ryż - 22970 przepisów (strona:81/1532)

Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 147

kotletach, na słodko, zapiekany, czy taki jak dziś duszony w formie potrawki.Przepis nie różni się od tego na typowe risotto, ale to danie nim nie jest z uwagi na ryż.Ciemny i twardy , po ugotowaniu w bulionie i winie nie jest klejacy jak risotto, a wręcz sypki. Mi osobiście bardzo smakuje, choc Mama stwierdziła, że woli wersję tradycyjną(...)ryżem arborio. Ja jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino     5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego oregano

Gosia gotuje
Ryż z pieczarkami 151

dań. Jeśli sam ryż jest nudny polecam jego wzbogacenie według mojego przepisu! nie zawiedziecie się !!   Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Ryż z pieczarkami Nasz gotowy ryż z dodatkiem pieczarek, cebulki, kukurydzy.Smacznego! Składniki:  1 woreczek ryżu 6-7 średnich pieczarek  1 średniej wielkości cebulka   150 gram kukurydz(...)zagotowanych pieczarek masełko klarowane. (ja używam masła klarowanego Ghee jest rewelacyjne ale o tym wypowiem się w innym czasie) Siekamy cebulkę mniej więcej do takiej wielkości. Dodajemy nasz ryż do pieczarek i dokładnie mieszamy. Dodajemy kukurydze i mieszamy dokładnie

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pudding ryżowy 272

szkl wody 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Ryż wsypać do garnka z grubym dnem by się nie przypalał, zalać wodą i zagotować, odcedzić. Odcedzony ryż zalać mlekiem, dodać cukier  i gotować od czasu do czasu mieszając, do powstania kremowej konsystencji, aż ryż będzie miękki. Ryż przelać do szklanek/ miseczek. Wodę(...)dalej gotować doprowadzając do wrzenia, Dodać alkohol. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobina wody do powstania płynnej konsystencji. Mąkę połączyć z sosem, zagotować. Jeszcze ciepły sos wlać na chłodny ryż. Deser schłodzić lub smakować go na ciepło

Garnkowe fanaberie
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 291

białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn inaczej. Sami musicie sprawdzić ile Wasz ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać bulion partiami.  Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 3 osób Składniki(...)szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu (u mnie na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki  serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki

Kulinarne przygody Gatity
Brazylijski ryż po grecku 276

brazylijskich, także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doszedł do wniosku że to tak jak z naszymi pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-)  Składniki dla 8 osób: 4 paczki ryżu długoziarnistego pół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy 2 marchewki pół czerwonej papryki mała puszka(...)wrzucamy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę cebulę. Gdy cebula delikatnie się podsmaży, wrzucamy ryż. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz 2 kostki bulionu. Mieszamy łyżką drewnianą i podsmażamy ryż aż nabierze koloru złota (o tak jak na poniższym zdjęciu) Następnie dolewamy gorącej, najlepiej świeżo zagotowanej wody do poziomu takiego, aby przykryła ryż. Gotujemy na niskim ogniu

Smaki Brazylii
Ryż Kondeuszów 218

Bardziej, jako deser, ale może też być na drugie danie. Ryż Kondeuszów. Bardzo dawno go nie robiłam, więc skorzystałam z „przypominacza” , z jedną różnicą. Ponieważ użyłam ryżu jaśminowego, gotowałam go krócej, niecałe 20 minut. Moja wersja z sosem malinowo truskawkowym i malinami. Składniki: - 200g ryżu (u mnie jaśminowy) - 2 szklanki mleka - pół laski wanilii (dałam cukier wanilinowy(...)wanilinowy. Gotowałam niecałe 20 minut. Utarłam żółtka z cukrem pudrem (przed użyciem żółtek na surowo – jajka sparzam wrzątkiem przez ok. 30 sek.) i extraktem waniliowym. Utarte dodałam do ryżu – wymieszałam. Przygotowałam sos malinowo truskawkowy. Przebrane, umyte maliny (kilka odłożyłam do ozdoby) i truskawki – wsypałam do rondelka. Dodałam cukier i sok z połowy cytryny. Gotowałam do chwili

mojewypiekiinietylko
Chińszczyzna 475

czerwona i zielona (po połowie) - białe części pora (2-3) - kawałek świeżego imbiru Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - olej arachidowy - kilka gałązek szczypiorku Ryż przygotowany na mleku kokosowym: 375g ryżu 400 ml mleka kokosowego (puszka) 350 ml zimnej wody płaska łyżeczka soli olej kokosowy Umyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem(...)szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki. Przygotowujemy ryż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, solimy i smażymy. Gdy starci swoją przezroczystość i zmieni barwę – wlewamy zimną wodę oraz mleko kokosowe. Gotujemy do chwili, aż stanie się gęsty, a płyn prawie wyparuje. Garnek przykryty

mojewypiekiinietylko
Kotlety z ryżu miksowanego 180

zanosiło sie na kulinarną klęskę oraz utwierdziło mnie w przekonaniu, że kotlety nie będą spójne i na pewno się rozsypią. Chwila namysłu wystarczyła i znalazłam sposób, aby temu zaradzić. Ryż zmiksowałam w blenderze (rozdzieliłam na 2 razy, ze względu na małą pojemność blendera ). Najpierw jedną porcję (dodając jajko). Zmiksowaną masę przełożyłam do miski. Włożyłam następna porcję i wbiłam(...)panierujemy w mące, jej nadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem. Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem

mojewypiekiinietylko
Batoniki czekoladowe z ryżu preparowanego 1599

Ryż preparowany … ryż dmuchany – jak zwał tak zwał , ale myślę , że każdy z Was doskonale wie o co chodzi. Przysmak dzieciństwa wielu z nas. Jemy , albo jedliśmy go garściami z torebki , albo przygotowywaliśmy z nich słodkie szyszki – obłędnie słodkie! Dziś mam dla Was przepis , którym śmiało można zastąpić właśnie te szyszki z ryżu preparowanego(...)łyżeczka * biała czekolada – 80 g * ryż preparowany – 40 g CIEMNA WARSTWA : * masło – 25 g * miód – 1 łyżka * mleczna czekolada – 80 g * ryż preparowany – 60 g     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia. BIAŁA WARSTWA : Roztapiamy masło , miód i białą czekoladę w kąpieli wodnej. Ja używam TEJ – doskonale

Ostra na Słodko
Risotto z grzybami leśnymi 174

dwie łyżki oliwy - dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz pociętą na drobno cebulę szklimy, aby nie przypalić - dosypujemy ryż smażymy, mieszamy aż stanie się przezroczysty - na tak przygotowany ryż wlewamy wino białe (wino ma mieć temperaturę pokojową )- odparowujemy - teraz na ryż wlewamy po łyżce wazowej naszego bulionu mieszamy, gdy wchłonie dodajemy kolejną czynność tą powtarzamy aż nasz ryż(...)miękki - po dodaniu ostatniej łyżki dodajemy nasze podsmażone grzyby mieszamy - zdejmujemy z ognia  dodajemy starty parmezan doprawiamy solą i pieprzem i na chwilę przykrywamy naszą patelnię,a by ryż wchłoną resztki bulionu a parmezan się roztopił tworząc jednolitą kremową konsystencję - tak przygotowane risotto podajemy z pietruszką (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć) świetnie też pasuję tymianek Udało

Basia w kuchni
GĘSTA POMIDOROWA Z PRZETARTYMI WARZYWAMI 172

hewki 2 pietruszki kawałek selera młody por 3 puszki pomidorów w sosie własnym ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku sól pieprz szczypta cukru słodka papryka dodatkowo: u mnie 100g ryżu łyżka kwaśnej śmietany 12% Wykonanie: W garnku ( mój 3l) zagotowujemy wodę z obranymi warzywami. W czasie kiedy warzywa się gotują do wysokiego pojemnika wlewamy pomidory w sosie własnym i blendujemy(...)podobnie jak pomidory - blendujemy. Do zupy dodajemy opłukany ryż i przyprawy: sól, pieprz, paprykę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz szczyptę cukru do smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie miękki, mieszając od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł nam do dna garnka. Kiedy ryż jest już miękki do zupy przekładamy zblendowane warzywa co rewelacyjnie

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 561

Studzimy. Pierś z kurczaka posypujemy curry i przyprawą gyros. Smażymy, ale dość krótko, staramy się nie doprowadzić do nadmiernego zarumienienia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Dusimy aż nadmiar wody odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente. Pieczarki(...)kroimy na mniejsze części, paprykę w paski. Wszystkie warzywa podsmażamy razem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy. Na koniec dodajemy kukurydzę. Warto doprawić ryż trochę ostrzej, ponieważ sos serowy jest dość delikatny w smaku, a zapiekanka mogłaby być nieco mdła. Sos serowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko i doprowadzamy

Czerwona Porzeczka
Risotto z kurczakiem 363

ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie   domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy(...)półplasterki. Mięso z warzywami chwilę smażymy, po czym dodajemy ryż i smażymy wszystko razem prze 2 minuty. W razie potrzeby trzeba dodać odrobinę oleju, gdyż ryż powinien być cały obtoczony w tłuszczu. Teraz partiami po jednej łyżce wazowej dodajemy bulion . Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną jego porcję

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 156

romantyczną kolację we dwojga. Przygotowując to danie z pewnością zrobicie wrażenie na drugiej połówce  J . Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką Składniki : l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5    litra wody 1 bulion w kostce(...)łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek (uważamy aby się nie zarumieniła zbytnio). Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając, aż ryż się lekko zarumieni. Dodajemy trochę bulionu, cały czas mieszając, kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną porcję. Cały proces powtarzamy do momentu, aż ryż będzie miękki (ryż musi

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania