ryby - 22088 przepisów (strona:219/1473)

Ryba po grecku 75

MicrosoftInternetExplorer4 Tak, też zadawałem sobie pytanie dlaczego ta potrawa jest tak nazwana. Trochę pokopałem i znalazłem. Danie zbliżone jest do greckiej potrawy Bourdeto ( ψάρι μπουρδέτο) , słynnej duszonej w warzywach ryby z wyspy Korfu. Jedyna różnica polega na tym, że do oryginalnej potrawy dodaje się słodką paprykę.           Składniki:     300 g polędwicy z dorsza(...)kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka wody  1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz     Przygotowanie:     Kawałki ryby osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko dusimy

R'n'G Kitchen
Łosoś z pieczonymi burakami i sosem chrzanowym 72

Miało być mięso (bo w końcu niedziela…), mięsa w domu nie było. Ryby też nie było, ale nagle się pojawiła. Jak My nie widzi różnicy między masłem a margaryną, to może nie zauważy różnicy między rybą a krową (na korzyść ryby oczywiście)? Muszę nad nim popracować.  Ilość składników w tym przepisie jest może nieco przydługawa(...)stron na złoty kolor, około 2-3 minut z każdej strony (w zależności od grubości filetu może to potrwać dłużej lub krócej). Nie przesmażamy, musi być jędrny i soczysty. Rybę podajemy z pieczonymi burakami, polanymi sosem chrzanowym. Artykuł Łosoś z pieczonymi burakami i sosem chrzanowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Karp panierowany z marynaty mlecznej. Delikatny i bez posmaku mułu. PRZPEPIS 94

mleku ? Przepis na tę prostą marynatę mogliście już u nas znaleźć: Co daje namoczenie karpia w mleku? Spróbuj, a już zawsze będziesz tak robić Tym razem tak zamarynowaną rybę przygotowaliśmy klasycznie – w złocistej panierce. Przepis na karpia panierowanego z marynaty mlecznej Składniki: filet z karpia podzielony na kawałki odpowiadające porcji, mleko, jajka, bułka tarta, pieprz, sól, olej. Jak zrobić(...)karpia panierowanego z marynaty mlecznej? W mleku należy rozpuścić sól – dwie łyżeczki na pół litra. W zalewie umieszczamy kawałki ryby tak, aby były całkiem przykryte. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Rybę wyciągamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kawałki ryby należy osuszyć papierowym ręcznikiem, zamoczyć w roztrzepanym jaku, następnie obtoczyć w bułce tartej

Kulinarna Polska
Dorsz z gruszką i żurawiną 68

gruszką. Pycha na świątecznym stole będzie w sam raz.         2 gruszki 1 łyżka masła klarowanego 1 cytryna 3 kawałki filetu dorsza sól, pieprz przyprawa do ryb koper świeży sos: 125 ml wina czerwonego 2 łyżki octu balsamico 1 laska cynamonu dwie gwiazdki anyżu sól, pieprz 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka miodu 20 dkg żurawiny(...)świeżej Filety z dorsza myję, osuszam. Posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekanym koperkiem i odstawiam na godzinę albo dłużej do lodówki. Sos: Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam wino, ocet balsamiczny, dodaję cukier, miód, laskę cynamonu, gwiazdki anyżu i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zrobi się miękka, rozgniatam ją widelcem i redukuję sos. Doprawiam solą, pieprzem. Na końcu wyjmuję

wesoła kuchnia
WARZYWA ZAPIEKANE W PIEKARNIKU, Z DODATKIEM ULUBIONEJ RYBY 107

Warzywa (głównie korzeniowe) zapiekane w piekarniku z dodatkiem łososia lub łososia i polędwicy z dorsza, lub dowolnych innych ryb, to propozycja na wykwintny, może być więc także świąteczny obiad. U nas koniecznym dodatkiem jest pyszny sos porowy, który dopełnia całości. Ilości i rodzaje warzyw są oczywiście dowolne, podane składniki są orientacyjne, to danie ma być inspiracją. U nas warzywa(...)kalafiora (zwykle robiłam bez) - kilka ząbków czosnku (lub główka przecięta na pół) dodatkowo: - kilka łyżek oliwy z oliwek - oregano i/ lub tymianek - sól - czosnek mielony - ok. 400-500g ryby (waga bez skóry) sos porowy: - 2-3 łyżki masła klarowanego - 2 białe części pora - sól do smaku - 2 łyżeczki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej -  słodka kremówka Warzywa (marchew

Smaczne Zdrowe
Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą 92

Śledzie z żurawiną i cebulą   Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu. Proponuję przepis na śledzie z suszoną żurawiną i cebulą , które zaskakują wyrafinowanym smakiem. Maślana konsystencja solonych filetów, słony posmak zalewy oraz słodycz i cierpkość suszonej żurawiny. Do tego przemacerowana cebula. Jest moc! Przygotowanie

Korniszonki
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 73

byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia, za którego sprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych paprykach i zapieczcie – a jakże – w towarzystwie jędrnych, świeżych papryk, słodkich pomidorków, czosnku oraz zielonych szparagów (tych w sezonie nigdy za wiele). W ten nieskomplikowany sposób stworzycie(...)preferencji) Łososia umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać olej z trzema rodzajami suszonej papryki oraz jednym ząbkiem czosnku, startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę. Filety ryby posolić z obu stron i natrzeć mieszanką oleju i przypraw (wykorzystać około 1/4 – 1/3 oleju), przełożyć na talerz, odstawić. Piekarnik nagrzać do 160°C. Papryki pozbawić gniazd nasiennych

Even Better Food
Fish&Chips 86

Fish&Chips po mojemu 💙 czyli ryba w panierce, pieczone ziemniaczki w piekarniku i sos czosnkowy. Zdecydowanie obiad, który mogłabym jeść codziennie! Składniki na 3 porcje: Ryba: 3 filety białej ryby (jeżeli używacie mrożonej to wyciągnijcie ją tuż przed smażeniem i polejcie ciepłą wodą) Mąka 1 jajko Panko (to genialna panierka, polecam kupić ale jeżeli jej nie znajdziecie(...)patelni rozgrzewamy olej. Filety solimy z dwóch stron. Obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w panko lub bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu aż ryba będzie złocista. Frytki: 6 ziemniaków 1 łyżeczka sody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy i kroimy w trochę grubsze paski niż na frytki. Zalewamy

Czarnawisienka
Łosoś w cieście imbirowym 75

Uwielbiam ryby w każdej postaci i staram się jeść ich jak najwięcej. Dzisiaj mam dla Was przepis na łososia w chrupiącym cieście imbirowym. Możecie podać go jako danie główne z różnymi dodatkami lub samodzielnie jako przekąskę z różnymi sosami.  Składniki: 50 dag łososia ( filety) 12 łyżek mąki 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag świeżego imbiru(...)łyżeczki sosu sojowego 2 limonki olej do smażenia Rybę kroimy na grubą kostkę. Skórkę z limonki ścieramy, imbir siekamy i mieszamy ze skórką z limonki. Następnie łączymy ją z mąką ( 3 łyżki należy zostawić do obtoczenia ryby), proszkiem do pieczenia, żółtkami i sosem sojowym. Ciągle mieszając dolewamy wodę aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Kawałki ryby obtaczamy

noteskulinarnyfiga
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 66

Kolejne danie typu “Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go. Łosoś(...)poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać “Piracką rybę” w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki

Moja Delicja
Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym 66

bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Za słodkowodnymi rybami nie przepadam. Za dużo ości i ‘tegesów’ by je obrobić. Pewnego razu kupiłem takowego w galarecie zachwyciłem się smakiem tej ryby. Teraz postanowiłem „wymodzić” taką w sosie, który(...)przez chwilę i   z łatwością usuwamy po kilku chwilach. Kroimy na kawałki.   Sos mieszamy z serem i posiekaną natką.   W naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym, układamy kawałki ryby. Zalewamy sosem.   Pieczemy w 180°C przez 25 minut.   Podajemy z ulubionymi dodatkami.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui

R'n'G Kitchen
Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym 97

Delikatne pulpety rybno-ryżowe w sosie pomidorowym. Małe klopsiki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny i fajny sposób na przemycenie dzieciom ryby z ryżem. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 3-4osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 500 g filetu z dorsza (użyłem mrożonych) 100 g ryżu 1 jajko 1 mała cebula(...)łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru olej do smażenia mąka do obtaczania 1. Ryż gotujemy. Dorsza rozmrażamy jeśli był mrożony, sprawdzamy czy nie ma ości. Przekładamy do miski i całą rybę mielimy lub blendujemy. Do rozdrobnionej ryby dodajemy ryż, jajko, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i natkę. Wsypujemy przyprawy sól, pieprz i paprykę i całość dokładnie mieszamy. 2. Formujemy pulpeciki

karolgotuje
Pieczona makrela z konfitowanymi pomidorkami / Baked mackerel with confit cherry tomatoes 77

zapiekania, oprósz solą, pieprzem i listkami tymianku. Zalej olejem. Makrele natrzyj solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zrób na górze nacięcia. Obłóż ryby gałązkami rozmarynu. Ząbków czosnku nie obieraj z łupinek. Przekrój na mniejsze płaskie kawałki i powkładaj w nacięcia ryb. Ryby oraz pomidorki piecz z termoobiegiem

Delicious Place