masło * natka pietruszki * sól, pieprz Suszone grzyby opłukałam, namoczyłam w wodzie i pokroiłam na drobniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Posoliłam odrobinę. Dodałam ryż, grzyby i wymieszałam. Dolałam bulion. Gotowałam ok. 10 minut. Pieczarki i paprykę(...)pokroiłam drobno i dodałam do risotto. Przecisnęłam czosnek przez praskę i dolałam wino. Cały czas gotowałam bez pokrywki i mieszałam co chwilę. Wyłączyłam ogień pod patelnią kiedy ryż wchłonął wszystkie płyny. Dosoliłam do smaku i oprószyłam pieprzem. Odstawiłam na 10-15 minut i nakładałam na talerze. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki. Notatki: * miałam bulion drobiowy * miałam ryż
Pieprzyć z Fantazjąminut. Odcedziłam wodę i odstawiłam do ostudzenia. Ryż ugotowałam, ale nie do miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę. Ostudziłam. Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki. Wycięłam(...)głąba i pocięłam kapustę nożem w plastry na 5 mm grubości. W naczyniu żaroodpornym na spód wyłożyłam kapustę zakrywając nią całe dno naczynia. Na to wyłożyłam połowę mięsa z ryżem i przykryłam następną partią kapusty. Na to wyłożyłam znów mięso z ryżem i przykryłam kapustą. Całość polałam sosem pomidorowym. Sos pomidorowy zrobiłam w bardzo prosty sposób. Przecier pomidorowy zagotowałam
Pieprzyć z Fantazjątalerzu zwłaszcza zimą, kiedy za oknami często bywa szaro i ponuro ;) BRĄZOWY RYŻ Z BOTWINKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM Czas przygotowania 30 minut Składniki na jedną porcję 60 g ryżu brązowego Mały pęczek botwinki z buraczkiem 30 g sera pleśniowego Lazur 40 g tofu Ząbek czosnku Oregano, sól, pieprz Ryż ugotować al dente Botwinkę i czosnek posiekać drobno(...)odrobinie oleju zeszklić posiekany czosnek, po chwili dodać botwinę, podlać wodą i dusić około 15 - 20 minut Po tym czasie dodać ugotowany ryż, przyprawy i wymieszać Dusić jeszcze 5 minut, pod koniec dodać pokruszony ser pleśniowy oraz tofu, zostawić jeszcze chwilę na ogniu żeby ser pleśniowy zaczął się roztapiać
HealthyCreationsmasy budyniowej. Wystudzić. Masło ucieramy na puszystą masę. Dały czas mieszając partiami dajemy wystudzony budyń. Ryż: Masę kajmakową przekładamy do garnka, lekko podgrzewamy, aby trochę zmiękła. Dodajemy ryż preparowany, dokładnie mieszamy. Spód biszkoptu kładziemy na dnie blaszki, nasączyć ponczem. Wykładamy ryż z masą kajmakową, wyrównujemy, wykładamy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu skropionego ponczem
Słodki Zakątekryżu. Najpierw płuczemy go pod bieżąca wodą, odcedzamy (np na sicie), zalewamy wrzątkiem (2 szkl), solimy i gotujemy do miękkości. Zajrzyjcie do mojego poradnika Jak ugotować ryż . Potem ryż zostawiamy do ostygnięcia, mieszamy widelcem by ziarenka porozdzielały się i wysypujemy do miski. Następnie bierzemy się za cebulę. Obieramy ją ze skórki, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię(...)rozgrzany olej i podsmażamy mieszając co jakiś czas aż stanie się szklista. Wrzucamy do miski z ryżem. Teraz czas na rybę – mięso obieramy z ości i wrzucamy do miski z ryżem. Następny krok to doprawianie – wrzucamy wszystkie przyprawy, startą marchewkę, mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku. Potem wbijamy do miski jajko, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Finalnie z powstałej
Dorota Smakujesmaku Marynata ½ szklanki masła orzechowego 1 łyżeczka curry lub pasty curry ½ puszki mleka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny Olej do smażenia Ryż z kalafiora Mała główka kalafiora Szczypta kminu rzymskiego Szczypta curry Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Przełóż ½ szklanki(...)Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w gładki krem. Uważaj, żeby marynata się nie zagotowała! Przełóż masę do głębokiej misy. Ostudź. Krok 2 W międzyczasie przygotuj ryż z kalafiora. Umyj kalafiora i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, albo posiekaj nożem lub zmiksuj w mikserze. Wlej ze 2 łyżki oleju na patelnię, dość mocno rozgrzej. Wsyp
Niedzielny kucharzprzygotowany sos (który przed wlaniem należy ponownie zamieszać, by skrobia ziemniaczana, która zdążyła osiąść na dnie miski, ponownie rozprowadziła się w cieczy). Po 2–3 minutach do całości dodajemy ryż, a następnie gotujemy wszystko na średnim ogniu ok. 10–15 minut, by sos się zredukował i zagęścił. Przekładamy gotowe danie na talerz i posypujemy je orzechami nerkowca. Smacznego! Dlaczego(...)jesienno-zimowy to czas, w którym łatwo możemy złapać jakieś choróbsko. Ostra papryczka, imbir i czosnek wspólnie tworzą prawdziwą tarczę przeciwzarazkową! Po drugie: jest pyszny i pożywny. Kurczak i ryż zawsze są solidną podstawą, a dodatki tworzą wspaniale przenikającą się fuzję słodkich, ostrych i kwaśnych smaków. Warto pamiętać, że do tego dania nie dodajemy już ani soli (poza
Proste-przepisy.plprzygotowaniu. Dlatego czemu nie mielibyśmy się skusić na wypróbowanie ekspresowych przepisów obiadowych. Oto kilka z nich: 1. Ryż z ciecierzycą i czerwoną papryką – czas przygotowania 15 minut. Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu. Warto jest zainwestować kilka groszy więcej i zafundować sobie aromatyczny ryż basami. Jeśli już obiad ma być(...)wydaniu ekspresowym to ciecierzycę kupujemy w słoiku lub w puszce. Odcedzamy, spłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy do ugotowanego ryżu. Paprykę należy starannie umyć, obrać i pokroić w kostkę i również wymieszać z ryżem. Biała fasolka dodana do takiej kompozycji (oczywiście również z puszki lub słoika) sprawdza się znakomicie. Wszystkie składniki należy starannie wymieszać i oczywiście całość przyprawić według własnych
sierotka maRysia w kuchniminut. Odcedziłam wodę i odstawiłam do ostudzenia. Ryż ugotowałam, ale nie do miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę. Ostudziłam. Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki(...)Wycięłam głąba i pocięłam kapustę nożem na 5 mm grubości. W naczyniu żaroodpornym na spód wyłożyłam kapustę zakrywając nią całe dno naczynia. Na to wyłożyłam połowę mięsa z ryżem i przykryłam następną partią kapusty. Na to wyłożyłam znów mięso z ryżem i przykryłam kapustą. Całość polałam sosem pomidorowym. Sos pomidorowy zrobiłam w bardzo prosty sposób. Przecier pomidorowy zagotowałam
Pieprzyć z Fantazjąszklimy na oleju czosnkowym. Wsypujemy ryż i podsmażamy cały czas mieszając ok. 3 min. Każde ziarenko powinno być obtoczone w oleju, lekko podsmażone stanie się szkliste. Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy. Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy curry i mięso podzielone(...)solą i pieprzem. Na końcu posypujemy je chili i papryką wędzoną. Rada: grzybów po dodaniu na patelnię nie mieszamy, dopiero jak się podsmażą z jednej str. to odwracamy. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy groszek, ser, 1 łyżkę masła i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy posiekany koperek i delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników
Moniki Smakołykimasło * natka pietruszki * sól, pieprz Suszone grzyby opłukałam, namoczyłam w wodzie i pokroiłam na drobniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Posoliłam odrobinę. Dodałam ryż, grzyby i wymieszałam. Dolałam bulion. Gotowałam ok. 10 minut. Pieczarki i paprykę(...)pokroiłam drobno i dodałam do risotto. Przecisnęłam czosnek przez praskę i dolałam wino. Cały czas gotowałam bez pokrywki i mieszałam co chwilę. Wyłączyłam ogień pod patelnią kiedy ryż wchłonął wszystkie płyny. Dosoliłam do smaku i oprószyłam pieprzem. Odstawiłam na 10-15 minut i nakładałam na talerze. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki. Notatki: * miałam bulion drobiowy * miałam ryż
Pieprzyć z FantazjąRyż jaśminowy, pieczarki duszone w białym winie, wszystko doprawione czerwonym pieprzem i natką pietruszki. Na koniec podane z kwaśną śmietaną. 2-3 porcje: 100 g ryżu jaśminowego 6 dużych pieczarek sok z połowy cytryny łyżka masła klarowanego łyżka oliwy szczypta soli łyżeczka czerwonego pieprzu pół pęczka natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Ryż(...)rozgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy pieczarki, a gdy zaczną puszczać wodę, solimy je. Zalewamy winem i na małym ogniu dusimy do miękkości. Doprawiamy pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy ryż i mieszamy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego :) Artykuł Ryż z pieczarkami duszonymi w białym winie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog