Pyszne kotleciki rybne To jest jeden z moich ulubionych przepisów na rybę. Proste i szybkie, a zarazem przepyszne i puszyste kotleciki w chrupiącej skórce. Możemy je wykonać z dowolnego filetu rybnego z dodatkiem warzyw. Palce lizać! Składniki: ok 500g filetu z ryby (u mnie dorsz) 2 jajka 2 łyżki majonezu pół czerwonej papryki 3 -4 łyżki kukurydzy(...)konserwowej pół pęczka szczypiorku 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia *** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** ***Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Do miski dodajemy żółtka jaj, majonez oraz mąki *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Białka
Blog z ApetytemRyba w pysznym, chrupiącym cieście Delikatna rybka zanurzona w super chrupiącym cieście. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad, który zasmakuje szczególnie dzieciom. Danie możemy podać z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam! Składniki: ok 300g filetów rybnych (u mnie polędwica z dorsza) sól, pieprz olej do smażenia – ok 1 szklanka Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli *** Rybę kroimy na kawałki i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto *** *** wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony
Blog z ApetytemRyby uwielbiamy! Niestety rzadko goszczą na naszych stołach. Żeby Was zachęcić polecam przepis na rybę w ziołowym cieście. Dlaczego warto jeść ryby? Bo są zdrowe i syte. Moja rodzina je uwielbia. Dlatego dziś serwuje je w innej -aromatycznej, kolorowej wersji. Składniki : 4 filety miruny (może być inna ulubiona ryba) 80g mąki ziemniaczanej 100g mąki pszennej 5g sody
Słodki Zakątekkilkoma kroplami soku z cytryny. Tak nam posmakowała, że odtworzyliśmy ją w naszej kuchni. Wyszła równie pyszna. Przepis na chorwacką zupę rybną Składniki: około 250 gramów fileta z białej ryby morskiej, oliwa, 1 cebula, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, około 150 gramów ugotowanego ryżu, sok z ćwiartki cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki. Zrób: cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę(...)pokrój w drobną kostkę. Wszytko przesmaż w średnim garnku na oliwie – cebula ma jedynie się zeszklić, nie zarumienić. Dodaj rybę pokrojoną w małe kawałki, smaż jeszcze minutę, następnie wlej wodę, dopraw solą i pieprzem, zagotuj i trzymaj na ogniu około 5 minut. Na koniec do zupy dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę oraz ugotowany osobno ryż. Księżycowa wyspa
Kulinarna Polskapiątek na obiad? No wiadomo, ryba! Od zawsze u mnie w domu, tak jak w wielu domach, w piątki jadało się jarskie posiłki. Czasem zupełnie bezmięsne, jak naleśniki, czy kotlety jajeczne, a czasem pojawiały się ryby. Teraz staram się tę tradycję podtrzymywać i przynajmniej ten jeden raz w tygodniu ryby jeść. Najczęściej na stole pojawia się pieczony łosoś
Analiza SmakuBardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne danie, jak ktoś lubi ryby oczywiście. Skład: ryba 500 g (filet mrożony 5 % glazury), 2 jajka, 1 szklanka mąki, cytryna, sól i pieprz. *** Olej, patelnia, papier kuchenny. Opcjonalnie przyprawa do ryby. Rybę rozmrażamy, osuszamy na papierze, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy. Następnie panierujemy : w mące - jajku - mące i smażymy
chleba naszegopolędwice z mintaja*** sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki majonezu 100-150 g ser mozzarella -tyle by zakryć kawałki ryby *** poledwica z mintaja jest pakowany każdy kawalek osobno a opakowanie ma 4 sztuki.Jest(...)wygodne ,bo bierzemy tyle ile nam potrzeba w danej chwili. Wykonanie Filety rybne skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem . Poukładać rybę w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Każdą porcję ryby posmarować majonezem ,posypać serem. Rybę piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C-termoobieg , do zarumienienia się sera , około 20-25 minut
w mojej kuchnipolędwice z mintaja*** sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki majonezu 100-150 g ser mozzarella -tyle by zakryć kawałki ryby *** poledwica z mintaja jest pakowany każdy kawalek osobno a opakowanie ma 4 sztuki.Jest(...)wygodne ,bo bierzemy tyle ile nam potrzeba w danej chwili. Wykonanie Filety rybne skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem . Poukładać rybę w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Każdą porcję ryby posmarować majonezem ,posypać serem. Rybę piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C-termoobieg , do zarumienienia się sera , około 20-25 minut
mojej kuchnisię, aby zaserwować go z grzankami. Wszystkie produkty użyte w przepisie doskonale ze sobą współgrają i razem tworzą genialną i przepyszną całość. Na pewno tutaj podstawą jest dobra, świeża ryba oraz świeży szpinak, który smakuje zdecydowanie lepiej niż rozdrobnione, mrożone kostki. Zobacz też: Tarta z łososiem według Michela Moran Makaron z łososiem i cukinią Przepis na łososia ze szpinakiem(...)muszkatołową. Gotujemy kilka minut, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4 Do tak przygotowanego sosu wkładamy łososia, delikatnie go w nim zanurzając. Celowo nie polałam ryby sosem, aby ładniej się prezentowała. Danie podane na patelni ze świeżymi ziołami, będzie prezentować się wyśmienicie. Porady Oczywiście łososia jemy bez skóry, zostawiając ją na talerzu. Ewentualnie przed włożeniem
Kuchnia Bazyliioliwek 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje i wrzucamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, paprykę w proszku, sól i pieprz. Każdy kawałek ryby nacieramy składnikami marynaty. Odstawiamy na 20 minut. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy a następnie podsmażamy(...)smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy bez przykrycie około 15 minut, do momentu aż pomidory odparują i staną się gęste. Piekarnik nagrzewamy do 200°C,. Rybę obtaczamy w mące ziemniaczanej i układamy na blaszce wysmarowanej olejem rzepakowym. Na każdy kawałek nakładamy porcję sosu pomidorowego. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy
Qchnia po prostuSmażone matiasy z sosem jogurtowym, kuchnia skandynawska Matiasy kojarzą się nam Polakom bardziej z sałatką , kanapką czy zakąską , niż z obiadem i to smażonym . Niespodzianka , kuchnia skandynawska często wykorzystuje ryby solone lub suszone w swoich recepturach . Co prawda prawdziwych matiasów(...)doświadczy , ale śledź a’la matias też dał radę Polecam tym , którzy lubią intensywne rybne smaki , gdyż ta potrawa jest bardzo śledziowa Mój starszy syn pokochał tą wersję ryby , młodszy uciekł jak przed pająkiem Ogólnie bardzo dobra , całkiem inna niż nasze europejskie smaki . Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być
Ogrodnik w podróżyuśmiech na twarzy. Każdy ma przynajmniej kilka przepisów na świąteczne przysmaki, bez których nie może zasiąść spokojnie do wigilijnego stołu;) Mniemam, że nie tylko u mnie należy do nich ryba po grecku;)) Dziś przepis właśnie na nią: aromatyczną, w chrupiącej panierce, z miksem warzyw, które nadają zwyczajnej rybce tej Wigilijnej oprawy. Ryba: 1 kg filetów z dorsza lub mintaja(...)szybciej rozmrozić należy namoczyć w mleku) 2-3 jaja 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku ewentualnie przyprawa typu kucharek bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rybę porcjujemy. Przygotowujemy panierkę, jaj i przypraw i panierujemy: najpierw w samej mące, potem panierka jajeczna. Następnie obtaczamy w bułce. Smażymy po ok. 9 minut z obu stron na rozgrzanej patelni. Warzywa
Domowe ciastaziarnisty. Dodajemy starte na tarce na grubych oczkach marchewki, pietruszki oraz seler. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Każdy kawałeczek oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na maśle na złoty kolor. Na pozostałym maśle smażymy posiekaną drobno cebulkę. Gotowe kawałki ryby oraz cebulkę przekładamy do bulionu z warzywami. Doprawiamy do smaku solą(...)pieprzem cytrynowym, wrzucamy natkę oraz koperek. Mieszamy i gotujemy około 15 minut by ryba ugotowała się w środku. Smacznego
Życie ze smakiem