Ponieważ nie lubię gotowych wędlin, a ile można jeść zwykły ser czy jajka, dla odmiany staram się przygotowywać różne pasty. Są one proste w wykonaniu, smaczne i można je przygotować na wiele sposobów, z przeróżnych składników. Tym razem pasta z jajek z dodatkiem sera feta. Składniki: pół opakowania sera feta (około
Moja kraina smakówrozpisywać, poniżej znajdziecie przepis... sprawdźcie i napiszcie w komentarzach czy Wam smakowało :) Sałatka z brokułem i fetą - składniki: 1 brokuł 1 szklanka makaronu świderki (najlepiej kolorowego) 1/2 kostki sera feta 3 łyżki pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 100g jogurtu naturalnego zioła prowansalskie sól (może być np. z trawą cytrynową) pieprz 1 puszka czerwonej fasoli Sałatka z brokułem i fetą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolejną wersję popularnej i prostej w przygotowaniu jajecznicy. Tym razem dodaję ser feta, który nadaje jej charakterystycznego, kwaskowego smaku - dla mnie rewelacja! 2-3 jajka pół opakowania sera feta mała cebula pieprz maslo Na maśle przesmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, gdy się zrumieni dodać pokrojoną lub pokruszoną na drobne kawałki fetę. Smażyć na niewielkim ogniu aż ser się roztopi
Codzienne Gotowaniebazie którego można przygotować wiele szybkich i smacznych dań. W mojej wersji przyrządziłąm go z dość popularną kompozycją, czyli serem feta i awokado. Składniki : - makaron tagliatelle - awokado - ser feta - oregano/bazylia Przygotowanie : 1. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie. 2. Ser fera pokroić w kostkę, nastepnie podsmażyć na patelni aż do stopienia. 3. Awokado
Kuchenne innowacjeSałatka z bobu i sera feta stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj . Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikkrótko grillowaną papryką i słonym serem feta. Uwielbiam :) 3-4 porcje: 200 g komosy ryżowej/quinoa w 3 kolorach małe różnokolorowe papryczki (słodkie i pikantne) ok. 100 g sera feta łyżka oleju rzepakowego z bazylią natka pietruszki tymianek Komosę ryżową gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie papryki myjemy i kroimy w plasterki, i smażymy na rozgrzanej(...)patelni grillowej. Fetę kroimy w kosteczkę. Ugotowaną quinoa doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z papryką, serem oraz ziołami. Smacznego :) Artykuł Komosa ryżowa z grillowaną papryką i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogLubicie go w ogóle? Składniki: 10 plastrów boczku wedzonego 10 suszonych pomidorów lub ew. suszonych śliwek, fig 10 kostek sera feta ulubione zioła Wykonanie: Pokrojony w kostkę ser feta obtaczamy w ulubionych ziołach. Na każdy suszony pomidor układamy kostkę sera, zawijamy, następnie zawijamy w boczek,który uprzednio zrumieniamy na patelni, spinamy wykałaczkami. Możemy również zawinąć w boczek
Z Majeczką w kuchniłączą się ze serem to ten przepis obala mity na ten temat. Więcej przepisów na oryginalne, ale zawsze pyszne sałatki znajdziecie tutaj. Składniki: 30 g krewetek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano, może być suszone 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Garść pomidorków koktajlowych Garść świeżej bazylii lub rukoli, albo roszponki Ser feta Przygotowanie: Krok 1 Rozetrzyj(...)odstaw na 30 minut. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy usmaż krewetki – smaż po 2 min z każdej strony. Podawaj krewetki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym serem feta. Smacznego! Artykuł Piątek: Sałatka z krewetkami i fetą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsądziliście, że krewetki nie łączą się ze serem to ten przepis obala mity na ten temat. Więcej przepisów na oryginalne, ale zawsze pyszne sałatki znajdziecie tutaj. Składniki: 30 g krewetek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano, może być suszone 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Garść pomidorków koktajlowych Ser feta Przygotowanie: Krok 1 Rozetrzyj ząbek czosnku(...)odstaw na 30 minut. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy usmaż krewetki – smaż po 2 min z każdej strony. Podawaj krewetki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym serem feta. Smacznego! Artykuł Nieoczywista sałatka z fetą i krewetkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpołączenie musi smakować Słodkie ziemniaki są pyszne, sycące i bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki: 5 małych batatów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 puszki krojonych pomidorów około 100 g sera feta (lub typu feta) 2 garście jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki(...)pokrojony ser feta. Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Smoothie z batatów, soku pomarańczowego i imbiru → Awokado zapiekane z jajkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem → Bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami i fetą → Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką → Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur
Oryginalny smakciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej farsz: 1 pęczek botwinki duży 1 cebula czerwona 10 dkg sera feta pieprz olej 10 dkg boczku wędzonego natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem. Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję(...)starte, i łodyżki botwiny i przesmażam na wolnym ogniu aż warzywa będą aldente. Na końcu dodaję liście botwiny i przesmażam już tylko chwilę. Doprawiam pieprzem, jak przestygnie dodaję pokruszony ser feta. Soli nie dodaję bo ser jest słony. Z ciasta wykrawam kwadraty i układam farsz. Pierogi sklejam za pomocą foremki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy
wesoła kuchniaciasto: 250 g mąki orkiszowej 125 g masła 1 żółtko 50 ml zimnej wody Szczypta soli Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g szpinaku świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka 100 g startego ,żółtego sera Najpierw przygotowujemy spód tarty .Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyrabiamy(...)lodówki wyjmujemy ciasto ,rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę i podpiekamy około 15 minut w 190 stopniach.Na podpieczony spód wykładamy usmażony szpinak z cebulą i czosnkiem ,kruszymy ser feta .Jajka łączymy ze śmietaną i serem żółtym i wylewamy na tartę .Posypujemy orzechami , ulubionymi ziarnami i zapiekamy kolejne 20 minut w 190 stopniach
Ladylaura.Składniki: ok. 600 g filetu z ryby np. dorsz 450 g mrożonego szpinaku 150-200 ml śmietanki 12 % albo 18 % sól, pieprz czosnek 50 g sera feta 4 suszone pomidory(...)żółtego sera Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 220*C Szpinak rozmrażamy w małym garnku dodając nieco wody aby nam się nie spalił. Dodajemy sól, czosnek i śmietanę, dusimy przez 5 minut. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki solimy, pieprzymy, układamy ją na żaroodpornym naczyniu i wykładamy na rybę szpinak, następnie dajemy w kawałkach ser feta i suszone pomidory. Zapiekamy przez
W Moim Magicznym DomuSkładniki: 6 papryk 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 bułki 1 jajko 1 cebula 1 pomidor 1 puszka pomidorów krojonych 1 opakowanie sera feta sól pieprz ziołowy majeranek czosnek granulowany kilka plasterków sera żółtego Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie paprykę myjemy i obcinamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Cebulkę kroimy(...)cebulka się zeszkli dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, pomidorami z puszki i odciśniętą bułką. Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Wszystko dobrze wyrabiamy. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Lekko musimy wymieszać żeby ser się nie rozgniótł za bardzo. Paprykę nadziewamy farszem, układamy po plasterku pomidora i pieczemy
Olikowa kuchniaobranych), - 2 garście zielonej pietruszki, - 1 łyżka masła, - 4 ząbki czosnku, - 200g mieszanki sałat, - 15 kawałków suszonych pomidorów, - 150g oliwek z fetą, - 140g oliwek z czosnkiem, - 200g sera feta, - 40g grzanek,, - sól, pieprz, - olej z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Krewetki należy podsmażyć na maśle z 4 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Gdy woda(...)całkowitego ostygnięcia. Sałatę wyłożyć na duży półmisek, Oliwki z fetą są większe więc pokroić na trzy części. Oliwki z czosnkiem poprzekrajać na pół. Pomidory pokroić na kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wyłożyć na sałatę. Polać olejem z pomidorów lub oliwą z oliwek i popieprzyć. Gdy krewetki ostygną wymieszać je z posiekaną natką pietruszki i wyłożyć
W kuchni u Moniki