Piergi z fetą, szpinakiem i kurczakiem J akiś czas temu kupiłam pół kilo skrzydełek z kurczaka z myślą raczej o farszu do naleśników. Uznałam jednak, że nie będzie go wystraczająco dużo nawet po dodaniu innych składników. Planowałam jednak pierogi ze szpinkiem i fetą, więc pomyśłam, że połączę mięso z kurczaka. Jestem zaskoczona, bo mój syn jest dość wybredny jeśli chodzi(...)niezwykłe, że zjadł pierogi z takim farszem. Składniki na farsz : 0,5 kg. skrzydełek z kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka najpierw ugotowałam, ostudziłam i oddzieliłam mięso od kości. Szpinak miałam mrożony, więc go podsmażyłam na patelni, dodałam kurczaka – doprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
apetytnapieczeniektóra na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - troszkę fety Dodatkowo oliwa do pieczenia bakłażanów i cukinii. Składniki na beszamel(...)musaki. My użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania). Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut z czego ostatnie 10 minut pieczemy z termoobiegiem. Smacznego
Kuchenne Wariacjewpadły mi w ręce tortellini. Pomyślałam, będzie sałatka. Wróciłam do domu, dodałam to co wydawało mi się, że będzie pasowało i wyszło coś takiego. tortellini suszone pomidory w oliwie feta oliwki kapary Tortellini ugotować
Polska Zupaoliwa, czosnek oraz pomidory z dodatkiem bazylii. Taką grzankę można urozmaicić rozmaitymi dodatkami, albo przygotować z zupełnie innych składników- ja przygotowałam wersję na słodko- wytrawną: z truskawkami, pomidorkami, fetą, orzechową rukolą, pestkami słonecznika dla chrupkości oraz cudownie słodkim sosem balsamicznym. Mega apetyczna i kolorowa, lekka, soczysta i przepyszna przekąska w kilka minut! :) Przepis na 10 grzanek Bruschetta: * bagietka(...)truskawki- 10 szt. * pomidorki koktajlowe- 5 szt. * feta Arla Apetina Classic- po 3-4 'kostki' na grzankę * słonecznik- garść * rukola- kilkanaście listków * oliwa- do skropienia bagietki Sos balsamiczny: * ocet balsamiczny- 6 łyżek * cukier trzcinowy- 2 łyżki Bruschetta: Bagietkę pokroić, skropić oliwą i zgrillować na patelni grillowej (lub w piekarniku). W międzyczasie pokroić truskawki i pomidorki w plastry oraz przygotować
Kraina Miodem PłynącaWiosennie... delikatnie...kolorowo... Zupa krem paprykowy z feta i bagietką }i{ SKŁADNIKI: 2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak oliwa/olej do smażenia bulion wegetariański (suszone warzywa, wrzątek, oliwa) sól, pieprz, pieprz cayenne feta bagietka z czosnkiem/ziołami jak ktoś lubi delikatniejszą, można dodać łyżkę jogurtu Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy(...)jeszcze przez 5 minut, a następnie miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji. Nie należny przesadzać z solą, ponieważ na sam koniec dodamy fetę, która jest dość słona. Bagietke pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu :D Smacznego
MarciochaKucharzymąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 2 kulki średniej mozzarelli 1 cebula czerwona kilka kostek fety 10 plastrów salami Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypać cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrośnięcia(...)mozzarelli, połowę fasoli, połowę kukurydzy. Układam plastry salami, z niektórych pokrojonych na połówki zwijam ruloniki i tak układam na cieście.Obsypuję pokrojoną w piórka cebulą i pokruszoną fetą. Zapiekam 10 minut w 170 st Tak samo postępujemy z drugą porcja ciasta
Z Majeczką w kuchnipełnoziarnistą. Potrzebne nam będą : Do przygotowania ciasta : 250 g mąki, 4 jajka, 10 cl mleka, 20 cl oliwy z oliwek, 1 opakowaie proszku do pieczenia, 150 g fety, 8 małych pomidorków, 60 g suszonych pomidorów, 2 łyżki tapenady z czarnych oliwek. Możemy przygotować ją samodzielnie miksując wypestkowane oliwki z odrobiną oliwy. 30 g ziaren dyni kilka listków bazyli(...)Przepis Podgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6°). Wymyć pomidorki, przepołowić, posypać solą i pozostawić na kilka minut w sitku, by puściły wodę. Pociąć w kosteczkę fetę. Odcedzić suszone pomidory, pokroić na cieńkie plasterki. Drobno posiekać listki bazyli. Przygotowanie ciasta : Wymieszać najlepiej przy użyciu miksera: połowę ilości mąki (125 g), połowę ilości jajek (2 jajka) z oliwą z oliwek
MODA NA BIOWczoraj słodka propozycja na makaron naleśnikowy , dziś mam dla Was wytrawny pomysł na wykorzystanie naleśników. Sakiewki naleśnikowe z kurkami świeżo zebranymi przez dziadka do tego szparagi i feta. Pomysł na lekki obiad jak znalazł. Jeżeli jednak wolicie coś na słodko, zapraszam na słodką wersję sakiewek. Pss.. trzymajcie kciuki, żeby dzisiejszy dzień nie minął mi na gotowaniu(...)uczyłam ;). Miłego dnia!" Składniki na 4-5 porcji: 200 g mąki szklanka wody 2 jajka łyżeczka oliwy z oliwek szczypta soli Dodatkowo : 300 g kurek opakowanie fety - 45% tłuszczu mały jogurt naturalny sól i pieprz 10 szparagów łyżeczka majonezu Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle
Słodkie PrzyjemnościPieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party... Nadzienie: kilka(...)różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku. Białko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem
Czerwień i błękitmałżonek mnie ubiegł. Przyniósł z ryneczku pięknego zielonego kalafiora i mówi: „zrób jakąś dobrą sałatkę" :) A że dwa razy nie trzeba mi powtarzać, w mojej głowie zaraz pojawiła się feta, salami, prażone migdały i tak powstała przepyszna sałatka..., zjedzona błyskawicznie. Dwa posiedzenia przy stole i już jej nie było :( Składniki: 0,5 kg kalafiora 150 g fety 10 plasterków(...)mniejsze różyczki i ułożyć na platerze lub dużym talerzu. Obok ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. Plasterki salami przekroić na pół, zwinąć w rulon i poukładać pomiędzy różyczkami kalafiora. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią sałatkę. Polać sosem i na koniec, najlepiej tuż przed podaniem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi
Delicious TitbitsZostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam zrobić szybkie i smaczne wafelki ryżowe ze szpinakiem :) Składniki: 200 g mrożonego szpinaku, 1/3 fety, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 opakowanie wafelków ryżowych. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/3 fety oraz wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Na każdy mini wafelek(...)ryżowy nakładamy trochę ostudzonego szpinaku oraz posypujemy pokruszoną fetą. Najlepsze są podane od razu po przygotowaniu
Aga w kuchnipotrzeba do jej wykonania: Składniki 1 sałata lodowa 300 g pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny ) przyprawa do kurczaka olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka(...)polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Sałatę myjemy i rwiemy na nieduże kawałki, pomidorki koktajlowe umyte , kroimy na połówki a fetę w kostkę. Układamy najpierw : sałata , ogórki, pomidorki, feta. Pokrojonego kurczaka smażymy na złoty kolor i ciepłego wykładamy na resztę składników. Polewamy całośc sosem
Słodkości i nie tylkomała puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach świeża kolendra tajska bazylia rozmaryn sól pieprz dodatkowo ser feta /kozi parmezan / żółty ser SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę, suszone pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę od suszonych pomidorów, podsmażyć(...)minut,aby smaki się przeniknęły. Na koniec doprawić solą, pieprzem. Dodać posiekane świeże zioła oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Kaszę z warzywami przełożyć do naczyń do zapiekania. Posypać serem feta i parmezanem lub innym ulubionym serem. Można też pominąć ser, wtedy danie będzie bardziej dietetyczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 min. Smacznego
DefinicjaSmakuBardzo lubię szpinak, nie ważne czy świeży, czy mrożony. Dodatkowo jeśli jest połączony z serem feta to już w ogóle jestem wniebowzięta :) Czasami oprócz fety, dodaję jeszcze ser żółty. Tym razem tak właśnie zrobiłam :) Polecam Wam na szybki, ale pyszny obiad, oczywiście jeśli lubicie szpinak :) Składniki: Naleśniki: 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej(...)szklanki maki Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego 150 g. sera typu feta 100 g. żółtego sera 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać w misce i odstawić około na pół godziny. Następnie smażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Na patelni roztopić masło, wrzucić zamrożony szpinak. Smażyć
Agusiowe smakołykipostaci posmakuje wszystkim. Idealna potrawa na kolację przy świecach. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2-3 Składniki: 18 szt. makaronu w kształcie muszli 150 g sera feta 40 g sera żółtego 40 g sera mozzarella kulka 250 g szpinaku mrożonego 5 ząbków czosnku ½ cebuli 1 łyżeczka masła 2 łyżki oleju lub oliwy z bazylią zioła(...)szpinak można wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Wszystko razem smażyć przez około 10 min.. Pod koniec smażenia doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Ser feta pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie połączyć za pomocą widelca ze szpinakiem. Makaron przepłukać zimną wodą i nafaszerować. Muszle ułożyć do żaroodpornego
KuchniaWeDwoje.pl