ser feta - 6431 przepisów (strona:67/429)

Tarta z botwinką i serem feta 109

porze roku chętnie korzystam z młodej botwinki. Najczęściej przygotowuję z niej zupy i chłodniki, ale bardzo lubię przygotowywać też wytrawne tarty. Botwinka i ser feta bardzo dobrze komponują się ze sobą i doskonale smakują zapieczone w masie jajeczno- śmietanowej na spodzie z kruchego ciasta.  Podstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje(...)piknik, spotkanie z przyjaciółmi albo lunch do pracy.   Składniki: Spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g sera feta pęczek botwinki (buraczki, łodygi, liście) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 20 g tartego parmezanu 4 jajka 100 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów! 131

wtedy z sosem, tylko zabierzcie do pracy osobno, bo niestety pod wpływem dressingu rukola oklapnie ;) Składniki / na 2 porcje: 1 duży batat 1/2  czerwonej papryki 100 g sera feta (resztę zostaw na środę) pół pęczka natki pietruszki 1/2 puszki kukurydzy (resztę zostaw na wtorek) 1/2 puszki ciecierzycy (resztę zostaw na wtorek) garść rukoli  sos:  3 łyżki(...)kostkę, skrop 1 łyżką oliwy, szczyptą soli i płatków chilli. Wymieszaj, ułóż na blasze, piecz w 200 stopniach C przez 30 minut lub do miękkości. Czerwoną paprykę i ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz ciecierzycę odsącz z zalewy. Rukolę opłucz, natkę pietruszki posiekaj.  W słoiczku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij.  W misce

Chilli Czosnek i Oliwa
Zimowa sałatka z selerem i cykorią 67

Skomponowałam ją z warzyw, które mają sezon w zimie, a dokładnie w styczniu. Są to: roszponka, cykoria i burak. Dodałam do niej też ziarna prażonego słonecznika, a smak podkręciłam serem feta. Ta sałatka to istna bomba witaminowa, więc spróbujcie jej choć raz w sezonie zimowym. Jeśli chcesz sprawdzić, jakie jeszcze warzywa mają sezon w styczniu, zajrzyj do mojego artykułu(...)wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } Zimowa sałatka z selerem i cykorią Składniki: 2 cykorie 200-250 g roszponki 1/4 (ćwiartka) korzenia selera 2 buraki 1 duża gruszka 100-150 g sera feta 1 łyżka rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika (można też użyć orzechów włoskich) 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz

Wiszniówka
Hummus Party. Menu na imprezę. 158

hummus z południowych Włoch" , albo pastę z czarnej fasoli . Hummus Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini   (zamiast orzeszków(...)słonecznika lub orzeszkami pinii. Hummus możesz przechowywać 2-3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub przykryty folią spożywczą, ponieważ obsycha na wierzchu. Zielony hummus ze szpinakiem  i serem feta Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej samodzielnie*) 2 łyżki wody z puszki po ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy 125 g (1 torebka) szpinaku baby

Chilli Czosnek i Oliwa
1. Jesień na talerzu! 174

szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła szczypta soli FARSZ: ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber PRZYGOTOWANIE: Ciasto:   Mąkę wysypujemy na stolnicę(można(...)prostu widelcem (nie ma potrzeby rozdrabniać jej blenderem, gdyż jest bardzo miękka). Tak rozdrobnioną dynię i przesmażone na patelni składniki odstawiamy aż do ostudzenia. W tym czasie ser feta rozdrabniamy widelcem – jak najdrobniej. Na koniec, po ostudzeniu, wszystkie składniki łączymy ze sobą – zlewając przy tym również uzyskany z boczku tłuszcz. Po dokładnym wymieszaniu możemy zabrać się do wałkowania ciasta

Symfonia Smaków
Horta vrasta - (dzika) zielenina z oliwą i cytryną 174

godz. w lodówce (opcjonalnie) Składniki: 1 duży pęczek zieleniny (dowolnej, np. szpinaku, botwinki, liści mlecza, pokrzywy) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku opcjonalnie: ser feta do posypania Przygotowanie: Zieleninę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeżeli jest bardzo zabrudzona (np. jest to dzika zielenina przyniesiona z dworu) radzę wymoczyć ją dwukrotnie w zimnej wodzie(...)wkładaj jej do lodówki, tylko od razu przejdź do następnego kroku. Polej zieleninę sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i jeśli chcesz, posyp po wierzchu serem feta. Hortę możesz również podać z ziemniakami i jajkiem sadzonym.  Materiał bonusowy Na koniec materiał bonusowy/zakulisowy. Zdjęcia horty vrasta robiłam w ogrodzie moich Rodziców, gdzie pięknie kwitły drzewa owocowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 149

buraki możemy upiec np dzień wcześniej i przechowywać w skórce w lodówce i przygotowuje się ją dzięki temu w kilka minut. Spróbujcie :) Składniki: 2 średnie buraki 1/2 opakowania sera feta 1/3 szklanki obranych orzechów włoskich 100g rukoli 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego  Przygotowanie: Buraki dokładnie myję, nie obierając ich ze skórki. Osuszam warzywa i wkładam do naczynia(...)wbijając widelec w skórkę). Buraki studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je w cienkie plastry. Rukole wykładamy na płaskim talerzu. Dookoła układamy plastry buraków. Posypujemy je pokrojonym w kostki serem feta oraz posiekanymi orzechami.  Całość delikatnie skrapiamy sosem sojowym. Smacznego

ChilliJemy
Zupa krem z pieczonej papryki 262

cebula 2 - 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili 6 - 8 ziarenek pieprzu 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 łyżki jogurtu naturalnego 100 g sera feta (opcjonalnie) 1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Paprykę przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, układamy na blasze do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i wkładamy(...)miękkości warzyw. 7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką. Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta. Smacznego

W kuchni Katie
TARTA Z CUKINIĄ I FETĄ 375

kolację.           SKŁADNIKI CIASTO: 1 ½ szkl. mąki, ½ kostki masła, 2 łyżki śmietany, 1 jajko, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki majeranku Farsz: 1 mała cukinia, 100 g sera feta, 2 plastry sera wędzonego, 3 kawałki papryki marynowanej, ½ szkl. śmietany, 2 jajka, majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku WYKONANIE  Ciasto: Podane składniki szybko zagniatamy ze sobą(...)plasterki, obsmażamy na patelni aby zmiękła, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w plastry, sery w kostkę.  Sos: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy czosnkiem i przyprawami. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min w 180 stopniach. Układamy na cieście warstwę cukinii, następnie paprykę, ser feta. Zalewamy sosem, układamy resztę cukinii oraz ser wędzony. Zapiekamy całość

słodki bratek
Chlebek z cukinii 110

Składniki: – 3 jajka – pół sporej cukinii – 100 ml mleka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g mąki – 6 łyżek oliwy z oliwek – 180 g sera feta(...)łyżki startego sera typu parmezan lub cheddar – masło do wysmarowania formy – sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Jajka roztrzep w misce z odrobiną soli i pieprzu., dodaj 100 ml mleka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę. Cukinię zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Do ciasta dodaj oliwę, cukinię, ser feta pokrojony

nietylkopasta.pl
Sałatka pod wódeczkę 138

miałam pieczarek mało, albo mąż kupił mini ogórki konserwowe, więc dałam na oko ;-). Sałatka pyszna, aromatyczna, nam smakuje bardzo. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 250 g sera feta 1 kulka mozzarelli 1 mały słoiczek czarnych oliwek 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 10 małych ogórków konserwowych 8 sztuk pomidorów suszonych w oliwie 1/2 słoiczka marynowanego czosnku w ziołach(...)soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 ml oliwy extra virgine pieprz 1. Oliwki odsączyć z zalewy, wrzucić do miski, tak samo odsączyć pieczarki i pokroić na mniejsze kawałki. Fetę i mozzarellę pokroić w kostkę, wrzucić do reszty. Suszone pomidory i ogórki konserwowe pokroić również na mniejsze kawałki i wrzucić do reszty.  2. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów

kruche babeczki
Sałatka z arbuzem 155

GRUSZKĄ Składniki (2 porcje): Sałatka: 1 plaster (300 g) arbuza bez pestek 2 garści rukoli 1/2 ogórka 1/4 czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek 1 plaster (80 g) sera feta kilka listków mięty Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach

Fitsweet.me
Kasza gryczana z warzywami i fetą 214

mała cukinia czerwona papryka zielona papryka mała czerwona cebula łyżka oleju rzepakowego z chili łyżka soku z cytryny łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz do smaku ok. 80 g fety Kaszę gotujemy na sypko zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie cukinię i paprykę kroimy w małą kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażamy je na oleju z chili(...)cytryny, bazylią, solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy bardzo drobno i wraz z pestkami dynii dodajemy do kaszy. Mieszamy i podajemy z warzywami. Na wierzchu dodajemy pokruszony ser feta. Smacznego :) Artykuł Kasza gryczana z warzywami i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kotlety mielone pieczone z warzywami – Angie gotuje odc. 12 195

kotlety mielone. Do kotletów mielonych wybieram drobiowe, indycze mięso. Nie używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem feta. Całość piekę w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Upieczone bez tłuszczu kotlety mielone podaję z pieczonymi plastrami bakłażana i pomidorów. Zapraszam Was do oglądania kolejnego odcinka z serii „Angie(...)wykonania. SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 800g mięsa mielonego (drobiowego) 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 pęczka bazylii łyżeczka soli 150g cukinii 150g kolorowej papryki (czerwona, zielona, żółta) 150g sera feta 1 łyżka oliwy 50g mielonego siemienia lnianego 450g bakłażana 450g pomidorów (mogą być czerwone i żółte, albo tylko czerwone) 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Dietolog