Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: 100 g sera sera feta, kilka pomidorków koktajlowych (lub zamarynowanych w słoiku), 3 garście świeżego szpinaku, 1 pętko cienkiej kiełbasy(...)sera mozarella, Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia, 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: 1. Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier,bazylię, 1łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. 2. W tym czasie kroimy kiełbasę, ser feta
słodki bratek, aromatycznych ziół, cukinii i chrupiących ziarenek sezamu tworzy ciekawe doznanie smakowe ;) Składniki: (3 porcje) 300 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (świderki) 1 duża cukinia 150 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki suszonych ziół: czosnek niedźwiedzi, oregano, bazylia, pietruszka sól, pieprz(...)odrobiną soli i pieprzu oraz suszonymi ziołami. Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z podsmażoną cukinią oraz oliwą z oliwek. Całość nakładamy na talerz, kładziemy na wierzch kostki sera feta, posypujemy natką pietruszki oraz sezamem. Smacznego
Symfonia smakowaoliwek, fety oraz innych aromatycznych dodatków Składniki: 3 jajka kilka gałązek natki pietruszki 2 nieduże pomidory 10 oliwek czarnych z zalewy słonej 1 czerwona cebula 10 dag sera feta sól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dorzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory oraz wydrylowane oliwki. Mieszając co chwilkę(...)podsmażamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy, dodajemy sól, pieprz, posiekana natkę pietruszki, mieszamy. Wylewamy na patelnię, kiedy maa się zetnie przewracamy na druga stronę. Gotowy omlet obsypujemy obficie pokuszonym serem feta
Z Majeczką w kuchnipieprz olej do smażenia Ziemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę. Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków(...)zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy po kleksie na kółko ziemniaczane, dodajemy cienki plasterek szynki, ćwiartkę pomidorka, krążek cebuli, szczypiorek oraz zdobimy koperkiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Bon Appetit Małgorzatysałatka, w której po raz pierwszy połączyłyśmy ser feta z tuńczykiem i okazało się to smaczne: Składniki: mieszanka sałat pomidorki koktajlowe jaja makaron pełnoziarnisty tuńczyk w sosie własnym ser feta siemię lniane oliwa z oliwek Przepis: Bazę stanowi mix sałat. Makaron pełnoziarnisty, gdyż ten u nas króluje, wrzucamy do garnka z posoloną wodą
WeAreCrazysałatkę grecką, ale chciałam dodać także smaki których zwykle do greckiej się nie dodaje i tak oto powstał smaczny twór Składniki: miks sałat z rukolą czarne oliwki ser feta czerwona(...)fasola Jamar kukurydza pomidor Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, pieprz, sól Wszystkie składniki umieściłam na talerzu i polałam sosem – jak na poniższym zdjęciu (Ser feta w kostkę, oliwki na pół, pomidory w grubą kostkę, fasolę i kukurydzę odcedziłam z wody) Artykuł Sałatka prawie grecka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpołączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki z łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem. Dopełnieniem były sosy na bazie jogurtu naturalnego (a nie tłustego majonezu)! Jak widać diecie też można(...)wędzony - serek puszysty -koper Chleb pokroić na mniejsze kawałki, posmarować serkiem, nałożyć łososia i posypać posiekanym koperkiem. Koreczki w wersji light - ogórki konserwowe - pieczarka konserwowa - chleb żytni - pomidorki koktajlowe - ser feta - oliwki -szynka Wszystkie składniki pokroić- chlebek w małą kostkę, ogórki w zależności od wielkości na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki oraz ser i szynkę w kostkę. Nadziewać
Tradycyjna Kuchniaziarnami bardzo mi odpowiada. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i wielokrotnie przekazywałam go już dalej. Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami SKŁADNIKI: 1 brokuł 200 g sera feta 1 czerwona cebula 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 50 g mieszanki ziaren - Słoneczne Pola (słonecznik, sezam i siemię lniane(...)PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzatku. Brokuł ma być chrupiący a nie rozgotowany. Odcedzamy na sitku i przekładamy do miseczki. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą i mieszamy. Dodajemy do cebuli pieprz do smaku i mieszamy to z zawartością miseczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifeta 4 plasterki mozarelli listki świeżej bazylii oliwa z oliwek świeżożmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kromki chleba delikatnie skrapiamy oliwą, układamy plastry cukinii i pomidora. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, mozarellą i oliwkami pokrojonymi w małe plasterki. Doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Układamy listki bazylii i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 min. Po wyjęciu
DefinicjaSmakuoccie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek Przygotowanie(...)Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny. Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę
R'n'G Kitchenpomysł, można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki, polecam wypróbować, bo naprawdę pyszna! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 40 dag szpinaku 15 dag sera feta sól, pieprz olej(...)smażenia 3/4 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, delikatnie rozbijamy tłuczkiem,oprószamy solą i pieprzem. Na patelnię na małą ilośc oleju wrzucamy szpinak, doprawiamy delikatnie solą, dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy, podduszamy aż wyparuje cały płyn. Studzimy. Rozsmarowujemy na mięsie, zwijamy po długości w roladkę, obwiązujemy mocno nicią. Obsmażamy roladkę na niewielkiej ilości oleju. Następnie wkładamy do naczynia
Z Majeczką w kuchnioleju Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki, dajemy do miski, posypujemy solą i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy pomidory pokrojone w kawałki, posiekaną grubo rukolę, posiekaną natkę pietruszki, ser feta pokrojony w kostkę, olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy, zostawiamy do przegryzienia na 15 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy, próbujemy, czy jest wystarczająca ilość soli. Smacznego :)) kapusta pekińska(...)rukola, pomidory, ser feta, sok z cytryny, natka pietruszki
Bułka z Chlebemsałatka sprawdzi się na każdej imprezie ok. 400 gramów brokuła (u mnie mrożony) 200 gramów ogórka zielonego (1 średni) 3/4 opakowania sera feta 5 łyżek posiekanego koperku 3/4 szklanki sosu czosnkowego 2 garście słonecznika uprażonego Brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu zawrzenia. Przekładamy do zimnej wody najlepiej z lodem, następnie odcedzamy. Ogórka kroimy(...)drobne paseczki. Słonecznik uprażyć. Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy. W salaterce umieszczamy brokuł. Polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem( trochę zostawiamy do dekoracji) Następnie układamy pokrojony ogórek zielony. Posypujemy uprażonym słonecznikiem. Na górze układamy pokrojoną fetę
Andzia Pichcigodzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie ser feta kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizzę. Wykładamy pieczarki(...)ser feta, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pizzę i pieczemy dokładnie 20 minut
Jadło i czytadło