ryż - 22970 przepisów (strona:72/1532)

Risotto z kurkami i bobem 83

musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2-3 porcje): 200 g kurek 200-250 g bobu ugotowanego al dente 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 średnia(...)minutę. Dodaj czubatą łyżkę masła i poczekaj aż się roztopi. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Całość dopraw tymiankiem. Pod koniec gotowania, dodaj ugotowany wcześniej bób. Gdy ryż

Moja pasja smaku
Risotto z grzybami 62

mocniejszym ogniu przez ok 5 min, po czym jak będzie gorący energicznym ruchem wlewamy do niego wytrawne białe wino. Mieszamy ciągle do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż . Zmniejszamy ogień i wlewamy bulion do ryżu małymi porcjami ciągle mieszając. Koleją porcje wlewamy wtedy, kiedy poprzednia wchłonięta zostanie przez ryż. Zwracamy uwagę, aby nie gotować(...)zbyt dużym ogniu , gdyż ziarna ryżu będą kleiste z wierzchu, a w środku twarde, ani zbyt wolno bo wtedy powstanie ryżowa papka. Z doświadczenia wiem, że najlepiej jak ta część gotowania trwa ok 15 min – wtedy ziarno zaczyna mięknąć pozostając jednak al dente. Zwracamy uwagę, aby dozować bulion porcjami, tak by na zakończenie prawie cały bulion został wchłonięty przez ryż

Tajemnice Smaku
Ryż z jabłkami 85

kanapek lub sałatek. Dzisiaj na śniadanie absolutna klasyka - ryż z jabłkami, do którego wykorzystałam jabłka z jabłonki rosnącej w przydomowym ogródku, a cukier podmieniłam na syrop z agawy 😉 Ryż z jabłkami - przepis na 3-4 porcje Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować: 3/4 szklanki ryżu, 3 jabłka, 3 łyżki jogurtu, łyżkę syropu z agawy, cynamon, garść orzechów włoskich(...)Ryż przepłucz na sicie i ugotuj w wodzie. 2. Jabłka umyj i zetrzyj na grubej tarce. Nie musisz ich wcześniej obierać. 3. Ugotowany ryż wymieszaj z jabłkami, jogurtem i cynamonem. 4. Orzechy posiekaj i dodaj do ryżu. 5. Całość polej syropem z agawy. Ja orzechy i syrop z agawy dodałam na wierzch już po przełożeniu do miseczek

Z notatnika dietetyka
Jesienne risotto z dynią i groszkiem 108

była zarumieniona). Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy), aż pokryje się masłem. Wlewamy sok z cytryny i odparowujemy. Dodajemy krojoną dynię. Następnie zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać pokrywką, by bulion za szybko nie odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. Po całkowitej absorpcji(...)dodać kolejną porcję bulionu. Na koniec przygotowywania risotto, ryż powinien być miękki na zewnątrz i twardawy w środku (al dente), nie powinien być wodnisty (nie jest powiedziane, że wykorzystamy cały bulion). Tak naprawdę konsystencja zależy od naszych upodobań. Gdy ryż będzie prawie gotowy dodajemy groszek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe risotto zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze

Be Fit Be Strong
5 dań dla św. Mikołaja 109

mięsem i ryżem – kaalilaatikko Danie podobne do naszych łazanek, tyle że zamiast makaronu jest ryż. Poza tym kapustę najpierw trzeba ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko(...)przepis jest dla Was. Nadzienie robi się w czasie w jakim gotuje się makaron. Wszystkie dania zrobiliśmy w niedziele wieczorem. Po wystudzeniu i po porcjowaniu zamroziliśmy kurczaka tikka masala, ryż yangchow i lasagnie (przeczytaj nasz poradnik o mrożeniu jedzenia) . Będą jak znalazł do pracy (o zasadach rozmrażania przeczytasz tuta ) Artykuł 5 dań dla św. Mikołaja pochodzi z serwisu Niedzielny

Niedzielny kucharz
Risotto cydrowe z jarmużem 108

trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy bardzo drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy ryż, smażymy krótko. Dolewamy cydr i mieszamy. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy wodę i dodajemy przyprawy. Mieszamy. Gdy ryż wchłonie prawie całą wodę, dodajemy jarmuż i ser. Mieszamy cały czas, aby ryż się nie przypalił. Podajemy posypane(...)szalotkę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3 minut/120 st. C/obroty wsteczne 1. Dodać ryż, dusić bez założonej miarki 2 min/120 st. C/obroty wsteczne 2. Dodać cydr, wodę i przyprawy, gotować 7 min/100 st. C/obroty wsteczne 1, następnie podgrzewać 15 min/90 st. C/obroty wsteczne

Kucharzyca
Risotto z pieczoną papryką 126

zająć się czymś innym. A na dodatek smakuje obłędnie. Wypróbujcie je koniecznie jest pyszne. Ja to w ogóle uwielbiam pieczoną paprykę, więc pochłaniam ją w każdej postaci. Z kremowym ryżem też jest pyszna! Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: papryka czerwona – 3 duże sztuki pomidory – 3 sztuki cebula – 1 sztuka bulion warzywny – 700ml(...)jedną paprykę zblenduj na gładko i połącz z bulionem. 2 pozostałe papryki pokrój w kostkę i odłóż na bok. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj suchy ryż i porcjami wlewaj bulion. W tym czasie co jakiś czas mieszaj. Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Kiedy ryż będzie miękki dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw całość do smaku

wiecejwarzyw.pl
Środa: Kurczak w sosie teriyaki 140

warzywami z mrożonki „warzywa chińskie na patelnię”, która zawiera grzyby mun, nadające potrawie wschodniego posmaku. Zamiast niej możecie użyć każdej mrożonki warzywnej, albo zrezygnować z mrożonki i dodać do ryżu usmażone papryki, czosnek i dymkę. Kurczak w sosie teryaki wzorowany jest na przepisie z bloga fitmencook.com Kurczak w sosie teriyaki Składniki: 500 g polędwiczek drobiowych lub piersi z kurczaka(...) pod zimną wodą, przesyp do garnka, zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż widelcem. Krok 3 Posiekaj w plastry czosnek, a papryki w krótkie paski. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego tarty imbir i posiekane papryki, smaż

Niedzielny kucharz
Risotto z kurkami i bobem 107

musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2-3 porcje): 200 g kurek 200-250 g bobu ugotowanego al dente 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 średnia(...)minutę. Dodaj czubatą łyżkę masła i poczekaj aż się roztopi. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Całość dopraw tymiankiem. Pod koniec gotowania, dodaj ugotowany wcześniej bób. Gdy ryż

Moja pasja smaku
Środa: Kurczak w sosie teriyaki 130

warzywami z mrożonki „warzywa chińskie na patelnię”, która zawiera grzyby mun, nadające potrawie wschodniego posmaku. Zamiast niej możecie użyć każdej mrożonki warzywnej, albo zrezygnować z mrożonki i dodać do ryżu usmażone papryki, czosnek i dymkę. Kurczak w sosie teryaki wzorowany jest na przepisie z bloga fitmencook.com Kurczak w sosie teriyaki Składniki: 500 g polędwiczek drobiowych lub piersi z kurczaka(...) pod zimną wodą, przesyp do garnka, zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż widelcem. Krok 3 Posiekaj w plastry czosnek, a papryki w krótkie paski. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekane papryki, smaż 3-4 minuty, dodaj

Niedzielny kucharz
Risotto z zielonymi szparagami. 227

rozgrzać masło, przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.  G dy cebula się zeszkli wsypać ryż i przesmażyć, aż zrobi się lekko przezroczysty. Dodać tyle ciepłego bulionu, aby przykrył ryż. Mieszać delikatnie lub potrząsać patelnią, aż ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu, aż ryż stanie się miękki. Dodać szparagi i gotować jeszcze

Codziennik Kuchenny
Gołąbki z młodej kapusty (pieczone w piekarniku) 174

liśćmi kapusty możecie wyłożyć spód naczynia żaroodpornego/brytfanki i całość zapiec wraz z gołąbkami Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć(...)cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą, pieprzem i mieszanką do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić.  Zaparzanie kapusty W międzyczasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze liście przełożyć

Ugotować
Risotto z pieczarkami i boczkiem 162

patelni rozpuścić masło z oliwą,  wrzucić cebulę z czosnkiem i porem, przesmażyć 2-3 minuty, po tym czasie dodać pokrojony boczek, smażyć chwilę, dodać pokrojone pieczarki, wsypać suchy ryż arborio, wymieszać, przesmażyć całość 2-3 minuty, zalać winem i dusić do momentu odparowania, aż ryż zrobi się szklisty i pokryje się tłuszczem, wlewać stopniowo bulion i gotować(...)cały czas mieszać potrawę, dolewając bulionu dopiero jak ryż wchłonie poprzednią część. Dusić do momentu Az ryż będzie miękki ale nie rozgotowany. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać startym  parmezanem  i posiekaną natką pietruszki, wymieszać, rozłożyć na talerze i podawać.   Smacznego

Wanilia i Kardamon