ser feta - 6431 przepisów (strona:72/429)

Wraps z mozzarellą i ogórkiem. 126

Starmach. Przejrzałam komentarze i było naprawdę wiele, przeróżnych propozycji. Od tych wykwintnych i na bogato, do tych prostych i ogólnie znanych. Ja postawiłam na prostotę i zaproponowałam nadzienie z.... fety i arbuza a wszystko skropione sosem czosnkowym(...)udało się , wygrałam ! Teraz mam taki zapas, przeróżnych tortilli ,że tylko tworzyć i smakować.  Z czego się bardzo cieszę. :) Skład nie był mi obcy, ponieważ lubię arbuza z fetą i łączę go dość często. Słodkie ze słonym, do tego odrobina pikanterii , doskonale się sprawdza. Jednak dziś chcę pokazać wraps jeszcze w innym towarzystwie. Ale jak na wiosnę przystało lekkim

Dieta moja pasja
Zupa krem z dyni. Zupa dyniowa z imbirem, serem feta i mietą. 196

Zapraszam na typowo jesienną zupę. Dyniowa.... z dodatkiem imbiru, z serem feta i miętą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni, świetna w smaku, mocno rozgrzewająca, sycąca, pożywna i zdrowa, a przy tym w słoneczno-pomarańczowym poprawiającym nastrój kolorze. :) Składniki - 2,5 kg dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru(...)gram serka topionego kremowego - 3 litry bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego czy mięsnego - sól, pieprz, tymianek Dodatkowo - ser feta - świeże listki miety - groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony

Kuchnia z widokiem na ogród
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 228

basmati gotowanego w sosie z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili, świeże figi, smażony kurczak i grillowane papryki. Wszystko podane ze świeżymi ziołami, sosem jogurtowo czosnkowym i pokruszoną fetą! Jest pysznie, przepysznie! Pod tym linkiem na Smacznej Stronie Tesco znajdziecie zdjęcia krok po kroku z przygotowania tego dania i koniecznie weźcie udział w konkursie! Pyszne nagrody czekają! :) Składniki(...)łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tandoori, 1/2 łyżeczki ras el hanout, olej / oliwa dodatkowo: 330 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki, sól, feta Ryż basmati ugotuj w wodzie wymieszanej z sosem z mlekiem kokosowym, cebulą, orzeszkami i chili. My ugotowaliśmy go w garnku do gotowania ryżu, ale możecie ugotować go w normalnym garnku

Plate of Joy
Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą 204

Nigdy nie byłam wielką fanką bakłażana, ale bardzo polecam to danie. Podsmażone na patelni warzywa przyprawione czosnkiem, pietruszką i oregano idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli(...)Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien bez problemu odchodzić od skórki). Miąższ rozdrobnić nożem, dorzucić do farszu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Bakłażana napełnić farszem (z „górką”). Zapiec jeszcze przez 10 minut w piekarniku (w 180°C). Po wyjęciu posypać startym serem i natką

Bullio
Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą 162

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą Składniki: Komosa ryżowa – 200g Seler naciowy – 6 łodyg Orzechy włoskie -   1 szklanka Rzodkiewka – 5 sztuk Czarnuszka – 1 łyżka Feta – 200g Sól, pieprz Składniki – sos: Oliwa z oliwek – 3 łyżki Miód(...)niej drobno posiekane orzechy, rzodkiewkę i seler pokrojone w plastry. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i czarnuszką. Sałatkę przełożyć do naczynia, a na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w plastry. Sałatkę polać sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek, miodu, masła migdałowego i soku z cytryny

Kuchnia Bon Appetit
Placki z cukinii i fety z sosem czosnkowym 201

cukinia jest młoda, jak starsza lub trochę leżała to lepiej obrać) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz 1 cebulka kilka gałązek  natki pietruszki  100 g fety   oliwa do smażenia na sosik czosnkowy: 3 łyżki gęstego jogurtu, 1 łyżka majonezu,ząbek czosnku,odrobina szczypiorku   (lub koperku jak wolicie) sól pieprz Przygotowanie:  cukinię(...)oczkach), solimy ,mieszamy i odstawiamy na 10 min,żeby puściła sok, jajka roztrzepujemy trzepaczką,dodajemy mąkę,mieszamy dokładnie, dodajemy posiekaną cebulę,natkę pietruszki,odciśniętą z soku cukinię i pokruszoną fetę,solimy i pieprzymy ,mieszamy jeszcze raz dokładnie, smażymy na mocno rozgrzanej patelni  na oleju na złoty kolor z obu stron mieszamy sosik:majonez ze śmietaną ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Swojskie jedzonko
Sałatka z wędzoną makrelą, jajkiem i oliwkami 173

biwak i zajadajcie się nią w gronie najbliższych. Wystarczy kawałek bagietki i danie gotowe. Składniki: 1 cała wędzona makrela obrana z ości 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie fety w kostce 4 jajka ugotowane na twardo puszka czerwonej fasoli garść wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek 1 średnia cebula 4 suszone pomidory kilka listków świeżej bazylii sos: 1,5 łyżki(...)dużej miski układaj: pokrojone na pół pomidorki, jajka w ćwiartki, cebulę pokrojoną w drobne piórka, suszone pomidory w kostkę oraz całe oliwki. Dodaj odsączoną z sosu czerwoną fasolę oraz fetę. Wymieszaj delikatnie, dodając listki świeżej bazylii i kawałki makreli. Zrób sos: do miseczki wlej musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek, połącz trzepaczką. Po tym czasie dodaj

Zasmakuj Kuchni
Fasolka szparagowa z młodymi ziemniaczkami 177

dania powinny często gościć na naszych stołach. ok 10-15 dag fasolki szparagowej żółtej ok 10-15 dag fasolki szparagowej zielonej 6 małych młodych i ugotowanych ziemniaczków 1/3 kostki fety 1/2 czerwonej cebulki ząbek czosnku 2 łyżki ziaren prażonych do sałatek (dynia, słonecznik, pini) łyżeczka kolorowych ziół do sałatek ewentualnie sól, pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki łyżka(...)rozgrzać olej z masłem, usmażyć ziemniaczki na rumiano. Dodać posiekany czosnek i fasolkę i smażyć jeszcze ok 2 minut. Fasolkę z ziemniaczkami przełożyć na talerze, posypać pokruszona fetą, ziarnami, piórkami cebulki i ziołami

Smakołyki Asi
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem 134

inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką.  Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. To on wymyślił, aby zamiast jednego dużego placka przygotować kilka mniejszych pasztecików. Dawno nie robiłam żadnego marokańskiego dania, więc oczy(...)oliwa 1/2 cebuli 2 cukinie 3 marchewki 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego*, ras el hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku garść prażonych płatków migdałowych,można zamienić na rodzynki 10 płatów ciasta filo (świeżego, a jeśli masz mrożone, wcześniej rozmróź je przez

Chilli Czosnek i Oliwa
STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ, JARMUŻEM I JAJKIEM 190

pełnowartościowy obiad lub drugie śniadanie.  SKŁADNIKI / 2 PORCJE KASZA 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 szklanka ugotowanego jarmużu 1/4 szklanki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę 1/4 szklanki pokruszonej fety 2 jajka 2 łyżki oliwy  1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/3 pokrojonej papryczki chili 1 cytryna(...)pieprzem. Na wierzch wbijamy 2 jajka. Oprószamy je szczyptą soli i przykrywamy pokrywką. Smażymy na minimalnym gazie przez około 3 minut, aż białko będzie ścięte. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i papryczką chili. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z salsą z pomidorów

cool and minty
Liście botwinki na ciepło 175

wyrzucać. Postanowiłam przygotować je podobnie jak szpinak. Wyszły bardzo smaczne, polecam i na ciepło jako dodatek do mięs, i na zimno, polane większa ilością oliwy i posypane pokruszoną fetą.  Ispiracją był   ten  przepis   składniki 450 g liści botwinki, łodygi obciąć 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek 4 - 5 ząbków czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki  płatków papryki(...)opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku do podania cytryna, feta (opcjonalnie) przygotowanie Liście umyć, obciąć łodygi. Naszykować miskę z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. W głębokiej patelni zagotować wodę, lekko posolić. Dodać umyte liście botwinki, gotować 2 - 3 minuty. Szybko odcedzić i  natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie aby zatrzymać proces gotowania. Kiedy

Stare Gary
Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną podane z sałatą, sosem jogurtowym i świeżymi ziołami 211

Smaczną Stronę Tesco . Dodatkowo znajdziecie tam kilka informacji o stylizacji tego dania! :) Składniki 2 mniejsze cukinie, 150 g zielonego groszku, 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 125 g riccoty, 40 g fety, bułka tarta, mąka pszenna, jajko, świeże liście mięty i bazylii, 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz, suszone płatki chili, olej Dodatkowo: 300 g jogurtu naturalnego, 50 g mascarpone(...)musimy odparować poprzez uchylenie pokrywki garnka. Kaszę należy ponownie przykryć pokrywką i pozostawić jeszcze na kilka minut.  W misce umieścić wszystkie składniki kotlecików, dodajemy posiekane zioła, ricottę, pokruszoną fetę oraz jajko. Całość musimy dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz mąkę i bułkę tartą. Tych ostatnich składników dodajemy tyle, aby powstała masa

Plate of Joy
Sałatka z cukinii z truskawkami 143

potrafią bardzo przyjemnie zaskakiwać smakiem. Jeśli chcemy wyostrzyć smak sałatki, dodajemy czerwoną cebulę. Drukuj Sałatka z cukinii z truskawkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 średnia cukinia 4 plastry fety 200 gr truskawek 8 oliwek 1 pomidor malinowy pół czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego ( u mnie ciemny(...)modeny) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Wykonanie Cukinię traktujemy tym co mamy - u mnie temperówka Kładziemy na spód talerza. Pomidora i truskawki myjemy i kroimy w ósemki Fetę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Wykładamy pokrojone dodatki na cukinię Sos Składniki sosu mieszamy. Polewamy sałatkę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/salatka-cukinii-truskawkami/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z cukinii z truskawkami pochodzi

Mieszam w Garnku
Pomidorowe Pancakes z bazylią 194

szczypta soli i dwie pieprzu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, smażyć placki z dwóch stron na natłuszczonej i rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie - dodatkowa porcja bazylii i feta. smacznego

tost z dżemem
Sałatka z kabaczkiem letnia 191

dressing z powodzeniem można wykorzystać do innej sałatki. Sałatka z kabaczkiem Składniki: 2 porcje 1 kabaczek, około, 400 g 2 łyżki oleju 200 g ugotowanego bulgur 100 g feta 30 g pestek dyni, uprażonych 2 łyżki świeżych liści mięty pieprzowej sól i pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Pokrój kabaczka(...)durszlaku na 30 minut. Zroszone plasterki odciśnij lub ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia. Usmaż na oleju na złoty kolor. Wymieszaj kabaczka z ugotowaną kaszą bulgur, posyp pokruszoną fetą i uprażonymi pestkami dyni. Pokrój drobno miętę pieprzową. Przepuść czosnek przez praskę. Dodaj oliwę i sok z cytryny oraz dopraw dressing solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem przez podaniem. The post

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania