Pierwszy raz robiłam w ten sposób karpia dwa lata temu. Nie oczekiwałam zbyt dużo, a okazał się naprawdę dobry. Nie jestem może najlepsza w ocenianiu karpich dań - ta ryba nie należy do moich ulubionych, ale ten przepis polecam. Poza zupełnie niezłym (jak na karpia) smakiem, ma też tę zaletę, że danie szykujemy wcześniej, a na pół godziny przed podaniem wstawiamy(...)smażyć przez kilka minut do całkowitego odparowania soku. Dodać masło i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat. Z ryby usunąć sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć. Smażyć przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie. Jeśli filety są ze skórą należy rybę najpierw
Stare Garypieprzu1-2 goździki-opcjonalnie sólZ głowy karpia usunąc oczy i skrzela (mogą nadać bulionowi gorzki posmak) i dokładnie wypłukać wszystkie odpadki rybie na bulionwarzywa obrać,pokroić na mniejsze kawałki,cebulę przekroć na pół,opalić, wraz z resztkami ryby i przyprawami zalać zimną wodą i powoli doprowadzić do wrzenia.Zdjąć szumowiny i gotować na małym ogniu przynajmniej 30 minutgotowy bulion(...)pominąć i podać czystą zupę rybną.Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa mozna zmiksować na krem ,zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką.Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb,krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra(...)trochę soku z cytryny olej Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy
NA MOIM TALERZURyba upieczona w pergaminie lub jak kto woli w "papilotkach"- to technika zapożyczona z kuchni francuskiej en papillote.Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze,która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie. To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku(...)siebie,a boki podwinąć pod spód pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut rozwinąć pakieciki i podawać rybę y ulubionymi dodatkami.Ja podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyrządzenie tych krokietów użyłam ..cudu kuchennego -do ugotowania ryby ..i kopytkomanii..oczywiście można zrobić i bez wykorzystania takich gadżetów..ale takie gadżety jednak ułatwiają i umilają pracę w kuchni.50 dkg dowolnej rybysok z cytrynyprzyprawa do ryb40 dkg obranych i ugotowanych ziemniaków2 jajka1 cebulaszczypiorekpieprz, sól, wegetaFilety rybne pokroić na kawałki , skropić(...)sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii i napełnić pojemnik masą rybno-ziemniaczaną.Delikatnie przycisnąć przez kopytkomanię na ruchomą matę.Używając łopatki podzielić rybne paski na równe
Moje domowe kucharzeniejedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Świeta, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:) Śledź to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy
Anioły w kuchniKotlety rybne z Surimi to alternatywa dla tradycyjnego "rybnego obiadu", a także sposób na wykorzystanie paluszków krabowych. Ryba w takiej postaci świetnie smakuje i do tego atrakcyjnie wygląda. Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Składniki: 4 filety z białej ryby opakowanie paluszków surimi (ok. 120 g) mała cebula nieduża bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku jajko(...)łyżeczki bułki tartej przyprawy: papryka słodka, gałka muszkatołowa, bazylia, lubczyk, tymianek, koper, sól morska pieprz (można użyć gotowej przyprawy do ryb) ponadto: panierka: jajko + ok. 2 łyżki mleka mąka bułka tarta olej do smażenia Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku - dokładnie odsączamy. Czosnek wraz z cebulą drobno siekamy - przekładamy do miski
Słodka StronaŁosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku(...)soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe. Ryby nie należy przesmażyć, mięso
Słodka StronaŁosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku(...)soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe. Ryby nie należy przesmażyć, mięso
Słodka Stronaczęści mielone kotleciki, czyli jak to się modnie teraz mówi fishburger'y ;) Kotleciki te robiłam dzisiaj z myślą o małej Amelii, która ma półtora roku i uwielbia ryby :) Składniki: 80 dkg świeżego fileta z dorsza , 2 jajka , sól , biały mielony pieprz ostra mielona papryka , natka pietruszki , 1 sucha bułka , 1 mała cebula , bułka tarta , 3 łyżki oleju , + olej(...)zwilżonymi rękami formować kotleciki dowolnej wielkości, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Takie kotleciki można przygotować z każdej dostępnej ryby. Są bardzo soczyste, smaczne i znacznie zdrowsze niż kupione w sklepie. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasposób bardzo prosty. Składników niewiele: -filety z łososia -przyprawa do ryb -jedna cebula -olej Cebulę kroimy w plastry i układamy na półmisku. Posypujemy ją przyprawą do ryb i skrapiamy olejem. Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na części. Posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i przekładamy na cebulkę. Pozostawiamy na ok. godzinę
Maminek kulinarnykarpia, cebula, płat karpia, cebula itd. Tak przygotowanego karpia włożyć do lodówki i pozostawić do dnia następnego. Następnego dnia karpia oczyścić z nadmiaru soli i cebuli, oprószyć przyprawą do ryb, poporcjować i obtoczyć w mące. Połowę masła rozpuścić na patelni na bardzo małym ogniu. Karpia smażyć partiami, dodając po trochę masła, aż do jego wyczerpania, na bardzo małym ogniu(...)minut z każdej strony), uważając, aby nie przywarł do patelni. Karpia przed podaniem można oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Rybę można dodatkowo posypać przed pieczeniem pieprzem cytrynowym. Z wierzchu rybę można oprószyć koperkiem, pietruszką, koperkiem i pietruszką lub nie posypywać w ogóle. Dzięki obłożeniu karpia solą i cebulą zyskuje on na smaku i traci zapach
Gospodyni Miejskaspróbowaliśmy zestawienia sosu parykowo- marchewkowego do łososia. Dla mnie pycha. Przepis na sos TU SKŁADNIKI 0,5 kg łososia 1 łyżka sosu sojowego łyżka przyprawy do ryb sok z połowy limonki Składniki i wykonanie sosu TU WYKONANIE Sos sojowy(...)łączymy z przyprawą i sokiem z limonki. Wkładamy do marynaty łososia. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Można w między czasie obrócić rybę. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku. Jak kto woli. Do ryby podajemy wyżej wymieniony sos. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie EwyRyba z rodziny dorszowatych, szczególnie ceniona przez osoby dbające o linię, gdyż ma wyjątkowo mało tłuszczu przy dużej zawartości białka. Tym razem przyrządzona przeze mnie w sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy! Składniki: 500g fileta z łupacza przyprawa do ryb(...)jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron na złoty kolor, ok 4-5 minut - w zależności od grubości naszego fileta. Smażenie ryby na zbyt mało rozgrzanym tłuszczu powoduje jego nadmierne wsiąkanie w panierkę, czego należy unikać. Składniki na sos: 1/2 szkl śmietany - u mnie 12 % 2 łyżki masła 3/4 szkl
Walijskie Pichcenieoprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą
Kulinarny karnet Christophera