ser feta - 6431 przepisów (strona:69/429)

Jak zrobić tradycyjną tunezyjską szakszukę (shakshukę)? 151

mogą być mniej lub bardziej ścięte, jak wolisz). Ja na tym etapie przykrywam patelnię przykrywką. 4. Gdy szakszuka będzie gotowa, posyp ją posiekaną nastąp pietruszki i ewentualnie pokruszonym serem feta. Postaw patelnię na stół i zajadaj ze świeżym pieczywem. Dla złagodzenia ostrości możesz polać szakszukę odrobiną jogurtu greckiego lub labneh

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 105

obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz i posiekaj(...)Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany

U Fiolki
Zapiekana cukinia faszerowana 179

dostaniemy cukinię w sklepie. Dzięki tej potrawie możemy cieszyć się smakiem lata również zimą. Cukinię pokroiłam super ostrym nożem Victorinox. #MyVictorinox Składniki: 1 średnia cukinia 100 g sera feta 1 łyżka suszonych pomidorów krojonych pół zielonej papryki 1 ząbek czosnku(...)pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm plastry ( 8 szt). W każdym plastrze wykrajamy środek z pestkami. Fetę przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Do sera dodajemy przyprawy i mieszamy. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy do sera i mieszamy. Paprykę kroimy w małą kostkę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Domowe, suszone pomidory w oliwie 142

pomidorki. U mnie jak to zwykle przepis podstawowy, ale możecie do środka dodać ząbki czosnku, ostrej papryki czy kawałki fety. Takie pomidorki trzymamy w lodówce. Szczególnie te z fetą mają dość krótki termin ważności, więc weźcie to pod uwagę. Temperatura do jakiej podgrzewacie olej/oliwę nie może być zbyt wysoka. Dlaczego? Zalewając gorącą oliwą pomidory, zaparzycie je i spuchną

Mieszam w Garnku
Sałata rzymska z kurczakiem, pomidorkami i fetą 352

zamienić na lodową, rukolę, roszponkę lub mix sałat. Rzymska jednak nadaje się najbardziej, bo długo pozostaje jędrna. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 sałaty rzymskie mini płaski prostokąt twardej fety 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach 2-3 łyżki pestek dyni 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego(...)pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, ziołami do pizzy oraz słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Sałatę umyć, osuszyć i grubo poszatkować. Pomidorki pokroić w grubsze plastry, fetę w kostkę, a obraną cebulę w piórka.Wszystkie składniki połączyć z pestkami dyni. W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet, olej, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę

Czerwień i błękit
Papryki faszerowane masą jajeczną 132

słodkie, jędrne i smaczne. Dlaczego by nie połączyć obu tych składników i stworzyć coś pysznego? Na taki pomysł wpadł Piotrek i postanowił przygotować papryki faszerowane masą jajeczną z serem feta, cebulką oraz szynką. Jak wyszło? Przede wszystkim pysznie. Pieczona, słodka papryka, słonawy ser feta, pieczona cebulka – może być cos lepszego na leniwe, weekendowe śniadanie? Składniki: 2 papryki 4 jajka kawałek(...)sera feta 1 mała cebulka 3 plasterki szynki sól pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i osuszamy. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Ser, cebulkę oraz szynkę drobno kroimy, dodajemy do jajek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od każdej papryki odkrawamy kawałek z zielona końcówką aby powstał daszek. Masę wlewamy do papryk . Pieczemy

Życie ze smakiem
Sałatka z krewetkami z grilla 219

owoce. Zapewniam że będzie pachnieć malizną. 1 doniczka salaty strzępiastej 1 garść borówek 1 szklanka malin 1 cukinia mała 1 nektarynka 1 brzoskwinia 1/2 cebuli czerwonej 5 dkg sera feta sos balsamico 20 dkg krewetek oczyszczonych sól, pieprz przyprawa do szaszłyków 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka migdałów obranych Krewetki myję, osuszam i przekładam do miseczki. Dodaję olej rzepakowy(...)brzoskwinią. Krewetki nabijam na wykałaczki po pięć sztuk i też grilluję.Sałatę myję i strzepię na talerzu, dodaję zgrillowane owoce, cukinię krewetki, maliny, borówki i pokrojoną cebulę oraz fetę, migdały. Polewam sosem balsamico przed podaniem

wesoła kuchnia
Pieczone warzywa z Fetą 160

Składniki (na 1 porcję) - 1/2 bakłażana (ok. 112 g), - 1/2 cukinii (ok. 112 g), - 5 pieczarek (100 g), - 1/3 opakowania sera typu Feta (ok. 90 g), - mała cebula czerwona (ok. 70 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - przyprawy: sól, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Bakłażana(...)blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi. 3. Warzywa pieczemy ok. 10-15 min w 180 stopniach C 4. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszoną Fetą i piórkami czerwonej cebuli. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i octem balsamicznym. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Naleśniki z suszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem 190

Naleśniki z farszem z suszonych pomidorów, szpinaku, pieczarek, fety i sera żółtego. Polecam podawać z sosem czosnkowym. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Pieczarki

Bullio
Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera) 146

świeżymi pomidorami tworzy wprost niebiański sos. To dlatego ugotowane w nim warzywa, nie ważne jakie, smakują tak wspaniale. Grecy jedzą latherę jako danie główne z chlebem i kawałkiem sera feta. Jeżeli więc będziemy ich naśladować, nie musimy się tak obawiać kalorii z oliwy - przecież łączymy ją z niskokalorycznymi warzywami. Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku - Fasolakia lathera Składniki(...)kostkę 4 duże, dojrzałe pomidory (poza sezonem można zastąpić pomidorami z puszki) mały pęczek natki pietruszki, posiekany po szczypcie cukru, soli i pieprzu do podania: świeże pieczywo, ser feta Przygotowanie zielonej fasolki po grecku: Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebule i delikatnie smaż, aż zmiękną, ok. 7 minut. Dodaj czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczonym kalafiorem, kurczakiem i gran padano 180

Gotowi :)? Zapraszam do kuchni Sałatka z pieczonym kalafiorem, kurczakiem i gran padano porcja dla dwóch osób główka kalafiora pierś z kurczaka 4 suszone pomidory ser gran padano 30 g fety pestki dyni sól, pieprz curry czosnek w proszku tymianek ostra papryka oliwa z oliwek W niewielkiej miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z pół łyżeczki curry, szczyptą soli i pieprzu(...)podziel go na mniejsze różyczki. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem, a następnie usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, fetę pokrój w kostkę, a pestki dyni upraż na suchej patelni. Przestudzony kalafior wymieszaj z usmażonym kurczakiem, dodaj suszone pomidory, fetę, pestki dyni i stary gran padano. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę

365 dni dookoła kuchni
Grecka z kaszą jaglaną i pestkami dyni 153

porcję) - 2 łyżki kaszy jaglanej (ok. 26 g), - 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g), - 2 ogórki (ok. 72 g), - mała cebula (ok. 70 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz, - łyżka pestek dyni (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Kaszę(...)płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Ogórka kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Warzywa łączymy z ugotowaną kaszą i pokruszoną fetą. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
SAŁATKA MAKARONOWA W STYLU WŁOSKIM 140

jako dodatek na grillu. Sałatka sprawdzi się również doskonale w roli lunch boxa. Sałatka makaronowa ma w sobie wszystkie składniki, które lubię: dobrej jakości włoski makaron, oliwki, mozzarrellę, ser feta, chrupiące warzywa i dobrej jakości wędlinę, nadającą charakter daniu. Zróbcie polecam Wam! SKŁADNIKI: - 1/2 opakowania makaronu włoskiego ( u mnie kolanka) - 1 kulka mozzarelli - 1/2 opakowania sera feta - 1/2 szklanki oliwek(...)listków oberwanych z bazylii w donniczce - 1 czerwona papryka słodka - 1 zielony ogórek - oliwa z oliwek - sól, pieprz - czerwona cebula krążki Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ser feta, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę żywiecką pokrojoną w plastry podsmaż na oliwie. Cebulę i mozzarellę kroimy w plastry. W/w składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę

SMYKWKUCHNI
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w sosie beszamel 153

Pomysł na sycący, wegetariański obiad - naleśniki faszerowane pieczarkami, cebulą i serem feta zapiekane w sosie beszamelowym.  Po zapiekaniu, naleśniki będą miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne w smaku :) Składniki na 6 zapiekanych naleśników: ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklaki wody 1 jajko (rozmiar l) szczypta soli 2 łyżki oleju farsz  250-300 g pieczarek(...)opakowania sera feta (około 125 g) 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz ostra papryka sos 1 łyżka masła klarowanego 1,5 łyżki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki zimnego mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa do dekoracji posiekany szczupiorek Na samym początku przygotować farsz : cebulę oraz

Ugotować
Sałatka z kurczaka i rukoli 154

jest naprawdę wyśmienita, jeśli oczywiście kochacie wyrazistą w smaku rukolę. Świetnie komponuje się z miodowo-winnym winegretem. Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 70 g rukoli pół kostki twardej fety 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego 2 łyżki oleju o neutralnym smaku sól i pieprz, słodka papryka, tymianek(...)olej do smażenia Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Rukolę umyć i osuszyć. Pomidorki pokroić w grubsze plastry, fetę w kostkę, a obraną cebulę w piórka. W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet i olej, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać składniki

Czerwień i błękit