glonami, czy surowymi rybami, ale lubię ryż i tuńczyka, dlatego kiedy wpadłam na pomysł tego "oszukanego" sushi pomyślała, że jest idealny dla mnie. Wystarczy kilka prostych składników: ryż (koniecznie jaśminowy), tuńczyk w sosie własnym np. Princes, zielony ogórek, por i nasz polski akcent drobno starta słodka marchewka. #MasterTuńczyk OSZUKANE SUSHI BEZ ZAWIJANIA Składniki(...)porcje) 100 g ryżu jaśminowego 4 łyżki mirin-u (wino ryżowe) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 1/3 pora (zielona część) 1 mała marchewka 1/2 ogórka sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego opcjonalnie czarny sezam do posypania Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a następnie polewamy mirin-em (wino ryżowe
Bon appetit mon amiegotowa! Taka sushi kanapka świetnie nada się na lunch do pracy, drugie śniadanie do szkoły albo na piknik w plenerze. Składniki na 4 kanapki: 500 g ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Princes 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka kaparów 4 liście sałaty ½ awokado 2 jajka 1 łyżeczka masła pieprz sól 4 glony(...)majonezem i kaparami tworząc pastę. Na maśle przygotowujemy jajecznicę, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy ją. Arkusz glonów układamy na kawałku foli spożywczej, który powinien być większy od nori. Przestudzony ryż, kładziemy na środku arkusza. Następnie warstwowo układamy jajecznicę, pastę z tuńczyka, sałatę. Całość przykrywamy kolejną warstwą ryżu. Zwijamy boki arkusza tworząc kształt prostokąta, całość ciasno owijamy folią. Odkładamy
Kierunekuchniagarnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć(...)ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs lub jako samodzielne
Czerwień i błękitDirty rice to tradycyjna potrawa zapoczątkowana przez Kreoli. Nazwa pochodzi od koloru, który uzyskuje pierwotnie biały ryż po przyrządzeniu z wątóbką i mieloną wieprzowiną. Brudny ryż występuje najczęściej w kreolskich regionach południowej Luizjany, jednak można go znaleźć również w innych obszarach Ameryki Południowe, gdzie określany jest jako kurczak z ryżem lub sos ryżowy. Składniki (4 porcje(...)przesmażyć chwilę. Przełożyć do garnka. Dodać ryż i listek laurowy. Doprawić przyprawą cajun (lub mieszanką przypraw) i dodać listek laurowy. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu (ok. 15-20 minut) od czasu do czasu mieszając. Jeżeli istnieje taka potrzeba podlać wodą. Przykryć i odstawić na kilka minut do wchłonięcia reszty płynu. Podawać posypany natką pietruszki. Wartość
Zielona Kuchniasłodka mam dla Was dzisiaj ryż z jabłkami 😊 Doskonały na kolacje lub podwieczorek. Koniecznie z dodatkiem cynamonu, który nadaje cudownego smaku! Smacznego 💚 Składniki: ryż biały 2 szklanki, mleko 2 szklanki, woda 2 szklanki, jabłka 1,5 kg, masło 5 dag, olej do wysmarowania naczynia, cynamon, cukier, Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w mleku połączonym z wodą, do momentu(...)pochłonie cały płyn i będzie miękki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem wraz z przykrywką. Na dno wykładamy połowę ugotowanego ryżu, następnie starte jabłka, które posypujemy cynamonem i cukrem według upodobań. Następnie nakładamy pozostały ryż. Na wierzchu układamy wiórka z masła, które robimy za pomocą noża. Naczynie przykrywamy i wkładamy
kulinarne odsłony patigotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Dodatkowo: 1 opakowanie boczniaków 1-2 łyżki masła 1 gałązka świeżego rozmarynu Sól/pieprz do smaku (j/w) Posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło(...)cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła. Partiami po ok. ¼ kubka dolewamy wermut, cały czas lekko zagotowując. Za każdym razem, gdy ryż „wypije” wino, dolewamy kolejną jego porcję. Następnie, podobnie postępujemy z bulionem – dolewamy część i co jakiś czas mieszając sprawdzamy stopień ugotowania ryżu. Gdy ryż będzie miękki i będzie delikatnie
Kate's Kitchenpatelni olej, wrzucamy warzywa i krótko podsmażamy. Po chwili wsypujemy suchy ryż i dalej smażymy, mieszając aby się nie przypalił. Oleju powinno być tyle aby warzywa i ryż były nim lekko pokryte, ale nie pływały w tłuszczu! Zamiast oleju rzepakowego można użyć klarowane masło. Następnie wlewamy wino na patelnię – taka czynność/ technika, która pozwala ,,odkleić” smak(...)składników, nazywa się deglasowaniem i znacznie wzbogaca smak potraw. Po odparowaniu wina, dolewamy gorący bulion. Robimy to stopniowo, chochla po chochli, aby skrobia z ziarenek ryżu powoli się uwalniała, nadając naszemu rissoto kremową konsystencję. Dolewamy bulion do czasu, aż ryż będzie al’ dente, zajmie to około 15 minut. Wykorzystałam do tego 3 szklanki bulionu. Po zdjęciu z ognia dodajcie
Kierunekuchniaoliwy, wrzucamy pokrojone dymki i smazymy ok 1 minuty. Dorzucamy groszek, smazymy minutę. Dodajemy ryż, dżem/sos, odrobinę wody i szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszając smażymy 2 minuty. Ryż przesuwamy na brzegi patelni a na środek wbijamy jajka. Łopatką delikatnie je mieszamy aby uzyskać delikatne cienkie pasma. Smażymy ryż z jajkiem do momentu aż jajko się zetnie(...)Doprawiamy do smaku. Miseczki smarujemy oliwą, wkładamy do nich ryż, dociskamy a następnie przekładamy na talerz
Dzieje kuchennej Wiewiórysosie własnym 1 woreczek ryżu 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z ryżem i tuńczykiem – przepis Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Tuńczyka(...)kukurydzę odcedzamy z zalewy. Cebulę, ogórka drobno kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka z ryżem i tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smażenia: Niedziela – Pieczone fish and chips Poniedziałek – Makaron stir free (to nasza nazwa – niżej wyjaśniamy skąd się wzięła) Wtorek – Pieczona pierś z kurczaka z ryżem a la pilaf Środa – Burritos z papryką Czwartek – Zupa z dyni z grzanką Piątek – Makaron z domowym sosem pomidorowym Pobierz menu na tydzień Zgodnie z zasadami naszej ekonomicznej(...)tygodniu rządziły duety. W niedzielę do pieczonej fish and chips zjedliśmy surówkę z czerwonej kapusty, którą dodaliśmy też do wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito . W burrito zawinęliśmy też pieczone warzywa: paprykę, cukinię i brokuł, które z kolei stały się podstawą poniedziałkowego stir
Niedzielny kucharzCześć! Naszło mnie dziś na borowiki. Wahałam się czy zrobić domowy makaron i sos śmietanowy czy może zrobić risotto. To drugie danie kocham miłością bezgraniczną więc w pojedynku ryż – makaron, padło właśnie na ryż. Kocham risotto za prostotę. Gdy namoczyłam borowiki – ich piękny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Dla takich zapachów warto przetestować ten przepis! Pamiętaj: Ryż(...)musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 20 g borowików suszonych 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 szalotka 2-3 ząbki czosnki 1/2 pęczka natki
Moja pasja smakuPaluszki rybne, ryż i surówka z marchewki – to jedno z ulubionych dziecięcych dań. Przygotowujecie je czasem dla swoich pociech? Korzystacie z gotowców, czy robicie je sami? Zobaczcie mój sposób na paluszki rybne, które są zdecydowanie zdrowszą wersją kupnych. Wykonane są z łososia (większość dzieci lubi różowe mięso łososia), panierowane w ziarnach maku i sezamu, zatem jest to wersja bezglutenowa(...)tego ryż ugotowany według instrukcji na opakowaniu, no i koniecznie musi być (przynajmniej u nas) surówka z marchewki i jabłka. Do dzieła! Składniki na 2 porcje : 200g filetu z łososia (grubszy i równy prostokątny kawałek, nie od strony ogona) sól do smaku 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju do smażenia 60g ryżu (dla diabetyków lepszy będzie brązowy
Dietologwięc dokładnie nie pamiętam ani stacji ani tytułu programu, ale dobrze pamiętam autorkę przepisu - rodowitą Chinkę. Przepis urzekł mnie swoją prostotą, ponieważ w pierwotnej wersji opierał się wyłącznie na ryżu, cebuli, jajkach i kapuście pekińskiej. Ja go nieco zmodyfikowałam i chyba utrafiłam z tym w dziesiątkę, bo chociaż moja rodzinka nieliczna jest, to gar tego dania, który wystarczyłby(...)się cebuli, cały czas mieszając. 5. Następnie sypiemy słodka papryką w proszku i curry. 6. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i kukurydzę, odrobinę solimy, mieszamy i smażymy. 7. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, dodajemy też masło, żeby danie nie było zbyt suche, zamiast masła można dodać oliwy. 8. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę. 9. Następnie dodajemy posiekaną kapustę pekińską, odrobinę solimy
Kawa z mlekiemsery, są zupełnie niepotrzebne, bez tych odzwierzęcych dodatków risotto uda się równie smaczne. 2. Gdy cebula się zeszkli to wrzucamy suchy ryż i wszystko razem smażymy. 3. Gdy ryż się zeszkli to wlewamy białe wino i mieszamy, czekamy aż odparuje alkohol i wino się wchłonie. Mieszamy. Alkohol też nie jest potrzebny, można pominąć ten składnik a risotto również(...)się uda. 4. Teraz czas na bulion, który powinien być gorący. Gdy wino zostanie wchłonięte to wlewamy do ryżu po dwie chochelki bulionu, mieszamy i gdy bulion się wchłonie, znów wlewamy dwie chochelki bulionu i ten proces powtarzamy, aż płyn zostanie wchłonięty a ryż będzie miękki. Cały czas mieszamy. 5. Gdy już cały płyn zostanie wchłonięty, to możemy odrobinę
Kawa z mlekiempołowy cytryny szczypta suszonego tymianku sól pieprz dobry olej (u mnie krokoszowy) lub oliwa Ryż wypłukać i ugotować w podwójnej ilości wody. Po odparowaniu wody przykryć ryż pokrywką. Do schłodzonego ryżu dodać rozdrobnionego łososia, pokrojone w kostkę łodygi selera, talarki rzodkiewek, rozdrobnioną paprykę i chili oraz oliwki. Całość skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą
Weekendy w domu i ogrodzie