mogłam się doczekać i często parzyłam język gorącymi śliwkami. Taka już jestem duża, nie mam prodiża, a nadal parzę sobie język nie mogąc się doczekać, by ryż ostygł. Ryż zapiekłam w mleku migdałowym. 1 cześć ryżu na 1,5 części mleka. Na 4 porcje użyłam 200 g ryżu, pysznego jaśminowego. Ryż wypełnił większy kubek, więc dodałam(...)pół godzinie posypałam erytrolem oraz posiekanymi orzechami i odrobiną soli. Podałam z jogurtem i bardzo żałuję, że nic już nie zostało… Jeśli będziecie używać ryżu naturalnego, to pieczcie trochę dłużej, bo potrzebuje więcej czasu, by zmięknąć
Kucharzycadanie dodatkiem warstwy serka śmietankowego, co dało bardzo dobry efekt smakowy dzięki połączeniu jabłek i sera oraz cynamonu i wanilii. Spoiwem są dwie warstwy ryżu. Danie to jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem śmietany lub bez – wersja fit. Składniki: – 1 szklanka ryżu – 1 kg jabłek(...)dodać cukier, sok jabłkowy i smażyć ok. 20 minut. – Serek śmietankowy wymieszać z cukrem wanilinowym. – Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwy: połowę ryżu, serek, mus jabłkowy i resztę ryżu. – Na wierzchu ryż posypać cynamonem. – Całość zapiec w piekarniku przez 30 minut w temp
To co kochamtylko na wiosnę i z okazji świąt wielkanocnych – można ją łatwo wysiać i korzystać z niej cały rok. HALIBUT pod PISTACJOWYM PESTO, MUS z RZEŻUCHY i BROKUŁOWY RYŻ Składniki na 4 porcje : 4 mniejsze filety z halibuta bez skóry (po 120g) lub większe do poporcjowania pęczek liści bazylii 75g pistacji 1 łyżka oliwy mały ząbek czosnku sól, pieprz(...)parowaniem (specjalnie do rybki), jeśli nie macie takiej możliwości, rybę przykryjcie folią (żeby nie wyschła) i pieczcie 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotujcie pozostałe dodatki. Zielony ryż: 120g ryżu parboiled (tym razem u nas biały, żeby podkreślić zielony kolor) 200g gotowanego brokuła (pozostał nam z dnia poprzedniego) sól do gotowania Ugotowany w osolonej wodzie ryż
Dietologsię zeszkli. 2. Do cebuli wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Doprawiamy curry i solą. 3. Na patelnie do kurczaka i cebuli wsypujemy dwie torebki ryżu. Czekamy chwilkę, aż ryż się zrumieni i podlewamy delikatnie bulionem. ( można użyć odrobiny białego wina) 4. Mieszamy cały czas i dodajemy bulionu w momencie, aż poprzednia porcja będzie wchłonięta przez(...)ryż. Postępujemy tak do momentu, aż ryż będzie al dente. Gotowe:) Hasta Luego
la cucharakokosowego. Chciałam przygotować ten egzotyczny deser, ale w warzywniaku skusiły mnie wiśnie, które choć nie są w czołówce moich ulubionych letnich owoców, to wydawały mi się idealne do słodkiego ryżu i nie pomyliłam się. Tak powstał mój polsko-tajski deser Cherry sticky rice i zaryzykuję stwierdzenie, że smakuje lepiej od oryginału. Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego Vitasia 1 szklanka wody(...)cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 300 g wiśni Przygotowanie: Ryż płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę, ryż przesypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy szklanką wody i szklanką mleka kokosowego. Dodajemy cukier i przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii. Gotujemy na średnim ogniu, dość często
Smakowity Blog KulinarnyPamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie trzeba nic umieć, żeby zrobić takie szyszki. Ryż dmuchany najłatwiej jest kupić w opakowaniu(...)więc więc będą potrzebne 2, pierwsze wsypujemy całe, a drugie stopniowo, żeby nie przesadzić z ryżem. Będzie potrzebne ¾ drugiego opakowania a resztę ryżu będzie można zjeść czekając aż szyszki zastygną. Składniki na ok 10 kulek: 400 g miękkich krówek – wyjętych z papierków 100 g masła pół łyżeczki cynamonu 80 g ryżu preparowanego/dmuchanego, czyli 2 paczki Przepis na szyszki
Ugotowane pozamiatanepostanowiliśmy sprawdzić jak będzie smakowała ogórkowa z takim dodatkiem. Zwłaszcza, że komosa ryżowa jest bardzo uniwersalna i można ją dodawać do większości potraw jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy właśnie ryżu. Pomysł okazał się bardzo dobry i z pewnością nie poprzestaniemy na tym jednym eksperymencie. Składniki w nawiasach podałam modyfikacje, które wprowadziliśmy 2 litry klasycznego bulionu warzywnego ( dodaliśmy wywar mięsny(...)osoby wystarcza ok. 80 do 110 g suchego ziarna), którą dodaję do zupy bezpośrednio przed podaniem. Już na talerzach obficie posypuję zupę koperkiem. Nie próbowaliśmy jeszcze zupy ogórkowej z ryżem, ale zamierzamy to niebawem zrobić. Myślę, że najbardziej odpowiedni będzie ryż basmati, ale strasznie mnie kusi, aby wypróbować ten przepis z dodatkiem dzikiego ryżu kanadyjskiego ( takiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasposób na ich wykorzystanie. Chodzi o ryż na mleku. Zapewne większości z was pewnie będzie kojarzyć się z dzieciństwem. U mnie częściej była to kasza manna, niż sam ryż... ale cóż każdy dorosły ma w sobie głęboko ukryte dziecko, więc od czasu do czasu na chwilę dziecinnieję i w ramach dzisiejszej kolacji ugotowałam to różowe cudo. Ogólnie kocham(...)maliny więc świetnie wkomponowały się w całość. Dodatek orzechów makadamia wzbogaca całość Więc kto się skusi...? Składniki : 50 g ryżu mlecznego lub jaśminowego 50 ml wody 350 ml mleka 3,2 % 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 10 sztuk mrożonych malin kilka sztuk orzechów macadamia 25 g jogurtu naturalnego Wykonanie
vaniliowoczekoladowapodsmażam kilka minut , następie dodaję pokrojoną w plastry cukinie oraz ryż , podsmażam kolejne kilka minut często mieszając. Następnie kiedy mamy podsmażone nasze mięso z cukinią i ryżem,zalewamy wodą tak aby zakryło nam mięso , gotujemy na malutkim ogniu , od czasu do czasu mieszając , tak aby ryż nam się nie przypalił , kiedy ryż jest za twardy(...)dolewamy troszkę wody i podgotujemy jeszcze kilka minut , a kiedy nasz ryż jest już miękki , to nasze danie jest gotowe do podania . Smacznego
Mój Smaksól pieprz listki kolendry - opcjonalnie W garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ryż. Jeśli jest on w torebce, to dosypujemy kardamon uprzednio lekko roztarty w moździerzu. Jeśli ryż gotujemy bez woreczka, dodajemy całe strąki kardamonu, aby było łatwiej je później wybrać. Solimy do smaku i gotujemy, aż ziarna zmiękną. Ryż odcedzamy, kardamon, wybieramy i wyrzucamy. Pamiętamy(...)przelewać ryżu wodą. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, cukinię, cebulę i papryczkę w kręgi, a marchew w zapałki. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy do niego marchew. Lekko solimy i podsmażamy ok, 2 min, aby zmiękła. Dodajemy kurczaka oraz cebulę, sos sojowy i smażymy, aż mięso się zamknie. Dopiero wtedy dorzucamy cukinię i sezam i smażymy krótko
Kuchnia od dwojgaskładnikach, celowo nie podałam ich ilości. W miseczce rozrabiam sobie śmietanę, dodaję do niej też cukier i cukier wanilinowy, można również dosypać cynamon. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Dzielę ryż na dwie porcje. Jedną układam na spód naczynia żaroodpornego, następnie wrzucam pokrojone jabłka i dodatkowo posypuję cukrem. Na sam koniec przysypuję wszystko kolejną porcją ryżu. Całość delikatnie ubijam łyżką. Ostatnim(...)temperaturze 180 - 200 st. C. Śmietana daje takiej przyjemnej, kremowej konsystencji. Ja jako dziecko jadłam bez niej. Smakowało całkiem inaczej.Poza tym Mama dość mocno i długo piekła ten ryż, był bardziej zbity. W tym wypadku, trzeba dać mu tak z 10-20 min czasu na ostygnięcie, bo inaczej się rozleci. A co do cukru. Wiem, że nie jest zbyt
Justa próbuje gotowaćpamiętać, aby było podgrzane- tak samo jak bulion- inaczej ryż się zahartuje i risotto nie wyjdzie takie, jak powinno 😉 Buon appetito! 😋 4 porcje: * rosół/bulion warzywny- 1 litr * ryż Arborio- 1 szklanka * białe, wytrawne wino- 1/4 szklanki (opcjonalnie) * cebula- 1 szt. * bób mrożony- 400 g * szynka parmeńska- 80 g * masło- 20 g * ser parmezan- 20 g + do posypania(...)dente (koniecznie, inaczej się nieładnie rozleci przy mieszaniu) w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i obrać. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną cebulę, a następnie wsypać ryż i smażyć (ciagle mieszając) do momentu, aż ziarenka będą lekko szkliste (około 2 minuty). Na patelnię z ryżem wlać podgrzane wino, odparować. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion, zaczynając
Kraina Miodem Płynącawięc ryż nie będzie suchy jak to w większości zapiekanek bywa. Jeśli lubicie takie smaki, ale chcielibyście spróbować ich w postaci zupy to zapraszam tutaj . Składniki: 4 woreczki ryżu 3-4 piersi z kurczaka opakowanie przyprawy gyros 1/2 puszki kukurydzy 8-10 ogórków konserwowych 2 duże cebule 20 dag żółtego sera olej do wysmarowania naczynia tłuszcz do smażenia(...)plasterki. Ketchup łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy kolejno warstwami ryż, 1/2 sosu, warzywa, kurczak. Polewamy resztą sosu. Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. Uwaga: użyłam dużo
Pobite gary Barbarywsypujemy ryż i dodajemy olej kokosowy.Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 15 min nie zdejmując pokrywki tak, aby ryż wchłonął całą wodę. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i sezam i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim wykładamy równą warstwą(...)ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, na rybie kładziemy ogórka i za pomocą maty bambusowej zwijamy nasze sushi w roladkę. Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i doklejamy sushi. Kroimy na 6-8 kawałków
słodkie i nie tylko historie kulinarneodstawiamy do lodówki na godzinkę . Warzywa kroimy drobniutko .Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną drobniutko cebulę , paprykę , czosnek , selera naciowego oraz brokuła . Wsypujemy szklankę surowego ryżu i smażymy jeszcze chwilę . Zalewamy szklanką wina i wkładamy kostki rosołowe . Gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu , dość często mieszając . Jak ryż , wchłonie wino , dolewamy szklankę wody, doprawiamy(...)smaku solą i dalej dusimy . Jak ryż zacznie mięknąć , nie dodajemy już tyle wody , wyłączamy gaz , czekamy aż ryż wchłonie nadmiar, oczywiście nie zdejmujemy pokrywki . Do jeszcze gorącego ryżu , dodajemy starty parmezan , mieszamy i możemy podawać . Powinien być miękki ale nie przegotowany , risotto powinno mieć konsystencję lekko rozjeżdżającą się . Troszkę trzeba tu polegać na własnym wyczuciu , trudno jest
Ogrodnik w podróży