ser feta - 6431 przepisów (strona:72/429)

Zdrowa pasta czosnkowa z awokado i fety 165

fosforu! Przede wszystkim poprawiają funkcjonowanie mózgu, samopoczucie i chronią układ krążenia, a dzięki zawartości kwasu elagowego wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze.  Składniki: 1 awokado 2 kopiate łyżki fety (u mnie półtłusta) 1 duży ząbek czosnku 5 łyżeczek soku z cytryny 3 łyżki orzechów włoskich (opcjonalnie) szczypta chili/pieprzu cayenne łyżeczka suszonych ziół (bazylii lub dalmatyńskich) pieprz do smaku Przygotowanie: Awokado(...)umyj, przekrój na pół, wydrąż łyżeczką i umieść w miseczce lub w pojemniku od malaksera. Dodaj do tego fetę, ząbek czosnku przekrojony na ćwiartki, sok z cytryny oraz przyprawy i zioła. Wszystko to zblenduj dokładnie blenderem ręcznym lub w malakserze. Orzechy włoskie drobno pokrój na kawałki, dodaj do pasty i wymieszaj.  Jeśli nie posiadasz blendera - awokado z fetą

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 210

wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu(...)dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, do smaku sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia , następnie mieszamy z fetą. Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką, Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa kwadraty z ciasta francuskiego, na których układamy filety z kurczaka

Kolejny blog o gotowaniu
Gniazdka ziemniaczane z masą serową 154

Gniazdka z grubo startych ziemniaków, które dobrze sprawdzają się jako przekąska. Środek wypełniony jest masą z sera twarogowego, fety i suszonych pomidorów. Z przepisu wychodzi 16 gniazdek. Piekłam je w foremce do muffinek. 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 200 g białego sera twarogowego 150 g sera typu feta ok. 5 suszonych(...)upieczeniu odstawić na ok. 10 minut do przestudzenia. Brzegi każdego gniazdka oddzielić od foremki nożem. Wyjmować przy pomocy dużej łyżki. Gniazdka są dość delikatne. Ser twarogowy ugnieść widelcem z fetą. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę serową nakładać łyżką do każdego gniazdka ziemniaczanego

Bullio
Sałatka ze szpinaku, fety i truskawek 110

dodatkiem truskawek.Jeśli nie znacie tego połączenia smaku to koniecznie musicie spróbować. W takim doborowym tawarzystwie szpianak nie smakuje jak szpinak, bo słodkie truskawki ze słoną fetą tworzą doskonałą bombę smakową z gęstym sosem balsamicznym, przy okazji słodkim i kwaśnym. Uwielbiam takie sałatki i takie mezalianse smakowe. Składniki: • 2 garści szpinaku baby(...)fety • ok. 15 truskawek • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki oliwy • sos balsamiczny Wykonanie: • Szpinak umyć, osuszyć, rozłozyć na półmisku i skropić oliwą. • Truskawki umyć, odciąć szypułki i przekroić na pół. • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. • Szpinak posypać truskawkami, pokruszoną fetą i płatkami migdałowymi. • Przed podaniem polać sosem balsamicznym

To co kocham
Sałatka rzymska z boczkiem 143

Sałatka z sałatą rzymską w zupełnie innym wydaniu, nie posztakowana tylko w całości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki(...)porcje: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 4 plastry pomidora • 100 g plastrów boczku wędzonego • kawałek sera feta • oliwa • sos balsamiczny Wykonanie: • Sałatę umyć i przeciąć wzdłuż na połowę, osuszyć. • Boczek pokroić w paski i obsmażyć na suchej patelni na chrupiąco. • Sałatę polać oliwą, położyć pomidory, posypać chrupiącym boczkiem. • Pokruszyć ser feta i posypać

To co kocham
greckie inspiracje: sałatka makaronowa z fetą i tuńczykiem 179

druty telegraficzne :) Składniki (na dwie duże porcje): - 1/2 paczki makaronu 'kokardki' - puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) - 2 pomidory - oliwki zielone (ilość wg uznania) - 1/2 czerwonej cebuli - 150 g fety - 3 łyżki oliwy z oliwek - bazylia, oregano, pietruszka - sól, pieprz Makaron gotuję al'dente w osolonej wodzie(...)dodatkiem oliwy. Hartuję bardzo zimną wodą, dokładnie odsączam i wykładam na dno głębokich talerzy, posypuję ziołami i dokładnie mieszam. Na makaron wykładam odsączonego z zalewy tuńczyka. Pomidora i fetę kroję w kostkę, oliwki na mniejsze cząstki, a cebulę w piórka. Układam składniki na talerzach. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami i obficie polewam oliwą. Smacznego

Cook&Love
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 144

święta na pewno się pojawi. Przepis znajdziecie TUTAJ 4. Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i brokułem To najbardziej popularna sałatka na blogu. I słusznie, bo jest bardzo bardzo smaczna. Feta, obsmażony kurczak, brokuł al dente i pyszny sos czosnkowy. Pierwszy raz robiła go moja siostra na chrzciny najmłodszego, od tamtej pory robimy regularnie na różne uroczystości rodzinne. Na święta

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wraps z mozzarellą i ogórkiem. 120

Starmach. Przejrzałam komentarze i było naprawdę wiele, przeróżnych propozycji. Od tych wykwintnych i na bogato, do tych prostych i ogólnie znanych. Ja postawiłam na prostotę i zaproponowałam nadzienie z.... fety i arbuza a wszystko skropione sosem czosnkowym(...)udało się , wygrałam ! Teraz mam taki zapas, przeróżnych tortilli ,że tylko tworzyć i smakować.  Z czego się bardzo cieszę. :) Skład nie był mi obcy, ponieważ lubię arbuza z fetą i łączę go dość często. Słodkie ze słonym, do tego odrobina pikanterii , doskonale się sprawdza. Jednak dziś chcę pokazać wraps jeszcze w innym towarzystwie. Ale jak na wiosnę przystało lekkim

Dieta moja pasja
Zupa krem z dyni. Zupa dyniowa z imbirem, serem feta i mietą. 188

Zapraszam na typowo jesienną zupę. Dyniowa.... z dodatkiem imbiru, z serem feta i miętą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni, świetna w smaku, mocno rozgrzewająca, sycąca, pożywna i zdrowa, a przy tym w słoneczno-pomarańczowym poprawiającym nastrój kolorze. :) Składniki - 2,5 kg dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru(...)gram serka topionego kremowego - 3 litry bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego czy mięsnego - sól, pieprz, tymianek Dodatkowo - ser feta - świeże listki miety - groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony

Kuchnia z widokiem na ogród
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 219

basmati gotowanego w sosie z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili, świeże figi, smażony kurczak i grillowane papryki. Wszystko podane ze świeżymi ziołami, sosem jogurtowo czosnkowym i pokruszoną fetą! Jest pysznie, przepysznie! Pod tym linkiem na Smacznej Stronie Tesco znajdziecie zdjęcia krok po kroku z przygotowania tego dania i koniecznie weźcie udział w konkursie! Pyszne nagrody czekają! :) Składniki(...)łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tandoori, 1/2 łyżeczki ras el hanout, olej / oliwa dodatkowo: 330 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki, sól, feta Ryż basmati ugotuj w wodzie wymieszanej z sosem z mlekiem kokosowym, cebulą, orzeszkami i chili. My ugotowaliśmy go w garnku do gotowania ryżu, ale możecie ugotować go w normalnym garnku

Plate of Joy
Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą 198

Nigdy nie byłam wielką fanką bakłażana, ale bardzo polecam to danie. Podsmażone na patelni warzywa przyprawione czosnkiem, pietruszką i oregano idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli(...)Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien bez problemu odchodzić od skórki). Miąższ rozdrobnić nożem, dorzucić do farszu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Bakłażana napełnić farszem (z „górką”). Zapiec jeszcze przez 10 minut w piekarniku (w 180°C). Po wyjęciu posypać startym serem i natką

Bullio
Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą 148

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą Składniki: Komosa ryżowa – 200g Seler naciowy – 6 łodyg Orzechy włoskie -   1 szklanka Rzodkiewka – 5 sztuk Czarnuszka – 1 łyżka Feta – 200g Sól, pieprz Składniki – sos: Oliwa z oliwek – 3 łyżki Miód(...)niej drobno posiekane orzechy, rzodkiewkę i seler pokrojone w plastry. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i czarnuszką. Sałatkę przełożyć do naczynia, a na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w plastry. Sałatkę polać sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek, miodu, masła migdałowego i soku z cytryny

Kuchnia Bon Appetit
Placki z cukinii i fety z sosem czosnkowym 192

cukinia jest młoda, jak starsza lub trochę leżała to lepiej obrać) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz 1 cebulka kilka gałązek  natki pietruszki  100 g fety   oliwa do smażenia na sosik czosnkowy: 3 łyżki gęstego jogurtu, 1 łyżka majonezu,ząbek czosnku,odrobina szczypiorku   (lub koperku jak wolicie) sól pieprz Przygotowanie:  cukinię(...)oczkach), solimy ,mieszamy i odstawiamy na 10 min,żeby puściła sok, jajka roztrzepujemy trzepaczką,dodajemy mąkę,mieszamy dokładnie, dodajemy posiekaną cebulę,natkę pietruszki,odciśniętą z soku cukinię i pokruszoną fetę,solimy i pieprzymy ,mieszamy jeszcze raz dokładnie, smażymy na mocno rozgrzanej patelni  na oleju na złoty kolor z obu stron mieszamy sosik:majonez ze śmietaną ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Swojskie jedzonko