ser feta - 6431 przepisów (strona:61/429)

Papryki faszerowane quinoą i serem feta 105

więc dodać do tego quinoę i tak powstało to pyszne, gorące i aromatyczne danie :) Składniki: 4 papryki pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół kostki sera feta 10 zielonych oliwek kawałek kiszonej cytryny (około 3x3 cm) natka pietruszki pieprz sól pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie: Papryki przygotowujemy do faszerowania, czyli odcinamy górę i usuwamy nasiona(...)Farsz robimy mieszając quinoę z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, i kosteczkami sera feta. Doprawiamy solą pieprzem i pokrojoną na drobniutkie kawałeczki kiszoną cytryną. Nadziewamy tym wszystkim papryki, wierzch dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 - 35 minut, chociaż tak naprawdę czas pieczenia zależy od naszych upodobań

Quinoa Raz!
Wytrawne muffiny w dwóch odsłonach 187

Potrzebujemy: - 15 dag mąki pszennej - pół szklanki mleka - 2 jajka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżki stopionego masła - 0,5 papryki - 3/4 szklanki oliwek zielonych - 10 dag sera feta - pieprz, zioła prowansalskie - 2 szczypty soli Przygotowanie: Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w sporej misce. w drugiej łączymy jajka, mleko i masło. Masę jajeczną dodajemy(...)mąki, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki oraz pokrojone w drobną kostkę paprykę i ser feta. Mieszamy do połączenia składników, przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka makaronowa z kalafiorem 110

Szybka zdrowa sałatka. Zamiast kalafiora można dodać brokuł, ale wtedy korzystamy z makaronu świderki. Ser feta można zastąpić oscypkiem. Składniki ćwiartka małego kalafiora 20 pomidorków truskawkowych pół małej czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa extra virgin sok z cytryny 4 łyżki pokruszonego sera feta 250 g makaronu farfalle al limone sól pieprz Przygotowanie Kalafior blanszowałem. Pomidorki przepołowiłem, cebulę(...)dodałem czosnek i cebulę, podsmażałem jeszcze 3 minuty., doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszałem z ugotowanym makaronem. Wyłożyłem na głębokie talerze, na wierzch rozłożyłem kalafior, posypałem pokruszonym serem feta

R'n'G Kitchen
Burak pieczony z cukinią i serem feta 167

lekką kolację. Danie świetnie smakuje bez kabanosa, więc osoby nie jedzące mięsa mogą je również przygotować. Składniki: (dla 2 osób) 2 średnie buraki 1 cukinia 100 g sera feta 2 kabanosy (opcjonalnie) świeży rozmaryn (opcjonalnie) sos winegret: 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 2 łyżki oliwy pieprz i sól(...)około 15 - 18 minut, wystudzić. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ma być jednolita konsystencja. Zazwyczaj składniki sosu wkładam do słoika po musztardzie, zakręcam i potrząsam nim do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ser feta pokroić w cienkie plastry, wielkości 1/2 plastra cukinii. Kabanosy pokroić w skośne niezbyt grube plasterki, długością pasujące do średnicy cukinii. Układać najpierw plaster buraka, na nim plaster cukinii

Kuchcik gotuje
Wiosenna sałatka z fetą i tuńczykiem 159

Wiosna , wiosna ajj to TY :)  Uiwlebiam wiosnę , świeże warzywa i ten czas kiedy wszystko budzi się do życia :) Dziś zapraszam Was na pyszną , lekką sałatkę z warzywami,botwinką, serem fetą i tuńczykiem Princes.  #MasterTuńczyk Do tego lekki dresing z musztardy i octu :) Polecam :)  SKŁADNIKI NA 2 OSOBY: ➞ 1 puszka tuńczyka Princes ja dałam w oleju(...)ogórek zielony ➞1/2 czerwonej papryki ➞1/3 kostki sera feta Greckiej  ➞ 2 garście mix sałat z botwinką  ➞sól i pieprz do smaku  ➞dresing: 2 łyżki musztardy , 1 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku , szczypta cukru np. brązowego  PRZYGOTOWANIE: 1.Warzywa myjemy. Ogórka obieram i kroję w kostkę, paprykę również kroję w kostkę.  2. Ser

Gotowanie Patki
Carpaccio z buraka 165

wszystkim danie goszczące w menu większości restauracji bądź cateringu. Wartym uwagi jest fakt, iż powinno również gościć w domu każdego z was. Doskonałą kompozycją okazuje się burak połączony z serem feta. Doskonale sprawdzą się również włoskie orzechy. Jak najbardziej lubicie jadać tą przystawkę? Polecamy również inne nasze przepisy na przystaki . Składniki: Pieczone buraki – 2 sztuki Świeża Rukola – 1 szklanka(...)Pestki dyni – 1 garść Sera feta – około 50g Oliwa – 1 łyżka sok z połowy cytryny przyprawa: pieprz Sposób przygotowania: Buraki jest najlepiej upiec, można też ugotować. Jednak podczas pieczenia zyskują zdecydowanie bardziej ciekawszego oraz słodkawego aromatu. W związku z czym wystarczy zawinąć je w folię oraz piec przez około 60 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Buraczana kasza gryczana z zielonym groszkiem i fetą – sałatka z białej kaszy gryczanej 88

jest doskonałym źródłem energii na cały dzień. Buraczana kasza gryczana to nic innego, jak sałatka na zimno z kaszy i buraków z dodatkiem chrupiącego zielonego groszku, świeżych ziół i sera fety. Składniki 200 g kaszy gryczanej białej niepalonej (suchej) 500 g upieczonych lub ugotowanych czerwonych buraków 200 g groszku zielonego mrożonego 150 – 200 g sera feta pęczek(...)starte buraki, cebulę, groszek, cześć świeżych ziół, skrapiamy oliwą zmieszaną z octem balsamicznym. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę serwujemy na zimno, na wierzch każdej porcji kruszymy ser feta, posypujemy świeżymi ziołami. Możemy dodatkowo skropić oliwą i octem balsamicznym. Smacznego! Rondel   de Buyer Linia Affinity  – TGhome

Tajemnice Smaku
Sałatka z roszponką, papryką, serem feta, oliwkami i pomidorkami 186

będzie drogie. Niestety te przymrozki nic dobrego nie zrobiły :-(. No cóż, miejmy nadzieję, że już będzie ciepło i ładnie :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie roszponki 1 opakowanie sera feta 1 czerwona papryka kilkanaście oliwek u nas zielone kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek extra virgin 1. Roszponkę, pomidorki i paprykę dokładnie myjemy. Paprykę i pomidorki kroimy. Tak samo(...)ser feta. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, skraplamy oliwą i delikatnie mieszamy :-) Sałatka idealnie smakuje z bagietką czosnkową (ja kroje bagietkę na kromki, masło mieszam ze świeżym czosnkiem i takie bagietki zapiekam w piekarniku - mnia :)). Smacznego

kruche babeczki
Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim 337

obiad. Ryba przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam!     1 opakowania ciasta francuskiego ok 40 dkg świeżego łososia – bez skóry 20dkg szpinaku 10dkg sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + 2 łyżki soku z cytryny), gałka muszkatołowa 1 jajko – do posmarowania 1 łyżka masła     *** Na patelni roztapiamy(...)Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na dwie części. Dłuższe części ciast nacinamy tak by powstały paski, środek pozostawiamy nienacięty *** *** Na nienaciętych środkach ciasta układamy warstwę szpinaku *** *** Na szpinaku układamy plasterki sera feta *** *** Na serze układamy porcje ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy

Blog z Apetytem
Sałatka z kaszy gryczanej z pieczoną marchwią, ciecierzycą i serem feta 112

duże marchewki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta ½ szklanki czarnych oliwek garść nasion słonecznika sos z octu balsamicznego * PRZYGOTOWANIE Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Wymieszaj z przyprawami, oliwą i syropem klonowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego(...)upiecz na półtwardo. Mnie to zajęło 25 minut. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko i ostudź. Upieczoną marchew połącz z kaszą i ciecierzycą. Dodaj pokruszony ser feta, oliwki i podprażony na suchej patelni słonecznik. Polej wszystko sosem z octu balsamicznego, wymieszaj i zamknij w pudełka lub zjedz od razu. ;) * * Komplet pojemników na oliwę i ocet Annette wykorzystany do zdjęć dzięki

Food Square
Sałatka w pieczarkach + film 124

masła. Pieczarki zapiekamy w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około 15 minut. Czerwoną cebulę drobno siekamy, pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze części a odsączone z zalewy oliwki w plasterki. Ser feta możemy drobno pokruszyć lub pokroić w kostkę a natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy podsmażone nóżki pieczarek, dodajemy pomidorki oraz wrzucamy plasterki oliwek, pokrojoną cebulę(...)ser feta. Sałatkę posypujemy posiekaną natkę pietruszki i polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, całość delikatnie mieszamy. Sałatką wypełniamy kapelusze pieczarek

Smakowite Dania
Rożki paprykowe nadziewane fetą 197

minut to doskonały czas by zrobić proste a zarazem wykwintnie podane danie. Oto rożki z białej papryki nadziane trójkolorowym makaronem fusilli z sosem z sera feta o smaku ziół prowansalskich. Ze świeżą bazylią w środku i plastrami pomidora malinowego. Papryka ugotowana na parze jest miękka, delikatna i bardzo aromatyczna, świetnie komponuje się ze smakiem fety, ziół i świeżo(...)Przygotowanie: 1/ Paprykę z odciętą górą i z usuniętym gniazdem nasiennym gotujemy na parze ok. 15 minut, odstawiamy do ostudzenia. 2/ Na patelni podgrzewamy śmietankę w której rozpuszczamy rozdrobniony ser feta. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia ciągle podgrzewając. Doprawiamy pieprzem. 3/ Do powstałego sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Nadziewamy ugotowane papryczki makaronem z sosem przekładając go świeżą bazylią

Kuchnia PROzdrowotna
Śródziemnomorska sałatka z grillowaną ośmiornicą! 235

feta od Arla Apetina, dużo aromatycznych ziół i prawdziwa włoska oliwa z oliwek, wszystko zwieńczone cytrusową nutą z otartej limonki! Czego chcieć więcej!? Chwila Smaku! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - Ser feta Arla Apetina Red Peppers & Chili - 4 kawałki ośmiornicy - 12 pomidorków koktajlowych - cebula czerwona - 1/2 ogórka zielonego - 15 oliwek zielonych - świeża bazylia - świeży koper zielony - roszponka - 1/2 awokado - oliwa(...)suchej patelni zrumień pokrojoną w kostkę ciabattę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszoną bazylią. Warzywa pokrój w kostkę. Na duży półmisek, wyłóż wszystkie składniki. Na wierzchu wyeksponuj ser feta jak i gorące kawałki ośmiornicy.  W wysokim kubku umieść zioła i oliwę z oliwek, dodaj sól,  następnie zmiksuj blenderem. Sałatkę polej sosem i oprósz otartą skórką

SMYKWKUCHNI
Roladki z piersi kurczaka z fetą i papryką zawijane w boczku. 304

obiady rodzinne. W smaku wyraziste, mięsko soczyste, świetne na ciepło jak i na zimno. Polecam :) Składniki ( na 9 szt. roladek ) - 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka - mała czerwona papryka - ser feta ok. 140 gram - boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów ) - zioła przyprawowe : pomidory suszone + bazylia+czosnek - olej Wykonanie Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię(...)tłuczkiem, posypuje delikatnie mielonym czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem ser feta, dodaję do niego pokrojoną w drobną kosteczkę czerwona paprykę i zioła, całość mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładam łyżką ( jedna łyżka na pierś wystarczy ) na rozbite piersi i zwijam w roladki. Każdą roladkę dodatkowo owijam dwoma plastrami boczku. Końcówki spinam wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smaruję przy pomocy

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami podana z plackami ziemniaczanymi 150

trafną inspiracją. Sami oceńcie :) Czas przygotowania: 50 min. Porcja dla 2 osób Koszt na przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 150 g suszonych pomidorów 100 g sera feta 6 dużych ziemniaków 1 cebula natka pietruszki 3 łyżki mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku 150 g jogurtu naturalnego sok z cytryny sól, pieprz, słodka papryka wykałaczki PRZYGOTOWANIE(...)farsz: Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy pokruszony ser feta. Składniki łączymy ze sobą z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE-pierś z kurczaka faszerowana: Piersi z kurczaka nacinamy z pomocą noża tworząc w nich kieszonki. Wcześniej przygotowany farsz wkładamy do naszych kieszonek. Piersi dokładnie spinamy wykałaczkami. Podsmażamy nasze piersi z farszem na rozgrzanej

kulinarnyJa