ryby - 22088 przepisów (strona:231/1473)

Pasta rybna z makreli 118

gotowymi, sklepowymi pastami, które są tłuste, zostawiają na języku posmak oleju wątpliwej jakości, a ryby mają w składzie 10 procent. Nasza pasta rybna z makreli, to 100 procent ryby w rybie ;) A ponieważ makrela sama w sobie jest rybą tłustą, u nas nie znajdziecie już dodatkowych tłuszczów w przepisie. Składniki: 2 makrele (razem(...)cebule 3-4 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego sól, pieprz Wykonanie: Rybę obrać ze skóry, a następnie oddzielić mięso od ości – drąc mięso na małe kawałki widelcem. Cebulę posiekać bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszać z musztardą i keczupem oraz doprawić solą i pieprzem. Zajadać ze świeżym pieczywem i szczypiorkiem. Post Pasta rybna z makreli pojawił się

Pociąg Do Kuchni
Ryba w panierce 147

Każdy ma swój własny sposób na klasyczną panierowaną rybkę. Oto i mój :) Prosto, szybko i pysznie! Składniki: filety ulubionej ryby(...)zazwyczaj miruna) sól jajko + odrobina mleka mąka bułka tarta olej do smażenia sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Odmrożoną rybę wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje. Solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Każdy kawałek ryby panierujemy kolejno najpierw w mące, następnie w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na końcu w bułce tartej. 3. Rybę

Kuchnia domowa Ani
Dorsz zapiekany w jogurtowo - koperkowym pesto 207

Lekka, smaczna i delikatna ryba to prawdziwe niebo w gębie! Dzisiaj królować będzie dorsz zapiekany w lekkim jogurtowo - koperkowym pesto z cytryną. Subtelny aromat jogurtu i koperku idealnie przenikają rybę, która jest wilgotna i wprost rozpływa się w ustach!  Zapraszam!  Dorsz zapiekany w jogurtowo - koperkowym pesto Składniki: 2 średniej wielkości dorsze 10 g masła 1 pęczek świeżego koperku(...)jogurtu naturalnego 1 cytryna przyprawy: sól himalajska, pieprz  Oczyszczoną i osuszoną rybę nacieramy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy pesto: blendujemy koperek (oddzielony od łodyg), jogurt naturalny, masło oraz szczyptę soli i pieprzu, do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Przygotowanym pesto dokładnie smarujemy rybę z każdej strony, a do środka wkładamy po 3 dość grube plasterki obranej ze skórki cytryny

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pstrąg na parze z egzotyczną salsą 143

plastry cytryny bez skóry 1 cebula 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka curry Sól do smaku Sposób przygotowania: Ryby natrzeć olejem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć dokładnie solą, pieprzem cytrynowym oraz ziołami i wstawić  na 2 godziny do lodówki aby naszły przyprawami. Salsa: Świeżego ananasa po obraniu(...)oraz cytrynę z miąższem, mieszamy w misce, doprawiamy curry oraz solą i cukrem brązowym, dodajemy musztardę oraz jogurt naturalny, mieszamy wszystko razem, salsę wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ryby układamy w misce paro waru i gotujemy około 20 minut, podajemy z egzotyczną salsą. Smacznego

Wanilia i Kardamon
CARRY Z RYBY 129

Carry z ryby robiłam pierwszy raz .Zawsze carry to było z kurczaka ,ale z ryby i w dodatku z cytrusami?Jeszcze czegoś takiego w mojej kuchni nie było:).Ale już jest i przepis został spisany jako" ulubiony" do mojego ,tajnego kajecika.Jak umrę to a nuż ,ktoś dostanie go w prezencie,gorzej jak ta osoba nie będzie lubiła gotować(...)będę wiedzieć.A więc ryba jest w przepysznym,delikatno-kremowym sosie ,"nurzająca" się w cudownych owocach mandarynki i zielonej fasolki.A wszystkiemu winne jest Curry,które podkreśla smak całej potrawy.Zapraszam na Wasz ostatni w życiu "pocalunek śmierci"... hiiii...ale mam grobowy nastrój.Spróbujcie i "umrzyjcie " ze zgryzoty ,że tak mało tego było .... 50 dag.filtrów dobrej ryby 1 łyżka pasty

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 140

dodatkowo jogurt naturalny i zeszkloną na oddzielnej patelni cukinię. Podawać w momencie, gdy bulion odparuje, a całość nabierze kremowej konsystencji. Ryba: rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Formę wysmarować za pomocą pędzla oliwą. Ułożyć na niej filety ryby. Piec pod przykryciem ok. 10 minut, a następne kilka minut bez przykrycia by się zarumieniła.   Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ryba po grecku 173

innej odsłonie. Idealny pomysł na pyszną kolację lub zimną płytę na święta itp. Ja z reguły staram się unikać tzw ,,złotej panierki,, więc to danie jest super alternatywą :) Zapraszam! Ryba po grecku Składniki: 400g mrożonych filetów rybnych 2 łyżki mąki sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny olej do smażenia farsz: 2 duże marchewki  2 średnie cebule 1 mały(...)ostrzejszej nuty, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi :) Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać w wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na około 5-6 cm) Skropić ryby sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.  Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Cebulę obrać, pokroić na drobne plasterki i podsmażyć

Tagebuch po polsku
Dorsz z cytryną i oliwkami 131

Dorsz z cytryną i oliwkami Dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na dorsza. Danie jest szybkie, pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli. Ryba jest delikatna i bardzo aromatyczna. Jako dodatek polecam ryż lub kaszę kuskus. Ja dorsza podsmażyłam bardzo krótko, ale możecie też włożyć go od razu do piekarnika i wydłużyć ciut czas pieczenia. Zresztą nie ma co się(...)średnia cebula 1 cytryna (niepryskana) ½ - ¾ szklanki zielonych oliwek , odsączonych z zalewy ¾ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 filety dorsza po ok. 150 g lub innej białej ryby ⅓ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połowę cytryny pokroić

Pełny talerz
Pstrąg pieczony z koperkiem 113

Pstrąg to j edna z moich ulubionych ryb :) Składniki(...)pstrąg 1 łyżeczka przyprawy do ryby ½ pęczka koperku ½ cytryny 1 łyżeczka masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Rybę oczyścić, opłukać i osączyć. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą ,pieprzem i przyprawą do ryb i odstawić na godzinę. Koperek posiekać, utrzeć z masłem i posmarować folię aluminiową. Zamarynowanego pstrąga położyć na foli aluminiowej, starannie zawinąć

Tradycyjna Kuchnia
Ryba po genueńsku 130

się do słonecznej Italii. Włochy kojarzą się nam głównie z pizzą i spaghetti. Jednak tam możemy spróbować innych smacznych dań ze śródziemnomorską nutą smakową. Ja dzisiaj przygotowałam smakowitą zapiekaną rybę. Banalnie prosta do zrobienia, ale smak rewelacja. Nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania. Ryba po genueńsku. inspiracja  gazeta Moje gotowanie Składniki 500 g dowolnych filetów rybnych 2 łyżki soku(...)przecisnąć przez praskę, dodać starty żółty ser, pestki słonecznika, natkę pietruszki, olej i  dokładnie rozetrzeć. Połową masy wyłożyć dno naczynia do zapiekania, a następnie ułożyć pokrojoną w kawałki rybę. Pomidory pokroić w grubsze plastry i poprzekładać rybę. Mozzarellę pokroić na cieniutkie plastry i poukładać między rybą tak jak na zdjęciu nr 2. Na wierzchu ułożyć masę serową i piec

O kuchni z uczuciem
Rosół rumiankowy na przeziębienie 198

rybę pokroić w kawałki (bez skóry). W moim przypadku jest to wędzony węgorz, który jest słodkowodną rybą, więc delikatniejszą oczywiście w smaku od wędzonego łososia. No ale to kwestia gustu. Może być też wędzona makrela, która jest chyba najtańszą alternatywą zdrowej wędzonej ryby. Chińską rzodkiew obrać i pokroić w słupki W głębokiej czarce lub miseczce umieścić porcje ryżu(...)ryżu umieścić "kopkę" słupków z chińskiej rzodkwi i kilka kawałków wędzonej ryby. Rosół wlać do saganka lub kamiennego czajnika i zalewać nim porcje ryżu przy stole. Przybrać listkami mizuny lub innym zdrową "zieleninką

Sztuka gotowania w/g Samiry
Grillowana dorada 112

smacznie. Grillowana dorada Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 wypatroszone dorady 1 łyżeczka masła gałązki świeżego rozmarynu sól morska gruboziarnista pieprz cząstki cytryny Wykonanie: Ryby płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kawałku masła, parę igiełek rozmarynu, solimy i pieprzymy. Rybę również delikatnie solimy z zewnątrz. Układamy na rozgrzanym grillu(...)patelni grillowej, okładamy gałązkami rozmarynu i pieczemy z każdej strony, aż skórka lekko zbrązowieje. Czas grillowania zależy od temperatury, na grillu ryba szybciej będzie gotowa, niż na patelni. Doradę podajemy skropioną cytryną

Kulinarne przygody Gatity
Ryba po grecku 187

Ryba w sosie pomidorowym z warzywami pasuje jako zimna przekąska, ale również jako ciepłe danie. Ja osobiście wolę na zimno i przygotowuję ją często na wszelkiego rodzaju imprezy. Potrawę polecam przygotować dzień wcześniej, gdyż smaki się ze sobą przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu) 2-3 marchewki 1 pietruszka(...)kawałek selera 3 średnie cebule 150 g koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu czarnego 1/2 szklanki wody lub bulionu olej Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia posolić. Usmażoną rybę zdjąć z patelni. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę

talerz przyjemności
Karp pieczony w migdałach 123

Karp to ryba, która króluje na każdym wigilijnym stole. Oprócz tradycyjnych sposobów podania karpia, można przygotować również wersję ryby pieczonej razem z płatkami migdałowymi.   SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 50g płatków migdałowych, sok z połowy cytryny, 50g masła, szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karpia filetuję i kroję na mniejsze kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny i oprószam(...)solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.  2. Na maśle obsmażam rybę po około 3 minuty z każdej strony. 3. Karpia przekładam do naczynia żaroodpornego i posypuję płatkami migdałowymi. Naczynie przykrywam. Rybę piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywam, aby płatki migdałowe się zarumieniły

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z dorsza atlantyckiego w przyprawie garam masala na parze z dodatkiem warzyw 119

obiad lub też sałatkę, potrzebujemy tylko 2 rzeczy które są kropką nad "i"- przyprawa garam masala i olej sezamowy :) Składniki (1 porcja) 100 g dorsza atlantyckiego (lub innej białej ryby) przyprawa garam masala garstka czarnych oliwek garstka marchewki Baby Carrots (lub zwykłej pokrojonej w średniej wielkości plastry) 4 różyczki kalafiora 4 różyczki brokuła garstka żółtej fasoli szparagowej garstka zielonej(...)suchej patelni zrumienić ziarna sezamu i słonecznika. Oliwki kroimy na pół. Układamy na talerzu rukolę i roszponkę na wierzch wykładamy warzywa, rybę przekładamy na deskę i zdejmujemy z niej skórę, jeśli ktoś chce może ułożyć cały kawałek ryby. Wszystko posypujemy oliwkami skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym oraz posypujemy uprażonym sezamem i słonecznikiem. A oto wersja na kolejny

Piekielna Kuchnia Pati