radicchio, endywia, sezonowe sałaty dodatkowo - cukinia i marchewka.) 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 puszka czerwonej fasoli 150 gramowa puszka kukurydzy 235 gramowy słoiczek oliwek 200 g sera feta oliwa z oliwek zioła do sałatek(...)sól, pieprz opcjonalnie bagietki czosnkowe Wykonanie: 1. Miks sałat wsypujemy do miski 2. pomidory i rzodkiewki kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty. 3. fasolkę, kukurydzę, oliwki i ser feta wrzucamy do miski 4. Naszą sałatkę skraplamy oliwą dodajemy około 2 łyżeczki ziół do sałatek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Całość mieszamy, podajemy
Mój pomysł naDosłownie kilka składników stworzy idealny dodatek do karkówki, kiełbasy czy kaszanki. Sprawdźcie zatem jak przygotować tą sałatkę. Składniki miks sałat 2 pomidory 10 oliwek 3-4 ogórki zielone (gruntowe) ser feta mała czerwona cebula oliwa garść liści bazylii Orzeźwiająca sałatka na grilla – przepis Pomidory kroimy w dużą kostkę. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy(...)cienkie piórka Ser feta kroimy w kostkę. Oliwki kroimy na połówki. Listki bazylii dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy z odrobiną oliwy. Smacznego! Artykuł Orzeźwiająca sałatka na grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!może dominować w Waszej sałatce. To już Wasz gust i Wasz smak. Mam nadzieję, że skusicie się na tę smaczna sałatkę. Składniki: połowę średniej wielkości arbuza ok. 120 g sera feta czarne oliwki bez pestek zielone winogrona bezpestkowe mandarynki (z puszki) listki świeżej mięty listki bazylii pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Mój arbuz ważył ponad 2,5 kg. Miał miękką(...)kostkę. Oliwki odcedziłam z zalewy, część z nich i część winogron przekroiłam na połówki. Na półmisku rozłożyłam kostki arbuza, a następnie układałam oliwki i winogrona. Na wierzchu rozkruszyłam ser feta. Całość okrasiłam pociętymi listkami mięty i bazylii. Sałatkę można podać również w formie szaszłyków . Dla podkreślenia delikatności smaku mojej sałatki dodałam jeszcze cząstki mandarynek. Dla zaostrzenia
Kuchnia u Krysiszybka w przygotowania i bardzo zdrowa, wyśmienicie komponuje się z sosem musztardowym. Zdrowa sałatka z tuńczykiem – składniki na 2 porcje: puszka tuńczyka 16 pomidorków koktajlowych 1/2 kostki sera feta garść pestek dyni 150g miksu sałat 1/2 czerwonej cebuli 2 jajka sos musztardowy – PRZEPIS Zdrowa sałatka(...)tuńczykiem – przepis: Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i obieramy. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni. Na talerzu układamy miks sałat, jajka pokrojone wzdłuż w ćwiartki, ser feta pokrojony w drobną kostkę, tuńczyk odsączony z zalewy, pomidorki koktajlowe (jeśli są duże kroimy je na pół), cienkie półplasterki cebuli i całość posypujemy pestkami dyni. Sałatkę podajemy polaną sosem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajka sadzone z serem fot. Moja Książka Kucharska Jajka sadzone z serem. Przepis na jajka sadzone z serem i botwinką. Zastanawiasz się czasem, co można zjeść na śniadanie? Do tego powinno być ono na ciepło i z jajek? Odpowiedź jest prosta : jajka sadzone, ale nie takie zwyczajne, bo z fetą i botwinką(...)Zamiast sera feta można użyć pokrojonego w kawałeczki sera plesniowego - świetny pomysł na proste, pyszne i mega szybkie śniadanie. Jak zrobić jajka sadzone z serem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na jajka sadzone z serem. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki pokruszonego sera feta ( prawdziwego, twardego) młode listki botwinki (większe porwać na kawałki
Moja Książka Kucharskawodzie należy robić to bardzo krótko by ich nie rozgotować,muszą być al dente inaczej tracą swe cudowne właściwości. 1 średni brokuł (ok.500g) 200 g sera feta 100 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu(...)duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze,musi być lekko twardy i chrupiący. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła i kostki fety. Jogurt wymieszać z majonezem,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać dokładnie
Kolorowa kuchnia Elkicebula; Biała część pora; 200 g pieczarek; 1 ząbek czosnku; 125 ml mleka; 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 2 jaja; 1/2 natki pietruszki; 100 g sera feta; 1 łyżeczka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego; Olej/oliwa do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Kaszę gryczaną włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła i gotować(...)podsmażony kurczak, II warstwa - podsmażone warzywa (cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza gryczana, IV warstwa - mieszanka z jajek, śmietanki, mleka i natki pietruszki, V warstwa - ser feta, VI warstwa - natka pietruszki do dekoracji. Do gotującej się kaszy gryczanej można dodać listek laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego, będzie wówczas bardziej aromatyczna. Źródło przepisu: Poezja-smaku
Gospodyni Miejskawypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka muszkatołowa Cukier ew. 4 tortille Starty(...)parmezan (opcjonalnie) Olej do smażenia 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy. Siekamy 2 ząbki czosnku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek-po minucie szpinak, kiedy wyparuje woda-doprawiamy serem feta, pieprzem i gałka muszkatołową Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo
Kopystką po garachwypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka muszkatołowa Cukier ew. 4 tortille Starty(...)parmezan (opcjonalnie) Olej do smażenia 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy. Siekamy 2 ząbki czosnku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek-po minucie szpinak, kiedy wyparuje woda-doprawiamy serem feta, pieprzem i gałka muszkatołową Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo
Kopystką po garachłagodzoną chwilami delikatnością jogurtu… Składniki ( na 2 małe miseczki widoczne na zdjęciu): 1 mała główka sałaty 2 pomidory 1 duży ogórek szklarniowy 2 duże cebule czerwone + 1 opakowanie sera feta 1 słoik czarnych oliwek Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek czerwony pieprz chilli pieprz czarny sól czosnek w proszku 500 ml jogurtu naturalnego Do miseczek wykładamy kolejno(...)porwaną w kawałki zieloną sałatę : pokrojony w kostkę pomidor : pokrojony w kostkę ogórek : poszatkowaną cebulę i ser feta oliwki polewamy sosem Smacznego
Domowe ciastainstrukcją na opakowaniu 1/2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych 1/2 szklanki ekspandowanych ziaren komosy ryżowej (u mnie od firmy Soligrano http://www.soligrano.pl/bio-produkty/quinoa-ekspandowana-bio-bez-glutenu) 5-6 jajek 200 gramów sera feta 1 średni upieczony lub ugotowany burak, starty na tarce o grubych oczkach 100 gramów szpinaku, dość drobno posiekanego 2 łyżki ziaren czarnego sezamu 3 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz(...)smaku olej do smażenia W dużej misce umieścić ugotowaną komosę, płatki jęczmienne, jajka, ser feta, szpinak, sezam, słonecznik, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wmieszać do masy ekspandowane ziarno komosy ryżowej i startego buraka. Przemieszać wszystko łyżką. Sprawdzić doprawienie- masa powinna być dobrze
olalacookingCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie papryki faszerowane kaszą jaglaną, warzywami oraz serem feta, które są świetnym sposobem na wymiecenie resztek z lodówki. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych(...)Dalej dorzucamy fasolkę szparagową i całość podsmażamy do czasu aż odparuje woda (ok. 10 minut). 7. Kolejno dokładamy pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną. 8. Do całości dodajemy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. 9. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy
Bez Cebuliutęsknieniem, bo te 45 słoików moje gwiazdy już pochłonęły. No ale dziś nie truskawkowo za to na pewno kolorowo Składniki: duża garść rukoli duża garść roszponki opakowanie sera feta 1/2 bakłażana 1/2 owocu granatu czarny sezam kilka łyżek oleju dobrej jakości opcjonalnie kilka plastrów kiełbasy salami z orzechami (w promo była(...)kanapek nie jadam, więc dodałam ) odrobina pieprzu ziołowego Wykonanie: Rukolę i roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć w misie bądź na półmisku (w zależności w czym podamy sałatkę) Z sera feta zrobić jednolitą masę i uformować małe kulki (ostatnio uwielbiam tą zabawę). Każdą kulkę obtoczyć w czarnym sezamie. Dodać do sałat. Bakłażan pokroić w 1 cm plastry i podzielić
gutfutbrokuła (łączna waga ok. 400g) 100 g dowolnej mąki ( u mnie pełnoziarnista) 2 jajka sól, pieprz, bazylia suszona dodatki: koncentrat pomidorowy passata pomidorowa z czosnkiem kilka pieczarek ser feta Korzeń brokuła kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze na bardzo drobne kawałeczki. Odciskamy z nadmiaru wody. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C. Mieszamy w misce(...)spody do naszych pizzerinek. Podpiekamy przez ok. 5-10 minut do zarumienia. Po tym czasie na spodach rozsmarowujemy warstwę koncentratu i passaty pomidorowej, układamy plasterki pieczarek i posypujemy serem feta. Podpiekamy kolejne 5 minut. Smacznego
Kuchnia Ellie