki oliwy z oliwy ok. 1 łyżki soku z cytryny pół ząbka(...)cytryny, odrobinę soli i pieprzu oraz czarnego sezamu jeśli używamy. Dodać do tego przestudzoną komosę, po czym wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać. Na koniec pokruszyć po górze ser feta. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce
Calzonella.commnie czerwona pomiodry - 1 niewielki bazylia - kilka listków mozzarella - 125g, porwanej na mniejsze kawałki jajka - 4 sztuki mleko - 3-4 łyżki sól, pieprz Dodatki opcjonalne (podpieczony boczek, kurczak, ser feta,...) Wykonanie: Cebulkę, paprykę i pomidor kroimy w bardzo małą kostkę. Mieszamy razem i doprawiamy solidną szczyptą soli oraz pieprzu. Mozzarellę i bazylię porywamy na mniejsze części. Jajka mieszamy(...)opróżnienie lodówki. W mojej wersji dodałem do nich paprykę, pomidory, cebulkę czerwoną, bazylię i mozzarellę. Doskonale będą jednak smakowały także wzbogacone np. o podpieczony boczek, nieco kurczaka czy ser feta. Rewelacja! [foodiepress] [hide] Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami to coś, co z pewnością odmieni Wasze klasyczne śniadanie i ciekawie urozmaici np. klasyczną jajecznicę. Składniki
Pogotujmy.plczerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 2 łyżki oliwy z oliwek suszone oregano zioła prowansalskie sól pieprz czarny papryka ostra Dip: 5 łyżek jogurtu greckiego 100 g sera feta 1 ząbek czosnku Sposób przyrządzania: Dynię dokładnie umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pociąć w talarki. Paprykę, bakłażan i cukinię dokładnie umyć(...)Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC około 25 - 30 minut do momentu, aż będą miękkie. Jogurt wymieszać z serem feta i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa podawać z dipem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychprażę ziarenka jeszcze na suchej patelni, a potem gotuję. Proporcje to 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Składniki: 1 szklanka Bio Quinoa u mnie od Naura 1 opakowanie sera feta 2 średnie buraki 3 - 4 garście rukoli 3 garście słonecznika sól pieprz 1.Buraki obieram, kroję w małą kostkę, blaszkę wykładam papierem do pieczenia, rozkładam buraczki, oprószam solą(...)przekładam na sucha patelnię i prażę kilka minut. Przekładam do garnka, zalewam dwoma szklankami wody i gotuję pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. 3. Rukolę myję, ser feta kroje w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. 4. wszystkie składniki przekładam do, mieszam i gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkiprzekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową(...)zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki wetknięte w dip z sera feta, jogurtu i mięty. Książkę wyróżnia także oryginalna oprawa graficzna , w której odbija się osobowość autora równie mocno co w przepisach. Odważna, nowoczesna, utrzymana w ostrej kolorystyce. Dla mnie
Chilli Czosnek i Oliwa