ryby - 22088 przepisów (strona:222/1473)

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci 122

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować n The post Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Dorsz pieczony w warzywach 130

ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 plasterki cytryny Przyprawy: sól ziołowa, pieprz cytrynowy     *** Dorsz myjemy, osuszamy i przyprawiamy z dwóch stron solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Rybę odkładamy na około 1 godzinę aby przeszła przyprawami *** *** Warzywa kroimy w małą kosteczkę: marchew, cebulę i papryki. Dodajemy posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, polewamy oliwą i delikatnie przyprawiamy solą ziołową(...)Dzwonki z dorsza układamy na folii aluminiowej. Rybę smarujemy z wierzchu miękkim masłem roztartym z przeciśniętym czosnkiem *** *** Na rybie wykładamy warzywa oraz po plasterku cytryny *** *** Całość zawijamy szczelnie w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 35 minut. Tak przygotowanego dorsza z warzywami możemy także upiec na grillu

Blog z Apetytem
Dorsz zapiekany z porem w sosie śmietanowym 137

odrobina oleju Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron: solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Wstawić do lodówki. Następnie rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195ºC. Piec 15 minut. W międzyczasie pory umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie talarki(...)patelni podgrzać niewielką ilość oleju i poddusić pokrojone pory. Na podpieczoną rybę ułożyć podduszone pory i całość zalać słodką śmietaną. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Por powinien lekko się zarumienić, a śmietana lekko zagęścić. Danie od razu podawać

Ugotować
Miruna nowozelandzka w chrupiącej skorupce z brokułami 103

Miruna nowozelandzka, inaczej buławik nowozelandzki, to gatunek średniej wielkości drapieżnej morskiej ryby z rodziny morszczukowatych. Mięso ma białe(...)delikatne a do tego bardzo smaczne. Polecam jadanie ryb wszelakich bo to skarbnica dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, bardzo potrzebnych do dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Dziś rybę podałam z chrupiącą skórką. Samo zdrowie na talerzu. Miruna w panierce z brokułami z wody. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Moja rybka nie tylko świąteczna 115

grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam!  Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra(...)trochę soku z cytryny olej Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy

Na moim talerzu
Łosoś z kurkumą 109

dodać kurkumę i odrobinę cukru. Tak zrobiony łosoś dobrze smakuje z ryżem i warzywami, a po wystudzeniu świetnie nadaje się do sałatek. Oczywiście najlepszy jest filet ze świeżego łososia. Ryba powinna gościć w naszym menu co najmniej 1 - 2 razy w tygodniu. Ilość porcji: 3 - 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki na łososia z kurkumą(...)mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego  łyżeczka masła klarowanego  Jak zrobić łososia marynowanego z kurkumą? Skórę łososia oczyścić z łusek i filet pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem. Cukier trzcinowy rozetrzeć z kurkumą i imbirem, natrzeć nim łososia od strony gdzie nie ma skóry. Łososia odstawić na około 40 minut, aby przeszedł przyprawami

Kuchcik gotuje
ŁOSOŚ W SOSIE KOPERKOWYM 97

Łosoś... uwielbiam tą rybę. Pyszny obiad do przygotowania dosłownie w mniej niż pół godziny. Kremowy sos, któremu całego smaku nadaje świeży koperek, ryba pieczona w piekarniku, do tego purree z ziemniaków i ulubiona surówka. Idealny obiad :)  Składniki: * około 400 g filetu z łososia * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki oleju  * 1 łyżka golden syrup (złoty syrop) (można(...)garść posiekanego świeżego koperku Wykonanie: W miseczce wymieszać sok z cytryny, olej i golden syrup. Tak przygotowaną marynatą natrzeć filety (pokrojone na kawałki) z łososia z obu stron. Kawałki ryby zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C nie dłużej niż 15 minut. W między czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę, zrobić

Zrób to smacznie
Śledż w sosie słodko kwaśnym 102

obsuszyć. Delikatnie osolić rybkę. Na talerz wysypać trochę mąki i obtoczyć w niej płaty śledziowe. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć śledzie z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ryby zdjąć z patelni i pokroić na małe kawałki. Ułożyć rybkę na dnie naczynia. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na tą samą patelnię wlać trochę oleju(...)piórka. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. Wlać keczup, przecier pomidorowy, miód, ocet i dokładnie wymieszać. Dodać odcedzone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wylać zalewę na wcześniej usmażone ryby. Przykryć i odstawić na minimum 12 godzin. Rybki są pyszne polecam

Kuchnia Pokoleń
Ryba po grecku. 147

zimny olej, dzięki temu jest delikatnie chrupiąca. Kiedyś podobnie robiłam śledzie i postanowiłam wypróbować na rybce. Posmakowało i tak zostało. Od kilku lat robię rybę w ten sposób. Składniki: 1 kg. filetów ryby (miałam tilapię mrożoną) 6 -7 marchewek 1 pietruszka kawałek selera 1/2 kg. cebuli 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku (210 g.) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki bulionu(...)cebulę. Chwilę podgrzewać i dodać utarte warzywa. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Mieszając podsmażyć jeszcze 10-15 minut. Rozmrożoną rybę osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki. Tilapia jest nie duża, dlatego podzieliłam filet na pół. Tak przygotowaną rybę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć

Agusiowe smakołyki
Dorsz w zielonej herbacie 105

pyszną potrawę. Smaczny i lekkostrawny dorsz w zielonej herbacie ugotowany na parze, to zdrowa odmiana po świątecznych bigosach i smażonych karpiach. Zamiast dorsza możemy zrobić w zielonej herbacie inne ryby np. mirunę, dzikiego łososia lub pstrąga łososiowego. Dorsz w zielonej herbacie daje też sporo możliwości eksperymentowania, można go doprawić drobno posiekaną papryczką chili, imbirem lub czosnkiem. Rybę można obtoczyć(...)Przepis na rybę w zielonej herbacie Polędwicę z dorsza pokroić na dość duże, równe porcje. Doprawić solą, pieprzem, posiekanym estragonem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz niewielką ilością (około pół łyżeczki) rozdrobnionej zielonej herbaty liściastej. Wymieszać i na kilka godzin odstawić do lodówki do marynowania. W garnku zagotować wodę i dodać jedną łyżeczkę zielonej herbaty. Porcje ryby umieścić

Cztery Fajery
Pulpeciki rybne w rosole 156

rybę na pulpeciki, która też musi swoje odstać w lodówce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przysmażamy ją na odrobinie oleju, aż stanie się złocista i odstawiamy do ostygnięcia.   Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy czy nie ma żadnych ości. Następnie, mielimy ją na małych oczkach w maszynce do mięsa – jak nie mamy, możemy użyć robota kuchennego(...)mielimy. Aby oczyścić maszynkę ze wszystkich mielonych w niej rzeczy, wkładamy do niej kawałek bułki i mielimy do chwili gdy z sitka zacznie wychodzić bułka, wtedy zatrzymujemy.   Do ryby dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz cytrynowy, doprawiamy do smaku solą i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę

Smaczna Strona
Sos cytrynowy do ryby 186

cytrynowy do ryby Kremowy, delikatny, aromatyczny i przepyszny sos, który idealnie pasuje do ryb oraz do dań z drobiu. Polecam!     Składniki: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu lub rosołu 1/3 szklanki śmietanki 18% 1 żółtko 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku Przyprawa: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, kurkuma(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Sos tatarski PRZEPIS TUTAJ DOMOWY SOS CZOSNKOWY PRZEPIS TUTAJ Sos tzatziki PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sos cytrynowy do ryby pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
ŚLEDZIE Z CEBULĄ W OLEJU LNIANYM 83

Śledzie to jedna z obowiązkowych ryb w wielu domach na wigilijnym stole. Można je przygotować na mnóstwo sposobów. Dziś proponuję Wam przepis na śledzie z cebulą w oleju lnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto na nie zaczekać. Smakują rewelacyjnie, szybkie w przygotowaniu. Polecam :) A Wy w jaki sposób przygotowujecie śledzie na Wigilię? Składniki(...)ryby układać do wyczerpania zapasów. Na samym wierzchu powinna być położona cebula. Pomiędzy warstwami położyć po listku laurowym i kuleczkę ziela angielskiego.  Całość zalać olejem lnianym, ryby powinny być w całości pokryte olejem.  Tak przygotowane śledzie powinny być przechowywane w lodówce około 4 dni, po tym czasie będą najlepsze do jedzenia

Zrób to smacznie
Łosoś w klarowanej galarecie. Przepis krok po kroku. 170

dodaj żelatynę i podgrzej całość do około 50°C, aż się rozpuści. Odstaw auszpik i zajmij się rybą.   Zdejmij z łososia skórę i poukładaj kawałki na półmisku. Na każdy kawałek ryby, połóż kawałek cytryny i natki pietruszki. Pomiędzy poukładaj groszek, sałatę, plasterki marchewki (z gotowania wywaru) oraz jaja

kuron.com.pl
Aromatyczny śledz z ziemniakami i granatem 135

ziemniakami i granatem Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka mleka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 opakowanie  mieszanki przypraw Vegeta natur do ryb i owoców morza 3-4 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1 mała czerwona cebula 2-3 łyżki gęstej śmietany ziarenka granatu natka pietruszki świeżo zmielony pieprz   Wykonanie: Filety śledziowe(...)kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Plasterki ziemniaków układamy na talerzu, na każdym układamy kawałek śledzia, piórka cebuli, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawą do ryb i robimy kleksa ze śmietany. Następnie dekorujemy listkami natki pietruszki i ziarenkami granatu oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny w chłodne miejsce

Kulinarne przygody Gatity