małe okrągłe ziarna i po ugotowaniu mocno się klei. Wymaga długiego płukania na sicie i około 30 minutowego moczenia w zimnej wodzie. Nie sprawdzą się żadne inne rodzaje ryżu, np. basmati czy jaśminowy. Sushi z pieczonym łososiem zdecydowanie należy do moich ulubionych. Nie zawsze mam dostęp do dobrych surowych ryb, które są kruche, świeżutkie i rozpadają się(...)ARKUSZ NORI układamy na środku maty bambusowej (szerszą stroną do siebie, błyszczącą stroną do dołu). Ręką zwilżoną w wodzie z sokiem z cytryny nakładamy około 0,5 cm warstwę ryżu. Na końcu nori zostawiamy nieprzykryty margines o szerokości 2 cm. Smarujemy go cienką warstwą wasabi. Na ryżu, około 3 cm. od dołu rozsmarowujemy 1-2 łyżki kremowego twarożku. Następnie układamy
cool and mintyMasło rozpuszczamy na patelni. Na gorące masło wrzucamy ryż. Czekamy aż się zeszkli. Zaczynamy dolewanie bulionu od 200 ml. Jeśli będzie szybko parował, to dolewamy partiami. Czas gotowania ryżu 30-40 min. W połowie gotowania, dodajemy warzywa z wyjątkiem groszku. Groszek dodajemy, jak ryż zaczyna mięknąć, ok 10 min przed końcem gotowania. Na sam koniec dodajemy parmezan. Doprawiamy
Mieszam w Garnkudokładnie obtocz w paście curry, na taką ilość 1,5 łyżki pasty powinno wystarczyć. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ja tym razem jadłam curry z brązowym ryżem, ale w oryginale powinien być to ryż jaśminowy. Na dość sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie obsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem(...)fire until the sauce reduces. Try it necessarily – when it’s too spicy add the yogurt, when too mild the spices. Na talerz wysyp ryż, zalej sosem. Najlepiej smakuje jak jest więcej sosu niż ryżu! Smacznego! Put the rice on the plate, pour the sauce over it. It tastes the best when there’s more sauce
Martyna Cooksmiałam sporo rosołu, ryż i pieczarki postanowiłam je stworzyć na obiad. Wyszło naprawdę pyszne. Ale trzeba pamiętać, by risotto ciągle mieszać, bo może się przypalić. Najlepszym ryżem do risotto jest arborio, można użyć też innego lecz nie będzie już takie smaczne i dłużej trzeba je przygotowywać. Ta wersja jest bez mięsa, bardzo polecam! 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)cebuli i czosnku wsypać ryż i pieczarki, smażyć krótką chwilę. Gdy wszystkie składniki pokryją się olejem wlać 2 małe łyżki wazowe rosołu. Kolejne porcje rosołu dolewać wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią. Risotto należy ciągle mieszać, aby nie przywarło do dna. Kontynuować dolewanie rosołu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać margarynę (lub masło), sól, pieprz, koperek. Przykryć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniektóry wymieszałam z podsmażonym szpinakiem. Dodatkowo żeby było bardziej zielono rukola i orzechy włoskie :) Polędwiczki zawinięte w boczek nabierają fajnego aromatu, więc polecam :)) Składniki: polędwiczka wieprzowa boczek w plasterkach ryż szpinak świeży ząbek czosnku olej kokosowy do podsmażenia szpinaku rukola orzechy włoskie oliwa z oliwek sól różowa himalajska pieprz Polędwiczkę umyłam, oprószyłam solą i pieprzem, owinęłam plastrami boczku(...)wykałaczkami. Tak przygotowaną polędwiczkę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, na spód którego dałam dosłownie kilka kropel oliwy z oliwek. Wszystko zapiekłam w piekarniku. W 200 stopniach około 30 - 35 minut. Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, poddusiłam, dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, troszkę posoliłam. Do tak przygotowanego szpinaku wrzuciłam wcześniej ugotowany
kruche babeczkikiełkami stir fry (mieszanka kiełków cieciorki, soczewicy i fasoli mung) i pomidorki koktajlowe. Ryba wyszła inna, nam smakowała :) Składniki: 3 filety z dorsza 1 łyżka miodu wiórka kokosowe ryż kiełki stir fry sól pieprz masło klarowane pomidorki koktajlowe Dorsza najpierw oprószyłam solą i pieprzem, jak się całkowicie rozmroził, to go przepłukałam i zamarynowałam w miodzie i wiórkach kokosowych(...)mnie stał tak godzinę). Następnie przełożyłam go do naczynia żaroodpornego, dodałam masło klarowane i zapiekła w piekarniku w 180 stopniach jakieś 30 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż.Na patelni rozgrzałam odrobinkę masła, wsypałam kiełki i podsmażałam je jakieś 2 -3 minuty, doprawiłam solą, pieprzem i na koniec wsypałam do nich ryż. Wymieszałam. Na talerzu ułożyłam rybę, ryż
kruche babeczkiOstatnio bardzo często robię ten ryż jako dodatek do mięsa albo jako samodzielne danie obiadowe. Do takiego ryżu wystarczy dodać chociaż garść groszku, ale ja daje go sporo. Taki ryż jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: 1 szklanka ryżu 1 łyżka masła mały jogurt naturalny ok. 200 g mrożonego zielonego groszku sól pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko(...)dodatkiem soli. Groszek wrzucić na wrzącą osoloną wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 - 5 minut. Groszek odcedzić. Ryż przełożyć do miski, dodać groszek i jogurt, doprawić solą i pieprzem a następnie wszystko wymieszać
Mama Gotujekroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Jak zmięknie, dokładamy marchewkę i jeszcze chwilę smażymy. W dużej misce mieszamy ryż, upieczonego dorsza i usmażone warzywa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i obie papryki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, którego nie żałujemy. Całość jeszcze chwilę mieszamy(...)wstawiamy do lodówki na godzinę. Jeżeli paprykarz będzie za suchy można dodać kilka łyżek wody. Domowy paprykarz podajemy z ulubionym pieczywem. Ryżu nie powinno zabraknąć w diecie bezglutenowej i osób dbających o linię, ponieważ dodaje energii i daje uczucie sytości. Dzięki zawartości potasu ryż reguluje ciśnienie krwi. Obecność magnezu sprawia, że działa kojąco na nerwy i poprawia koncentrację. Jedząc
My Chcemy Jeśćdanie z ryżem w roli głównej. Tym razem połączyłam mój ukochany brązowy ryż z pysznym tuńczykiem. Takie danie doskonale nadaje się na lekki obiad, jak i kolację. Brązowy ryż z tuńczykiem i nutą ajvaru najlepiej smakuje na ciepło, ale można je również zjeść na zimno. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 100 g brązowego ryżu (u mnie Uncle(...) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie można go rozgotować). Szalotkę drobno kroimy. Następnie obsmażamy ją na tłuszczu. Zmniejszamy płomień na minimalny. Na patelnię wsypujemy ugotowany (jeszcze ciepły ryż), dodajemy ajvar i całość dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz. Następnie dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, znów całość mieszamy starając się lekko rozdrobnić tuńczyka. Na koniec dodajemy jogurt i posiekaną zieloną
Słodkie okruszkikremowy, z kokosowym akcentem. Nieco gęsty, delikatny, niezbyt ostry. Intensywnie żółty i aromatyczny :) To danie to jedne z lepszych jakie zrobiłam! Jest przepyszne, polecam! ;) Składniki (2 porcje): 100 g ryżu czarnego, dzikiego (Kuchnie Świata) 1 pierś z kurczaka 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml mleczka kokosowego (Kuchnie Świata(...)półsłodkiej wędzonej (Kuchnie Świata) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie: Ryż ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Swój ryż gotowałam w 400 ml wody przez 40 minut. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć posiekaną cebulkę z czosnkiem, chwilę podsmaż na pełnym ogniu, co chwile mieszając. Następnie zmniejsz
Zdrowie na języku :Pmoimi ukochanymi szparagami. ZaRYŻykowałam i wyszedł duet idealny! SKŁADNIKI 4 łyżki masła 300 g zielonych szparagów 1 mała biała cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2 szklanki ryżu do risotto (u mnie Uncle Ben's) 750 ml gorącego bulionu drobiowego sól,pieprz 1 łyżeczka tymianku 80 g parmezanu PRZYGOTOWANIE Szparagi oczyszczamy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy wszystkie(...)przesmażamy, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino, mieszamy 2-3 minuty, aż trochę odparuje. Gotując na małym ogniu dodajemy stopniowo po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż. Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Zdejmujemy z ognia . Dodajemy do ryżu szparagi (wraz z masłem), przyprawiamy tymiankiem
Moje Kuchenne Rewelacjenieduża czerwona cebula 1 spora garść młodego szpinaku 1 płaska łyżeczka mieszanki curry 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka (do smaku) Przygotowanie: Czerwony ryż opłukać, zalać 1 szklanką wody i gotować przez 20 minut. Na koniec dosolić do smaku. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, lekko posolić i podsmażyć na złoto na oliwie z oliwek(...)cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażyć razem. Dodać szpinak, wszystko wymieszać i chwilę zostawić na ogniu, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ugotowany ryż. Wymieszać dokładnie i ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. Można jeść na gorąco lub na zimno - jako sałatkę
Kulinarne Inspiracjesuszonych pomidorów z oliwy, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 g startego żółtego sera, sól, pieprz, bułka tarta do obtoczenia. Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ryż dziki gotujemy trochę dłużej- gotowałam w jednym rondelku, a ryż biały wcześniej wyjęłam z wody). Różyczki brokuła gotujemy ok. 15 minut w osobnym rondelku. Pomidory odsączamy z oliwy(...)wycieramy ręcznikiem papierowym, siekamy w mniejsze kawałki. Do ostudzonego ryżu dodajemy pokrojone różyczki brokuła, suszone pomidory, żółty ser, mąkę ziemniaczaną i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formujemy kotlety, jeśli nie chcą się lepić dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Aga w kuchnifareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} BURSZTYNOWY DESER Składniki : 1 torebka ryżu 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki rumu sok z 1 cytryny 1 szklanka soku pomarańczowego 1/2 szklanki wody 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru Przygotowanie: Ryż gotujemy, a następnie(...)rozrobiony w ½ szklanki wody budyń waniliowy. Mieszamy aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, budyń studzimy. Do ostudzonego budyniu dodajemy 1 łyżkę rumu i mieszamy do połączenia. Ostudzony ryż mieszamy z pozostałym rumem. Na dno pucharka układamy 2 łyżki masy rumowo-budyniowej, na to ryż z rumem, a na ryżu warstwę rodzynek i mały
Bon appetit mon amie