godz. Składniki: 3 buraki 2 duże marchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy sól, pieprz 200 g pszenicy farro (lub innej kaszy) 100 g sera feta sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, listy z 2 gałązek tymianku, sól, pieprz Przygotowanie: Płaskurkę lub inną kaszę wypłucz, zalej zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości(...)jeśli zależy Wam, aby pozostałe warzywa nie przejęły ich koloru, upieczcie je w osobnym naczyniu. Wymieszaj składniki sosu i polej nim ugotowaną kaszę. Dodaj upieczone warzywa i pokruszony ser feta. Delikatnie przemieszaj. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwa200g bekonu ser feta jogurt naturalny 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich ser żółty 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: 1. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie 2 min i odcedzamy. 2. Między czasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w kostke bekon. 3. Ser feta kroimy w długie paski. 4. Mieszamy wszystkie składniki i feszerujemy nimi naleśniki(...)krokiety. 5. Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym serem żółtym, orzechami, majerankiem i zapiekamy. 6. Podajemy z jogurtem naturalnym i czornkiem przeciśniętym przez praske. Smacznego
FITBUuKSkładniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) pęczek botwinki (same liście) starty żółty ser* ser feta* ewentualnie parmezan* zioła prowansalskie Pomidory pokroić w kostkę. Liście botwinki umyć, osuszyć. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek i wrzucić liście botwinki (kilka sztuk zostawić do dekoracji). Chwilę(...)mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi pomidorami. Następnie ułożyć liście botwinki i kawałki sera feta. Całość posypać ziołami prowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę zapiekać około 15-18 minut w 180°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Przed
Ugotowaćnajprostszych jest dodanie fety. Fajnie podkręci smak delikatnej dyni. Polecam! Składniki: 500 g obranej dyni, starkowanej na dużych oczkach 2 jajka szklanka mąki sól, pieprz, imbir 150 g sera fety Wykonanie: Do starkowanej dyni dodajemy mąkę, jajka, pokruszony ser feta, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcję masy dyniowej, smażymy na rumiano
Z Majeczką w kuchniduże pomidory malinowe) 1 czerwona cebula 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka przyprawa do mięsa gyros olej do przesmażenia mięsa sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty ser* ser feta* ewentualnie parmezan* Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do mięsa gyros, solą oraz pieprzem. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie rozgrzać patelnię(...)kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi pomidorami. Następnie ułożyć usmażone kawałki udek z kurczaka, pokrojoną cebulę i kawałki sera feta. Całość posypać ziołami prowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę zapiekać około 15-18 minut w 180°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Przed
Ugotowaćprzeszło, zdałam sobie sprawę, że tym samym mam obiady załatwione na kolejne trzy dni! Szach mat Rodzinko! :) Farsz: 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 200 g sera feta 1 średnia cebula 2 łyżeczki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej wodzie). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)maśle na złoty kolor. W misce mieszamy wystudzoną kaszę z cebulką i serem feta. Doprawiamy do smaku solą (oszczędnie, bo feta jest słona) i pieprzem (dość solidnie). Ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %) 1/2 szklanki ciepłej wody 4-5 łyżek rozdrobnionego szpinaku (rozmrożona papka
bistro mamaDelikatna, słodka i odżywcza letnia sałatka… z brzoskwinią, serem typu feta, orzechami i nutą limonki. #szybkaiłatwa #bezdodatkucukru #bezglutenu Składniki: – sałata – brzoskwinia – 100 g sera typu feta – 15 g orzechów włoskich – limonka – łyżka jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Sałatę rozdrobnić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie i ser typu feta pokroić, a orzechy posiekać(...)Tłuszcze: 11,5 g Węglowodany: 8 g Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z brzoskwinią, serem typu feta i orzechami pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinacoś musi się dziać na blogu. Proponuję przygotować Pomidory faszerowane fetą. Te ze zdjęcia przygotowałam specjalnie na Sylwestra, ale na co dzień też takie przygotowuję, często zamiast sera feta, który jest dosyć kaloryczny wykorzystuję twarożek lub wędzoną makrelę z jajkiem . Takie pomidorki na mojej diecie są idealne. Podobne podano nam uroczystej kolacji w GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą(...)dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZiemniaka możemy podawać w różnych postaciach, zapiekany z serem feta smakuje wybornie. Składniki: Ziemniaki 4 szt. (duże) Ser feta 15 dag Czosnek 1-2 ząbki Cebula biała 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Koperek 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Przyprawa maggi do smaku Masło do formy Przygotowanie: Ziemniaki ze skórką dobrze wyszorować, ugotować je w mundurkach w posolonej(...)wodzie, po czym przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Ser rozgnieść widelcem, dodać wydrążone ziemniaki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Następnie połówki ziemniaków napełnić przygotowanym farszem, przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego obficie masłem, pokropić od góry przyprawą maggi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać do zrumienienia (jest to około
Tradycyjna Kuchniamięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki na sos: 1 duża posiekana cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego bazylia suszona oregano suszone sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła, uważając na sól - ser feta jest mocno słony. Masa powinna być zwarta, wilgotna, ale nie zbita. Jeśli rozpada się bądź nie klei - można dodać więcej bułki tartej. Ser typu feta kroję w cienkie
W kuchni Karmel-itkiLekka wiosenno-letnia sałatka z avocado, truskawkami i serem feta . 300 g truskawek, 2 awokado, 200 g sera feta, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego (u mnie ocet malinowy), cukier lub miód do smaku, sól, sok z cytryny, Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości). Avocado przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestkę. Wyjąć(...)łyżką ze skórki. Pokroić w ćwierćplasterki. Skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę. Przygotować sos: do miseczki wlać ocet winny, dodać cukier lub miód, wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wlać oliwę i wymieszać. Sałatkę oprószyć solą. Sosem polać przed podaniem
królestwo garówsałatkę, która nada się również na obiad w upalny dzień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej smaku doda ser feta. Składniki: 300 g fasolki szparagowej 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika listki świeżej bazyli i Fasolkę szparagową oczyścić - pousuwać(...)dokładnie wypłukać. Ugotować do miękkości. (Na około 1 litr wody dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru.) Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać razem. Udekorować listkami bazylii. Można skropić dobra oliwą, ale nie jest to konieczne. Dlaczego powinniśmy jeść fasolkę szparagową
Codzienna kuchnia niecodziennaugotowałam? Pałki kurczęce marynowane w szafranie i jogurcie, szafranowy ryż z berberysem , a do tego podałam pyszną sałatkę z jogurtu, mięty i sera fety. Palce lizać! Szafranowe pałki kurczęce Składniki: 4 porcje 0,25 g zmielonego szafranu 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kajęnskiego pieprzu 1 łyżeczka grubo i świeżo zmielonego czarnego pieprzu 12 pałek z kurczaka 100 ml jogurtu(...)persku (kliknij w link) czyli z szafranem i berberysem oraz przygotuj sałatkę z przepisu poniżej: Sałatka z jogurtu i fety 250 ml greckiego jogurtu 100 g sera feta, u mnie owcza 2 łyżki posiekanej mięty, liście 1 łyżka oliwy Pokrój drobno liście pieprzowej mięty. Jeśli masz zwykłą miętę możesz ją równie dobrze zastosować. Pokrusz fetę lub zgnieć widelcem
codojedzeniasałatka jaką możemy przygotować, potrzebujemy tylko trzech składników i w kilka minut mamy gotową pyszną przekąskę.Myślę,że warto ją włączyć w menu karnawałowe :). 2 brokuły 270 g sera feta 75 g płatków migdałów(...)Brokuły gotujemy ok. 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zachowały ładny zielony kolor. Dzielimy na małe cząstki. Migdały prażymy na suchej patelni. ser feta kroimy na małe kawałeczki. Do miski wrzucamy brokuły, ser i posypujemy migdałami. Wszystko delikatnie mieszamy
noteskulinarnyfigałyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli forma do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 25cm. Farsz: 400g brokuła 10 pomidorków koktajlowych 15dkg wędzonego boczku 100g sera feta 3 jajka 100ml śmietany 12% 3-4 łyżki żółtego sera sól i pieprz Zaczynamy od ciasta. Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy pokrojone w kawałki masło, śmietanę, sól i proszek do pieczenia(...)osolonej wodzie. W małej misce mieszamy całe jajka z śmietaną, solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie układamy brokuły, pomidorki przekrojone na pół, boczek pokrojony w krótkie paseczki, wszystko osypujemy serem feta. Całość zalewamy mieszanką śmietany i jajek. Całość wkładamy dalej do piekarnika na 15 minut, po tym czasie tartę posypujemy startym na dużych oczkach serem żółtym i pieczemy jeszcze
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/