Składniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka pokroić. Papryczkę habanero (ja wzięłam 2 plasterki) pokroić w malutkie kawałeczki najlepiej bez dotykania jej. Wszystko wrzucic do miski, dodać ziarna. Polać crema di balsamico, olejem lub oliwą
Państwo Wojtczuk gotująjest tolerowane przez osoby wrażliwe na gluten. Proso z papryką: 150 ml wody kostka bulionu warzywnego 30 g prosa czerwona cebula czerwona papryka 1 ugotowana marchewka ewentualnie serek feta zioła: tymianek, majeranek
dolcevitainmykitchenAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach
BullioCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 20 0 g kolorowego makaronu, 2 ząbki czosnku, duża cukinia, 12 suszonych pomidorów, 180 g fety, pietruszka suszona, pieprz, sól. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodze(...)miękkości, odcedzam, studzę. Cukinię kroję w kostkę, pomidory na mniejsze kawałki. Podsmażam razem na 2 łyżkach oliwy z pomidorów z dodatkiem szczypty soli, do momentu, kiedy cukinia będzie miękka. Fetę kroję w kostkę, mieszam w misce z pietruszką suszoną. Dodaję makaron, podsmażone warzywa oraz posiekany czosnek i pieprz. Dokładnie mieszam. W razie potrzeby dodaję jeszcze łyżkę oliwy z pomidorów
JejKuchniafosforu! Przede wszystkim poprawiają funkcjonowanie mózgu, samopoczucie i chronią układ krążenia, a dzięki zawartości kwasu elagowego wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. Składniki: 1 awokado 2 kopiate łyżki fety (u mnie półtłusta) 1 duży ząbek czosnku 5 łyżeczek soku z cytryny 3 łyżki orzechów włoskich (opcjonalnie) szczypta chili/pieprzu cayenne łyżeczka suszonych ziół (bazylii lub dalmatyńskich) pieprz do smaku Przygotowanie: Awokado(...)umyj, przekrój na pół, wydrąż łyżeczką i umieść w miseczce lub w pojemniku od malaksera. Dodaj do tego fetę, ząbek czosnku przekrojony na ćwiartki, sok z cytryny oraz przyprawy i zioła. Wszystko to zblenduj dokładnie blenderem ręcznym lub w malakserze. Orzechy włoskie drobno pokrój na kawałki, dodaj do pasty i wymieszaj. Jeśli nie posiadasz blendera - awokado z fetą
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu(...)dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, do smaku sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia , następnie mieszamy z fetą. Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką, Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa kwadraty z ciasta francuskiego, na których układamy filety z kurczaka
Kolejny blog o gotowaniuGniazdka z grubo startych ziemniaków, które dobrze sprawdzają się jako przekąska. Środek wypełniony jest masą z sera twarogowego, fety i suszonych pomidorów. Z przepisu wychodzi 16 gniazdek. Piekłam je w foremce do muffinek. 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 200 g białego sera twarogowego 150 g sera typu feta ok. 5 suszonych(...)upieczeniu odstawić na ok. 10 minut do przestudzenia. Brzegi każdego gniazdka oddzielić od foremki nożem. Wyjmować przy pomocy dużej łyżki. Gniazdka są dość delikatne. Ser twarogowy ugnieść widelcem z fetą. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę serową nakładać łyżką do każdego gniazdka ziemniaczanego
Bulliododatkiem truskawek.Jeśli nie znacie tego połączenia smaku to koniecznie musicie spróbować. W takim doborowym tawarzystwie szpianak nie smakuje jak szpinak, bo słodkie truskawki ze słoną fetą tworzą doskonałą bombę smakową z gęstym sosem balsamicznym, przy okazji słodkim i kwaśnym. Uwielbiam takie sałatki i takie mezalianse smakowe. Składniki: • 2 garści szpinaku baby(...)fety • ok. 15 truskawek • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki oliwy • sos balsamiczny Wykonanie: • Szpinak umyć, osuszyć, rozłozyć na półmisku i skropić oliwą. • Truskawki umyć, odciąć szypułki i przekroić na pół. • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. • Szpinak posypać truskawkami, pokruszoną fetą i płatkami migdałowymi. • Przed podaniem polać sosem balsamicznym
To co kochamSałatka z sałatą rzymską w zupełnie innym wydaniu, nie posztakowana tylko w całości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki(...)porcje: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 4 plastry pomidora • 100 g plastrów boczku wędzonego • kawałek sera feta • oliwa • sos balsamiczny Wykonanie: • Sałatę umyć i przeciąć wzdłuż na połowę, osuszyć. • Boczek pokroić w paski i obsmażyć na suchej patelni na chrupiąco. • Sałatę polać oliwą, położyć pomidory, posypać chrupiącym boczkiem. • Pokruszyć ser feta i posypać
To co kochamdruty telegraficzne :) Składniki (na dwie duże porcje): - 1/2 paczki makaronu 'kokardki' - puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) - 2 pomidory - oliwki zielone (ilość wg uznania) - 1/2 czerwonej cebuli - 150 g fety - 3 łyżki oliwy z oliwek - bazylia, oregano, pietruszka - sól, pieprz Makaron gotuję al'dente w osolonej wodzie(...)dodatkiem oliwy. Hartuję bardzo zimną wodą, dokładnie odsączam i wykładam na dno głębokich talerzy, posypuję ziołami i dokładnie mieszam. Na makaron wykładam odsączonego z zalewy tuńczyka. Pomidora i fetę kroję w kostkę, oliwki na mniejsze cząstki, a cebulę w piórka. Układam składniki na talerzach. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami i obficie polewam oliwą. Smacznego
Cook&Loveświęta na pewno się pojawi. Przepis znajdziecie TUTAJ 4. Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i brokułem To najbardziej popularna sałatka na blogu. I słusznie, bo jest bardzo bardzo smaczna. Feta, obsmażony kurczak, brokuł al dente i pyszny sos czosnkowy. Pierwszy raz robiła go moja siostra na chrzciny najmłodszego, od tamtej pory robimy regularnie na różne uroczystości rodzinne. Na święta
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieStarmach. Przejrzałam komentarze i było naprawdę wiele, przeróżnych propozycji. Od tych wykwintnych i na bogato, do tych prostych i ogólnie znanych. Ja postawiłam na prostotę i zaproponowałam nadzienie z.... fety i arbuza a wszystko skropione sosem czosnkowym(...)udało się , wygrałam ! Teraz mam taki zapas, przeróżnych tortilli ,że tylko tworzyć i smakować. Z czego się bardzo cieszę. :) Skład nie był mi obcy, ponieważ lubię arbuza z fetą i łączę go dość często. Słodkie ze słonym, do tego odrobina pikanterii , doskonale się sprawdza. Jednak dziś chcę pokazać wraps jeszcze w innym towarzystwie. Ale jak na wiosnę przystało lekkim
Dieta moja pasjaZapraszam na typowo jesienną zupę. Dyniowa.... z dodatkiem imbiru, z serem feta i miętą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni, świetna w smaku, mocno rozgrzewająca, sycąca, pożywna i zdrowa, a przy tym w słoneczno-pomarańczowym poprawiającym nastrój kolorze. :) Składniki - 2,5 kg dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru(...)gram serka topionego kremowego - 3 litry bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego czy mięsnego - sól, pieprz, tymianek Dodatkowo - ser feta - świeże listki miety - groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony
Kuchnia z widokiem na ogród