Sałatka z fetą i warzywami na waflu Składniki: - opakowanie sera Feta (u mnie półtłusty) - kapusta(...)pekińska - pomidory - ogórek - puszka kukurydzy konserwowej - średnia cebula - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - olej rzepakowy dodatki: - wafle Sunny Corn Przygotowanie: Ser feta kroję w kostkę, warzywa również. Wszystko przekładam do miski, dodaję kukurydzę oraz odrobinę oleju i przyprawy. Dokładnie mieszam. Przekładam sałatkę na wafel i tak podaję
Kuchnia co dniajest trudne, ot - smażymy jak naleśniki, ważne tylko by wypełnić je wyrazistymi dodatkami. Ja dołożyłam obok świeżego ogórka także ogórka małosolnego, rukolę, szynkę, sałatę. Może być też ser feta, czy jak ktoś lubi - nawet pieczone mięso. Całość świetnie zastępuje pszenne tortille. Co prawda, czuć, że to jest jednak omlet a nie tortilla, ale tak podany omlet smakuje moim(...)przekładamy na drugą stronę. Gotowe omlety faszerujemy ulubionymi dodatkami i zawijamy najpierw dolną część do środka, by zabezpieczyć środek, następnie boki, tworząc otwartą kopertę. Dodatki, przykłady: sałata ser feta pieczone mięso szynka dobrej jakości ser wędzony ryby wędzone rzodkiewka rukola salami papryka różnego rodzaju ogórki (korniszony, małosolne, kwaszone itp) Wasze pomysły, Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyjest nieskończona, podpowiadam Wam te –według mnie – najsmaczniejsze. Zawsze bazą będzie żółtko i nieco majonezu, następnie możemy dodać ryby (łososia, makrelę, tuńczyka i krewetki), domowe wędliny, żółty ser, serek śmietankowy, biały ser, koncentrat pomidorowy, świeży lub mrożony szpinak, pieczarki, chrzan, musztardę. Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Wszystkie składniki pasty trzeba tylko zblendować lub utrzeć, przyprawić i można już(...)pomidorami Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 50 g sera feta 1 łyżka majonezy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz listki rukoli koperek do posypania Wykonanie: Jajka delikatnie kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Do blendera wkładamy pokruszony ser feta
Kulinarne przygody Gatityfetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże(...)mrożonego szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem
Bulliofetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże(...)mrożonego szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem
Bulliofetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże(...)mrożonego szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem
Bulliotylko. SKŁADNIKI : 1 ananas 1 kalarepa, pokrojona w kostkę ser camembert lub inny, pokrojony w kostkę pomidorki koktajlowe 1 podłużny ogórek kilka plastrów szynki parmeńskiej kilka placków tortilla serek kremowy szczypiorkowy papryka 100 g sera fety + natka pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE : Ananasa przecinamy i wydrążamy miąs, następnie kroimy go na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy kawałek kalarepy, ananas, ser, pomidorek i ananas. Szaszłyki wbijamy w miseczkę z ananasa. Ogórka kroimy w grubsze plastry, ser fetę mieszamy z natką. Każdy plaster ogórka smarujemy serem i zwijamy ozdobnie szynkę parmeńską którą kładziemy na ogórku i wbijamy wykałaczkę
Kulinarne Fantazje Mariolipiekarnika wyszła pizza serowa z ziołami! Nic wyszukanego, ale jaka ona jest dobra i aromatyczna, a wszystko za sprawą różnego rodzaju serów i ziół. Do tego typu pizzy można użyć dowolnych serów takich jak mozzarella, parmezan, cheddar, feta, sery pleśniowe i aromatyczne sery kozie. Wybór rodzaju i ich ilość pozostawiam do Waszego wyboru 🙂 Powiem tylko jedno zdanie na temat(...)drożdży świeżych lub 3 g suchych Dodatkowo 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 plastry sera pleśniowego 250 g mozzarelli pokrojonej w plasterki 120 g sera żółtego rodzaj dowolny, starty na tarce 100 g sera feta pokruszony 2 łyżeczki bazyli siekane świeże listki 1 łyżeczka mięty siekane świeże listki 1 łyżeczka tymianku siekane świeże listki
SprawdzonaKuchnia.plserem feta - fajny, zdrowy pomysł na obiad :) SKŁADNIKI (1 porcja - 440 kcal) 40 g kaszy gryczanej 100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 70 g sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę(...)kostkę i grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy (lekko solimy cukinię). Fetę kroimy w kosteczkę. Odcedzamy kaszę i gorącą mieszamy z warzywami i serem. Smacznego :) 1 porcja - 440 kcal: - białko - 18,2 g - tłuszcze - 26,3 g - węglowodany - 37,6 g - błonnik - 5,4 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Moje Kuchenne Rewelacjenatłuszczać patelni. W tym temacie to wszystko. Lecimy z farszem. Farsz: 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie szpinaku, u mnie tym razem mrożony 4 ząbki czosnku 1/2 kostki sera feta kawałek masła sól pieprz Dodatkowo: śmietana kremówka 30% kawałek sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1/4 łyżeczki kukrumy pieprz biały sól 1 łyżeczka startej skórki(...)maśle. Do mięsa dodałam czosnek, podsmażyłam, na końcu szpinak i smażyłam wszystko razem kilka minut. Nie chciało mi się brudzić dodatkowej miski i do wystudzonego szpinaku z kurczakiem wkruszyłam ser feta, wymieszałam i odstawiłam na bok. Kiedy farsz miałam gotowy zaczęłam smażyć naleśniki i w jeszcze ciepłe zawijałam farsz. Każdy gotowy rulon naleśnika z farszem układałam do naczynia żaroodpornego
Blondynka GotujeSkładniki: tortille pszenne tuńczyk w oleju kukurydza z puszki roszponka kiełki brokuł czerwona papryka ser feta Sposób przygotowania: Pokroić paprykę i ser feta na kawałki. Odsączyć kukurydzę i tuńczyka z zalewy. Następnie nałożyć na placek tortilli wszystkie składniki. Pamiętając przy tym,że nie może być ich zbyt dużo.Zwinąć tortillę i pokroić
Wielki apetytnatki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury Julii Child) : 2 szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła(...)całość dalej chwilę podduszamy na maśle. Do składników wlewamy wino - zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania alkoholu. Kolejno wlewamy śmietankę i całość podrzewamy, dodajemy obrany bób oraz pokruszony ser feta i mieszamy aż do roztopienia się sera. Bób dusimy w sosie na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aż do zagęszczenia śmietanki - przed samym
Symfonia Smakównajważniejsze kryje w sobie moc witamin. Zielona sałatka z fetą i rzodkiewką SKŁADNIKI : 6 liści salaty masłowej 1/2 średniego ogórka zielonego 4 rzodkiewki 100 g sera feta szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sałatę masłowa płuczemy, osuszamy, szarpiemy w mniejsze kawałki(...)układamy na talerzu. Ogórka zielonego obieramy i kroimy w talarki, układamy między sałatą. Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i kroimy w plasterki, układamy między sałatą i ogórkiem. Ser feta kroimy w kosteczkę i układamy między warzywami. Sałatkę podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepis z serii cztery składniki i 5 minut. Potrzebujemy tylko ciasto filo, ser feta, miód i odrobinę oliwy z oliwek. Do dzieła! Składniki (4 porcje): - kostka sera feta - 4 płaty ciasta filo Można dostać na przykład tutaj - oliwa z oliwek - miód - opcjonalnie oregano, jeżyny Przygotowanie: 1) Ciasto filo wyjmujemy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania. 2) Ser
Roślinożerni urlopowiczedowolnych warzyw oraz ulubionych gatunków serów. Wszystko dozwolone. Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też(...)przykrywamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 8 minut *** *** Przez ten czas potrawę mieszamy kilka razy *** *** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy ser (u mnie gorgonzola i ser feta) i gotujemy już bez przykrycia przez około 3-4 minuty, aż ser się rozpuści, a bulion trochę odparuje *** *** Śmietankę mieszamy z mąką oraz kilkoma łyżkami sosu
Blog z Apetytem