Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na papryczki faszerowane fetą. 5 papryk Hungarian yellow wax 3 suszone pomidory (z zalewy oliwnej) 1 mała cebula czerwona 15 dkg sera feta Pieczone papryczki Jak przygotować faszerowane papryczki. Papryczki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Z papryczek usunąć ziarna. Do miseczki włożyć ser feta i pokruszyć go widelcem. Dodać pokrojone
mecooksFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Sałatka z arbuza. Chodź i przekonaj się, jak łatwo jest przygotować sałatkę z arbuza z serem feta i jak wyśmienicie ona smakuje! The post Sałatka z arbuza z serem feta appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeypowstaje smakowity posiłek. A że nigdy (poza pieczeniem ciast) nie słucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne nam: - 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym przepisie wołowe, ale niestety(...)miałam pod ręką.) - 1 jajko - 2 czubate łyżki bułki tartej - papryka słodka i ostra - 2 duże szczypty cząbru (w originale 1/2 łyżeczki) - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 150 g sera feta Sałatka: - 1/3 kapusty pekińskiej - pół papryki - 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej - 150 ml jogurtu naturalnego typ grecki - 1 łyżka majonezu - sól - 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Mięso wymieszać
W poszukiwaniu inspiracjiPyszne pachnące ziołami bułeczki z dodatkiem słonego sera fety,polecam z kubkiem herbaty,,najlepiej smakują świeżutkie jeszcze lekko ciepłe:) Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 1 jajko 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g sera typu feta(...)ciepłą wodą. W osobnym naczyniu przesiać mąkę wbić jajko,osolić -szczyptę aby nie przedobrzyć bo ser sam w sobie jest słony.Wlać rozczyn i zagnieść ciasto,pod koniec dodać oliwę ponownie zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ser feta pokroić na małe kawałki oprószyć połową koperku i rozmarynu. Wyrośnięte ciasto nabierać ręką formując kulki w środek
Wanilia i KardamonSałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety Składnik na 4 porcje: sok z jednej cytryny 7 łyże oliwy łyżka płynnego miodu sól, pieprz 2 nieduże kalarepki pęczek rzodkiewek łyżka nasion chia 4 ogórki gruntowe ok 10- 12 sztuk dużych truskawek 200 g sera fety koperek do posypania Sałatka z kalarepki(...)grubego ogórka to wydrążyć nasiona. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Truskawki opłukać i pokroić na ósemki, fetę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa razem mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy serem feta, truskawkami i koprem. Kalarepa jest dość twardy warzywem, stąd – zanim użyjemy jej do surówki czy sałatki – dobrze jej robi posolenie lub zamarynowanie. Surowe, cienkie plasterki
Pomysłowa kuchniapush({}); Sałatka z tortellini i brokułem – Składniki: 1 brokuł (ok. 500g) 125g tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem) 6 pomidorów (u mnie śliwkowe, ok. 500g) 250g sera typu feta duża garść migdałów Sos czosnkowy – Składniki: 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół(...)pół twardo) na parze lub w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub w ósemki. Ser feta odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni, ostudzić. Przygotować sos czosnkowy wg tego przepisu: Sos czosnkowy – najlepszy przepis Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski
Kulinarne Przebojekierowałam się konkretnym przepisem, robiłam wszystko na "czuja" i wyszło przepyszne! Arbuz z fetą to idealne połączenie - naprawdę! Składniki na 2 porcje: 1 szeroki plaster arbuza 1/4 kostki sera feta półtłustego 4 garście rukoli 1/3 cebuli 1 łyżeczka cukru Sos : 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej/francuskiej Kilka kropel soku z cytryny Sól himalajska Pieprz(...)czarny Przygotowanie : Arbuza kroimy w kostkę lub trójkąciki. Cebulę kroimy w piórka i namaczamy w zimnej wodzie z cukrem. Wyjmujemy. Ser feta kruszymy. Składniki na sos mieszamy. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy
CzarnawisienkaDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia(...)świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 4 plastry szynki (o średnicy około 10-13 cm) Szpinak poddusić do miękkości i odparować. Jak cała lub prawie cała woda odparuje, zdjąć z gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać
moj przepis nastole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku(...)feta: 200 gr jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 3 gałązki świeżej mięty (około 10-15 cm długości) jak nie ma mięty można dać koperek lub pietruszkę 100 gr sera feta pieprz Miętę umyć osuszyć, obrać z listków. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zblendować na gładką masę. Wykonanie: Wystudzony warkocz pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Poukładać
moj przepis napojemności 200 ml 1 szklanka wody o pojemności 200 ml 1 jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (może być mrożony) kostka sera feta 100 g sera żółtego w kawałku 2 ząbki czosnku oliwa pieprz do smaku Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę z łyżką oleju, dodajemy jajko(...)wychodzi 6 sztuk naleśników. Patelnia o średnicy 16 cm. Sposób przygotowania farszu: Szpinak włożyć do rondla rozmrozić na małym ogniu, odlać nadmiar wody, dodać trochę oliwy, czosnek i podsmażyć. Ser feta rozkruszyć widelcem, żółty ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wszystko dodać do szpinaku i lekko wymieszać. Tak przygotowany farsz nałożyć na upieczone ciepłe naleśniki a następnie zawinąć
Przepisy kulinarne babci Antoninysera feta lub typu feta 150 g sera żółtego 2 małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty. Buraki naciowe lub szpinak, wymieszać z mlekiem i zmiksować przy pomocy blendera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp
Gotowanie jest łatwemoim babskim gronie lubiane są sałatki, które przygotowuje się szybko. Dodatkowym wymogiem jest brak majonezu i świeże sałaty. Tym razem najszybsza z możliwych wariacji z kurczakiem wędzony, serem feta i moim ulubionym sosem greckim. Polecam kompozycję smaków, zniknęła błyskawicznie... Sałatka z wędzonym kurczakiem, fetą i fasolą Składniki: 2-3 garście sałat - mix ulubionych 250 g wędzonej piersi z kurczaka(...)sera typu feta 8 łyżek sosu greckiego - sałatkowego Przygotowanie: Sałatę przekładamy do miski, dodajemy odcedzoną i przepłukaną kukurydze konserwową oraz fasolę czerwoną. Filet z kurczaka oraz ser feta kroimy w kostkę bądź w plastry, przekładamy do warzyw - całość delikatnie mieszamy. Przekładamy sałatkę do miski, skrapiamy obficie sosem greckim. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka z kaszą kuskus i serem feta, czyli krócej mówiąc sałatka z kuskusem i fetą. Szybka, prosta i bardzo smaczna :) Swoim składem nieco przypomina popularną sałatkę grecką. Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – p The post Sałatka z kaszą kuskus i serem feta appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować farsz. Farsz: 450 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 gram sera żółtego sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki masła Wykonanie: Szpinak podsmażyć na 2 łyżkach masła. Cebulę i czosnek pokroić(...)dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera. Sos jajeczny: 1 jajko 150 gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną. Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut
Krakowskie smaki Anidrożdży świeżych 10 dag suszonych pomidorów. ½ łyżeczki suszonego majeranku, szczypta mielonego kminku łyżka sera feta Do smarowania: 1 łyżka mleka 1 rozmącone jajko Pomidory pokroić w drobną kostkę, Ser feta pokruszyć na drobno. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia ( podwojenia objętości) w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Gotowe
Na słodko lub wytrawnie