najlepiej taka z powłoką ceramiczną, wtedy stosujemy minimalne ilości tłuszczu). Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli farsz: 100 g sera typu Feta 500 g świeżego szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki olej do smażenia Przygotowanie: Zmiksować jajka ze szczyptą soli, dodać(...)punkt pominąć. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dodać mąkę (cały czas mieszać, aby nie przypalić). Następnie dodać szpinak, przyprawić pieprzem (nie solić, gdyż ser Feta jest słony). Smażyć chwilę, aby ewentualnie odparowała woda. Do gorącego szpinaku dodać rozdrobniony ser Feta, dokładnie wymieszać (nie smażyć). Pod wpływem ciepła ser lekko zacznie się topić
Kuchcik gotujefety, zapieczone w miodzie i figach. Wpływ wysokiej temperatury zapewnia idealną smarowną konsystencję, przypominającą pastę. Feta w nowej odsłonie z pewnością zaskoczy głębią smaku niejedną osobę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczona feta z miodem i sezamem 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 250 kcal Słona feta pieczona z miodem, oliwą z oliwek, sezamem i świeżą figą. Wciągający słodko słony smak i idealna, smarowna konsystencja sera. Składniki: 1 kostka sera feta Favita 30 ml płynnego miodu wielokwiatowego 2 świeże figi 30 ml oliwy z oliwek garść białego sezamu garść suszonych ziół włoskich lub prowansalskich Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Fetę wyjmij z opakowania
ProstePesto.plgotujemy przez 6 minut. Odcedzamy i studzimy *** *** W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu ( ważne aby za dużo nie solić gdyż ser feta jest bardzo słony) *** *** Pomidory, cebulę i rzodkiewki kroimy na kawałki. W misce układamy połowę warzyw: brokuły, pomidory, rzodkiewki, cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość zalewamy połową sosu(...)Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu. Na sałatkę wykładamy drugą część sera i całość posypujemy łuskanym słonecznikiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytembardzo rozgrzewającą i słoneczną zupkę , która ozgrzeje nawet największego zmarzlaka! (; Krem pomimo obecności intensywnej papryki jest bardzo delikatny, z wyczuwalnymi nutami świeżego imbiru i czosnku. Zabieliłyśmy go serem feta i doprawiłyśmy kolendrą oraz gałką muszkatołową. Krem świetnie komponuje się ze świeżą natką pietruchy, odrobiną oliwy i prażonymi ziarnami sezamu, dyni i słonecznika - my wybrałyśmy cudowną mieszankę, którą otrzymałyśmy(...)Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 50 g sera feta + odrobina do posypania zupy przed podaniem świeżo zmielona sól morska i pieprz oraz szczypta cukru 1 łyżka świeżej kolendry rozdrobnionej w moździerzu, pół łyżki startej gałki muszkatołowej
Symfonia Smakówszklanka letniego mleka; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli. DIP Z FETĄ I POMIDORAMI: Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 4 ząbki czosnku; 170 g sera feta; 1/2 szklanki startej mozzarelli; 1/2 szklanki startego, łatwotopliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1 łyżeczka suszonej bazylii; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek. MASŁO ZIOŁOWE(...)się na jego środku i w jej miejsce wsypać połowę pokruszonego sera feta, fetę oprószyć pozostałym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki). Na fetę z czosnkiem wyłożyć przyprawione pomidory (nadmiar soku odlać przed położeniem na fetę), następnie pomidory posypać pozostałą fetą oraz startymi serami: mozzarellą i żółtym. Tak przygotowane bułeczki z dipem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Gospodyni Miejskadipem z fetą Potrzebujesz: 280g ziaren kukurydzy z puszki, lub świeżo ugotowanych 300g cukinii 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 kopiaste łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka posiekanego szczypiorku skórka otarta z 1/2 limonki 2 łyżeczko soki z limonki 1/2 łyżeczki płatków chili olej do smażenia Dip z fetą: 4 łyżki jogurtu naturalnego 30g sera feta 1 łyżka(...)limonki - dokładnie wymieszaj. 3. Do masy dodaj mąkę, przyprawy i szczypiorem - wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Smaż placuszki na złoto z obu stron. Dip: 1. Pokrusz ser feta i umieść w miseczce. 2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 3. Podawaj do gorących placuszków. Smacznego! Corn and courgette fritters with feta dip Ingredients: 280g corn kernels, canned
Kuchnia w Słońcu Skąpanaroladki zrobiłam z szpinakiem i serem feta. Do tego sos pomidorowy i ser żółty starty na wierzchu. Całość wyszła bardzo pyszna. Tak podany makaron wygląda bardzo efektownie i elegancko. Post Rotolo ze szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemasła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 pęczki botwinki – szalotka – 200 g gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu – 180 g sera feta ( u mnie ser sałatkowy z sieciówki) – 2 duże jaja – sól i pieprz – 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (buraczkiz liścmi + ser feta lub sałatkowy). Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z botwinką pochodzi
I LOVE LIFEbyło czuć smaku kaszy... A smak był bogaty i zachęcający do pałaszowania:-) Składniki - ok. 20 sporej wielkości kotletów 500 g kaszy gryczanej niepalonej, nieugotowanej 200 g sera feta - prawdziwego, nie serów sałatkowych typu feta 5 jaj 6 łyżek mąki bezglutenowej - można używać wyłącznie skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub ich mieszanki średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka(...)czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy się zeszkliły dodałam marchewkę startą na jarzynówce i chwilę podsmażyłam. Następnie odstawiłam do ostygnięcia. Do wystudzonej kaszy dodałam resztę składników, pokruszony ser feta, posiekaną natkę pietruszki i wystudzoną cebulę z marchewką. Całość wyrobiłam. W trakcie wyrabiania masa powinna zacząć odstawać od ręki. Odnośnie soli i pieprzu - sugeruję dodać ich sporą ilość
Ze smakiem bez glutenuinne propozycje – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem do grilla. Film Składniki – Chłopska sałatka z bobem 600 g bobu 200 g boczku wędzonego 130 g sera feta pęczek koperku pieprz i sól Przepis – Chłopska sałatka z bobem Naszą sałatkę zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie bobu, co robimy przez ok. 15-20 minut. Bób gotujemy(...)boczek. Kroimy go w kostkę i wrzucamy na patelnię. Niektórzy mogą dodawać, jeśli lubią pokrojoną w kostkę cebulkę, ale i bez tego sałatka jest smakowita. W kostkę kroimy ser feta i siekamy koperek. Łączymy nasz ugotowany i przestudzony bób, usmażony boczek, a także ser i koperek. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut aż feta puści
Kuchennyviral.plfeta – 100 gram ser żółty cheddar – 50 gram grano padano – 50 gram sól, pieprz trochę wody PRZYGOTOWANIE : Ugotować makaron. Obrać marchewkę i pokroić w kostkę. Kalafior rozwarstwić na mniejsze kawałki. Ugotować z marchewką. Gdy warzywa będą miękkie, odlać wodę. Dodać makaron, doprawić solą i pieprzem. Dodać ser ricotta i pokrojony w kostkę ser feta. Zetrzeć żółty(...)ser, dodać odrobinę wody. Wszystko razem podgrzać i wymieszać. Nałożyć na talerz i posypać serem grano padano. Danie gotowe! Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comprowansalskich 0,5 łyżeczki cukru pieprz sól Dodatki do pizzerek (wedle uznania): grillowany bakłażan cebula fioletowa bazylia świeża szpinak baby świeży pomidorki koktajlowe szynka wędzona surowa dojrzewająca oliwki ser feta owczo – kozi ser mozzarella w zalewie Przygotowanie: CIASTO NA PIZZERKI Dynię w kostce Hortex rozmrażamy, miksujemy na gładką masę, umieszczamy w garnku i redukujemy na małym ogniu większość płynu(...)pizzerki/pizzę, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dowolnie składniki. Należy zachować umiar w ich doborze, zbyt duża ilość obciąży ciasto i trudniej będzie je wypiec. Szpinak bazylię i ser feta dodaję głównie po upieczeniu. Ser mozzarella razem z pozostałymi składnikami. Pizzerki pieczemy 15 minut w temperaturze 250º C. Smacznego!!! Artykuł Pizzerki na spodzie z ciasta dyniowego pochodzi z serwisu
Kierunekuchniakwaśnej 18% ser feta Szpinak wrzucić do garnka i smażyć z roztartym czosnkiem do rozmrożenia szpinaku. Dodać śmietanę i smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Ser feta pokroić w plastry. Naleśnika nadziać szpinakiem, położyć plaster sera i złożyć. Smacznego
Chocolate Muffin Blog