ryż - 22970 przepisów (strona:117/1532)

Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym 195

Odstawiamy tak przygotowany schab na 2 godziny.  Ryż pełnoziarnisty płuczemy i przekładamy do pojemnika do przygotowywania go w parowarze.  Pojemnik układamy na pierwszym poziomie i ryż zalewamy wrzątkiem, włączamy urządzenie na 35 minut.  Mięso układamy na folii aluminiowej i dokładamy na drugi poziom parowaru po 15 minutach, czyli na 20 minut.  Papryki myjemy(...)wkładamy na trzecim poziomie na 10 minut przed końcem parowania pozostałych składników. Mikro liście mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.  Po wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ryż mieszamy z kawałkami kolorowych papryk, a na schab kładziemy pestki granatu.     Czekam na Wasze komentarze, pytania czy uwagi :) Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :)  Pozdrawiam

Parowar Faceta
Warsztaty kulinarne ZaRyżykujmy z Uncle Ben's 166

talerzach i ceramice. Ach... jakby tak mieć choć część jego kolekcji w domu :-). Wspólnie z innymi blogerami kulinarnymi i nie tylko, przygotowaliśmy cztery pyszne dania: lekką sałatkę dzikim ryżem, szpinakiem i kozim serem pieczonego jesiotra podanego na dzikim ryżu z grejpfrutem i pistacjami  steaki z jaśminowym ryżem i sosem z kurek zapiekankę z kurczaka i warzyw z ryżem długoziarnistym(...)deser natomiast dostaliśmy pyszną panna cottę z ryżu z cynamonem, przygotowaną specjalnie dla nas przez prawą rękę Józka, Arka. Deser został podany w słoiczkach, to fajny sposób na przygotowanie panna cotty. Na 100% ywkorzystam go w  swojej kuchni. Panna cotta z ryżem i owocami Tatar z tuńczyka ze świeżym  imbirem Pogoda

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki tradycyjne z sosem pomidorowym 154

ilością oleju lub masła, wsypujemy ryż, prażymy często mieszając do zrumienienia. Następnie podlewamy 4 szklankami gorącej wody, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ryż. Nie mieszamy ryżu w trakcie gotowania. Jeżeli tylko wchłonie wodę możemy garnek szczelnie okryć kocem i odstawić na godzinę. Ryż wtedy pięknie nam napęcznieje. Rozgrzewamy na patelni olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie, zwijamy w rulonik. Na dno żaroodpornego garnka wykładamy liście obgotowanej kapusty, plastry boczku

Kulinarne przemyslenia
Pyszny Sernik na Zimno z Jagodami 213

Tortownicę maluję olejem i wykładam papierem. Przygotowanie spodu z ryżu: Ryż preparowany przesypuję do miski, czekoladę przekładam do rondelka i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodaję do ryżu i dokładnie mieszam (tak żeby ryż cały był pokryty czekoladą). Następnie przekładam do tortownicy i równo rozprowadzam tak żeby cały spód był przykryty ryżem, tortownicę wstawiam do lodówki

Uwaga Babcia Gotuje
Ryż z miętą i orzechami. 204

moim daniem inspirowanym kuchnią indyjską jest ryż miętowy z dodatkiem orzechów nerkowca. Może stanowić osobny posiłek lub być dodatkiem do warzyw czy też curry z kurczaka. Tak przygotowany ryż jest dosyć oryginalny w smaku, w mojej wersji lekko pikantny. Polecam :) Składniki: 1 szkl. ryżu basmati 1 cebula 1 zielona papryczka chili garść listków mięty 2 ząbki czosnku(...)przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie dodać orzechy i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać przygotowaną pastę oraz sok z cytryny, wymieszać i dusić przez 1 minutę. Na końcu dodać ugotowany ryż, wymieszać i posolić do smaku

zadanie-gotowanie
Ryż z curry i kurkumą 164

bez dodatków jest nudny, suchy i niekoniecznie mi smakuje. Dlatego nie podaję go do obiadu inaczej niż z dodatkami:) Tutaj jeden z szybkich i prostych pomysłów, intensywnie żółty ryż z curry i kurkumą zaostrzy smak posiłku i nada mu charakteru. Sprawdza się również jako samodzielne danie. 1 woreczek ryżu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy  1 mała(...)cebulka 2 łyżki kukurydzy konserwowej sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, przyprawy, dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy. Na sam koniec wsypujemy kukurydzę

Szefowa kuchni
Risotto ze szparagami 174

patelni, dodać pokrojoną cebulę i delikatnie zeszklić (nie rumienić). Wsypać ryż,wymieszać i mieszając podsmażać około 2-3 minuty. Wlać wino i mieszając gotować do momentu aż ryż wchłonie całe wino. Wlewać do ryżu niewielkie porcje bulionu około 0,5 szklanki i mieszając gotować aż ryż będzie al dente. Kolejne porcje bulionu wlewać po wchłonięciu poprzedniej porcji(...)Dodać do ryżu szparagi, wymieszać doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłożyć na 2-3 minuty by odpoczęło i podawać gorące

Ala piecze i gotuje
Krewetki w mleku kokosowym, miodzie i chilli. 129

czas to nadrobić. Dziś zaproponuję krewetki w kokosowej zalewie z kalafiorowym ryżem. Tak dokładnie, dobrze przeczytaliście ryż z kalafiora. Typowa dieta paleo nie pozwala na częste zajadanie się ryżem więc znalazłem świetne jego zastępstwo. Muszę przyznać, że smak tak przygotowanego “ ryżu ” miło mnie zaskoczył. Dodatkowo warto wiedzieć, że kalafior ma 25 kalorii na 100g, natomiast zwykły ryż ma w 100g około 150 kalorii – przekonało mnie to w 100%. Do takiego kalafiorowego ryżu świetnie nadają się słodko-ostre krewetki. Połączenie miodu, chilli, mleka kokosowego i imbiru a także kolendry nadaje im niesamowitego smaku. Wszyscy Ci, którzy już przygotowywali, któreś z moich propozycji wiedzą i nie muszę ich ponownie przekonywać, że to kolejne szybkie i łatwe danie

PaleoLife
Risotto alla Milanese 89

rondlu rozpuściłem łyżkę masła, zeszkliłem posiekana cebulę. Dodałem drugą łyżkę masła. Jak masło się rozpuściło wsypałem ryż. Ciągle mieszając smażyłem go 2 minuty na średnim ogniu. Gdy ryż zrobił się szklisty wlałem łyżkę wazową bulionu. Gotowałem, aż ziarna ryżu wchłonęły płyn, od czasu do czasu mieszałem. W odrobinie bulionu roztarłem nitki szafranu. Dodałem je do ryżu razem(...)następną porcją bulionu. Gotowałem jeszcze przez ok. 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion. Gdy risotto było kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąłem garnek z ognia. Dodałem resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszałem

R'n'G Kitchen
Szaszłyki drobiowe z pieczonym żółtym ryżem. 182

żaroodpornego wsypujemy 2 szklanki ryżu wymieszanego z kurkumą  i zalewamy bulionem. Wkładamy do piekarnika co jakiś czas mieszając, gdy ryż już troszkę napęcznieje dodajemy masło i mieszamy. Ryż można piec w tym samym czasie co szaszłyki na niższym poziomie piekarnika. Ryż pieczemy tak długo aż będzie miękki i dobrze napęcznieje tak około 35/40 minut. Do szaszłyków

Sama słodycz i szczypta chili
Tatar z wędzonego łososia, bazylii i pieczonego buraka z mango na jaśminowym ryżu z musem malinowo-mango 183

jaśminowy, który fantastycznie współgra z rybami, ale również z sałatkami. Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy    to akcja, w której możemy pokazać w jak wielu daniach ryż może być wykorzystywany i w tradycyjny i w mniej standardowy sposób. A Wy? Lubicie ZaRYŻykować?   :) Składniki: 120g wędzonego łososia  saszetka ryżu jaśminowego Uncle Bens(...)wykładamy do naczynia. Mango kroimy w kostkę 1/2 jego część łączymy z burakami. Mieszamy i wykładamy do naczynia z łososiem. Tą część przykrywamy pozostałą częścią ryby. Na talerz wykładamy ryż oraz rukolę. Ostrożnie przekładamy do góry dnem tatara.  Maliny wraz z pozostałą częścią manga rozdrabniamy łyżką i wykładamy na tatara. Ozdabiamy bazylią. Pyszne jako przystawka oraz główne danie

ChilliJemy
Szparagowe risotto 224

Zielone i bardzo szparagowe risotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami. Składniki: 500 g zielonych szparagów 350 g ryżu risotto Uncle Ben's 1 szalotka 100 g startego parmezanu 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1,5 l wody 120 ml białego wytrawnego wina sól, biały pieprz(...) i smaż aż będzie błyszczący (2-3 min.), od czasu do czasu mieszając. Dodaj wino, smaż minutę. Dolej jedną chochlę gorącego wywaru, gotuj na małym ogniu mieszając, gdy ryż wchłonie wywar dolej kolejną chochlę wywaru itd. Po 15 minutach dodaj kawałki łodyg, dalej dolewaj porcjami wywar. Po 20 minutach ryż powinien być al dente, dodaj pure szparagowe

SzczyptaSmaQ
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 148

Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej dodałam. Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle Bens, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru pudru, warzywa świeże i przetworzone: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 średnia biała cebula(...)papryki chili, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta suszonego cząbru, wody 800 -1000 ml Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek

Moniki Smakołyki
Kurczak zapiekany z ryżem i ananasem 154

ananasem. Taki szybki obiad pojawił się dzisiaj na moim stole. Szybko, ale smacznie. Zniknęła w tempie ekspresowym, a to oznacza, że była pyszna. W ten sposób możecie wykorzystać nadmiar ryżu ugotowanego dzień wcześniej, tak jak to miało miejsce w moim przypadku. 300 g ryżu 2 piersi z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka ananasa(...)dokładnie obtoczyć je w przyprawie do gyrosa. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka. Przełożyć mięso na półmisek, a na tej samej patelni dołożyć łyżkę masła i podsmażyć ryż. Wyłożyć go do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułożyć mięso i ananasa pokrojonego w kostkę. Sokiem z ananasa polać zapiekankę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Risotto z warzywami 130

białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa się nie uda. Składniki: 30 dag ryżu arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek pora 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż się zeszkli. Wsypujemy ryż i mieszając smażymy 3 minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż odparuje a ryż zrobi się szklisty.  Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy pod przykryciem w między czasie dodajemy startą marchewkę na tarce jarzynowej i młody zblanszowany bób,  mieszając

Wanilia i Kardamon