pyszny pomysł na obiad. Wypróbujcie sami. Składniki: 5 plastrów sznycla indyczego sól, pieprz szklanka startej mozzarelli 2 pomidory 1 czerwona cebula posiekana natka pietruszki 3 plastry sera feta Wyk onanie: *Sznycle delikatnie rozbijamy , oprószamy solą, pieprzem, układamy w naczyniu(...)zapiekamy ok 10-15 minut, po tym czasie posypujemy serem mozzarellą, zapiekamy, aż ser się rozpuści. * Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, tak samo kroimy cebulkę. Na każdy plaster mięsa wykładamy pomidory, cebulę, posypujemy dość obficie natką pietruszki, na wierzch układamy po kilka kawałeczków sera fety
Z Majeczką w kuchnidodawajcie więcej mąki, po łyżce. Ciasto lekko lepkie zostanie, ale nie może być klejące. Odkładamy ciasto na blat, do plastikowego worka lub pojemnika, bez dostępu powietrza. Szykujemy nadzienie. Ser feta i twaróg kruszymy do miski – oryginalna feta jest relatywnie sucha, twarda i zbita, w niczym nie przypomina naszej polskiej mazistej, maślano gładkiej fety, której nie idzie(...)plus zapas 150g do podsypania 250g kefiru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI - NADZIENIE 150g sera feta – u mnie owczo-kozi 250g dobrego, lekko kwaskowego tłustego lub półtłustego twarogu 1 pęczek szczypioru z dymki, z cebulkami 1 pęczek kopru ½ szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenpomidor kilka truskawek pół opakowana sera feta pestki słonecznika oliwa z oliwek sól pieprz Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę i układamy na listkach szpinaku i sałaty. Truskawki kroimy na pół i również równomiernie układamy. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy
Kuchnia u Bietkifiletów śledzia marynowanego 100 g sera feta 2 łyżki oliwy garść suszonej żurawiny 1 łyżka kaparów cebula pieprz pomarańczowy ewent czarny Śledzie pokroić w kostkę, cebulę i ser feta również w kostkę. dodać żurawinę i kapary, doprawić pieprzem i oliwą
Gotowanie jest łatwe! Feta? No feta! A feta pasuje do pieczarek? W sumie skąd mogę wiedzieć, okaże się jak zrobię ten makaron :) W sumie to ciekawe zagadnienie: czy ser feta zgra się z sosem pieczarkowym. Tak w pierwszym odruchu bym powiedział, że raczej nie... Ale zobaczymy. No i oczywiście oliwki do tego! Czarne, żeby się ze szpinaku
Marder&Marder Manufactureopakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania przyprawa do pizzy Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Płat ciasta rozwijamy i zostawiamy na papierze w który było zawinięte. Kładziemy na blasze do pieczenia. Dziurawimy widelcem(...)pieczarki w cienkie piórka, boczek w kostkę. Na podpieczone ciasto układamy plastry cukinii (mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli nie mamy to: oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, rozmaryn) . Na koniec możemy posypać jeszcze żółtym serem. Całość zapiekamy jeszcze 15-20 min. Podajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/składniki: ok. 300 g makaronu kokardki 150 g sera feta ok. 2 garście czarnych oliwek 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano świeża natka pietruszki lub oregano lub bazylia tłuszcz do smażenia wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy posiekany czosnek(...)chwilkę dusimy. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą,pieprzem oraz oregano. Mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy ugotowany makaron, pokrojone w plasterki oliwki i mieszamy. Wykładamy na talerze, na wierch dajemy pokrojony ser feta i posypujemy świeżymi ziołami
Domowy Smak Jedzeniapierogów. Polecam :) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego 300 g mrożonego szpinaku 120 g sera feta pół czerwonej cebuli 8-10 plasterkó suszonych pomidorów z oleju łyżka masła klarowanego ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Składniki(...)naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i dusimy aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy na ciepło
Mienta blogCarpaccio z arbuza Carpaccio z arbuza jadłam jakiś czas temu w knajpce i bardzo mi się to danie spodobało. Wyglądało niezwykle zachęcająco i smakowało pysznie, ponieważ połączenie arbuza z serem feta jest fantastyczne. Dzięki temu, że carpaccio niezwykle ładnie się prezentuje z pewnością zrobi furorę wśród Waszych gości. Ponadto carpaccio arbuzowe to idealna przekąska na letnie upały. Zdecydowanie(...)polecam! Carpaccio z arbuza Składniki: ćwiartka arbuza kawałek sera feta ulubiona zielenina (np. rukola) sos balsamiczny Przygotowanie: Ćwiartkę arbuza pokroić na cienkie plasterki grubości około 0,5cm. Plastry arbuza układać na talerzu, tak aby na siebie nachodziły. Na arbuza pokruszyć fetę, położyć nieco zieleniny i skropić sosem balsamicznym. Smacznego
Codzienne Gotowaniepomidorami sprawia,że podczas jedzenia przenosimy się wyobraźnią w ciepłe kraje,gdzie takie przysmaki mamy na wyciągnięcie ręki. SKŁADNIKI: * awokado – 2 szt * suszone pomidory – 6 szt * ser feta – 100 g * czerwona cebula – 1 szt * świeża bazylia -1 pęczek * limonka – 1 szt * sól morska – 2 łyżki * miód – 1 łyżka * pieprz mielony kolorowy(...)obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z połowy limonki. Pomidory odsączamy z oleju(nie wylewamy go!)i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy posiekaną cebulę,połowę pęczka bazylii i ser feta. Delikatnie mieszamy z pokrojonym awokado. DRESSING: Resztę bazylii siekamy. Mieszamy z olejem,w którym moczyły się pomidory i miodem.Dodajemy pozostały sok z limonki oraz szczyptę soli morskiej. CAŁOŚĆ
Ostra na Słodkogarść ulubionej sałaty lub mieszkanki sałat ok. 5-6 pomidorków koktajlowych 1/3 dużego ogórka szklarniowego (lub 1 mały ogórek gruntowy) 1 mała cebula czerwona 70 g ulubionego sera feta ok. 10 zielonych oliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu – sos będzie jeszcze bardziej kwaśny) 1 łyżka(...)wody świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy, suszymy i układamy na talerzu. Ogórka i cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki w ćwiartki, ser feta w małe kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Wydłubujemy ziarenka z granatu. Bierzemy się za przygotowanie sosu. Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Rozrzedzamy wodą. Na koniec dodajemy pieprz w takiej ilości
Sagneska - gotowanie i lifestyleSkładniki : - sałata lodowa - czarne oliwki - ser feta - pomidor - ogórek - 1/2 czerwonej cebuli - łyżka oliwy - łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Umyć i posiekać sałatę. Pokroić w kostkę pomidora, ogórka, ser feta i cebulę. Wszystko wsypać do miski i wymieszać z oliwkami. Na końcu pokropić oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchenne innowacjelasce"); 1 łyżka sera ricotta; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżeczka przyprawy: suszone pomidory z bazylią; 1 duży ząbek czosnku (pokrojony w plasterki). Dodatkowo: dwie garści roszponki; 20 g sera feta półtłustego; 1 mały ogórek zielony; garść kiełków rzodkiewki. Zaczynamy ! Będzie szybko i bardzo łatwo. Jajka ubijam na bardzo puszystą masę, dodaję sera ricotta, wrzucam przyprawy, czosnek(...)bardzo przypieczony, bo będzie suchy. Energicznie przekręcam omlet na druga stronę i zdejmuję z gazu. Przykrywam na parę minut pokrywką i gotowe . Przekładam na talerz, do środka wkładam zieleninkę, ser feta pokrojony w kostkę, składam na pół i zaczyna się przyjemność !!! SMACZNEGO
Życie na widelcuPropozycja na śniadanie a i może na kolację. Składniki: Garść mieszanki sałat ( można kupić gotowe już do użycia ) 4 pomidorki koktajlowe Kilka plasterków czerwonej cebuli ( cienkich ) Plasterek szynki Ser feta ( o niskiej zawartości tłuszczu ) ok 2 cm z typowego opakowania ½ ogórka kiszonego 1 jajko ugotowane na twardo Sos: 1 łyżeczka majonezu ( light(...)łyżeczka kaparów + 1 łyżeczka zalewy Wykonanie: Do miseczki dodajemy kolejno sałatę, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidory przekrojone na połowę, cebulę. Szynkę kroimy na zapałki i dodajemy również do surówki. Ser feta rozdrabniamy w kostkę około 1 cm. Jajko ugotowane na twardo dzielimy na ćwiartki, kładziemy na wierzchu surówki. Z majonezu, kaparów i zalewy robimy sos, intensywnie go mieszamy
Smaki Ewy