gotowania gołąbków Przygotowanie: Ryż opłukać wodą, zalać 2 niepełnymi szklanki zimnej wody. Gotować w lekko osolonej wodzie pod przykryciem, od chwili zagotowania się około 6 - 7 minut (ryż ma być al'dente), wystudzić. Kapustę umyć, zdjąć z wierzchu 2 pierwsze liście (nie wyrzucać ich). Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Główkę(...)robić gołąbki. Po wystudzeniu liści, ścinać z nich nadmiernie zgrubiałe łodygi, które łączyły je z głąbem. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i rozgniecionym przez praskę czosnkiem, pod koniec dodać ryż i ponownie wymieszać. Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wyłożyć wcześniej zdjętym liściem kapusty, a drugi liść pozostawić do przykrycia gołąbków z wierzchu. Na każdy przygotowany liść
Kuchcik gotujepołówki lekko posolić i odstawić. Ryż przesypać do rondelka, zalać szklanką wody, dodać pół łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok 15 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, paprykę słodką i ostrą. Podsmażyć, aż mięso zmieni kolor. Zalać pomidorami, gotować 15 minut. Dodać ryż, kukurydzę
Kulinarne Inspiracjeprzesmażyć na nim kiszoną kapustę, do czasu aż zmięknie, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody lub soku z kiszonej kapusty. W garnku roztopić nieco masła, dodać ryż i przesmażyć go aż się zeszkli, zalać wodą (ostrożnie) i gotować aż będzie al dente. Na patelni roztopić kolejną porcję masła i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę(...)kilkoma łyżkami śmietany. Wyłożyć połowę mięsa mielonego, na nim ułożyć pokrojone w plastry jajka ugotowane na twardo (jeśli używacie) i kiełbasę pokrojoną w plasterki, a następnie przykryć to warstwą ryżu. Wyłożyć kolejną warstwę kiszonej kapusty, zalać ją śmietaną, wyłożyć pozostałą część mięsa, kiełbasy i ryżu, na wierzchu wykończyć warstwą kapusty. Zalać ją pozostałą częścią śmietany, oprószyć papryką. Jeżeli nie macie
Codzienne Gotowaniejuż wystudzone dania! :) Tymiankowy kurczak z ananasem i pomidorowy ryż połówka piersi z kurczaka kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki sezam tymianek sól, pieprz torebka ryżu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół cebuli Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sezamem. Smażymy z obu stron. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa(...)Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Wszystko zdejmujemy z patelni, odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wody. Studzimy. Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym. Kurczaka i ananasa można
Czerwona Porzeczkarazem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie z patelni. Potem dodaj jogurt, mleko kokosowe, ser i przyprawy(...)duś na małym ogniu, ciągle mieszając, duś aż risotto uzyska właściwą, lekko kleistą konsystencję. Jeśli ryż nadal jest twardy, mimo tego, że wchłonął już wszystkie dodane płyny, dodawaj po chochli rosołu, aż ryż zmięknie. Wash and dry the pumpkin. Cut it in half, one half leave in the fridge the second cut into 8 pieces, thin enough
Martyna Cooksjarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby. Co jakiś czas(...)dodajemy bulion, aż ryż zrobi się miękki i całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec wrzucamy łyżkę masła i przyprawy. Smacznego
Truskawkowa Fiestawarzywami z dodatkiem ziół, grzybów, suszonych owoców i przypraw. Moja propozycja to pilaw z bakłażanem i słodkawymi bakaliami, których smak podkreśla aromatyczny cynamon. Polecam:) POTRZEBUJEMY 1 bakłażan 1 szklanka ryżu basmati 1 duża cebula łyżeczka cynamonu 11/2 szklanki wo dy szczypta soli łyżeczka koperku 1/2 szklanki bakalii w tym orzechów i kilka sztuk daktyli 1 pomidor 2 łyżki oliwy(...)papierowym. Dusimy na oliwie przez kilka minut. W garnku podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy suchy ryż i smażymy 3 minuty. Zalewamy wodą , dodajemy rodzynki, cynamon, lekko solimy. Gotujemy aż ryż będzie miękki, co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż jest miękki lekko go mieszamy i dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, uprażone wcześniej bakalie. Odstawiamy na kilka minut. Posypujemy koperkiem
WYSPA SZCZĘSLIWApieprzem. W między czasie przygotowujemy risotto. Wykonanie – risotto: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Gdy warzywa będą delikatnie miękkie dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy pokrojony w kostkę koper włoski. Następnie całość podlewamy winem i gotujemy na mocnym ogniu bez mieszania(...)bulionem, zmniejszamy ogień i nie mieszając gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie miękki ( w razie potrzeby pod koniec można dodać trochę wody). Gdy ryż jest już miękki, dodajemy do niego masło i starty ser. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy razem z królikiem i ulubioną sałatką
Kuchnia Bon AppetitOdstawiamy tak przygotowany schab na 2 godziny. Ryż pełnoziarnisty płuczemy i przekładamy do pojemnika do przygotowywania go w parowarze. Pojemnik układamy na pierwszym poziomie i ryż zalewamy wrzątkiem, włączamy urządzenie na 35 minut. Mięso układamy na folii aluminiowej i dokładamy na drugi poziom parowaru po 15 minutach, czyli na 20 minut. Papryki myjemy(...)wkładamy na trzecim poziomie na 10 minut przed końcem parowania pozostałych składników. Mikro liście mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Po wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ryż mieszamy z kawałkami kolorowych papryk, a na schab kładziemy pestki granatu. Czekam na Wasze komentarze, pytania czy uwagi :) Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :) Pozdrawiam
Parowar Facetatalerzach i ceramice. Ach... jakby tak mieć choć część jego kolekcji w domu :-). Wspólnie z innymi blogerami kulinarnymi i nie tylko, przygotowaliśmy cztery pyszne dania: lekką sałatkę dzikim ryżem, szpinakiem i kozim serem pieczonego jesiotra podanego na dzikim ryżu z grejpfrutem i pistacjami steaki z jaśminowym ryżem i sosem z kurek zapiekankę z kurczaka i warzyw z ryżem długoziarnistym(...)deser natomiast dostaliśmy pyszną panna cottę z ryżu z cynamonem, przygotowaną specjalnie dla nas przez prawą rękę Józka, Arka. Deser został podany w słoiczkach, to fajny sposób na przygotowanie panna cotty. Na 100% ywkorzystam go w swojej kuchni. Panna cotta z ryżem i owocami Tatar z tuńczyka ze świeżym imbirem Pogoda
Kulinarne przygody Gatityilością oleju lub masła, wsypujemy ryż, prażymy często mieszając do zrumienienia. Następnie podlewamy 4 szklankami gorącej wody, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ryż. Nie mieszamy ryżu w trakcie gotowania. Jeżeli tylko wchłonie wodę możemy garnek szczelnie okryć kocem i odstawić na godzinę. Ryż wtedy pięknie nam napęcznieje. Rozgrzewamy na patelni olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie, zwijamy w rulonik. Na dno żaroodpornego garnka wykładamy liście obgotowanej kapusty, plastry boczku
Kulinarne przemysleniaTortownicę maluję olejem i wykładam papierem. Przygotowanie spodu z ryżu: Ryż preparowany przesypuję do miski, czekoladę przekładam do rondelka i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodaję do ryżu i dokładnie mieszam (tak żeby ryż cały był pokryty czekoladą). Następnie przekładam do tortownicy i równo rozprowadzam tak żeby cały spód był przykryty ryżem, tortownicę wstawiam do lodówki
Uwaga Babcia Gotujemoim daniem inspirowanym kuchnią indyjską jest ryż miętowy z dodatkiem orzechów nerkowca. Może stanowić osobny posiłek lub być dodatkiem do warzyw czy też curry z kurczaka. Tak przygotowany ryż jest dosyć oryginalny w smaku, w mojej wersji lekko pikantny. Polecam :) Składniki: 1 szkl. ryżu basmati 1 cebula 1 zielona papryczka chili garść listków mięty 2 ząbki czosnku(...)przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie dodać orzechy i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać przygotowaną pastę oraz sok z cytryny, wymieszać i dusić przez 1 minutę. Na końcu dodać ugotowany ryż, wymieszać i posolić do smaku
zadanie-gotowaniebez dodatków jest nudny, suchy i niekoniecznie mi smakuje. Dlatego nie podaję go do obiadu inaczej niż z dodatkami:) Tutaj jeden z szybkich i prostych pomysłów, intensywnie żółty ryż z curry i kurkumą zaostrzy smak posiłku i nada mu charakteru. Sprawdza się również jako samodzielne danie. 1 woreczek ryżu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 mała(...)cebulka 2 łyżki kukurydzy konserwowej sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, przyprawy, dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy. Na sam koniec wsypujemy kukurydzę
Szefowa kuchni