ser feta - 6431 przepisów (strona:66/429)

Sałatka z ciecierzycy, pomidorków, gruszki i sera feta 162

dzieciom ze względu  na smak, kolor i soczystość. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (u mnie Dawtona) 15 pomidorków koktajlowych 1 dojrzała gruszka (u mnie konferencja) 1 papryka 80 g sera feta 1/2 szklanki listków świeżej bazylii 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Paprykę(...)Pomidorki umyć i po przekrajać na pół. Ciecierzycę odsączyć z płynu. Gruszkę najlepiej obrać i pokroić w 1 cm słupki o długości około 2 cm, skropić sokiem z cytryny. Ser feta pokroić w małe słupki (plasterki) lub rozgnieść drobno palcami. Pokrojone składniki wymieszać z oliwą i czosnkiem niedźwiedzim. Tuż przed podaniem wierzch sałatki posypać listkami bazylii

Kuchcik gotuje
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 107

Roladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu(...)sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy

Markowy smak
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 133

sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy(...)wykładamy posiekane w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, chili, cynamonem i odrobiną soli, przykrywamy patelnię i dusimy sos ok. 15 – 20 min. kontrolując, aby zbytnio nie odparowała z niego woda. Ser feta ucieramy na średnich oczkach tarki, dodajemy resztę posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany

Markowy smak
Tarta cebulowa z serem feta 168

Pyszna tarta z pieczoną cebulą, serem feta i suszonym estragonem w kremowym sosie jajeczno śmietanowym. Sprawdzi się świetnie na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi.  Zapraszam również na stronę zimowego numeru magazynu Aromat , po wiele, wiele inspiracji! Składniki: kruche ciasto:  200 g pszennej mąki  szczypta soli  150 g masła  3 łyżki wody  farsz(...)średniej wielkości cebule czerwone  sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka oleju słonecznikowego  1/2 łyżeczki suszonego estragonu  150 gram sera feta  2 jajka  5 łyżek śmietany 18%  Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta włączymy ze sobą w misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka minut, a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki

Życie zaczyna się w kuchni
Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą 110

jednogarnkowe? My bardzo, mąż dodatkowo uwielbia bakłażana. Ja nie powiem też zjem ze smakiem. Tym razem jest on w formie zapiekanki, sosu, coś pomiędzy. Zapieczony z mozzarellą, czosnkiem, cebulą, serem feta i orzeszkami piniowymi. Do tego idealnie pasuje ryż. Przepis pochodzi z książki " Opowiadania drewnianego stołu " Moniki Waleckiej. Polecam, naprawdę pyszne danie, proste i szybkie w przygotowaniu :-) Miłego poniedziałku(...)łyżek oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru u mnie trzcinowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej mięty 300 g sera feta 2-3 łyżki orzeszków piniowych (u mnie więcej) sól pieprz 1. Bakłażany umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy. Partiami smażyć bakłażana , lekko

kruche babeczki
Jajecznica 183

gdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska  jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy(...)puszczą" część wody jaką zawierają, odparowujemy ją z patelni. Następnie wbijamy jajka. Przy wykorzystaniu wymienionych składników nie należy już doprawiać jajecznicy solą oraz pieprzem, bo te smaki znajdziemy w serze feta i papryczce chilli. Gdy jajka stężeją, postępujemy analogicznie jak w przypadku jajecznicy ze szczypiorkiem, czyli dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i wykładamy na talerz, lub smażymy jeszcze chwilę, jeśli

Taste Of My Day
Sałatka grecka z makaronem 202

też najzwyklejszego grilla. Idealnie pasuje do różnych mięs ale świetnie też sprawdza się jako samodzielne danie. Ja tym razem proponuję Wam sałatkę grecką z makaronem. Składniki : opakowanie sera feta 18-20 dag makaronu spiralki 25 dag pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 ogórek(...)czarnych oliwek 1 zielona papryka 2 łyżeczki oregano  sos sałatkowy - koperkowo-ziołowy  łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie : Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu - al'dente, ser feta kroję w kosteczkę ( jak to zrobić znajdziesz u mnie w poradach ) pomidorki przecinam na połówki, cebulę szatkuję w piórka. Ogórek przecinam wzdłuż i kroję w pół talarki, oliwki w krążki

Mechanik w kuchni
Pyszna sałatka makaronowa z cukinią i serem feta 183

bardzo sycąca i idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 400 g makaronu (świderki, rurki itp..) około 700 g cukinii 1 kostka sera feta (około 270 g) - użyłam Favita około 300 g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku na sos: 2 garście listków bazylii około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek(...)wystudzenia. Dokładnie umytą cukinię możemy pokroić w kostkę, paseczki za pomocą na przykład obieraczki do warzyw, lub pokroić w plasterki. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki. Czosnek drobniutko kroję. Ser feta kroję w kostkę, ale można pokruszyć. Do pojemnika blendera przekładam listki bazylii, dodaję oliwę, doprawiam solą, pieprzem i rozdrabniam – sos jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażenie: Na rozgrzanym

Uwaga Babcia Gotuje
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 222

głodni! (: Zapraszamy Was serdecznie! Składniki:  500g drobnej, białej fasoli  pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy (można zastąpić oliwkami) 1 opakowanie sera feta 2 jaja 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pół natki świeżej pietruszki  garść listków świeżej kolendry  garść obłuskanego słonecznika szczypta chili i kurkumy(...)miękkości ( pierwsze 20minut bez przykrywki, kolejno pod przykryciem). Kolejnio fasolę wraz z wrzącą wodą wylewamy na durszlak i hartujemy zimną wodą.   W tym czasie suszone pomidory i ser feta kroimy w kostkę, kapary na pół, a czosnek siekamy na bardzo drobno. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Ostudzoną i ugotowaną fasolę rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera

Symfonia Smaków
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 132

Pikantny dip serowy - czy to nie brzmi przepysznie? :) Wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie znany jest pod nazwą  tyrokafteri . Składa się zaledwie z trzech składników - sera feta, papryczki chilli oraz oliwy, które przeszła smakiem papryczki w czasie krótkiego smażenia. Jest słony, lekko pikantny i błyszczący od oliwy. Delikatnie różowy z maleńkimi paprykowymi drobinkami. Uzależniający! Przynajmniej dla mnie, wielkiej(...)poza ewentualnie malutką szczyptą soli (można ją tak naprawdę całkowicie pominąć). Pikantny dip serowy - Tyrokafteri Składniki: 1 papryczka chilli 2 łyżki oliwy (więcej jeśli potrzeba) 200 g sera feta (połowę fety możecie zastąpić ricottą, jeżeli chcecie, aby dip był mniej słony) Przygotowanie: Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół. Na patelni umieść oliwę i papryczkę chilli i smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, JARMUŻEM I SEREM FETA 346

lekką kolację.  SKŁADNIKI: ( 2-3 PORCJE): 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) – można użyć w zamian kaszy jęczmiennej, pęczaku lub kuskusu garść jarmużu (opcjonalnie świeżego szpinaku) 100 g sera feta 1 ogórek zielony 3 pomidory ½ średniej cebuli 5 gałązek szczypiorku pół pęczka rzodkiewki (ok. 7 główek) 3 łyżki oliwy z oliwy ok. 1 łyżki soku z cytryny pół ząbka(...)cytryny, odrobinę soli i pieprzu oraz czarnego sezamu jeśli używamy. Dodać do tego przestudzoną komosę, po czym wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać.  Na koniec pokruszyć po górze ser feta. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce

Calzonella.com
Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami 129

mnie czerwona pomiodry - 1 niewielki bazylia - kilka listków mozzarella - 125g, porwanej na mniejsze kawałki jajka - 4 sztuki mleko - 3-4 łyżki sól, pieprz Dodatki opcjonalne (podpieczony boczek, kurczak, ser feta,...) Wykonanie: Cebulkę, paprykę i pomidor kroimy w bardzo małą kostkę. Mieszamy razem i doprawiamy solidną szczyptą soli oraz pieprzu. Mozzarellę i bazylię porywamy na mniejsze części. Jajka mieszamy(...)opróżnienie lodówki. W mojej wersji dodałem do nich paprykę, pomidory, cebulkę czerwoną, bazylię i mozzarellę. Doskonale będą jednak smakowały także wzbogacone np. o podpieczony boczek, nieco kurczaka czy ser feta. Rewelacja! [foodiepress] [hide] Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami to coś, co z pewnością odmieni Wasze klasyczne śniadanie i ciekawie urozmaici np. klasyczną jajecznicę. Składniki

Pogotujmy.pl
Pieczone warzywa z dipem. 145

czerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 2 łyżki oliwy z oliwek suszone oregano zioła prowansalskie sól pieprz czarny papryka ostra Dip: 5 łyżek jogurtu greckiego 100 g sera feta 1 ząbek czosnku Sposób przyrządzania: Dynię dokładnie umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pociąć w talarki. Paprykę, bakłażan i cukinię dokładnie umyć(...)Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC około 25 - 30 minut do momentu, aż będą miękkie. Jogurt wymieszać z serem feta i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa podawać z dipem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka z kaszą Quinoa, pieczonym burakiem, prażonym słonecznikiem, serem feta i rukolą 214

prażę ziarenka jeszcze na suchej patelni, a potem gotuję. Proporcje to 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Składniki: 1 szklanka Bio Quinoa u mnie od Naura 1 opakowanie sera feta 2 średnie buraki 3 - 4 garście rukoli 3 garście słonecznika sól pieprz 1.Buraki obieram, kroję w małą kostkę, blaszkę wykładam papierem do pieczenia, rozkładam buraczki, oprószam solą(...)przekładam na sucha patelnię i prażę kilka minut. Przekładam do garnka, zalewam dwoma szklankami wody i gotuję pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. 3. Rukolę myję, ser feta kroje w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. 4. wszystkie składniki przekładam do, mieszam i gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 190

przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową(...)zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki wetknięte w dip z sera feta, jogurtu i mięty. Książkę wyróżnia także oryginalna oprawa graficzna , w której odbija się osobowość autora równie mocno co w przepisach. Odważna, nowoczesna, utrzymana w ostrej kolorystyce. Dla mnie

Chilli Czosnek i Oliwa