Dawno nie jadłam ryb, dlatego postanowiłam w końcu coś z nich przygotować. W sklepie upatrzyłam sobie makrele - idealne do pasty na kanapki. Ostatni raz taką pastę jadłam dobrych kilka lat temu, więc postanowiłam, że właśnie ją przygotuję. Nie jest to zajęcie pracochłonne ani drogie - zmieścicie(...)się w 10 zł przygotowując 500g tego smakołyku. Potrzebne nam: - 2 wędzone makrele o łącznej wadze ok. 500g - pęczek szczypiorku - 3-4 czubate łyżki majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Z ryby zdejmujemy skórę i usuwamy kręgosłup razem z ośćmi. Mięso rozdrabniamy w dłoniach i usuwamy wszystkie ości. Do rozdrobnionej ryby dodajemy poszatkowany drobno szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiam ryby. Te małe i te duże. Mogłabym jeść je codziennie na obiad czy kolację. Im prościej przyrządzone tym lepiej. Tak niewiele im potrzeba do dobrego smaku - świeże zioła, czosnek i cytrynka. Tyle wystarczy do szczęścia. Składniki na 2 porcję(...)dorady, skórka starta z cytryny, kilka plasterków cytryny, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, 1/3 natki koperku, garść listków świeżego oregano, garść listków świeżej bazylii, oliwa z oliwek, sól, pieprz Ryby umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a do środka wkładamy zioła, pokrojoną cytrynę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie startą skórką z cytryny posypać wierzch ryby
Plate of JoyRyba zapiekana w jogurcie z pieczarkami J eszcze kilka miesięcy temu nie przepadalam za rybami . Jedyne ryby jakie(...)jadlam to rybe po grecku, paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie). Dopiero jak wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac w kuchni, odkrylam ze ryba jest smaczna. Dzisiaj ze względu na to ,ze staram odżywiać się zdrowo zrobilam filety rybne zapiekane w jogurcie ,w naczyniu żaroodpornym . Wyszla bardzo delikatna i smaczna . No !! i niech
PychaDaniaNaszła mnie dzisiaj ochota na rybę, a ponieważ miałyśmy bardzo zajęty dzień musiałam wymyślić coś naprawdę szybkiego. Składniki: filet z dorsza (może być inna ryba) 1/2 pęczka kolendry 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka sosu sojowego pół cytryny 1 łyżeczka oleju Wskazówki: Z samego rana wyjęłam z zamrażalnika dorsza i zrobiłam(...)marynatę ziołową. Zostawiłam do popołudnia w lodówce, żeby się przegryzło. Metoda: do blendera wrzucamy zioła, sok z połowy cytryny i sos sojowy. Blendujemy na pastę. Dodajemy olej. Obie strony ryby smarujemy grubą warstwą pasty, odstawiamy na trochę, aż przejdzie smakiem i aromatem ziół. Rybę gotujemy na parze (około 10 minut), bądź pieczemy w folii aluminiowej (20 minut
MamaOskarkamyśl zasad zdrowego odżywiania na moim blogu pora na kolejną odsłonę ryby morskiej. Tym razem będzie to dorsz bałtycki w niekoniecznie zdrowym, ale jakże smacznym wydaniu. Nie upieczony czy nie ugotowany - tylko smażony i to w chrupiącej panierce ;) Dla samych walorów smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo. Składniki (na 3-4 osoby(...)rozgrzanym oleju. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami na przykład i obowiązkowo ulubioną surówką. Panierka wychodzi chrupiąca i doskonale komponuje się ze smacznym, zwięzłym mięskiem ryby. Do takiego przygotowania ryby zainspirował mnie bardzo smacznie prezentujący się przepis z bloga Cool&Minty
Kuchnia po mojemuprzegrzebki 200 gram ugotowanego zielonego groszku 8 sztuk herbatników maślanych 6 łyżek majonezu garść posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej mięty mąka do obtoczenia ryby oliwa do usmażenia ryby 2 łyżki klarowanego masła DODATKOWO kolorowe marchewki rzodkiewki kiełki sałaty Groszek zielony blendujemy razem z koprem i miętą dodając na koniec majonez i sól , zostawiamy kilka(...)sztuk groszku zielonego do dekoracji . Ciastka kruszymy. Rybę smażymy obtoczoną w mące na oliwie około 2-3 minut z każdej strony aż się zarumieni . Przegrzebek smażymy na klarowanym maśle po 1 minucie z każdej strony , powinien być rumiany ale w środku wilgotny , gdy go przesmażymy będzie gumowaty. Sosem , ciastkami i resztą składników dekorujemy talerz i podajemy rybę
na gaziemusiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić głowy i ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy od 1 do 1,5 godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie
Taste Of My DayWYKONANIE: /RYBA: - filety z łososia, - pieprz czarny, - pieprz cayenne, - przyprawa warzywna typu vegeta, + folia aluminiowa, + ziarenka Łososia myjemy, osuszamy, kroimy na takie kawałki jakie chcemy uzyskać. Układamy rybę na folii i posypujemy przyprawami (zależnie od tego jak intensywny smak chcemy stworzyć. U nas "pierzynka" ostrości jest dość konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni(...)nasza ryba ma idealne warunki do zmiany temperatury bez uszczerbków na smaku, zapachu, "konsystencji", czy czymkolwiek innym. Oczywiście możemy go też piec z łyżką masła, ale... szczerze mówiąc szkoda smaku łososia. Rewelacyjnie (przynajmniej dla nas) smakuje także schłodzony w lodówce, na 2 dzień po upieczeniu. Ten w naszym domu ma swoich zwolenników. Chyba... lubimy obie zimne, grube ryby. Reasumując
Wypisz WymalujRyba - nie wiemy jak może się przejeść! To bardzo wdzięczny temat - można popłynąć z wyobraźnią i (raczej) zepsuć się nie da potrawy w której wodna panna jest fundamentem. Niezależnie od której strony podejdziemy do produktu (jeśli o obróbkę termiczną chodzi, czy o dodatki) powinno wyjść nam coś cudownego w smaku i kojącego dla zdrowia. W zasadzie, wiele jej nie trzeba(...)Chociażby taki pstrąg czy łosoś - odrobina masła, przyprawy i kawałeczek folii aluminiowej i mamy po chwili pyszne jedzenie. Czasem jednak za pomocą ryby można zwalczyć kuchenną nudę, przełamać obiadową rutynę i wyczarować coś, czego podniebienia nie znają. Bo niby dlaczego mamy rezygnować z wyobraźni? Dlaczego rybka na talerzu nie może być kuleczką powleczoną smakowymi łuskami ? - Odchodząc już od tematu
Wypisz Wymalujcoraz częściej będzie gościć kuchnia chińska. Dziś mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym sosie. Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * białe wino – 4 łyżki(...)seczuański , imbir , sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy. Smażymy partiami przez ok. 3-4 minuty w woku z rozgrzanym olejem, wyciągamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Zlewamy z woka pozostały olej pozostawiając trochę na spodzie, dodajemy posiekaną cebulę
Ostra na Słodkojaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka czerwona(...)natka pietruszki do ozdoby Gotowy bulion podgrzewamy, dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Następnie dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy kilkanaście minut- aż warzywa zmiękną. Rybę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (tak by ryba się nie rozpadła). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze
Mango Papajagodzin. Następnie przygotowujemy farsz z 2 łyżek masła, cebuli i kostki rosołowej. Na roztopione masło wrzucamy cebulę i kostkę rosołową i smażymy na wolnym ogniu. Wyciągamy rybę z lodówki i faszerujemy środek ryby. Wkładamy do piekarnika na 180 C na ok. godzinę. Pamiętajmy aby przełożyć rybę w trakcie smażenia
Smaki BrazyliiPstrąg to jedna z kilku ryb, którą można przygotować w ten sposób. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także, np. dorada. Ważne jest by ryba pozostała w jednym kawałku, gdyż w ten sposób nie wyschnie, a mięso będzie soczyste i bardzo miękkie. Domyślam się, że nie wszyscy chcą by ich posiłek na nich patrzył, ale uwierzcie mi, że podanie(...)łusek. Dokładnie myjemy. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i układamy część cebuli i czosnku. Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut.Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach. Zalewamy wodą
Zakręcony Widelecmyśl wspomnienia z wakacji. Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI: RYBA: * filety rybne(miruna) – 2 x 150 g * świeży szpinak – 150 g * ser ricotta – 100 g * olej Kujawski czosnkowy – 30 ml * sól – 1 łyżeczka * pieprz(...)chili – 1 szczypta * śmietana 30 % – 150 ml * sok cytrynowy-1łyżeczka * klarowane masło – 2 łyżki * pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBY : Filety rybne nacieramy solą,pieprzem i sokiem cytrynowym. Szpinak myjemy,siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym. Doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Filety układamy na desce
Ostra na SłodkoNadszedł czas młodych ziemniaków. Dla mnie to wspaniały czas, gdyż ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. Do młodych ziemniaków wspaniale pasuje delikatne grillowane mięsko lub ryba. Ja dzisiaj na elektrycznym grillu przygotowałam filet z łososia. W połączeniu z opiekanymi ziemniakami wyszło aromatycznie i pysznie :) Ziemniaczki: ziemniaki , sól , pieprz , zioła prowansalskie , olej . Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli(...)żaroodporną brytfankę wysmarować olejem - przełożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia. W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę. Ryba: filety z łososia , sól , pieprz (najlepiej biały), cytryna , suszona bazylia , suszony tymianek , olej . Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym
Codzienna kuchnia niecodzienna