ryż - 22970 przepisów (strona:99/1532)

Risotto z cebulą 169

przygotowania: 1. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i chwilę dusimy (nie można przypalić cebuli!). 3. Dodajemy ryż, chwilkę smażymy, aż ryż zrobi się szklisty. Następnie partiami wlewamy wodę z solą, tak aby ryż stopniowo wchłaniał płyn. Dusimy do miękkości. 4. Gotowy ryż podawać wedle uznania, np. z sosem

Kuchnia domowa Ani
Rizotto z gruszką i serem Gorgonzola czyli Risotto alle pere e gorgonzola 199

cebulę i gruszkę i chwilę obsmażyć. Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszając drewnianą łyżką , przez ok 3-4 minuty. Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna garnka. W międzyczasie    garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący  . Kiedy wino odparuje dolać(...)ryżu porcję gorącego bulionu (używam łyżki wazowej) i cały czas mieszając czekać aż ryż wchłonie płyn. I tak dodawać  po łyżce do momentu aż cały bulion zostanie zużyty a  ryż będzie miękki. Zajęło mi to mniej więcej 20 minut. Zdjąć garnek z ognia, wrzucić gorgonzolę i smażoną gruszkę , dobrze wymieszać , przyprawić pieprzem i podawać .Bardzo dobre

Stare Gary
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 539

absorbowania dużej ilości płynu powinien pozostać sypki. Zgodnie z afgańską tradycją potrawy nie jadamy sztućcami, tylko prawą ręką, przy pomocy chlebków naan . Składniki (na 6-8 porcji) : 3 szklanki ryżu basmati 5 udek z kurczaka 2 duże cebule 1 szklanka bulionu 3 marchewki 1/2 szklanki migdałów 1 szklanka rodzynek 80 g mielonych pistacji 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki świeżo(...)odstaw. W międzyczasie przepłucz ryż pod bieżącą wodą i ugotuj go al dente w 6 litrach wody z 2 łyżeczkami soli. Powinno to zająć około 10 minut. Odcedź ryż na durszlaku, a następnie wrzuć na patelnię z sosem na bazie bulionu. Dokładnie wymieszaj. Następnie ryż przełóż do rondla lub dużego naczynia żaroodpornego i wyłóż nań kawałki kurczaka

Food Square
Granat w piersi herbacianej z parowaru 276

czarnym, przyprawą do dań słodkich w młynku i posypujemy świeżą natką. Filet wstawiamy również na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż na 2 poziomie i zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Na 3 poziom parowaru wstawiamy tackę z pestkami owocu. Włączamy parowar na 20 minut(...)czasie nakładamy ryż jaśminowy i pierś na talerz, ryż można posypać jeszcze natką pietruszki, a resztą pestek sugeruje udekorować talerz. Pierś dzięki herbacie ma bardzo ciekawy smak, polecam wypróbować, żebyście przekonali się sami. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego

Parowar Faceta
R... Risotto dyniowe z białym winem i kurczakiem! 204

Gotujemy na średnim ogniu. Gdy wino odparuje, dodajemy kolejny kieliszek. Dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i zostawiamy do momentu, kiedy bulion odparuje lub kiedy przejeżdżając drewnianą szpatułką przez środek patelni, ryż nie będzie się łączył (nie będzie "spływał" do środka). Czynność z bulionem powtarzamy tyle razy, ile będzie to konieczne (czyli do momentu, gdy ryż zmięknie). Z pozostałego bulionu(...)wyławiamy dynię, dodajemy do ryżu. Pieprzymy i solimy do smaku. Zmniejszamy ogień. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Wykładamy kolejno ryż z dynią, na to pokrojonego, ugotowanego kurczaka (którego lekko pieprzymy), po czym danie posypujemy parmezanem (lub innym serem). Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 15min (do momentu zarumienienia się sera). Nie wiem, które

Kitchens Alphabet
Newellowe sushi bez glutenu i laktozy! 181

szklanki ugotowanego ryżu do sushi - awokado - kiełki cebuli - 1 łyżka pesto - ocet ryżowy - sól, cukier - olej sezamowy - imbir marynowany - sos sojowy - czarnuszka - nori - wasabi (chrzan japoński) Ryż: ugotowany ryż dopraw octem ryżowym, solą i cukrem do smaku SUSHI MAKI NEWELLA WĘDZONA Z CZARNUSZKĄ: - na arkuszu nori ułóż ryż i delikatnie dociśnij - przez środek wzdłuż rolki, posmaruj wasabi(...)długi pasek, zamocz w pesto - ułóż na środku posyp czarnuszką - szybkim ruchem, za pomocą maty bambusowej zroluj rolkę SUSHI MAKI Z NEWELLĄ WĘDZONĄ Z AWOKADO - na arkuszu norii rozłóż ryż , dociśnij delikatnie, dłońmi - arkusz odwróc na drugą stronę - na śroku wzdłuż, nałóż wasabi - ułóż newellę wędzoną (pokrojoną na długie paski), skrop olejem sezamowym - ułóż kiełki z cebuli

SMYKWKUCHNI
Risotto z grzybami i dynią 150

razem jeszcze 5 minut. Dodajemy grzyby (jeśli suszone, to oczywiście namoczone przez kilka godzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino i dorzucamy posiekane listki obrane z gałązek rozmarynu.   Gdy wino odparuje rozpoczynamy dodawanie partiami gorącego (!!!) bulionu (najlepiej trzymamy go w rondelku(...)małym ogniu). Zalewamy jedną chochelką i czekamy, aż ryż wchłonie bulion. Cały czas delikatnie mieszając, dodajemy kolejne porcje bulionu- za każdym razem wlewamy  następną dopiero, gdy ryż "wypije"  porcję bulionu. Kiedy ryż zrobi się miękki doprawiamy risotto solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z kapusty pekińskiej z ryżem curry 225

zdejmujemy pokrywki, nie mieszamy, w ogóle najlepiej nie zbliżać się do garnka, bo na bank nie wyjdzie ;) Po tych 15 minutach w naszym garnku powinniśmy zobaczyć ugotowany, miękki ryż bez ani grama wody. Gdyby jednak był oporny i nadal twardy, wody można dolać i dalej trzymać pod pokrywką, aż zmięknie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie(...)szatkujemy kapustę pekińską i kroimy wędlinę w kostkę. Gdy wszystko jest już pokrojone, a ryż w miarę wystudzony (nie musi być całkiem zimny, ważne, by nie był gorący), wrzucamy nasze składniki do miski, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Teraz pozostaje udekorować nasze dzieło i zapraszać gości :) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Pieczony łosoś i risotto z pomidorami 212

pomidora zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka chwil. Zdjąć z niego skórkę i pokroić w kostkę.  Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty dodać pomidory i wino, poczekać aż lekko odparuje. Następnie do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną(...)Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto.  Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje dodać pozostałe masło i pokrojoną w kostkę mozzarellę, doprawić i wymieszać. Podawać z upieczonym łososiem

Pasja Smaku
Risotto z dynią i szpinakiem! 231

garnku rozpuść masło, zeszklij posiekaną szalotkę, przyprawy, chili, czosnek dodaj wino. Duś 3 minuty. Dodaj ryż i wymieszaj jak wchłonie płyn, dodawaj partiami wodę, po 100 ml. Jak ryż wchłonie wodę, dodaj kolejną porcję wody aż ryż będzie gotowy i miękki. Pamiętaj aby co chwilę mieszać łyżką w garnku, w innym przypadku ryż Ci się przypali(...)gotowego ryżu dodaj szklankę puree z pieczonej dyni (po prostu zmiksowany upieczony miąższ dyni).  Roladki z piersi kurczaka z dynią: - 2 piersi kurczaka - imbir świeży - plaster dyni - garść liści szałwii - ząbek czosnku Piersi z kurczaka rozetnij nożem tak aby powstał prostokąt. Oprósz solą, posyp startym na tarce imbirem, posiekaną szałwią, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w sporą

SMYKWKUCHNI
Risotto pieczarkowo - pomidorowe 157

Risotto to jedno z ulubionych dań w moim domu. Jednogarnkowe, pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu. Aby zrobić dobre risotto potrzebny jest dobry RYŻ :), po ryż i wiele innych ciekawych produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl . Składniki: 30 dag ryżu 2 duże cebule 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu  40 dag pieczarek(...)smalec do smażenia pietruszka lub bazylia do posypania  sól pieprz 1. Ryż gotujemy ok. 12-15 minut w wodzie z kostką rosołową, lub w bulionie. Gdy  ryż wchłonie wodę, przykrywamy i odstawiamy do wolnego przestygnięcia.  2. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy drobno pokrojony boczek. Łyżką cedzakową wyciągamy gotowy boczek do miseczki, tak samo

Apetyczna babeczka
Dietetyczny kurczak na niedzielny obiad. Sprawdzone przepisy! 71

mniej tłuszczu, a to wszystko dzięki ekstensywnemu, czyli dłuższemu chowowi. Oto dwa przepisy na przygotowanie pysznych dań, w których główną rolę gra kurczak zagrodowy. Pomysł na obiad z ryżem i kurczakiem To danie zawiera niewiele kalorii i zalecane jest dla osób będących na diecie. Papryka zawarta w tej potrawie pobudza apetyt i poprawia trawienie. Dietetyczny kurczak z ryżem i warzywami(...)zawiera ogromne pokłady witaminy C, gdyż nawet pod wpływem pieczenia zachowuje najlepsze składniki. Składniki: Pierś z kurczaka zagrodowego ok. 120 g 100 g ryżu 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka sosu sojowego Połowa czerwonej i pół zielonej papryki ½ marchewki, około 25 g 150 g cukinii 25 g cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczne risotto 118

możecie jednak jeśli chcecie dodać więcej bulionu. Obowiązkowym jednak dodatkiem do tego włoskiego dania jest masło i parmezan. Zobacz też przepis na: Risotto z kurczakiem i groszkiem Składniki 200g ryżu do risotto 500 ml bulionu 2 łyżki masła 2 szalotki sól pieprz 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina 3 łyżki oliwy 30g parmezanu Zobacz jak przygotować Bulion warzywny Dodatkowo(...)natka pietruszki Klasyczne risotto – przepis Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę. Jak szalotka będzie szklista, dodajemy posiekany czosnek i całość smażymy ok. 15 sekund. Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy ok. 2 minut. Dolewamy wino i czekamy, aż ryż je w całości wchłonie. Dolewamy odrobinę bulionu. Jak ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję. Całość powtarzamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 114

miski a na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki  oliwy i 1 łyżeczkę masła, i wsyp ryż. Zamieszaj dobrze, żeby oliwa pokryła wszystkie ziarenka i podgrzewaj ryż przez 1 minutę . Wlej wino, zamieszaj i odparuj.  5. Wlej  1 chochelkę bulionu  do ryżu i gotuj risotto na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie cały(...)płyn, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sól i pieprz, i ponownie wlej   1 chochelkę   wywaru.  Po dodaniu kolejnych dwóch porcji wywaru dołóż do ryżu warzywa i skórkę cytrynową, zamieszaj, a następnie kontynuuj dolewanie bulionu i gotowanie risotto.   Risotto ma być aksamitne i kremowe, całość w sumie powinna zająć jakieś   16-18 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryż curry z wieprzowiną, warzywami i pędami bambusa 125

pieczarek, 1 brokuł, 100 g pędów bambusa, 4 pełne łyżki kukurydzy, 1 pełna łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 łyżeczka pieprzu, Sól, Olej do smażenia   Wykonanie: Ryż gotujemy według TEGO przepisu. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, kiedy się zagotuje wsypujemy płaską łyżeczkę soli, obgotowujemy 3 minuty od momentu zagotowania się wody, odcedzamy zalewamy(...)Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy odcedzonego z wody brokuła, 4 łyki kukurydzy, pędy bambusa, całość dokładnie mieszamy, smażymy 3-5 minut na średnim płomieniu. Do gotowego mięsa dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, smażymy 1 minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego :)) ryż, pędy bambusa, brokuł, papryka, pieczarki, przyprawa chińska, kukurydza, cebula, wieprzowina

Bułka z Chlebem