ser feta - 6431 przepisów (strona:99/429)

Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono 176

mogłam się powstrzymać, żeby nie podzielić się przepisem na domowy makaron z serem. Te ciepłe kluseczki nie tylko są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, ale też przywołują wiele ciepłych wspomnień. Są takie smaki, do których chętnie wracamy, zwłaszcza po latach. Jednym z nich jest makaron z serem, często podawany na stołówce w szkole czy u babci w wakacje(...)się je na słono i właśnie taki przepis znajdziecie poniżej. Lubicie makarony? W takim razie zobaczcie: Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Trudność Początkujący Czas przygotowania

A to pestka
krewetkowe saganaki 170

posiekana ostra papryka chili  - wg uznania 2 dymki, pokrojone (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku, posiekane 60 ml greckiego alkoholu Ouzo 2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane 200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie) przygotowanie Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je rozmrozić  - ja wyjmuje poprzedniego(...)smaki. Teraz można  oderwać główki i ogonki i ponownie wrzucić krewetki na patelnię. Wlać sos pomidorowy   i delikatnie wymieszać z krewetkami . Posypać  pokrojonym  w kostkę serem feta, Przykryć i gotować jeszcze przez 3-4 minuty, aż feta lekko roztopi. Jeżeli robimy pojedyncze porcje, rozdzielamy sos pomidorowy z krewetkami pomiędzy naczynia do zapiekania, posypujemy fetą

Stare Gary
Dania z arbuza – 3 szybkie przepisy 125

pomidorów – Składniki 400 g arbuza 500 g pomidorów 1 ząbek czosnku 50 g oliwy z oliwek 1/2 papryczki chilli odrobina soku z cytryny, sól, pieprz 50 g sera feta kilka listków bazylii Zupa z arbuza i pomidorów – Przygotowanie Miąż arbuza kroimy w kostkę i dodajemy do blendera. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Dodajemy(...)cytryny. Doprawiamy solą i pieprzemy i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową zupę z arbuza i pomidorów wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i dekorujemy kilkoma listkami bazylii. Pizza z arbuza Pizza z arbuza z serem kozim, rozmarynem i pistacjami to wbrew pozorom idealne połączenie. Słodycz arbuza komponuje się doskonale z lekko

helloforest.pl
Sałatka brokułowa z szynką, fetą, kukurydzą i sosem czosnkowym + film 211

wykonania  i ciekawy smak sałatki gwarantowany. Polecam do wypróbowania przepisu. składniki na 3 porcje 1 brokuł 30 dag szynki konserwowej 200 g kukurydzy z puszki 150 g sera feta                 sos czosnkowy 150 g serka naturalnego 3 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku szczypta soli przepis Opłukanego i podzielonego na mniejsze różyczki(...)gotujemy na parze około 10 minut . Szynkę kroimy w kostkę a fetę w większe kawałki lub większą kostkę. W salaterce układamy różyczki brokułów, dodajemy pokrojoną szynkę konserwową i ser feta, całość posypujemy odsączoną z puszki kukurydzą

Smakowite Dania
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 212

rzeczami poważnymi! Przepis, który chciałabym Wam dziś zaproponować skradłam od pewnej zdolnej Madzi (cmok!), która ugościła nas właśnie takimi francuskimi rożkami. Nie pierwszy raz jadłam coś ze szpinakiem i fetą – te składniki doskonale do siebie pasują i zawsze potrawa jest bardzo smaczna. Ale tym razzzzzzem to był strzał w dziesiątkę, bo doszedł jeszcze kurczak. Rożki obłędnie smakują na ciepło(...)szpinak. Smaż chwilę, aż woda całkowicie odparuje. W międzyczasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Nie dodawaj soli - w farszu pojawi się wystarczająco słony ser feta. Przygotowany farsz połącz z kawałkami kurczaka oraz dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Całość wymieszaj i nałóż na środek każdego kwadratu. Starannie sklej kwadraty w rożki

Mojewlasne.pl
Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem 180

kiedy tylko najdzie mnie ochota na buraczki, mieć je pod ręką i wymyślać nowe kombinacje sałatek i potraw z dodatkiem mojego ulubionego warzywa Tym razem połączyłam buraczki z tuńczykiem, serem feta i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane) – 1 por – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)150g sera feta – 4 łyżki oleju z awokado (lub innego ulubionego oleju) – 4 łyżki octu balsamicznego – sól i pieprz wg smaku Buraczki (uprzednio upieczone, obrane i wystudzone) pokroić w drobną kostkę, fetę pokroić w kostkę. Por umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie piórka, dodać do buraczków. Tuńczyka odsączyć, dodać do warzyw i sera, przyprawić, dodać

Smaki Armine
Papryka faszerowana serem feta z czosnkiem i ziołami prowansalskimi 408

się z oliwy i ziół prowansalskich. Jedno jest pewne: gotowych papryczek kupować już nie zamierzam, wolę własnoręcznie przygotowane  :) Składniki: 2 długie słodkie papryki , 2 opakowania sera feta , grubo mielony pieprz , 6 większych ząbków czosnku , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich , oliwa z oliwek lub ewentualnie(...)olej. Z papryk delikatnie wyciąć ogonek z gniazdem nasiennym, wypłukać z resztek pestek. Zalać wrzątkiem w garnuszku i odstawić na kilak minut. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i osuszyć. Ser feta rozetrzeć z grubym świeżo zmielonym pieprzem, powinno być pikantnie. Nałożyć go wąską łyżeczką do papryk, delikatnie upychając, żeby ser dobrze je wypełnił. Układać w słoiku, dołożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka Ulubiona z wędzonym łososiem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi 205

fajna opcja do zabrania w pojemniczku do pracy :)     Składniki: ok 100g łososia wędzonego (u mnie z pieprzem) garść czarnych oliwek ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta dwie garści rukoli 1/3 szklanki ziaren słonecznika Przygotowanie: Rukolę myjemy, osuszamy na ściereczce i wkładamy do wysokiem miseczki. Fetę drobimy na kawałki. Pomidorki i oliwki kroimy na pół(...)rukoli wraz z serem. Dzielimy łososia na drobne kawałki i dodajemy do reszty składników. Posypujemy ziarnami słonecznika i Dokładnie mieszamy. Sałatki nie trzeba solić ze względu na ser feta oraz łosoś, które same w sobie są słone. Jeżeli użyjecie łososia bez pieprzu to można ją delikatnie popieprzyć. Jeżeli uważacie, że do sałatki trzeba dodać sosu to można dodać łyżeczkę

ChilliJemy
Sałatka - arbuz z fetą i miętą 195

cytryny i polałam miodem. Sałatkę najlepiej przygotować chwilę przed podaniem, ponieważ arbuz bardzo szybko puszcza sok.  Składniki na 2 porcje: 350 g miąższu z arbuza 1/2 opakowania sera feta (125 g) 1 łyżka płynnego miodu odrobina soku z cytryny świeża mięta Miąższ z arbuza i ser feta pokroić w kostkę. Listki świeżej mięty drobno posiekać. Na talerze

Ugotować
BAŁKAŃSKIE KOTLECIKI MIELONE 169

nudne. Zamiast smażenia upieczmy je w piekarniku, będą delikatniejsze, nadziejmy pysznym fetą...zyskają zupełnie nowego smaku Składniki:  60 dag mięsa mielonego mieszanego wieprzowego i wołowego 10 dag sera feta 3 zabki czosnku sól, pieprz słodka papryka papryczka chili 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Wykonanie(...)mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Dokładnie mieszemy, wyrabiamy. Nabieramy trochę mięsa na dłoń , spłaszczamy, nakładamy kostkę sera feta, formujemy kulę, tak postępujemy z każdą porcją mięsa. Gotowe pulpety każdy nadziewamy na zmoczone patyczki szaszłykowe, układamy na ruszcie w piekarniku, zapiekamy na rumiano

Z Majeczką w kuchni
Wegetariańska sałatka z kiszonych czerwonych buraków 166

wielu potraw...      Buraczki kiszone świetnie komponują się z selerem naciowym - dodają sałatce charakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach i serze feta. Składniki: buraki kiszone sałata lodowa lub kapusta pekińska seler naciowy jajka ser feta słonecznik czarnuszka sok z cytryny oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Sałatę lub kapustę pekińską

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z bobu z fetą i grzankami 158

Sałatka z bobu z fetą i grzankami Piękna, zielona, kwaśno - słona sałatka z bobu z fetą i grzankami to prawdziwa gratka dla miłośników bobu. Sezon na to strączkowe warzywo właśnie się rozpoczął i trzeba to wykorzystać! Sałatka z bobu, którą dziś przygotowałam, jest niezwykle orzeźwiająca, a dodatek grzanek sprawia, że jest przyjemnie chrupiąca, feta nadaje fantastycznego słonego smaku(...)grzanek 100ml oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki octu z białego wina 2 ząbki czosnku sól, pieprz kilka gałązek dymki lub 2 szalotki, ewentualnie mała czerwona cebula 200g sera feta garść świeżej mięty 2 łyżki posiekanego koperku 4 garście ulubionej mieszanki sałat (opakowanie) u mnie mieszanka szpinaku, roszponki i rukoli sok z 1 cytryny Przygotowanie:  Bób ugotować

Codzienne Gotowanie
Sałatka z buraczkami i fetą 188

Składniki; burak ugotowany lub upieczony, szpinak, ser feta, sezam, ocet balsamiczny Wykonanie; Ugotowanego buraka kroimy dodajemy szpinak , sezam, kruszymy ser feta i skrapiamy octem balsamicznym

Anioły w kuchni
Łosoś zapiekany w cieście francuskim 138

sera feta 100ml śmietany 18% duża, czerwona papryka suszone pomidory w oleju zielone oliwki 200g sera mozarella oliwa z oliwek do posmarowania ciasta białko 1 jajka sok z cytryny sól, pieprz, czosnek, przyprawy do smaku Przygotowanie: Szpinak podgrzewamy z rozkruszonym serem feta i śmietaną, mieszając do połączenia składników, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość nie może(...)cytryny. Pokrywamy je przygotowanym wcześniej szpinakiem, na górę kładziemy paski czerwonej papryki, suszone pomidory i oliwki. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym wcześniej na grubej tarce serem mozarella. Zawijamy wszystko w ciasto francuskie, łącząc je na brzegach. Następnie smarujemy ciasto białkiem z jajka, w celu pięknego zarumienienia się na złoty kolor, i posypujemy ulubionymi przyprawami, w naszym przypadku

Aromatyczne Podróże
Krokiety cannelloni z szpinakowym farszem 407

odżywcze: szpinak, cebula oraz czosnek. Wszystko to łączy się idealnie z wyrazistą fetą tworząc szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę. Składniki: 12-14 rurek cannelloni 600g mrożonego szpinaku 60g sera feta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 jajka bułka tarta olej pieprz sól Wykonanie: 1. Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać(...)rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę ser feta i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać. 2. Makaron rurki wrzucić na osolony wrzątek i gotować chwilę tak aby zmiękł. Odcedzić i przelać zimną wodą. 3. Makaronowe rurki nadziać szpinakowym farszem, obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej

Szalona Kuchnia Eweliny

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję