ser feta - 6431 przepisów (strona:106/429)

Kolorowa sałatka z kaparami, oliwkami, fetą z sosem vinaigrette 223

1 mała czerwona cebula 1 papryczka chilli garść pomidorków koktajlowych Sałatę porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę i oliwki pokroić w plasterki. Kapary dokładnie odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę dowolnej wielkości lub pokruszyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki wymieszać razem. Podawać z sosem vinaigrette. Sałatkę polewać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolki leśniczego - roladki z kurczaka z leśnymi grzybami, pleśniowym serem w panierce z orzechów laskowych 238

leśnych grzybów (borowiki, koźlarze) 100 g sera ple śniowego Blue (ser z niebieską pleśnią) 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną(...)złoty kolor na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów oraz orzechami laskowymi. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć pleśniowy

VioletoweKucharzenie
Buraki faszerowane 166

Składniki: 8 - 10 dużych buraków 30 dag mięsa mielonego ser feta łyżeczka suszonego oregano skórka otarta z cytryny sól, pieprz cebula Wykonanie: Obecnie możemy kupić już ugotowane i obrane buraki, jeśli jednak nie macie takich w swoim sklepie, należy je umyć i ugotować bez obierania, najlepiej w szybkowarze. Wówczas od momentu zagotowania, na minimalnym gazie powinny spędzić w garnku(...)której wyrasta botwina oraz wąs :) Odkrajamy i zachowujemy górną część, a łyżką wydrążamy środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze

Taste Of My Day
ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ 163

zaostrzenia smaku tych delikatnych grzybków dodałam słonawą fetę. Bardzo fajna kompozycja smakowa. Składniki: 1kg piersi z kurczaka 0.5kg kurek (ja miałam mrożone) 1 duża cebula  ser feta sklarowane masło  sól, pieprz przyprawa do kurczaka śmietana 18% łyzka mąki do zagęszczenia sosu bulion warzywny liść laurowy ziele angielskie trochę mleka do podduszenia kurek oliwa lub olej(...)kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy. Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta.  Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej strony, aż do zrumienienia. Pozostałe podsmażone kurki przekładamy

Walijskie Pichcenie
Sałatka z fetą i prażonymi migdałami 56

Sałatka z fetą i prażonymi migdałami jest bardzo lekka, a jednocześnie sycąca, więc doskonale sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi lub rodzinne spotkanie. Składniki pół główki sałaty lodowej 250g sera feta szklanka suszonej żurawiny szklanka płatków migdałowych Sos: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie Składniki na sos wymieszać i odstawić(...)pół godziny. Płatki migdałowe usmażyć na suchej patelni. Sałatkę układać warstwami: sałata sos żurawina ser feta płatki migdałowe Najlepiej smakuje po 2-3h. Autor przepisu: Katarzyna Wolańska Artykuł Sałatka z fetą i prażonymi migdałami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Dynia pieczona 269

Dynia pieczona z serem feta.. pyszne, bardzo szybkie do zrobienia danie, które polecam gorąco nie tylko dlatego, że jest to przepis prosty. Tak upieczoną dynię można podać na wiele sposobów.  Dynię zapiekaną z serem feta można zjeść na ciepło jako samodzielny posiłek. Można do niej ugotować ulubioną kaszę np. pęczak lub wymieszać z risotto. Dynia pieczona(...)stanowi też świetny dodatek do ryb i wieprzowiny. Po zblendowaniu powstanie Ci pyszna pasta dyniowa z serem, którą można smarować kanapki

AniaGotuje.pl
Tartinki z ciasta francuskiego z cukinią fetą i pomidorkami 123

pracy. Soczyste pomidorki i młode cukinie oraz mój ulubiony ostatnio ser feta to całkiem niezły pomysł na tartinki i pożegnanie wakacji! Tartinki z ciasta francuskiego z cukinią fetą i pomidorkami / 8 tartinek Składniki: szeroki pasek ciasta francuskiego  1 malutka cukinia  kilka pomidorków koktajlowych  plaster sera feta  1/2 łyżeczki suszonego oregano  Przygotowanie

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, suszonymi pomidorami i serem feta. 510

170g papryki konserwowej, 1 czerwona cebula, 130g suszonych pomidorów, 200g sera feta, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Ogórki, paprykę, ser feta i cebulę pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Wszystkie pokrojone składniki połączyć z makaronem i majonezem, posolić, popieprzyć i wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Przepisy na sałatki 1081

tradycyjna Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Caprese  Mix sałat z tuńczykiem i fetą Mix sałat z wędzonym twarogiem Sałata karbowana z fetą, oliwkami i tuńczykiem Sałata lodowa z kurczakiem  Sałata lodowa z ogórkiem i papryką Sałata lodowa z serem feta Sałatka a'la nicejska   Sałatka brokułowa z jajkami i warzywami Sałatka brokułowa

Kuchnia domowa Ani
Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem 362

żółte, pomidory suszone z oliwy i pomidor zwykły.  Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem  Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka  1 czerwona cebula  100 g sera feta  100 g suszonych pomidorów z oliwy  100 g pomidorków żółtych  150 g makaronu drobnego kokardki  sól, pieprz kolorowy  1 duży pomidor czerwony(...)łyżka majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  czarnuszka  Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Wszystkie pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, z serem i makaronem. Dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczka nadziana szpinakowym farszem 147

łączy się idealnie z wyrazistą fetą tworząc aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) tymianek sól pieprz Farsz: 450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 50g sera feta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej olej pieprz sól Wykonanie: 1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać(...)około 30 minut. 2. Farsz: Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę ser feta i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać. 3. Każdą polędwiczkę nadziać szpinakowym farszem, związać sznurkiem,  obsmażyć na rozgrzanej oliwie

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta szpinakowa z kurczakiem i fetą na cieście francuskim 183

lubi słonawy smak fety, połączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś z kurczaka 450g szpinaku pół puszki kukurydzy 100g sera feta 3 ząbki czosnku 6  pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym(...)której był smażony kurczak i smażymy ok 30 sekund, po czym dokładamy do niego szpinak (może być mrożony) i smażymy na małym ogniu. Na koniec  do szpinaku dodajemy ser feta oraz odsączoną kukurydzę oraz 1/2 część kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając pieprzem. Na blachę wykładamy papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak

ChilliJemy
Sałatka czarna quinoa  – zielone szparagi  – zielony groszek – feta  – chipsy z batatów 97

Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym groszkiem i serem feta stanowią pyszne, zdrowe danie, zarówno na śniadanie, jak i na lunch. Dodatek intensywnie pomarańczowych w kolorze, słodkich i chrupiących chipsów z batatów, doda charakteru sałatce zarówno wizualnego(...)BATATÓW 1 – 2 bataty 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól chili suszone SAŁATKA 1 pęczek zielonych szparagów 100 g zielonego groszku – mrożony lub świeży 100 g ser feta pokrojony w kostkę 1 szalotka pokrojona w piórka 200 g ugotowanej komosy ryżowej – czarna quinoa 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz

Tajemnice Smaku
Sałatka z fetą i kuskusem 84

Sałatka z fetą i kuskusem idealna do pracy i na imprezę. 150 g kuskusu, 1 nieduża lub 3/4 czerwonej papryki, 1 mała cebula (najlepiej cukrowa), 200 g sera feta, 3 -5 łyżek czarnych oliwek, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, oliwa, sok z cytryny, Kuskus wsypać do miseczki, wlać 2 łyżki oliwy i wymieszać. Wlać wrzącą wodę(...)kaszy. Przykryć i odstawić aby kasza wchłonęła płyn. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwki pokroić na 3, 4 plasterki. Wymieszać kuskus z papryką, cebulą, serem feta i oliwkami. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem

królestwo garów
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 132

czarnymi oliwkami nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku. Inspiracją do powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów w oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno(...)kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania