wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy po kolei na dwa prostokąty. Składniki na szpinak: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 200 g sera feta 2 ząbki czosnku sól(...)pieprz Przygotowanie: Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ser feta, sól i pieprz i dusimy do momentu, aż ser nie będzie miał grudek, a woda całkowicie odparuje. Masę szpinakową rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanych prostokątach z ciasta
bistro mamaTRUSKAWKAMI, AWOKADO I FETĄ Składniki podane na jedną porcję Czas przygotowania 10 minut Dwie duże garście rukoli Ćwierć dużego lub pół małego awokado 5-6 truskawek 2 plastry sera feta Pestki dyni Dressing Olej z orzechów laskowych Odrobina miodu Sok z cytryny Umyte truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców Awokado i ser feta pokroić w niewielką kostkę Umytą rukolę wyłożyć na talerz, na niej wyłożyć truskawki, awokado i ser Z oleju, soku z cytryny oraz miodu przygotować lekki dressing, stopień kwaśności/słodkości dostosować do własnych upodobań Polać sałatkę przygotowanym dressingiem i posypać pestkami dyni
HealthyCreationscaprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami i w zależności, czy wykorzystamy mozzarellę, fetę, czy np. ser kozi, możemy odbyć kulinarną podróż do różnych krajów południowej Europy :) Jednak dziś pokażę(...)fetą i octem balsamicznym Składniki (na 2 porcje): 2 buraki, ugotowane i obrane ze skórki (w Lidlu można dostać takiego pakowane próżniowo) pęczek natki pietruszki 1/2 kostki sera feta, czyli 100 g 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu balsamicznego (lub glassa balsamiczna do smaku) sól Przygotowanie: Buraki pokrój na plasterki lub kostkę. Ja lubię duże kawałki. Włóż
Chilli Czosnek i OliwaSzpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka. SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 kg szpinaku mrożonego 1/2 opakowania serka feta sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała pierś z kurczaka(...)smażymy ,aż mięso będzie gotowe, odparuje woda, a kurczak się przypiecze. Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody. Dodajemy do mięsa. Na to rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10. Mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Płat ciasta
W kuchennym oknie Ewysera Feta czerwona papryka 150g szpinaku świeżego Baby pieprz oliwa pół łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy.Wykładamy na talerze. Paprykę kroimy w plastry. Ser feta drobimy i razem z papryką również układamy na talerzach. Ser pleśniowy przecinamy w plastry. Łososia wykładamy na wierzch (ręcznie rwiemy). Przygotowane składniki skrapiamy przygotowaną oliwą (2-3 łyżki
ChilliJemyudzielają naszym zapalczywym, niecierpliwym duszom cudownego wypoczynku." [Hellen Keller] Namaste! Pięknego dnia Wam życzę:) fot. Izabela Magdalena Sałatka z fetą Składniki: główka sałaty lodowej kiść winogron 1 opakowanie sera feta opakowanie pomidorków koktajlowych 1 długi ogórek 1 sos włoski(...)łyżki oleju 3 łyżki wody Przygotowanie: Sałatę lodową, winogrona, pomidorki koktajlowe płuczemy. Listki sałaty dzielimy na mniejsze. Odcedzamy. Winogrona kroimy na pół, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Ser feta i ogórek kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do jednej miski. Sos włoski mieszamy z olejem i wodą. Kropimy nim składniki i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki:) Smacznego!:) fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówlodówce i tak będzie pyszna i na tyle syta, że stanie się albo Twoim lekkim obiadem albo kolacją. Składniki: 1 ser camembert kawałek zielonego ogórka kilka pomidorków koktajlowych albo śliwkowych, albo takich jakie masz w domu kawałek sera feta ze 2 garści świeżego szpinaku sól, pieprz albo jakaś mieszanka ziół do sałatek ze dwie łyżki sosu owocowego na bazie(...)piec na oko, to piecz do momentu aż w środku ser będzie bardziej płynny. Kiedy ser siedział w piekarniku umyłam ogórek, pomidorki i liście szpinaku. Osuszyłam i pomidorki pokroiłam w ćwiartki, ogórka przekroiłam wzdłuż i pokroiłam dość cienko, ze szpinaku pousuwałam łodyżki. Wszystko trafiło do miski, wkruszyłam ser feta. W małej miseczce wlałam oliwę z oliwek, do której
Blondynka GotujeSkładniki: 300 g serka topionego kremowego (3 opakowania po 100 g) 500 g świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta - Favita 7 ząbków czosnku 200 ml śmietany 18% 3 cebule 1 cebula dymka 1/2 natki pietruszki 6 plasterków sera gouda 2 kostki rosołowe Knorr drobiowe 1 płaska łyżka wegety 1 płaska łyżeczka curry 2 łyżki suszonej bazylii(...)kostki rosołowe nam się rozpuszczą dodajemy ser topiony i mieszamy. Następnie siekamy drobno 4 ząbki czosnku i dodajemy do zupy. Gdy cebula jest gotowa dodajemy ją garnka z zupą. Na pozostałym tłuszczyku smażymy cebulę dymkę z czosnkiem ( drobno posiekane) i dodajemy świeży dokładnie umyty szpinak a następnie ser feta. Do zupy dodajemy także zahartowaną
ClauditteMissCookingprzekładana warstwami zdrowego szpinaku połączonego z intensywnym smakiem czosnku. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: 15 płatów lasagne 600g mrożonego szpinaku 350g fileta z kurczaka 270g sera fety 2 cebule 4 ząbki czosnku 100g żółtego sera sól pieprz klarowane masło olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko(...)następnie podsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła. 2. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Płaty lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju
Szalona Kuchnia Ewelinypodanych składników otrzymałam 2 zapiekanki w naczyniu ze zdjęć. Conchiglioni (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą 300 g makaronu muszle 600 g mrożonego szpinaku 500 ml przecieru pomidorowego 270 g sera feta ((1 opakowanie(...)śmietany 18 % ((1 opakowanie)) 30 g tartej mozzarelli ((lub żółtego sera)) przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, bazylia Makaron ugotuj al dente i następnie odcedź. Szpinak włóż na suchą patelnię i podgrzewaj do całkowitego rozmrożenia. Następnie dodaj pieprz, sól i odrobinę oleju. Ser feta pokrój w małe kawałki i dodaj do szpinaku
Przepisy na widelcugłówne. Świetnie sprawdzają się do zapakowania do pudełka z lunchem do pracy. Polecam! Jęczmienne kulki z burakiem i fetą Składniki: opakowanie gotowanych buraków (500g) torebka kaszy jęczmiennej (125g) ser feta (ok. 60-80g) lub do smaku 2-3 łyżki posiekanego koperku 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 ząbki czosnku 2 małe jajka sól, pieprz Jak zrobić(...)ugotować wg instrukcji na opakowaniu, przełożyć do większej miski i ostudzić. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ostudzonej kaszy. Dodać pokruszony lub starty na tarce ser feta. Wbić jajka, dodać posiekany koperek, tymianek i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby jajka połączyły się z pozostałymi składnikami. Formować niewielkie
Codzienne Gotowanie500g mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta czubryca zielona z Przyprawy Świata Gdynia 1/3 kostki sera feta 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą. 2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego. 3. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczając po kawałku sera. 4. Wykładamy na blaszce wyłożonej
Szefowa kuchniurozmaicenie dla znanych wszystkim smaków. Można je jeść samodzielnie, lub jako dodatek do dań głównych. Mile zaskakują, wypróbujcie koniecznie :) Składniki: małe buraki marchew, kilka sztuk pietruszka, kilka sztuk ser feta rukola cukier ocet balsamiczny Wykonanie: Buraki przyrządzamy tak jak TU :) Obrane warzywa przekładamy do garnka, delikatnie podlewany je wodą, maksymalnie na wysokość 1 cm, doprowadzamy do wrzenia(...)czyli dbamy, by w naczyniu znajdowała się odrobina wody, dodajemy cukier, ocet balsamiczny i podgrzewamy stale mieszając. Na talerzu układamy rukolę oraz przygotowane w glazurze warzywa. Na wierzch kruszymy ser feta, który wspaniale uzupełnia smak dania. Danie możemy dodatkowo doprawić świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
Taste Of My DaySobota oznacza u nas w domu pizza time! Dzisiaj upiekłam pyszną pizzę bianco. Pizza bianco z serem feta i domowym pesto to jest to! Uwielbiam pizza bianco. Piekę ją z mielonym mięsem lub na wegetariańsko ze szparagami lub szpinakiem . Dzisiaj upiekłam pizzę z szynką i pomidorami. Dopiero po upieczeniu udekorowałam pizzę rukolą, pokruszonym feta i pesto. Uwielbiam piec(...)kamieniu, więc go najpierw nagrzewam przez godzinę. Jeśli pieczesz pizzę na blaszce wyłóż ją papierem do pieczenia i nagrzej dobrze piekarnik. Upieczoną pizzę obłóż rukolą i posyp pokruszonym serem feta. Zmiksuj pesto i kliknij na pizzę. Pokrój pizzę radełkiem. Smacznego The post W sobotni wieczór appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniajajka 2 łyżki sera feta łyżka mleka pieprz mało do smażenia szczypiorek, pomidor (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie: Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Do drugiej miseczki wkruszyć ser feta i wyrobić go z mlekiem. Na patelni rozgrzać masło i wlać jajko. Rozlać ja po patelni i smażyć aż brzegi się zetną, żadkie jajko wlewać pod spód. Na środku
Codzienne Gotowanie