ser feta - 6431 przepisów (strona:85/429)

Sałatka z bobem 311

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 0,4 kg bobu, 5-6 ziemniaków, ser feta, 2 pomidory, 0,5 cebuli, garść czarnych oliwek, czerwona papryka, świeży ogórek, sos paprykowo - ziołowy: ząbek czosnku, ostra papryka, kilka gałązek pietruszki, pieprz biały, oregano, szczypta cukru i soli(...)obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy i studzimy. 3. Pozostałe warzywa myjemy. Ogórki obieramy, kroimy w kosteczkę. 4. Pomidory, paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. 5. Ser feta kroimy. 5. Wszystkie składniki mieszamy, przygotowujemy sos paprykowo-ziołowy. Odstawiamy do lodówki

Kuchnia Pełna Pasji
Bułeczki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi 125

masła 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 120 g słonego serka śmietankowego, np. Almette sól, pieprz, oregano Dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 100 g sera feta 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie:   Ciasto:  Odważyć wszystkie składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Wlać całe ciepłe mleko, wymieszać do rozpuszczenia się(...)Następnie spodem szklanki o mniejszej średnicy niż średnica bułeczek zrobić wgłębienia prawie do samej blaszki. Do środka bułeczek nałożyć po łyżce szpinakowego nadzienia. Na szpinak wyłożyć pokrojony lub rozdrobiony ser feta i orzechy włoskie. Obręcze bułeczek wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pozostawić na 10 minut, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Bułki przez

Nastoletnie Wypiekanie
Zimowa sałatka z mandarynką, granatem i jarmużem 117

PIECZONYMI WARZYWAMI Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus 2 duże garści (ok. 50 g) jarmużu 1/2 granatu 2 mandarynki 2 plastry (ok 50 g) sera feta garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję(...)Dodać przygotowaną kaszę kuskus, wymieszać, zdjąć z ognia i przełożyć na talerze. 4) Na kaszy z jarmużem ułożyć kawałki mandarynki i posypać ziarnami granatu. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta oraz lekko podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. 6) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z musztardą miodową oraz octem balasamicznym (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę

Fitsweet.me
Zimowa sałatka z mandarynką, granatem i jarmużem 161

PIECZONYMI WARZYWAMI Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus 2 duże garści (ok. 50 g) jarmużu 1/2 granatu 2 mandarynki 2 plastry (ok 50 g) sera feta garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję(...)Dodać przygotowaną kaszę kuskus, wymieszać, zdjąć z ognia i przełożyć na talerze. 4) Na kaszy z jarmużem ułożyć kawałki mandarynki i posypać ziarnami granatu. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta oraz lekko podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. 6) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z musztardą miodową oraz octem balasamicznym (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę

Fitsweet.me
Letnie mini quiche z bobem, kurkami i porzeczką 144

łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 200g kurek 3 łyżki oleju roślinnego 300g obranego i ugotowanego bobu 30g sera feta garść czerwonej porzeczki 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi(...)10min). 3. Wsyp na patelnię z kurkami bób i wymieszaj, podgrzewaj przez 2 min. i zdejmij z ognia. 4. Przełóż farsz na podpieczone spody quiche'y, posyp każdy pokruszonym serem feta i porzeczkami. 5. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, posiekaną pietruszkę i dopraw odrobiną soli i pieprzu - wymieszaj dokładnie. 6. Zalej równomiernie masą jajeczną quiche i piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 213

ugotowane . Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony tymianek, oregano, majeranek, prażony sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój za'atar, który kupiłam w sklepie(...)winogron (możesz wykorzystać też np. miód) 2 łyżki za'ataru sól do przybrania: ok. 70 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych 2 łyżki pokruszonego sera feta lub sera koziego 2 łyżki posiekanej cebulki dymki Przygotowanie: Buraki umieść na blasze, dodaj 1/4 szklanki wody, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 157

minut. I... gotowe :)  I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość(...)łyżek sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia. + ulubione dodatki  (te idealnie komponują się z białym sosem) garść świeżego szpinaku ok. 100 g sera feta 2-3 plastry szynki drobiowej świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki (do podania) Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć sos i ulubione dodatki

Kuchnia Ellie
Grzybowa tarta z fetą 155

maślanym kruchym  cieście   w pełni rozwiną swój aromat.  Tradycyjny kruchy spód, ugotowane suszone grzyby i wierzch z dwoma rodzajami sera i śmietanki. Propozycja idealna. Składniki na farsz: 1 opakowanie sera typu feta 300 ml śmietanki 30 % 200 gram serka twarogowego zmielonego 3 jajka mały pęczek natki pietruszki suszone grzyby, u mnie ilość mieszcząca się w pojemniczek(...)jogurtu greckiego sól, przeprz 2 łyżki chrzanu Przygotowanie: Suszone grzyby gotujemy do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki tj: 3/4 porcji ugotowanych grzybów, ser feta, ser twarogowy, czosnek, cebulę, śmietankę, jajka. Blendujemy.  Do zblendowanej mamy dokładamy posiekaną natkę pietruszki i pozostałe grzyby. Mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej kruchym ciastem. Na ciasto

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta ze szpinakiem 205

Hortex); 100 g pora; 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju; 2 ząbki czosnku; szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej; Dodatkowo: 1 białko; 1 łyżka jogurtu typu greckiego (Piątnica); 120 g sera feta. Zaczynamy !!            Na stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania(...)kroiłam w plastry. Gotowy spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane białko z jogurtem, łączę dokładnie, wykładam na podpieczony spód, posypuję serem feta (kostka) i piekę jeszcze niecałe 15 minut. Gotowe ! Oczywiście najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna ! SMACZNEGO ! MIŁEGO WEEKENDOWANIA

Życie na widelcu
Krokiety ze szpinakiem 5661

right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ze szpinakiem – Składniki: Składniki na farsz szpinakowy : 450g szpinaku (świeżego lub mrożonego) 250g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 jajka 200g mąki pszennej(...)woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki). Cały czas mieszać farsz ,by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Przygotować naleśniki : Mąkę pszenną przesiać do miski, wbić całe jajka, dodać cukier (o ile robimy naleśniki w wersji

Kulinarne Przeboje
Naleśniki ze Szpinakiem 173

szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Pozostałe: 500 g szpinaku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku g ałka muszkatołowa pieprz ½ opakowania sera feta starty ser żółty do posypania naleśników przed zapiekaniem Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić(...)zmniejszy swołą objętość o conajmniej połowę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołow ą i pieprz. Smażyć aż odparuje woda. Szpinak ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę, dodać do szpinaku i wymieszać. 3. Usmażyć naleśniki: Ciasto jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek. Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą. Chochlą nalewać

Mama Gotuje
Tydzien grecki w Lidlu - konkurs! 125

domu, czytaj dalej, tam czeka na Ciebie konkurs :) Oto jeszcze niektóre z greckich smakołyków: liście winorośli nadziewane ryżem (5,99 zł) pierożki z serem Feta (9,99 zł) ser Feta (6,66 zł) ser kozi (12,99 zł) Mousaka(11,99 zł) Bifteki(14,99 zł) – zrazy wieprzowe z nadzieniem z sera twarogowego. BIO-grecką oliwę(...)Lidl ma w swojej ofercie w ramach tygodnia greckiego. Dla ułatwienia większość produktów wypisałam wyżej, można również spojrzeć na aktualną gazetkę . Mogą to być na przykład pierogi ruskie z fetą, krem do tortu na bazie chałwy itp. Czekam na Wasze pomysły! Czas trwania konkursu: 18 – 22 maja 2015 r. Ogłoszenie wyników: 25 maja 2015 r. (poniedziałek)   Warunki niezbędne: pozostaw

bistro mama
Tortilla po grecku 147

filet z kurczaka kilka oliwek  4 łyżki kukurydzy konserwowej  100g sera feta  100g sera mozzarella 1 mała cebula  mieszanka przypraw do kuchni greckiej 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe 1. Filet kroimy w drobną kostkę. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce. Oliwki przekrawamy na pół, cebulę siekamy. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy

Szefowa kuchni
Roladki z kurczaka z camembertem, zielonymi oliwkami owinięte prosciutto 181

Pieprz ½ pęczka natki pietruszki 150 g sera feta 70 g sera camembert 15 zielonych oliwek Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (u mnie wyszło 5 szt). Każdy płat rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy słodką czerwoną papryką, przyprawą do mięsa, solą i pieprzem. Na każdym płacie rozsmarowujemy ser feta, rozkładamy posiekaną natkę pietruszki, plastry sera camembert oraz pokrojone w kółeczka

VioletoweKucharzenie
Dynia makaronowa po bolońsku 252

mnie zamiast makaronu, dynia, której miąższ przypomina niteczki. Tradycyjne danie w zupełnie nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;) 100% olej rzepakowy Wielkopolski 1 dynia makaronowa 100 g sera typu feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2- 4 łyżki tartego parmezanu oregano bazylia papryka(...)więcej inspiracji ;) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: dynia , feta , parmezan , pomidory , sos sojowy

https:KKuchniaMniam
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 218

posypujemy je z wierzchu tartą bułką i całość wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180⁰C na środkowej półce przez 15 minut. Wysuwamy blachę do pieczenia, kalafiora posypujemy pokruszonym serem feta. Przestawiamy formę poziom lub dwa wyżej, pod górną grzałkę piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200-210⁰C i zapiekamy jeszcze przez 8-10 minut do zrumienienia kalafiora z wierchu – pilnujcie piekarnika(...)kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy 1 pełna łyżeczka

Karo in the Kitchen
Zielona sałatka z brokułem, papryką i ogórkiem – pełna witamin 241

przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 brokuł 1 strąk zielonej papryki 1 średniej wielkości ogórek sałatkowy (około 300 g) 1 pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (około 270 g) na sos: 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka zielona(...)kawałki, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę. Ogórek obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki, szczypiorek drobno siekam. Ser feta możemy pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przekładam do salaterki. Sos: Czosnek drobniutko kroję i dodaję do majonezu z jogurtem, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
SAŁATKA Z NADZIEWANEJ CUKINII Z FETĄ I GRANATEM 142

fantastycznie współgrają z całością przełamują smak. Taka sałatka jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo pyszną kolację. Smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * granat – 1 szt * ser Feta ( ja użyłam Greksyr marki Serenada ) – 100 g * serek śmietankowy – 50 g * kukurydza – ok. 50 g * świeża sałata * świeża bazylia * sól, pieprz * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię(...)kroimy w plastry za pomocą narzędzia do obierania, grillujemy z każdej strony. Fetę rozgniatamy, mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy. Cukinię smarujemy serową masą, zwijamy w roladki. Podajemy na sałacie z kukurydzą i pestkami granatu. Smacznego

Ostra na Słodko
Papryka faszerowana kaszą 143

zielona lub czerwona 60-70 g kaszy gryczanej * ulubione warzywa do kaszy (np. marchew, cebula) 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  1/4 kostki sera feta półtłustego  ulubione przyprawy (np.  natka pietruszki pomidorki koktajlowe  olej rzepakowy  Przygotowanie:  Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Doprawiamy wg własnego uznania. Ja polecam dodać(...)kaszę w bardziej pikantnej wersji;) Do ugotowanej kaszy prócz przypraw i warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie mąkę, która pozwoli ją bardziej zagęścić. Na koniec mieszamy wraz z serem feta. Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i solimy. Obie połówki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pieczemy w temp. 180-200 stopni C w piekarniku z funkcją góra-dół. Papryki umieszczamy

Kuchnia Ellie
Roladki z kurczaka z serem feta i suszonymi pomidorami 139

Lubię dania z kurczaka, z którymi eksperymentuje na wiele sposobów. Można np. zrobić roladki z kurczaka serem feta i suszonymi pomidorami, na które przepis jest... The post Roladki z kurczaka z serem feta i suszonymi pomidorami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Letnia sałatka z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym 137

tego fasolka, pomidory i letni obiad gotowy!   Składniki: fasolka szparagowa – obrana i ugotowana 6 moreli – przekrojonych na pół, z wyjętymi pestkami 3 łyżki masła pół opakowania fety pokrojonej na kawałki świeżo zmielony pieprz 2 pomidory malinowe pokrojone na kawałki pół małej czerwonej cebuli – posiekanej drobno i posolonej Przepis na letnią sałatkę z fasolki szparagowej i moreli(...)podsmażyć aż lekko zbrązowieje i będzie mieć orzechowy zapach. Morele podsmażyć na tym maśle kładąc je na patelni płaską stroną. Ułożyć je na talerzu i przykryć każdą kawałkiem fety. Na środek talerza nałożyć ugotowaną i odsączoną fasolkę. Na drugim końcu talerza położyć pomidory i posypać cebulą. Polać fasolkę i morele masłem, które zostało na patelni.   Lubisz moje wpisy? Bądź

Ugotowane pozamiatane
Babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami 228

szybkie w przygotowaniu! Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: 300 g ciasta francuskiego 200 g cukinii 200 g mix serów (ja użyłam sera mozzarella, feta i gouda) 70 g suszonych pomidorów (po odsączeniu; ½ słoiczka) 30 g słonecznika łuskanego ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić(...)pokrojone w niewielką kostkę lub starte na tarce sery. Całość dokładnie wymieszać. Można dodatkowo posolić w zależności od rodzaju dodawanych serów. Ja dodałam ser feta, który sam w sobie jest już bardzo słony, więc pominęłam tę czynność. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 9 cm. Krążki przełożyć do specjalnych sylikonowych

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z kaszy gryczanej z ogórkiem i serem sałatkowym 214

Został mi woreczek kaszy więc trzeba było coś z niej zrobić. Tak więc powstała  ekspresowa sałatka z kaszy z ogórkiem kiszonym, rzodkiewką i serem typu  feta.  A tutaj zapraszam na sałatkę z kaszą gryczaną i bobem Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej pęczek rzodkiewek 4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 100 g sera typu feta

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak z cukinią po grecku 143

pory (białe części) 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml pomidorów w zalewie (całe) 6 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), pora w plasterki. Suszone pomidory(...)minuty. Dodajemy zmiksowane pomidory, oliwki i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut, Na koniec dodajemy posiekane zioła. Gotową potrawę posypujemy pokrojoną w kotkę fetą. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego :)    1 porcja (bez pieczywa) - 375 kcal - białko - 40 g - tłuszcze - 16 g - węglowodany - 11 g  - błonnik - 5,5 g  Zapraszam

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z truskawkami i serem feta 195

słodkie owoce to właśnie truskawki zostały tematem dzisiejszego wpisu. Sprawdźcie sami :) Składniki (2 porcje): 8 dojrzałych truskawek 8 kolorowych pomidorków koktajlowych 2 garści mixu sałat pęczek szczypiorku 100g sera feta  sól, pieprz Sos: 1 duża soczysta truskawka 4 duże łyżki oliwy 2 listki bazylii sól,pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku    Przygotowanie: Do niedużego słoiczka(...)przyprawami oraz świeżą bazylią. słoiczek zakręcamy, wstrząsamy i pozostawiamy na kilka minut. Mix sałat wykładamy na talerze. Umyte truskawki oraz pomidorki kroimy na pół. Układamy je na sałacie. Ser feta kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek drobno siekamy i doprawiamy delikatnie solą. Dodajemy do sałatki. Całoiść polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego

ChilliJemy
Zupa ze szparagami i serem feta 165

zielonych szparagów 1 pęczek młodej włoszczyzny 500 g młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kurkumy 270 g sera feta 1,5 l wody sól Sposób wykonania: Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy bulion warzywny. Ziemniaki skrobiemy lub obieramy i kroimy w kostkę. W garnku(...)osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami wazowymi wywaru. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy cały czas mieszając. Zupę posypujemy na talerzach poszatkowanym szczypiorem i koperkiem oraz pokruszonym serem feta

Qchnia po prostu
Pizza serowa 165

Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 1 opakowanie sera typu feta (270 g) 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 ser camembert 2 łyżki startego parmezanu oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto rośnie(...)smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Placek posypujemy obficie startym żółtym serem i parmezanem. Układamy na nim pokrojony w kostkę ser typu feta, plasterki mozzarelli i sera camembert. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła. Najlepszymi dodatkami są oczywiście ketchup

PatiGotuje
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, TRUSKAWKAMI I FETĄ 174

robiłam ją już trzy dni pod rząd 😁 Kompozycja składników jest doskonała. Według mnie ta sałatka to HIT! Składniki: 200 g szpinaku baby ok. 250 g truskawek 1/2 op. sera feta 50 g orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy(...)miski. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę, Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z pomarańczy. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy  i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy z sosem

Kuchnia MagdaLeny
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, bakłażanem, serem feta i oliwkami 215

świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar L – 2 łyżki śmietany 18% – sól himalajska, świeżo mielony pieprz – 1 łyżeczka mieszanki ziół (bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku, pietruszki, lubczyku, szałwii(...)warstwą powstałej mieszaniny. 7. Na tak przygotowanym cieście układamy równomiernie bakłażana, szpinak, pomidora pokrojonego w plasterki, wlewamy pozostałą część mieszanki jajka i śmietany. Posypujemy ziołami, następnie układamy oliwki, ser feta pokrojony w kostkę, papryczkę chilli pokrojoną w plasterki oraz starty na tarce żółty ser (opcjonalnie). 8. Pieczemy 20 minut w 190 st. C. 9. Smacznego

Podwójnaporcja
Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS 164

puszka pomidorów (400g) – 300ml wody – 100g soczewicy czerwonej – 3 jajka – 2 cebule – 2 łyżki oleju – pół papryki czerwonej – 50-70g fety – kilka pomidorków cherry – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne – sól, pieprz(...)dolewamy do miękkiej soczewicy i ponownie gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat i mieszamy. Na gotujący się sos wbijamy jajka, a po bokach układamy pokrojoną w kostkę fetę i przekrojone na pół pomidorki cherry. Patelnię przykrywamy i gotujemy do momentu, aż białka się zetną (możemy pozostawić żółtka płynne – mniam!). Posypujemy listkami bazylii i podajemy na gorąco. Smacznego

Be Fit Be Strong
Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami. 199

pewno zrobicie, prawda? Tzn. przepraszam - Wy to na pewno wiecie! :) Składniki: 1 brokuł podzielony na różyczki 1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów 1 szalotka drobno posiekana 1/4 szklanki pokruszonej fety 1/4 szklanki prażonych ziaren słonecznika (lub migdałowych płatków) 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki musztardy Dijon(...)łyżeczki soli Wykonanie: Różyczki brokułów zblanszować krótko na parze (2 - 3 minuty) lub pozostawić surowe. Wymieszać w misce z pomidorami, fetą, szalotką i słonecznikiem. Połączyć składniki winegretu i wymieszać dokładnie z resztą sałatki. Odstawić na 1/2 godziny

zadanie-gotowanie
Muffiny z groszkiem i fetą 124

Muffiny wypełnione groszkiem, fetą i żółtym serem. Z powodzeniem zastąpią bułkę do śniadania. Mąkę zmiksować z jajkami, olejem, mlekiem, solą i proszkiem do pieczenia. Fetę pokroić na mniejsze kawałki. Ser utrzeć

Bullio
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, JAJKIEM, ZIELONYM GROSZKIEM I FETĄ 158

Zielona wariacja – SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, JAJKIEM, ZIELONYM GROSZKIEM I... Artykuł SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, JAJKIEM, ZIELONYM GROSZKIEM I FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Przystawka do alkoholu 165

CZAS: 1-30 min         -PORCJE: 1   Przystawka do alkoholu 2 pomidory 2 ogórki 1/2 opakowania sera feta półtłustego sałatka zielona Najpierw dokładnie czyścimy i pod kranem myjemy sałatkę. Wyciągamy z niej grube łodygi, a piękne zielone liście układamy na talerzu. Pomidory oraz ogórki myjemy obieramy ze skórki, kroimy na plastry średniej grubości(...)układamy na sałatce na przemian. Ser feta kroimy w kostkę i kładziemy na pomidorach i ogórkach. Świetna przystawka oraz ładnie prezentuje się na stole

Gotuję Testuję
Gozleme ze szpinakiem, fetą i mozzarellą 178

łyżeczki soli 160 ml letniego mleka Na nadzienie: 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 270 g sera słonego półtłustego lub fety 2 kulki mozzarelli (2x125g) pieprz, oregano WYKONANIE Do letniej wody dodać rozkruszone drożdże, szczyptę cukru i wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dodać 2 łyżki mąki (z przygotowanych(...)Następnie dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i smażyć mieszając do momentu, aż ze szpinaku odparuje nadmiar wody. Wyłączyć palnik, dodać rozdrobniony słony ser lub fetę i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią, następnie podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej

Passions hobbies life
Carpaccio z buraka ze śledziem 241

pierzynką" - ten przepis jest właśnie dla was! Na porcję na czterech osób potrzebujemy: 2 puszki filetów ze śledzia w oleju firmy GRAAL 3 buraki por - pióra 150 g sera feta sok z 1 cytryny Umyte buraki kroimy na pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni , aż zmiękną. Ostudzamy. Następie obieramy je ze skóry i ostrym nożem kroimy(...)cienkie plasterki.  Plasterki buraka układamy na półmisku lub gotowe porcje na talerzu, następnie posiekany por.  Filety śledziowe odsądzamy i umieszczamy na porze, posypujemy pokruszonym serem feta oraz skraplamy sokiem z cytryny

Kolejny blog o gotowaniu
Pieczone warzywa korzeniowe 215

myślę, że zachwycą niejednego smakosza. Koniecznie wypróbujcie - szczególnie teraz gdy zbliżają się chłody i niepogoda - warzywa korzeniowe tak przyrządzone są dość pikantne. Pazura daniu doda jeszcze odrobina sera feta lub sera koziego - ser podkręci smak pieczonych warzyw i bardzo fajnie zaprezentuje się na talerzu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kukbuk wprowadzając swoje modyfikacje. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 2 buraki(...)folii aluminiowej) następnie odkrywamy i zostawiamy na jeszcze pół godziny aby się skarmelizowały. Na talerze wykładamy rukolę wymieszaną z sałatą lodową na to wykładamy upieczone warzywa. Całość posypujemy pokruszonym serem feta lub kozim. Smacznego!!! Artykuł Pieczone warzywa korzeniowe pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Tuste ze bakłażanym i ôrzechōma (Smalec z bakłażanem i orzechami) 143

czytać. Za starego piyrwy 2 ludzie mieli biyda 3 i bez to kołżdo czyńść świni trza bōło 4 jakosik przerobić. Tuste (abo niyftorzi tyż gołdajōm 5 na to fet), kere 6 ôni 7 wtedy robiyli, bōło ajnfachowe 8 – yno ze szpyrkami 9 , te nasze to już je czyste wynołkwianie 10 . Trocha mie zainspirowała kuchnia gruzińskoł, ale je tam tyż(...)tyż sie pokrejcie we kosteczka i po leku mogecie go we jakim gorku skwarzić 16 – ftojś mi pedzioł, że jak sie doł 17 tam trocha soli, to tyn fet niy bydzie pyrskać 18 . Jak już bakłażan puści sok, to go przepōkejcie 19 i wysuszcie papiyrowym ryncznikym. Ôzgrzyjcie sie bratruła 20 na 200 stopni, rozłōżcie tego bakłażana na jaki blasze

Chop w kuchni
PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 144

łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu Kasza gryczana: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki bulionu z gęsi 1 ząbek czosnku 1 duży burak lub 2 małe 130 g sera feta pęczek koperku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion z warzywami. Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie(...)oliwek mieszamy z musztardą, dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy pieprzem i solą. Sosem polewamy kaszę z burakami. Na talerz wykładamy kaszę gryczaną z burakami i posypujemy posiekany serem feta. Obok wykładamy upieczone jabłka a na nich piersi z gęsi pokrojone w plastry. Polewamy mięso sosem żurawinowym. SMACZNEGO

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z cukinią i kurczakiem 163

obiad – to była niedzielna niespodzianka dla mnie od Madzi :) Tarta z cukinią i kurczakiem – składniki 3 cukinie 2 pomidory 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 kostki sera feta opakowanie ciasta francuskiego 1/2 szklanki śmietany 30% 3 jajka szczypta suszonego tymianku sól pieprz oliwa Tarta z cukinią i kurczakiem – przepis Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy(...)tymiankiem. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, a następnie układamy na nim cukinię, kurczaka, plastry pomidora i całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu tarty układamy pokrojony w kostkę ser feta. Tartę z cukinią i kurczakiem pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 st. C. Smacznego! Post Tarta z cukinią i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka grecka z kaparami 172

będzie to już grecka sałatka… ale zróbcie ją tak jak lubicie. Sałatka grecka z kaparami – składniki (na 2 porcje) 1 zielona papryka 1/2 zielonego ogórka 1/2 kostki fety 1 czerwona cebula 20 pomidorków koktajlowych 20 oliwek 2 łyżki kaparów szczypta oregano oliwa z oliwek Sałatka grecka z kaparami – przepis Ogórka zielonego, paprykę, fetę kroimy w większą kostkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z brokułem i fetą 199

łatwego, szybkiego i oryginalnego przepisu dobrze trafiłeś. Sałatka ta sprawdzi się w wersji na wynos, jak i jako pożywna kolacja. Składniki: 1 brokuł 1 mały jogurt naturalny 1/2 opakowania fety pestki słonecznika Przygotowanie: Ugotuj brokuła (najlepiej na parze). Następnie podzielonego na różyczki, ostudź, dodaj pokruszoną fetę, zalej jogurtem naturalnym i posyp pestkami słonecznika.  Continue Reading

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Placuszki z kalafiora i komosy ryżowej 155

jogurtowego z ogórkiem i szczypiorkiem. Koniecznie spróbujcie!  Inspiracja od niezawodnej Donny Hay! Składniki: (na 15 sztuk) ok. 350 g kalafiora, ok. 220 g ugotowanej komosy ryżowej, 100 g fety, 2 jajka, 2 łyżki tahiny, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1 łyżeczka za'ataru, skórka starta z cytryny, sól, pieprz, 5-7 łyżek(...)soku z cytryny, 1/3 ogórka, 1/4 pęczka szczypiorku, sól, pieprz Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do pojemnika blendera i drobno zmiksować. Do miski włożyć ugotowaną komosę, rozdrobniony kalafior, pokruszoną fetę i tahinę - całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę startą z cytryny, roztprzepane jajka i posiekaną natkę pietruszki.  Kiedy masa jest już dobrze

Plate of Joy
Domowa pizza z pieczoną dynią, rozmarynem, fetą oraz świeżą rukolą. 159

gałązki świeżego rozmarynu  sól różowa (może być tradycyjna) do smaku 2-3 łyżki oliwy plus do posmarowania  pieprz cayenne do smaku  gałka muszkatołowa do smaku  feta  plastry salami  rukola wedle uznania   SPOSÓB WYKONANIA :   Dynię przekrawamy, wyciągamy miąższ z pestkami. Kroimy w plastry, smarujemy oliwą, posypujemy solą oraz rozmarynem i pieczemy(...)dodajemy 2-3 łyżki oleju,blendujemy  doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrośnięte ciastko, dzielimy na 3 części, każdą po kolei rozwałkujemy, na ciasto nakładamy naszą dynię, plastry salami, pokruszoną fetę, posypujemy świeżym rozmarynem. Nagrzewamy piekarnik wraz z blachą do 200 stopni. Ja moją pizze układam na desce ze sklejki (duży prostokąt) posypuję ją mąką i gotową pizze zsuwam na rozgrzaną

Basia w kuchni
Sałatka makaronowa z grillowanymi szparagami 117

szparagi wyjątkowo przypadły mi do gustu, ponieważ są przyjemnie chrupiące. Podałam je z sosem musztardowym, ale nie jest on konieczny :) Składniki: Sałatka: -pęczek szparagów -pół słoika suszonych pomidorów -opakowanie fety -3 szklanki makaronu np. świderki(tak naprawdę wedle gustu i potrzeby) -kilka gałązek bazylii Sos musztardowy: - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju (np. z suszonych(...)ewentualnie Ugotować makaron. Ze szparagów odciąć twarde końcówki, pokroić na małe kawałki (wcześniej bardzo dokładnie umyć inaczej będą nieprzyjemnie potem zgrzytać). Grillować ok. 10 min, w większości pod przykryciem. Fetę pokruszyć, suszone pomidory pokroić, listki bazylii porwać. Wszystko wymieszać ze sobą. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki, przyprawić. Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi , Szparagi na stół oraz Pomidorowe

Corner With Recipes
Sałatka z bobem, fetą i miętą 185

Sophie Dahl. Naprawdę ciekawe połączenie bobu z miętą, lekkie, sezonowe i sycące :) Składniki (3 porcje): - 0,5 kg bobu - garść pokrojonych szparagów - garść świeżej mięty (użyłam zwykłej i cytrynowej) - feta 135 g ( połówka większego opakowania) - kilka suszonych pomidorów - sól, pieprz, papryka ostra, bazylia - olej Ugotować bób we wrzącej, osolonej wodzie, potrwa to ok. 5 minut, najlepiej sprawdzać co jakiś czas(...)lubicie skórkę, bób jest świeży i z dobrego źródła - pomińcie tę czynność ;). Umyte, pokrojone szparagi podsmażyć kilka minut na oleju wymieszanym z przyprawami. Pokroić drobno miętę, suszone pomidory i fetę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić i polać kilkoma łyżeczkami oleju z suszonych pomidorów. Przepis brał udział w akcjach: Lekkie sałatki , Pomidorowe inspiracje oraz Smakołyki na pikniki

Corner With Recipes
Sałatka z kuskusu, pestek granatu, fety, płatków migdałów i czerwonej cebuli-dla odważnych;) 116

napisałam w temacie, jest to sałatka odważnych. Ciekawe połączenie smaków, dla małych i dużych odkrywców :) Składniki (4 porcje): - 100 g fety - 1 szklanka kuskusu - 1 granat - 1 czerwona cebula - garść prażonych płatków migdałów* - pół cytryny - oliwa - sól, pieprz, zioła (np. bazylia, oregano), słodka papryka Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, fetę rozdrobnić. Granata najlepiej przekroić

Corner With Recipes
Pełnoziarnista pizza ze szpinakowym pesto 141

ząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu - kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz, bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne Pozostałe składniki farszu: - 1 kostka fety (270 g) - 20 pomidorków koktajlowych Składniki na pesto blendujemy, jeśli konsystencja będzie mało płynna dodajemy więcej oleju/oliwy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. Smarujemy równomiernie pesto, posypujemy pokruszoną w rękach fetą. Rozkładamy kawałki pomidorków. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. * Jeśli chcemy tylko jedną blaszkę zrobić, dzielimy ilość składników na pół. Żeby było wygodniej pozostajemy przy jednym jajku, na pewno nie zaszkodzi to konsystencji ciasta ;) ** Oczywiście można użyć mrożonego

Corner With Recipes
Sałatka z zielonej soczewicy 169

robiłam specjalnego dressingu.  Zdrowa i smaczna sałatka :)  Składniki (4 porcje): - 1 szklanka zielonej soczewicy - 2 łodygi selera naciowego - garść pomidorków koktajlowych - pół małej cukinii - 1 cebula - pokruszona feta (140 g) - garść prażonego słonecznika - olej rzepakowy do smażenia - oliwa do polania - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka,  Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię i cebulę pokrój(...)kostkę, następnie podsmaż na dwóch łyżkach oleju i przypraw. Seler naciowy pokrój w cienkie plasterki, a pomidory w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, dodaj słonecznik, przyprawy i posyp pokruszoną fetą. Na koniec polej oliwą

Corner With Recipes
Pieczone spring rolls ze szparagami 175

załapał się na tamten sezon szparagowy. W kolejce czeka jeszcze sałatka, sprawdzajcie bloga w najbliższym czasie (i nie tylko) ;)  Składniki (4 porcje): - pół pęczka szparagów zielonych - 100 g fety - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - 1 szklanka czarnych oliwek - 12 płatów papieru ryżowego - garść sezamu do posypania - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, chili cayenne - 1 łyżeczka oleju rzepakowego - ryż do podania(...)dente. Przekrój na 3 części. Przygotuj miskę z ciepłą, przegotowaną wodą. Namocz papier ryżowy przez minutę. Na środku papieru ułóż kilka kawałków szparagów, 2 pomidorki, 2 oliwki, posyp pokruszoną fetą. Na koniec dopraw. Złóż zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego. Ułóż na blaszce, skrop olejem, posyp sezamem. Powtórz te czynności ze wszystkimi płatami papiery ryżowego. Piecz ok. 20 minut

Corner With Recipes
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami i cieciorką 199

suchej ciecierzycy (lub ok. 1 szklanka ciecierzycy z puszki) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 papryka - 1 cukinia (obrana, jeśli nie znamy źródła) - 2 marchewki - kilka pieczarek - 3/4 kostki fety - kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy - garść oliwek - sól, pieprz do smaku - olej rzepakowy/oliwa/ olej z suszonych pomidorów do smażenia - 1-2 łyżki mieszanki ziół (np. płatki pomidorów, bazylia, czosnek(...)pozostałe składniki (ciecierzycę, kaszę, suszone pomidory, oliwki). Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Dokładnie wszystko wymieszaj. Podduś jeszcze przez kilka minut, spróbuj czy nie potrzeba więcej przypraw. Dodaj pokruszoną fetę i dokładnie ją wmieszaj w danie. Można podawać z pokrojoną pietruszką czy koperkiem.  * Sprawdzamy, kiedy zmięknie, zajmie to co najmniej 20 minut

Corner With Recipes
Sałatka z arbuzem i fetą 130

Lekka sałatka w stylu śródziemnomorskim. Polecam przygotować ją teraz kiedy arbuz jest najsmaczniejszy. Składniki: ćwiartka arbuza 100 g fety 100 g pomidorków koktajlowych ogórek 1/2 zielonej papryki kilka czarnych oliwek kilka rzodkiewek świeża bazylia świeża mięta 2 łyżki sezamu Arbuza pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Fetę, pomidorki koktajlowe, ogórek, paprykę również pokroić w kostkę. Oliwki i rzodkiewki pokroić

Moja Galeria Smaku
Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami 272

razowy, 2 mniejsze marchewki, 1 średnia cukinia - u nas pół zielonej i pół żółtej, 300 g fasolki szparagowej, 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki, natka pietruszki, ok. 30 g pokruszonej fety, oliwa z oliwek, mieszanka ziaren do sałatki - u nas pestki dyni, pestki słonecznika i piniole Cukinię pokroić w średniej grubości plasterki i zgrillować na patelni grillowej - do zrumienienia z dwóch(...)zalany bulionem warzywnym, przykryty talerzykiem i zostawiony na kilka minut. Do miseczki nałożyć warstwami kuskus, fasolkę, marchewkę, ciecierzycę i cukinię. Całość posypujemy posiekaną z grubsza natką pietruszki, pokruszoną fetą i ziarnami. Uwagi - my polaliśmy sałatkę tylko oliwą - zależało nam na prostym, świeżym smaku warzyw! Świeżych ziół nigdy dość, dodajcie do niej co tylko lubicie! Smacznego

Plate of Joy
Sałatka z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą i fetą 277

stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy różyczki kalafiora i pieczemy go przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, do zrumienienia. dodatkowo: 50 g fety, mix sałat, rukola, natka pietruszki, ciecierzyca z puszki Pieczonego kalafiora podajemy razem z pokruszoną fetą, posiekaną natką pietruszki, świeżą rukolą i mix'em sałat oraz z ciecierzycą z puszki. Podajemy gdy kalafior

Plate of Joy
Sałatka grecka 165

sałatki na pewno są greckie? Cóż odbiegają zazwyczaj od pierwowzoru bo do klasycznej sałatki nie dodaje się ani salaty, ani sosu winegret, co często robimy. Proste warzywa, feta i oliwa to wszystko co potrzebujemy by ja zrobić. Nic więcej, no może odrobinę Grecji, która zagościła obecnie w sieci sklepów Lidl czyli grecką fetę, oliwki, oliwę i super naczynia, takie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
TU I TAM. Botwinka i nowe szaty gołąbka. 191

LIŚCIACH BOTWINKI SKŁADNIKI  /na 30 gołąbków/  liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka dorodnej botwinki (wybierajcie taką, która ma duże, ładne liście) woreczek ryżu pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki  Liście botwinki umyć. W garnku(...)ugotowałam też marchewkę. Szpinak rozmrozić i odparować. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.    Ryż odcedzić. Dodać do niego roztartą, ugotowaną marchewkę, przygotowany wcześniej szpinak, pokruszoną fetę i jedną łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Można dodać troszkę soku z cytryny.  Gotowy farsz nakładać na liście botwiny i delikatnie zwijać. Wystarczą ok. 2 łyżeczki farszu

KUCHARNIA
Papryka po grecku 119

duże czerwone lub żółte papryki 3 kromki razowego chleba 2 pomidory 20 dag fety ¼ pęczka bazylii sól, pieprz, czosnek Paprykę myjemy, odkrawamy wierzchy. Myjemy, drążymy. Wierzchy papryki , fetę  i pomidory kroimy w kostkę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy. Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Napełniamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 25 minut

Humanistka w kuchni
Naleśniki z farszem z kurczaka 140531

200g cebuli pokrojonej w kostkę 200 g pomidorów pokrojonych w kostkę pieprz sól oregano natka pietruszki łyżeczka papryki w płatkach 250 g szpinaku 4 ząbki czosnku + 100 g fety starty cheddar (opcjonalnie) 6 naleśników - np z  tego  przepisu przygotowanie na dużej patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. dodać pokrojone drobno mięso kurze(...)zwiędnie. dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę szpinaku, posypać pokruszoną fetą , farsz mięsny, posypać cheddarem, zawinąć. Robiłam "kopertkę " wygodną do smażenia . Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na oliwie z masłem. Smacznego

Stare Gary
Pierogi z łososiem wędzonym 203

pyszne. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz    (na ok 35 szt) 200 g łososia wędzonego - może być sałatkowy 100 g fety garść koperku 1- 2 łyżki śmietany  pieprz sos do podania 1 szklanka śmietany  mała garść koperku 2 ząbki czosnku - starte sól pieprz przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą(...)odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Łososia drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Przełożyć do miski. Rozdrobnić fetę (też w blenderze) dodać do łososia. Wymieszać, dodać śmietanę aby masa nie była zbyt gęsta, dosypać koperek, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Pierogi Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki

Stare Gary
Zraziki babci Zuzanny 194

obiadowe :) Dzisiaj namówiła mnie na zraziki, które przygotowała dzień wcześniej. I nie zawiodłam się - było pysznie :) Składniki na 4 sztuki: około 60 dkg karkówki , 1 jajko , 1/3 opakowania serka feta , szczypiorek , 1 mała cebula , sól , pieprz - do smaku, mąka do oprószenia,  około 3 łyżki oleju do smażenia, 4 patyczki do szaszłyków lub nitka do związania. Mięsko myjemy i osuszamy(...)Solimy i pieprzymy. Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek. Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą. Oprószamy mąką i obsmażamy na oleju.  Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, wrzucamy pokrojoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
M... Muffiny wytrawne! 194

szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!) 2 łyżki wody pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka dodatki : 1/3 papryki czerwonej, 1 pomidor (bez gniazda), 1/4 opakowania fety, 1/2 małej cebuli, parmezan do posypania Przygotowanie :  Nastawiamy piekarnik na 170'C. Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy(...)dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy. Kroimy warzywa i fetę, dodajemy je do ciasta, krótko mieszamy. Wkładamy naszą masę do foremek, posypujemy lekko parmezanem. Ja potrzebowałam dokładnie 19minut, aż były zadowalające :) Gotowe! Szybkie danie, pyszne, zaskakujące, idealne jako przekąska na imprezę lub lunch na sałacie. Super pomysł na wykorzystanie resztek w lodówce, a ilość

Kitchens Alphabet
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 142

świeżych drożdży 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oliwy  z oliwek Masa 270 g fety 2 podłużne serki topione  pęczek rzodkiewek posiekana natka pietruszki posiekany koperek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka  z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce(...)naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Rzodkiewkę płuczemy, odcinamy końcówki i ścieramy na grubej tarce. W osobnym naczyniu miksujemy serki topione razem z fetą, a następnie dodajemy rzodkiewkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą serową i posypujemy natką i koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego

Kulinarne przygody Gatity