chorujemy bowiem na alergie układu pokarmowego, a winne temu są najczęściej nabiał, orzechy czy nawet ryż. Tanie mąki mogą za sobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej(...)przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna do panierowania. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany, jak popcorn, pod wpływem gorącego powietrza) można wykorzystać do ciasteczek podobnych do szyszek z preparowanego ryżu i do panierowania, a także jako wypełniacz mas mięsnych i warzywnych przy nadziewaniu makaronu czy zapiekanych warzyw. Kilka z tych mąk bez problemu znajdziecie w pobliskim sklepie – to z pewnością
Karo in the Kitchenróżnych konfiguracjach smakowych. Nie wszystko jednak da się pokazywać na blogu, przede wszystkim z racji ograniczeń czasowych :) Dzisiaj zapraszam na kremowe risotto z dynią i rodzynkami. Składniki: 1 szklanka ryżu (użyłam brązowego, choć do risotto najlepszy jest arborio) ok. 2 szklanki dyni (użyłam piżmowej) obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 1-1,5 cm) 2 niewielkie cebule 1 ostra papryczka(...)odstawić. Wodę zagotować. Głęboką patelnie lub garnek rozgrzać, wlać resztę oliwy i 1 łyżkę masła. Wsypać suchy ryż i mieszając podsmażyć go, aż zrobi się szklisty. Do ryżu wlewać po chochelce wrzącą wodę. Mieszać i dusić ryż na niewielkim ogniu. Kiedy wchłonie płyn, dolewać kolejną porcję, mieszać aż ryż zacznie mięknąć. Trwa to dłuższą chwilę, ale dzięki
Codzienna kuchnia niecodziennaCebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć go aż zrobi się szklisty i przezroczysty. Do ryżu dodać dynię i po jednej hohelce bulionu. Ryż gotować co chwilę mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję. Ryż doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową(...)ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem. *bulion warzywny Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut aż warzywa będą miękkie. Bulion odcedzić
Mama Gotujecebula jest zeszklona dodać do niej drobno posiekane grzyby i podsmażać razem przez chwilę. Po chwili dodać opłukany ryż, zamieszać, dolać gorący bulion (ok. 1/2 szklanki) tak by ryż był nieco w niej zanurzony i gotować wszystko pod przykryciem ok. 15 minut w razie potrzeby dolewając gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć tyle bulionu by ugotował się tylko(...)pół twardo. Zdjąć wtedy z ognia. Do przestudzonego ryżu dodać orzeszki, posiekaną drobno miętę i koperek, syrop z granatu lub drobno posiekane rodzynki, sumak oraz sól i pieprz do smaku. Układać liście na blacie gładką stroną liścia do dołu a uwypuklonymi nerwami do góry. Na liściu od strony ogonka ułożyć ok. małej łyżeczki farszy tworząc z niego poprzeczny wałeczek. Zawinąć
Sztuka gotowania w/g Samirykażdej z tych ekstremalnych sytuacji, ale obiecuję, że przetestuję wszechstronnie jego siłe i moc :-) Tymczasem zapraszam na pierwszy test, prostą i szybką potrawę, ryż po kantońsku. Ryż smażony to idealna propozycja na ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw(...)świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem
Mia Cucina Sofietalunch, który z powodzeniem możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły w waszym ulubionym pojemniczku. Spróbujcie. Składniki: (na 2 mniejsze porcje lub jedną dużą) 7 łyżek białego ryżu długoziarnistego 2/3 szklanki wody + 1/3 szklanki mleka 7 łyżek smoothy "OWOCUDO Sunny" Marwit * 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżki płatków migdałowych(...)zjeść go w domu przekładamy do miseczek i podajemy, gdy przestygnie (, choć można zjeść również go w ciepłej wersji). Przed podaniem posypujemy po wierzchu szczyptą cynamonu. Jeśli natomiast nasz ryż ma służyć nam za lunch w pracy lub szkole, czekamy aż całkowicie przestygnie, a następnie przekładamy do ulubionego pojemniczka z zamknięciem, posypujemy po wierzchu cynamonem i zamykamy pudełko
Słodkie okruszkisekundach paprykę. Smażymy wszystko razem przez 2 minuty. Nastepnie do warzyw wsypujemy surowy ryż i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy pomidory, wrzący, przecedzony bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilkę mieszamy, aby składniki się połączyły, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy mocniej. Nie zmniejszając ognia (zależy od mocy kuchenki(...)pietruszki i cząstkami cytryny. Uwaga: O ile dobór dodatków do tego dania zależy od naszej fantazji, o tyle są pewne składniki, bez których paella nie będzie paellą. Przede wszystkim ryż-koniecznie średnioziarnisty. Ryże dugoziarniste nie wchałniają tak dobrze soków i aromatu dodatków. Poza tym mają inna konsystencję. Najlepiej sprawdzi się tu ryż calasparr
Zawsze głodna!Ryż ze smażonymi jabłkami Składniki dla trzech osób 1 szklanka ryżu 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyzki cukru 2 jabłka 2 łyżki masła 2 łyzki cukru brązowego cynamom Sposób przygotowania Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go szklanką wody i zostawiamy na co najmniej dwie godziny ( najlepiej zostawić tak ryż na noc). ryż z wodą(...)zagotowujemy, dodajemy szklankę mleka, oraz cukier i gotujemy ryż aż będzie miękki. W tym czasie z jabłek wydrążamy gniazda nasienne ,kroimy je w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle. Pod koniec smażenia ( jabłka nie powinny się rozpaść a jedynie zrumienić) wsypujemy na patelnie brązowy cukier. Całość smażymy jeszcze przez minutę a następnie, mieszamy z ugotowanym ryżem
Miód i pieprzzadowoli każde podniebienie :) Przepis na risotto z groszkiem i miętą stanowi bardzo prostą podstawę. Minimum składników pozwoli jednak cieszyć się smakiem i aromatem pysznego dania. Składniki: 100 gram ryżu arborio bulion np. rosołowy 1/3 szklanki wina pół cebuli pół szklanki zielonego groszku garść mięty łyżka masła parmezan Przygotowanie: 1./ Na odrobinie oliwy, smażymy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy(...)surowy ryż i czekamy do momentu aż zmieni kolor na lekko przezroczysty. 2./ Następnie dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Przystępujemy do "pojenia" ryżu bulionem. Wlewamy po jednej chochli i czekamy aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Tak postępujemy do momentu aż ryż będzie al dente. 3./ Gdy ryż jest gotowy dodajemy groszek i posiekaną
Mój Smak na ŻycieWykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 15 minut - Ryż wrzucić na wrzątek (w ilości 1:2 ryż:woda), posolić, gotować pod przykryciem 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir i kurkumę; smażyć pół minuty - Dodać pomidory, trochę wody, plasterki marchewki i pietruszki, pozostałe przyprawy oraz odsączoną soczewicę; zagotować, dusić przez 15 minut - Ryż po ugotowaniu odstawić na bok bez przykrywki, a dal najlepiej wystawić na parapet za okno, odczekać 3 minuty - Awokado pokroić w kostkę dołożyć do ryżu, dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać, przełożyć obok ryżu. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnadomu, powgniatana z każdej możliwej strony xD Często też podsuwam znajomym pojemniczek i widelec (czyli w moim przypadku pałeczki;) i proponuję, by spróbowali. By zobaczyli, że to nie tylko ryż i jakieś warzywo spakowane do plastyku na zimno. Że odpowiednio przyprawione warzywa czy dobry gatunek ryżu smakują naprawdę wyśmienicie, nawet na zimno. Nie raz opornie, ale próbowali. Niedługo później(...)kurkumę do gotowania - Soczewicę odsączyć, wrzucić na wrzątek z plasterkami pietruszki, gotować ok. 15 minut (do miękkości) - Do soczewicy dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić - Ryż ostudzić, dodać oliwę, wymieszać - W pojemniczku umieścić ryż, posypać go chili i zamknąć pojemnik - Soczewicę przełożyć np. do foliowego woreczka (wg mnie danie smakuje lepiej, gdy soczewica w curry
Wegańska kuchnia orientalnazrobienia w domu :) Składniki: 2 nieduże bakłażany lub jeden większy 4 spore pomidory (zimą wystarczy puszka pomidorów) papryczka chili - ilość według upodobań 1 średnia czerwona cebula szklanka ryżu basmati łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, suszona bazylia Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka albo półplasterki, bakłażany przekroić w dwucentymetrowe półplasterki, lub drobniej jeśli warzywo jest duże(...)wody. Teraz można doprawić (jeśli trzeba) solą i szczyptą suszonego oregano. Ryż opłukać na sicie pod zimną wodą, odstawić do osuszenia. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić ryż i zeszklić go. Zalać dwoma szklankami wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. W trakcie można lekko
Kulinarne Inspiracjema lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego. Do sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia odświeża całość. Sałatka z kurczaka(...)patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Podsmażamy szalotki do zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Zdejmujemy. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kurczaka oraz cukinię z szalotkami. Dodajemy pomidory pokrojone na mniejsze części oraz rukolę. Przygotowujemy winegret: mieszamy musztardę z octem, aż do połączenia. Odmierzamy sobie ok. 4-5 łyżek oliwy
Poezja smakujajek 2 całe jajka 0,5 litra buliony drobiowego sól, pieprz do smaku Przesmażamy na maśle drobno posiekaną cebulkę, dodajemy ryż, chwilę podgrzewamy i zalewamy bulionem. Gotujemy ryż aż wchłonie cały bulion i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Cukinię kroimy w plastry. Ryż mieszamy z białkami i układamy ściśle w wysmarowanej masłem blaszce. Na ryżu układamy doprawione(...)solą i pieprzem plastry cukinii. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy tarty ser i musztardę. Zalewamy tym ryż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-45 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder ManufacturePyszny, kremowy, aksamitny ryż gotowany na gęsto z jabłuszkiem i rodzynkami, delikatnie doprawiony wanilią i cynamonem. Pycha! W sam raz na jesienne i zimowe podwieczorki. Polecam! Składniki na ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (domowe Berliso z pieczonym jabłkiem) : 1 szklanka ryżu 2-3 szklanki mleka ziarenka z połowy wanilii 200 ml śmietany kremówki (słodkiej(...)garnka o grubym dnie (to ważne, bo inaczej mleko się przypali) wlewamy 2 szklanki mleka, śmietanę, dodajemy ziarenka wanilii, przepłukany ryż i zagotowujemy. Gotujemy ryż często mieszając do miękkości (w zależności od producenta od 12 do 20 minut), gdyby mleko nadmiernie od parowało stopniowo dolewamy ostatnią szklankę mleka. Gdy ryż się gotuje obieramy jabłka i ścieramy
Rozpustne gotowanie