sałatka sprawdzi się na każdej imprezie ok. 400 gramów brokuła (u mnie mrożony) 200 gramów ogórka zielonego (1 średni) 3/4 opakowania sera feta 5 łyżek posiekanego koperku 3/4 szklanki sosu czosnkowego 2 garście słonecznika uprażonego Brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu zawrzenia. Przekładamy do zimnej wody najlepiej z lodem, następnie odcedzamy. Ogórka kroimy(...)drobne paseczki. Słonecznik uprażyć. Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy. W salaterce umieszczamy brokuł. Polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem( trochę zostawiamy do dekoracji) Następnie układamy pokrojony ogórek zielony. Posypujemy uprażonym słonecznikiem. Na górze układamy pokrojoną fetę
Andzia Pichcigodzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie ser feta kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizzę. Wykładamy pieczarki(...)ser feta, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pizzę i pieczemy dokładnie 20 minut
Jadło i czytadłomoże być podana na kolację lub stanowić pyszną przekąskę .Szczególnie dla amatorów brokułów i sosu czosnkowego . składniki na 3 porcje średni brokuł puszka fasolki czerwonej konserwowej 150 g sera feta sos 100 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 kopiaste łyżki majonezu przepis Brokuła dzielimy na mniejsze cząstki(...)minut . W trakcie gotowania brokuła przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Ser feta rozdrabniamy, fasolkę czerwoną odsączamy z zalewy. W salaterce układamy brokuły, odsączona fasolkę i pokruszona fetę ,sałatkę polewamy sosem czosnkowym. Wstawiamy na 15 minut do lodówki
Smakowite DaniaPasta o smaku śródziemnomorskim Składniki - 150 g sera feta - 3-4 łyżki jogurtu greckiego - 2 pomidorki koktajlowe - sól, pieprz - bazylia, oregano - świeże lub suszone Wykonanie Do miseczki wrzucamy ser feta oraz jogurt. Całość blendujemy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidorki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. P asta pieczarkowa Składniki - 240 g pieczarek - 4 jajka
Health-Fit-Lifemacerowany to pyszne mięso rybie, które długo leżakowało w soli i soku z pomarańczy. Nadaje się na kanapki, do sałatek, koreczków itp. Ja przygotowałam pyszną sałatkę z roszpunką, serem feta, jajkami, oliwkami i łososiem. Wyszła pyszna i lekka a w dodatku efektowna(...)SKŁADNIKI : 150 g łososia macerowanego 100 g sera fety garść ciemnych oliwek opakowanie roszpunki kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane na twardo owoce granatu kilka kaparów oliwa z oliwek parmezan do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolipuściły zbyt dużo soku. Pamiętajcie, że ser feta jest dość słony, dlatego kurczaka i sos czosnkowy solimy delikatnie. Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta 1/2 główki kapusty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu ząbek czosnku kilka gałązek koperku 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabrokuła (u mnie mrożony) 1 opakowanie sera feta 1 puszka upieczonej ciecierzycy na ostro 2-3 łyżki ziarna sezamu PRZYGOTOWANIE : Różyczki brokuła gotujemy al dente na parze. Ser feta kroimy w kostkę. Ciecierzycę pieczemy (przepis znajdziecie tu). W szklanej misce warstwami układamy połowę; brokuła, fety i ciecierzycy, w ten sam sposób nakładamy drugie warstwy. Całość oprószamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię wchłonie . papryka czerwona pomidor ulubiona sałata ser feta oliwa z oliwek sól , pieprz Pomidora i paprykę pokroić .Na talerz wyłożyć sałatę na to ostudzony kuskus ,warzywa i ser feta . Doprawić solą ,pieprzem i polać oliwą .Smacznego
Ladylaura.pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4 Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie szpinak, po około 4 minutach dodajemy ser feta, pieprz, śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Do obiadu podałam surówkę z marchwi
SMYKWKUCHNIserem feta :) Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostki 3 łyżki zimnej wody pół łyżeczki soli Nadzienie: pęczek botwinki 140 g sera feta, pokrojonego w kostki 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% posiekane orzechy włoskie gałka muszkatołowa chili sól i pieprz W misce połączyć mąkę, masło i sól. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść(...)łodyżki w 2 cm kawałki. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy botwinkę. Nastepnie dodajemy pokrojone liście botwiny, gałkę muszkatołową i chili. Dusimy aż cała botwinka zmięknie. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno. Inspiracja
Atlas Smakówskładniki to podstawa sukcesu w przygotowaniu sałatki greckiej. Składniki: 2 dojrzałe, słodkie pomidory (ja używam malinowych), 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy, 1/2 czerwonej cebuli, 80-100 g sera feta, 10 czarnych oliwek, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz do smaku. Pomidory pokroić w dość duże kawałki, ogórki obrać i pokroić w grubsze półplasterki(...)cebulę w piórka. Warzywa umieścić w salaterce, popieprzyć, lekko wymieszać. Na wierzchu ułożyć oliwki oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę bądź w plastry. Sałatkę polać oliwą z oliwek, posypać oregano i gotowe. Smacznego
Moja kraina smakówtuńczyka , powiem tylko ,że feta jest żoną idealną dla tego gościa . Polecam naprawdę niebanalny smak , no i sałatka , a każda jest pyszna No prawie , każda Składniki : 1/2 kostki, sera feta 2 szklanki, ugotowanego na sypko ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej 1 mała cebula lub 1/2 zwykłej(...)ogórka i paprykę . Po upływie trzydziestu minut jak warzywa dobrze odsączą się z soków , przekładamy je do ryżu i łączymy z odsączonym z zalewy tuńczykiem , siekanym koperkiem oraz pokruszonym serem feta . Na koniec dodajemy majonez, jogurt , ketchup . Doprawiamy papryką słodką , chilli , cukrem i solą . Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na godzinkę . Po tym czasie ponownie mieszamy
Ogrodnik w podróżySałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, prażonymi orzechami nerkowca, posypana pokruszonym serem feta. Z pysznym dressingiem miodowo-musztardowym. To moja propozycja w sezonie na szparagi. Idealna(...)drugie śniadanie, lunch lub kolacje. Do zabrania również na majówkę lub grill. Będzie świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. The post Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, orzechami nerkowca i serem feta appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaMakaron po Grecku (Spaghetti) to włoskie danie z greckim akcentem. Popularne dla kuchni greckiej składniki takie jak oliwki i ser feta idealnie komponują się z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy(...)pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;) Makaron po Grecku - Składniki : ok. 400 g makronu 200 g sera feta 4 ząbki czosnku 50 g czarnych oliwek 4 pomidory (ok. 400 g) szklanka sosu pomidorowego (passaty) ok. 2 łyżki oliwy przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn, chili pieprz, sól pietruszka
Słodka StronaWami przepisem na nie, tymczasem dziś przepis z wykorzystaniem sklepowych chlebków Pita. Przepis na 5 porcji. Do dzieła! Składniki: – 5 chlebków Pita – 400g sznycli wieprzowych – 120g sera Feta – 2 pomidory – 1 główka sałaty rzymskiej – 1 ogórek szklarniowy – 1 czerwona cebula – 1 łyżka oleju – 15g przyprawy gyros Składniki na sos Tzatziki(...)stopni i podpiekamy 4-6 minut. Fetę kroimy w kostkę, pomidory i ogórka kroimy w plastry. Gorące chlebki nacinamy, wewnątrz na ściankach rozsmarowujemy sos Tzatziki, układamy liście sałaty, kostki sera Feta, plastry ogórka, pomidora, gorące mięso i ponownie polewamy sosem Tzatziki. Podajemy póki gorące! Smacznego! Artykuł Gyros w chlebku Pita z domowym sosem Tzatziki pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strong