koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka 3,2% 2 łyżki świeżego szczypiorku 1 łyżka koperku 1 łyżka soku z cytryny Sól(...)małe różyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia. Ser feta kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy mlekiem, często mieszamy. Sos gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia
VioletoweKucharzenieporcji podwójna pierś z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 3-4 łyżki przyprawy do gyrosa 2 czerwone cebule 6 średnich ogórków konserwowych 100 g ketchupu 250 g sera feta 3 łyżki oleju sos 3-4 łyżki majonezu 200 g śmietany 18% 2 ząbki czosnku czarny pieprz sól przepis Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki a następnie przekładamy do miski, dokładnie(...)ognia i studzimy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, ogórki konserwowe kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki układamy warstwowo – kurczaka, keczup, połowę kapusty pekińskiej, ogórki, czerwoną cebulę, pokruszony ser feta i drugą połowę poszatkowanej kapusty. W misce łączymy śmietanę oraz majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy sos równomiernie
Smakowite Daniagrudki. Można użyć miksera. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu, do którego będziemy potrzebowali: 500g mrożonego szpinaku 100g sera feta sól,pieprz, papryka ostra 2 ząbki czosnku łyżka masła Masło roztapiamy na patelni, dodajemy szpinak. Gdy już całkowicie się rozmrozi dodajemy przeciśnięte lub posiekane ząbki czosnku. Doprawiamy(...)solą, pieprzem i papryką. Według mnie szpinak powinien być pikantny, ponieważ sam w sobie jest bez smaku.Gdy już będziemy widzieli, że całkiem wyparowała woda ze szpinaku, dodajemy ser feta, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Sos pomidorowy to nic trudnego! Jedyne czego potrzebujemy to: puszka pokrojonych pomidorów sól, pieprz, suszone zioła Zawartość puszki podgrzewamy kilka minut w garnku. Następnie
Taste of imaginationpół łyżeczki, oliwa z oliwek 50 ml, sok z limonki do skropienia sałatki, Sposób przygotowania: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy w r ę kach na mniejsze części. Pomidora i ser feta kroimy w kostkę. Warzywa układamy na półmisku. Cebule kroimy w piórka, a wokado kroimy na półplasterki i dodajemy do sałatki wraz z kukurydz(...)oliw ą z oliwek i skrapiamy sokiem z limonki. Sa ł atka najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiącego , czosnkowego pieczywka. Do sałatki nie dodałam soli, ponieważ ser feta jest bardzo słony, ale oczywiście jeśli lubicie s ó l to możecie jej dodatkowo użyć . Smacznego
kulinarne odsłony patiodświeża sałatkę, nadając jej lekko cytrusowego aromatu, który jest wręcz pożądany w przypadku użycia ryb. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 2 porcje makaronu żytniego Lubella - 1/4 opakowania sera feta - 1/2 awokado - 100 g wędzonego pstrąga łososiowego - 1 zielony ogórek - 1/6 czerwonej cebuli - 1/2 małego brokuła Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie. Brokuła myjemy, gotujemy(...)przez 12 min w lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzamy na durszlaku. Awokado, ogórka, ser feta i cebulę, kroimy na mniejsze kawałeczki w dowolnym kształcie. Wędzoną rybę porcjujemy na mniejsze plasterki. SOS DO SAŁATKI KOPERKOWO- LIMONKOWY: - 1/4 pęczka koperku - 1/2 limonki - 6 łyżek wody - 6 łyżek oliwy z oliwek - sól - pieprz - 1 łyżeczka miodu wysokiej jakości - 1 łyżeczka angielskiej musztardy
SMYKWKUCHNIopcjonalnie) Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie wrzucić na gorącą patelnię i smażyć, aż kurczak będzie złocisty. Wystudzić. Ser feta pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidory pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki i włożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować kilka minut(...)minut. Sos czosnkowy: śmietanę wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać dokładnie, w razie potrzeby doprawić szczyptą soli. W salaterce układać: usmażony kurczak (na samym dole) ser feta kukurydza pomidory brokuł sos czosnkowy (na górze) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejeżeli macie mnie gdzieś np. na blogspocie w liście czytelniczej, to możecie mnie zgubić :/ Wpiszcie sobie już dziś nowy adres: https://katarzynarzepecka.pl/ Rustykalna tarta z młodą kapustą, serem feta i pomidorkami. Składniki na 2 tarty Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej (lub pszennej zwykłej, ale z orkiszową jest naprawdę smaczniej) 270 g zimnego masła łyżeczka suszonego(...)chowamy do lodówki na godzinę lub 15 minut do zamrażarki. Farsz: pół główki młodej kapusty kilka plasterków boczku owędzanego nieduża biała cebula sól i pieprz 50 g sera feta 100 g pomidorków daktylowych 70 ml bulionu. Wykonanie: Boczek kroimy na mniejsze kawałki (kilka można zostawić na wierzch) i rumienimy na patelni, wraz z posiekaną w piórka cebulką
Poezja Smaków - blog kulinarnydobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :) Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita , jednak w fajnej, "zakręconej" formie. Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita , a po ang. spiral pie . Choć często robi(...)usuń pestki i odkrój skórkę, zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach i włóż do miski. Pora, szpinak, natkę pietruszki i szałwię drobno posiekaj i dodaj do dyni. Wkrusz ser feta, dodaj bułkę tartą i wszystko dobrze wymieszaj. Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj
Chilli Czosnek i Oliwaczosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 50 g sera feta 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i dokładnie ugnieść za pomocą ugniatarki(...)mrożony szpinak i smażyć na małym ogniu aż do odparowania całej wody (szpinak można też wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Dodać sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę na średnim ogniu (farsz powinien być dość gęsty). Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Przy pomocy
BullioWitam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną sałatkę z makaronem, awokado i serem feta. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać na obiad, kolację lub wziąć do pracy na drugie śniadanie. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 400 g makaronu (muszelki, świderki, kokardki) 1 puszka 400 g cieciorki 250 g pomidorków koktajlowych(...)kostka sera feta (użyłam Favita 270 g) około 30 oliwek około 120 g czerwonej cebuli 1 awokado na sos: około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oregano garść listków bazylii lub łyżeczka suszonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka z makaronem i awokado
Uwaga Babcia Gotujeszklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( około 0,5 szklanki suchej) 7 łyżek mąki orkiszowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku sólo ,pieprz Dodatkowo: ser feta ulubiona sałata oliwa z oliwek do skropienia dania Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez około 50 minut . Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy(...)dzięki temu kluseczki są delikatne i miękkie. Na gotującą się wodę wkładamy łyżką cylindrycznie uformowane dwoma stołowymi łyżkami kluseczki .Gotujemy 2 ,3 minuty do wypłynięcia. Podajemy z sałatą ,serem feta i oliwą z oliwek . Pomysł na kluseczki z bloga Gotuj zdrowo – dziękuję
Ladylaura.złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się suche. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać(...)Doprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejno w szklanym naczyniu: 1. kapustę 2. pomidory 3. pierś z kurczaka 4. ser feta 5. sos czosnkowy 6. płatki migdałowe Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Inspiracja: Kuchnia Broni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniporcja dla 1 osoby: 3-4 plastry domowego ciasta półkruchego - ja przechowuje je zwykle w zamrażarce i odmrażam przed samym użyciem 2 grubsze plastry boczku kilka kawałków sera feta 1/2 cebuli - małej; wymaga podsmażenia 2 jajka sól, pieprz - do smaku Foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylepić je ciastem półkruchym. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i podpiekać(...)wyjęciu z piekarnika odstawić na kilkanaście minut do wystudzenia. Następnie wyłożyć do środka ulubiony farsz. U mnie były to: boczek - może być wcześniej podsmażony, lub nie - podsmażona cebulka , ser feta . Na to wbić po surowym jajku, ale tak aby nie uszkodzić żółtka. Doprawić po wierzchu do smaku sola i pieprzem. Foremki ponownie wstawić do piekarnika, tym razem nagrzanego
Grunt to przepis!ziarna ziela angielskiego 3 marchewki 1 korzeń pietruszki Kawałek selera Kilka gałązek natki pietruszki 190 g przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej ½ cukinii 100 g sera feta Sól Pieprz Liść lubczyku Ostra czerwona papryka 100 g ryżu Do garnka wlewamy wodę, wkładamy porcję rosołową. Gotujemy, zbieramy szum. Następnie dodajemy obrane marchewki, korzeń pietruszki, seler, natkę(...)Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, zapiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 190*C. Plastry cukinii układamy w zupie. Na środku każdego talerza układamy ser feta a po bokach natkę pietruszki
VioletoweKucharzenieDzisiaj przepis na pyszną tartę na jaglanym spodzie ze szpinakiem, pomidorami i serem feta, który w wersji wegańskiej można z powodzeniem zastąpić tofu, zamiast jajek można użyć siemienia lnianego, naprawdę szczerzę polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :) Składniki : Na ciasto: - 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej) - 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia(...)łyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej) Masa szpinakowa : - duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego - 6-7 suszonych pomidorów - 1 duży pomidor - paczka sera fety lub tofu - 1 jajko ( lub siemię lniane) - 1 pęczek szczypiorku - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę zmielić w młynku do kawy ( lub ugotować normalną a później zmielić blenderem
zdrowa vege kuchnia